HUR MAN BLIR LYCKLIG – ATT LEVA MED KRONISK SMÄRTA OCH SJUKDOMAR

Jag hoppas verkligen att ni alla haft ett underbart jul-& nyårsfirande och att det nya året börjat precis som ni önskar. Vet ni, jag har aldrig varit mer förväntansfull över det nya året. Jag vet inte vad det är. Kanske är det att jag fyller jämnt. Kanske är det att förra året var ett av de absolut värsta i mitt liv. Ja, 2011 tog nog priset ändå, min Stroke satte liksom hela livet på sniskan om man säger så, men förra året var en starkutmanare. 

Med start på Julafton när vi fick åka in med vår lilla ögonsten till djurakuten, när de ringde dagen efter och berättade att de inte visste om hon skulle överleva. När allt ändå gick bra men jag kastades in i egna akutbesök på grund av mitt hjärta, och så det där brevet ”en hjärtspecialist har tittat på ditt EKG och vi måste kontrollera om du har hjärtsvikt”… Efter det var det som om fördämningarna släppte helt för allt och alla omkring mig. Cancerbesked och en släkting som sedan dog på operationsbordet, en annan behandlades för cancer, min morfar blev så allvarligt sjuk i Bältros att mamma fick åka över 100 mil och bo hos honom hela året för att han var för svag för att ta hand om sig själv. Min pappa besökta akuten, hans hund med. Magnus morfar gick bort, dock av naturliga orsaker efter ett långt och innehållsrikt liv, men ändå, det kändes i hjärat. De högg ner skogen bakom oss, vi som letat så efter ett hus som låg sådär nära skogskanten. Jag fick acceptera att jag inte längre kunde jobba med det jag älskat mest så länge och jag har lämpat hårt med att bara hålla huvudet ovanför vattenytan som är livet. Och så kom julafton… 

På nästan exakt samma klockslag som vi ett år tidigare akut åkt in med Doris fick Magnus ringa 112 för att jag var farligt nära avgrunden. På något sätt, av någon anledning som reagerade mitt blodsocker jättekraftigt på insulinet jag tog. Antingen visade min blodsockermätare fel, jag kan ha haft någon sockerpartikel på fingrarna eller så tog jag helt enkelt för mkt insulin av misstag. Jag vet inte, det är omöjligt att säga i efterhand men när jag väl märkte att något var fel var det nästan för sent. Jag ropade i panik efter Magnus när jag insåg vad som var på väg att hända. Klockan 16.30 på Julafton satt jag på köksgolvet och skakade, kallsvettades och grät medan jag snabbt tvingade mig själv att dricka två flaskor lönnsirap inom loppet av några sekunder medan Magnus pratade med SOS Alarm. Uppenbarligen gick det bra, annars skulle jag inte skriva det här, men jag har behövt tid att läka och fundera på vad det är som händer med min kropp. Jag har behövt tid att läka både emotionellt och fysiskt. 

Det var bara min erfarenhet som Diabetiker som räddade mig på Julafton. Att jag haft det i snart 30 år var nyckeln, att det satt i ryggmärgen och att jag upptäckte misstaget tillräckligt tidigt. Jag berättar inte för att jag söker sympatier eller för att ni ska tycka synd om mig, faktiskt så hatar jag just det. Orden ”stackars dig” ger mig rysningar. 

Jag berättar för att jag vill dela med mig av mitt liv. Vara mer personlig, öppen, sårbar, äkta. För någon dag sedan bestämde jag mig för att göra en oplanerad film om hur det egentligen är för mig ”där bakom kulisserna”. Jag har aldrig dolt mina sjukdomar eller skador, för jag skäms inte för dem, men jag har heller aldrig varit så öppen som jag idag väljer att vara. Jag har inte velat att min blogg bara ska handla om dem, jag vill inte vara ”hon som är så sjuk”. Jag vill vara hon som är inspirerande, hon som vågar vara öppen och äkta och ärlig. Hon som är en bra vän, en kreativ person, en bra fotograf, någon finns där när man behöver prata.  Hon som kämpar på, som inte ger upp, som inger hopp till andra. Och om jag kan inge hopp till en endaste person där ute som kämpar med något tungt – ja då är det värt det. 

Kram och kärlek, för er som tittar på filmen, tack för att ni tar er tid. Det betyder mycket för mig! Om ni tror att ni känner någon som kan finna ett litet ljus i tunneln av min film, dela gärna <3 

Ps. Om ni vill att jag skriver en punktlista med ”how to become happy” på Svenska kan jag givetvis göra det, annars finns det i filmen. Skriv en kommentar i så fall så ska jag försöka skriva ihop listan så snart och snabbt jag kan! 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

28 Comments

 1. Svara

  Lisen

  14 januari, 2018

  Herre gud, jag hade ingen aning, och då har jag ändå följt dig ett bra tag. Vad du är stark och modig. Först tänkt jag att ”jisses vilken lång video”, men sen började jag titta och kunde inte slita mig. Satt som klistrad från början till slut! Tack, detta bär jag med mig länge 🙏🏻

  • Svara

   Maria

   15 januari, 2018

   Åh tack tack tack, det värmer verkligen! <3 Stor stor kram

 2. Svara

  Sandra Junhammar

  14 januari, 2018

  Alltså wow! Vad du är modig, klok och stark ♥

  • Svara

   Maria

   15 januari, 2018

   Men åh vad du är go, vilka fina ord, tusen tusen tack! <3

 3. Svara

  Martina Åkerman

  14 januari, 2018

  Maria…OJ vad du har varit med om! Från början till slut…2017. Du är helt underbar, och jag blir så inspirerad av ditt budskap.
  En sak jag undrat och beundrat länge…HUR har du (och flera andra vloggare från Sverige)…hur har du lärt dig så bar Engelska!? Hur kommer det sig att du kan tala så fantaskiskt bra och till 99% felfritt på Amerikanska-Engelska? Jag fattar inte detta.
  Du bor ju inte i USA…du har ju inte det som ett dagligt språk…och du tittar väl säkert inte på Amerikanska TV program varje dag. Du måste förklara för mig hur det där funkar, att du kan bara helt hinderlöst tala på perfekt Amerikanska. Du är ju duktigare med det än många svenskar jag känner som har bott här (i USA) i flear år!
  Kram!!!

  • Svara

   Maria

   15 januari, 2018

   Men åh tack Martina, vad glad jag blir, så himla fina ord! <3

   Hehe ja du, först så läser vi ju engelska i grundskolan, vi började i årskurs 3 när jag gick i skolan, möjligen börjar man ännu tidigare numera. Sen så fortsätter man i gymnasiet och jag har även läst engelska på universitetet. Förvisso bara en kurs. När man pluggar till civilekonom är mkt kurslitteratur på engelska också. Så även om lektionerna är på Svenska så är kurslitteraturen i 30-50% på engelska. Sen dubbar vi ju aldrig filmer här i Sverige som man ex göra i andra Europeiska länder. Vi har alltid originalspråk och sen textning på svenska, det är jättebra för språkutvecklingen. Jag brukar dock aldrig titta med textning, det är bara om ljudet är lite dåligt som jag väljer textning, men då är det ibland att jag väljer textning på engelska istället på svenska. 🙂 För mig personen så läser jag mkt böcker på engelska med, de flesta böcker väljer jag originalspråk på om det är på engelska, jag köper inte den svenska versionen eftersom så mkt går förlorat i språket när man väljer en bok som är översatt. Lika så tittar jag dagligen på YouTubers som pratar engelska och även serier på engelska (utan textning). Hihi så jo, jag möter faktiskt engelska varje dag. Instagram skriver jag bara på engelska och på Instagram Stories pratar jag bara engelska. 😀

   Det gör att vi i Sverige även lär os slanguttryck eller talesätt man inte möter när man studerar språk, då lär man ju sig mer kring grammatik och ordförråd mm. Tittar man på serier och YouTube mm så lär man sig mkt kring "dagligt tal" så att säga, sånt man inte lär sig i skolan. Sen har jag ganska lätt för språk, däremot inte så lätt för matematik, statistik och fysik ex.

   Glad att du tycker att jag pratar bra Engelska, jag hör ofta misstagen jag gör, men låter dem bara vara eftersom jag vill vara så naturlig som möjligt och inte tänka igenom varje liten detalj i vad jag ska säga innan. Lite kul också när det blir knasigt tycker jag, mer personlighet bakom på ngt sätt *fniss*.

   Stor kram på dig! <3

 4. Svara

  Anneli

  14 januari, 2018

  Du är underbar. Och så stark! Och inspirerande! Så glad att jag fick höra allt detta. Får en att tänka efter lite extra… och uppskatta det en har och livet i allmänhet. Helt fantastiska tips! Dem ska jag tänka lite extra på.
  Så glad att jag får följa dig :). Kram!

  • Svara

   Maria

   15 januari, 2018

   Men åh, vilka ord att vakna till såhär på måndagsmorgonen! DU är underbar, vad fin du är som skriver med sån värme till mig! <3 Tack för att du följer med på min resa. Stor kram!

 5. Svara

  Ellen

  14 januari, 2018

  men oj, vilket avslut på året. fint att höra från dig igen. hoppas 2018 blir ditt år <3

  • Svara

   Maria

   15 januari, 2018

   Hej kära du! Ja det var helt galet, men som sagt, jag ser med glädje fram emot 2018. Något säger mig att det kommer bli magiskt!

 6. Svara

  Sonja Stendera

  15 januari, 2018

  Hej Maria,
  verkligen fin video och sa autentiskt och ärligt! Önskar dig ett jättefint 2018 och ‘beyond’!!
  Hur vore det om du skulle prova en annan kost? T.ex. paleo/keto som hjälper många med autoimmuner sjukdomar, blodsockerproblem (vet att Diabetes Typ 1 är en sjukdom men man har mer kontroll över blodsockret och insulinet om man inte äta mkt kolhydrater – hjälpte en vän jättemycket!!) osv. Jag ser att du äter ju ganska mkt smoothies och det innehåller massor med fruktsocker och kolhydrater som är ju inte det bästa varken för diabetiker eller frisk folk. För mkt kolhydrater är dessutom inte bra för kärlen och för mkt fiber är inte bra för tarmen…
  Du kanske kan ju prova en tid och sen ser hur det ser ut? Du har ingenting att förlora…Titta t.ex. här (det är inte reklam, bara en websida som har mkt info om just AIP)

  • Svara

   Maria

   15 januari, 2018

   Hej Sonja, tack för de fina orden om videon, vad glad jag blir att du gillar den!

   Dock måste jag säga att det är synd att du är så inkörd på att Paleo/Keto skulle vara bra för människor och speciellt Diabetiker och jag tycker det är beklagligt att du skriver kostråd till Diabetiker utan att vara expert inom ämnet. Jag svarade dig sist du kommenterade detta, jag vet inte om du läst det svaret men utifrån den här kommentaren känns det inte som det. Så nu svarar jag en gång för alla så vi kan sätta punkt för den här diskussionen. Jag förstår att du menar väl, men det blir så himla fel.

   För det första tycker jag inte att man ska ge råd om Diabetes om man antingen inte har Diabetes själv eller är läkare/expert inom ämnet. Det är enormt farligt och kan få enormt negativa konsekvenser (exmemplevis död) för den Diabetiker som kanske inte haft Diabetes länge och därmed tror fullt och fast på det som skrivs online. Så snälla, om du inte är utbildad expert eller har Diabetes (typ 1 inte typ 2, det är inte ens samma sjukdom även om de har nästan samma namn) ge INTE kostråd. Vad gör man om man får hypoglykemi när man äter en Ketokost? Vad gör man om man får ketoacidos? Vad gör man om man får hyperglykemi? Om man måste googla dessa för att ta reda på vad det betyder eller inte ens känner igen begreppet ketoacidos ska man inte ge råd till Diabetiker hur väl man än menar. Att sedan säga att man får bättre ”koll på sitt insulin” blir också väldigt konstigt eftersom jag ju inte producerar ngt insulin alls, det gör man inte som typ 1 Diabetiker. Jag tar allt mitt insulin utifrån och har därmed alltid ”koll på mitt insulin”. Det är det första.

   Det andra är att det är helt felaktigt att påstå att kolhydrater inte skulle vara bra för Diabetiker eller människor över lag, även de som är friska. Våra kroppar går på glukos, dvs kolhydrater. Rena, ekologiska, växtbaserade kolhydrater som potatis, rotfrukter, spenat, mangold, kål, sallad, andra grönsaker, frukter mm. När vi var Stenåldersmänniskor så åt vi mkt lite kött, det var inte i närheten av det som rekommenderas i en Paleo/Ketodiet. Samma är det med de jägarfolk som finns idag, de äter inte de enorma mängder kött som västvärlden människor gör och absolut inte i närheten av den mängd animaliskt protein och fett som de som äter en Ketobaserad diet gör. De mängder kött som rekommenderas, och de mängder animaliskt fett som rekommenderas är dåligt för både de goda bakterierna i tarmen, för hjärt- & kärlsjukdomar samt för miljön. Vilket lidande man bidrar till när man äter den kosten (!!), det är för mig helt oförklarligt hur man med något slags samvete kan äta så mkt kött som människor över lag gör idag och som speciellt Ketodieten rekommenderar.

   Du vill gärna tipsa om Paleao-sidoe online och skriver att det ”kan inte skada”, men det kan det. Min Diabetes var katastrofal på den diet eller kosthållning du tipsar om. Min matsmältning lika så. Min Diabetes har aldrig varit bättre än på denna växtbaserade kost jag äter nu. Mina ögonproblem har delvis ”gått tillbaka”, min hjärna är mer klartänkt, min energi högre/bättre. Samma med min Hypothyreos, den är bättre på den växtbaserade ”high carb low fat” kosten än på ngn annan kosthållning. Min mage mår bättre och jag kan nu äntligen äta sånt jag trodde jag var allergisk mot. Det var visst bara den där förbaskade Keto/Paleodieten som gjort mig allergisk och förstörd i hela systemet. Jag mår fantastiskt på den här kosthållningen. Det jag beskriver i filmen är ALLA såna sjukdomar som jag fått när jag gått på ”the standard diet”, som jag dessutom fått för flera år sen. INGET av dem har jag fått när jag ätit vegansk eller växtbaserad diet. INGEN. ALLA har blivit bättre. Och helt ärligt är det skrattretande att läsa rekommendationer om animaliskt fett och proteiner när jag pratar om hjärta och kärl, det är som att massa hittepåexperters råd online plötsligt väger tyngre än alla råd från ledande hjärt- & kärlspecialister i världen.

   Att fibrer skulle vara dåligt för människor är ren och skär lögn och snälla, sprid inte den informationen och tro inte på det vart än du fått det ifrån. Fibrer gör att blodsockret är mer stabilt, det finns inte en Diabetesläkare eller specialist som säger ngt annat. Och nej, sånt som Kostdoktorn eller dylikt på nätet är inte Diabetesspecialister. Fibrer är cancerförebyggande, speciellt när det kommer till tjocktarmscancer. Det är inte en slump att man rekommenderar en växtbaserad kost till cancerpatienter. Jag har haft många i min familj eller närstående med cancer nu, alla av dem har fått samma rekommendationer. Man får rekommendationen att sluta äta kött i så stor utsträckning man kan och gärna äta en helt växtbaserad kost. En Paleokost och en Ketokost är därmed mer cancerbidragande än något annat, dessutom mer miljöförstörande och bidrar till mer lidande för djuren, dvs. absolut inte det jag tror på.

   Sen att jag skulle äta mkt smoothies, vart får du det ifrån? För att du ser mig göra några smoothies någon gång betyder ju inte att du vet vad jag äter, ofta visar jag på ex Instagram Stories endast upp de måltider som är estetiskt tilltalande att titta på eftersom ingen är intresserad av an brungrå bönröra. De smoothies jag äter innehåller ganska ofta 50% grönsaker, exempelvis innehåller de väldigt ofta kål eller spenat, ganska ofta blomkål och även rödbeta som motverkar hjärt- & kärlsjukdomar. Sist jag åt en smoothie var förra veckan, den innehöll, 1 äpple 1 apelsin, 1 citron, 1 stjälk selleri och 1 rödbeta. Ofta brukar jag även slänga ner kål i den smoothien. Den får mitt blodsocker att må jättebra och så även min kropp. Jag äter mkt mer rotfrukter, sallad, gryn som havregryn eller liknande än jag äter snabba kolhydrater.

   En annan sak att tänka på; tror du att alla Diabetiker fungerar på samma sätt? Vet du vad ”Dawn syndrome” är, vet du hur många som får det och vad man ska göra mot det? Vet du hur mitt blodsocker ligger över natten och vet du om det går upp eller ner precis när jag vaknar? Om mitt blodsocker är på väg ner när jag vaknar och jag väljer en ”Ketobaserad” frukost skulle jag försätta mig rätt in i en koma. Inte något jag spontant känner mig sugen på. Igen, är du inte specialist inom Diabetes bör du inte ge råd om det. Jag vet svaren på det du skriver, jag har koll men jag har också haft Diabetes typ 1 i snart 30 år. Det finns diabetiker som kanske googlar ”Diabetes + kost” och kommer in i det här kommentarsfältet, läser ditt tips och sen tror på det med hull och hår. Det är inte ok, och därför måste jag svara så här långt. Jag måste säkerställa att ingen nybliven diabetiker kommer in här och av misstag tar livet av sig för att de inte vet vad ska ska göra när de väl får en hypoglykemi på grund av kostråden ovan. Därför har jag också tagit bort länken i din kommentar.

   Snälla, istället för att tipsa mig om att läsa på om Paleo (jag har för övrigt redan koll på i princip alla kosthållningar eller dieter som finns där ute, inklusive Keto och Paleo) så läs på om ”ThE China Study” som är en av de största riktiga empiriska studierna som gjort på människor och kosthållning. Det är det min kosthållning baserar sig på. Läs även böckerna ”How not to die” och ”Eat to live”. Som du skriver själv, det kan inte skada att prova! Sen ska tilläggas; den kost jag äter är inte jättelångt från Paleokosten bortsett från köttet och fettet, men i övrigt är den väldigt likt. Det är omöjligt för oss människor att äta ”grass feed beef” som det stå fint heter i den utsträckning som vi gör, det finns inte betesmarker nog för det. Det är faktiskt även mer miljöförstörande med fritt betande kor som äter gräs än kor som står inne i bås hela dagarna och jag är både för miljön och för djurens rättigheter så inget alternativ är bra där för mig.

   Önskar dig ett friskt 2018, kanske kan du också hitta kärleken till den växtbaserad ”high carb low fat”-kosten och inse hur skadligt Keto & Paleokost är för djuren, miljön och kroppen.

   Hälsningar,
   Maria

 7. Svara

  Caroline Eriksson

  15 januari, 2018

  Wow vilken fin video! Blir så tagen, inspirerad och peppad! Så sant som du säger att ”bara” för att man är frisk är man inte per automatik lyckligare. Eller att överflöd av pengar, rätt inredningsprylar m.m skulle ge en lycka. Jag älskar att du både kan berätta om det jobbiga OCH hur du vänder det. Många människor behärskar ofta bara ena av de två, hejjar på dig!

  • Svara

   Maria

   15 januari, 2018

   Åh tack Caroline, vad glad jag blir! Tack snälla!! <3 Stor kram

 8. Svara

  Mona Eriksson

  15 januari, 2018

  Så sant! Så klokt! God fortsättning på det nya året – med förhoppningar om många ”braiga” dagar!

  • Svara

   Maria

   15 januari, 2018

   Tack Mona! <3 Detsamma önskar jag dig, massor av kärlek och värme och braiga dagar! <3

 9. Svara

  Marielle

  17 januari, 2018

  Ville bara instämma att din video var otroligt inspirerande och berörde verkligen. Även all din expertis om diabetes och om kost är imponerande och har lärt mig så mycket bara läsa kommentars fältet här.

 10. Svara

  Jennifer

  17 januari, 2018

  Har tänkt skriva i flera dagar men får inte till något bra… 😉 Nu blir det ett helt kort att jag älskar dina videor och tyckte det var väldigt intressant att höra din hälsoberättelse. Du är så inspirerande som kan vara positiv i allt detta och jag suger i mig av dina råd! Jag har bara småproblem i jämförelse, men har haft svårt att handskas med dem. Nu tar jag nya tag för ett positivare 2018 och önskar även dig ett riktigt, riktigt bra år! ❤ Tack för att du delar med dig, fina Maria!

 11. Svara

  Sofie

  22 januari, 2018

  Tycker så mycket om dina inlägg och detta var extra bra. Superfin video, inspirerande och stärkande. Håller alla tummar för ett ljust 2018! 🍀

 12. Svara

  sasha

  29 januari, 2018

  Hi Maria,

  I’m sasha.
  I have recently discovered your youtube channel and myy, myyy, what a lovely corner of the universe. 🙂
  I felt so grateful after having watched your videos.
  You have such an open and delightful presence. Really thank you for being and for sharing. 🙂
  It feels with each video you gather up a whole bunch of lovely experiences (like the light of the day coming through the daffodils, or the quiet and quick snowflakes curtain, or the snow light candle moment) and present them to us in such a direct, unfiltered and pure manner, that one instantly connects.

  This particular video ringed very close to home.
  I have various chronic pains, as well.
  Although it’s different to each person, and each might tackle it differently, I thought perhaps sharing what works for me might help you or other people.
  I’ll keep it short, but this still leads to a long comment.
  Like you, I have found the pain to have a freeing side. Aka it frees one from worrying about others/making the right decision, and frees one to enjoy life a tad more.

  I am so happy I found your channel, and I look forward so much to your next shares. 🙂

  Have a lovely day ahead,
  sasha

  ***

  I have an internal menisc injury in both my knees, which means that they hurt from time to time.
  And I also have something called atypical trigeminal neuralgia, which means that a nerve covering the left side of my face hurts constantly every day, all day.
  Sometimes it hurts more, other times less.
  It’s a bit similar to what you have described in the video – it sort of comes from the back of the neck towards the face, covering the temple, eye, ear, back of the teeth, nose.
  Actually for a few seconds a thought you were describing the trigeminal neuralgia symptoms.
  The days with intense pains are horrid (like today). The days with average pain are oki. The days with no pain are sooo are and sooo appreciated like a blissful joy to be alive ! ^^

  What helps me in dealing with these are the following, listed below.
  None of this taken separately solve the problem. Yet altogether make life easier.

  *Healthy eating
  I try to eat as much as possible clean food & clean recipes, as this reduces the inflammation.
  I also mostly eat a plant base diet – the way it works out for me is that it helps balance out the hormones, and that’s good overall.
  The plants part might be harder for some people, depending on the climate and life style.
  I would say that what’s helpful is staying connected with your body, and eating accordingly.

  *Meditation
  This helps out with pain management.
  It does not make pain go away, but it makes it not be the focus of my life.

  *Omega 3
  I have read a lot of medical research studies on how omega 3 helps with pain management, especially with that related to nerve pain.
  Choosing what omega 3 works for you is personal, but needless to say it has to be good quality.

  *Infrared lamp
  This has been highly recommended by a doctor.
  Since I was in severe pain, I got the lamp first, and researched afterwards.
  There are a lot of commercial websites, and it might be harder to dig for the actual medical research, but it is there.
  In a nutshell infrared light therapy is good for pain management, and also for helping wounds heal faster.
  It doesn’t have to be anything fancy – there are lamps at 20-30-50 euros, which you can buy and use at home daily.
  It is safe. It’s not just a heat wave, it works a bit differently, by inhibiting some substances inside our bodies and helping generate others.
  For me it does work.
  To set the expectations – it does not make the pain totally go away, but it does make a difference.

  My dad has diabetes, and a lot of complications due to that, so I researched on peripheral neuropathy.
  It seems the infrared lamp helps with that as well.

  If you use it on your face, it’s recommended to get a pair of google or to keep something in front of your eyes in order to protect them.

  *B12 supplements
  This is strictly for trigeminal neuralgia.
  It might work out for other things as well, but I have not researched on those, so I cannot say.
  A few medical studies found decreased levels of b12 on patients suffering from trigeminal neuralgia, and that supplementing helped them.
  I don’t know how people should deal with this if they are eating mostly meat, but for plant base diet eaters it’s good anyway to supplement with b12.

  *Exercise
  Certain slow exercises inspired from tai chi and/or yoga do help with this.
  They mainly focus of various neck rolls, and shoulder/chest openers.
  I sooo don’t like doing them. They are super boring. And it’s hard for me to make a routine out of them.
  But whenever I do them, I feel better afterwards.
  And doing slow exercises kind of get one to be in tuned with the body – it’s therefore easier to feel what the body needs in certain occasions.

  *Hot beverages
  Sometimes it’s the comfort feeling.
  Other times it’s the fact that the hot liquid touches the upper part of my teeth, which connect to the nerves.
  But sipping on warm/hot beverages is nice.

  *Magnesium
  It just somehow works.
  It either relaxes or reduces the inflammation by inhibiting some substances to pop into our bodies.
  Science is only partially sure, yet for me I feel a difference.

  Magnesium also helps with diabetes, from what I know.

  *Caffeine
  It just works. Somehow.
  For me coffee reduces my iron levels, so I try to supplements on those from time to time.

  *Doing things
  I know that when it hurts a lot it’s easier to just sit in bed, and do nothing.
  And that’s perfect sometimes, especially since the pain takes a lot of energy and the body needs rest.
  For me it’s nice to still make the effort to do things to brighten up each day.
  Like wearing sparkles on my cheeks bones, and a pinkish lipstick, dressing up pretty, taking a walk, doing a fun diy, meeting family and friends.
  It helps the mind focus on something else, and creates fun lovely memories.

 13. Svara

  sasha

  29 januari, 2018

  I apologize to the Swedish speakers. I don’t speak Swedish, hence my comment in English.

 14. Svara

  Mikaela Tillman

  2 februari, 2018

  TACK!

 15. Svara

  Ida Gerdemark

  5 februari, 2018

  Du inspirerar mig så mycket Maria. Jag brukar ofta tänka på dig och Lilla Sundby. Det är så fint att få komma till din by genom dina filmer. Så vackert och speciellt med ängarna och ert hus! Jag drömmer om att bo på landet också, i lugnet med naturen nära.
  Du är fantastiskt skicklig på att skapa kvalitet, så vackra fotografier!

  Det är som att vissa människor har flera sjukdomar, som en hel sjukdomsfamilj, medan andra har inga alls. Jag har en kompis som likt dig har flera olika besvär medan jag själv och många andra är förskonade. Det är så lätt att ta saker för givet som frisk, åtminstone är det så för mig. Tack för att du delar med dig av dina tips för att bli lycklig. Du verkligen förmedlar budskapet i tipsen genom att ge talande exempel. Jag tar med mig detta i mitt liv. Du är så stark och klok! Kram!

 16. Svara

  Lynn

  8 februari, 2018

  Oh dear Maria! I’m probably your Mom’s age, if not older, but listening to your words makes me realize that I am still learning to be happy. Thank you so much for this beautiful video and website. What a treasure you are! xx

 17. Svara

  Monica

  10 februari, 2018

  Hej Maria! Bra att du förtydligade allt om diabetes typ 1, farligt med alla missuppfattningar och okunskapen är stor. Var glad när Jihde ledde diabeteskvällen på TV att den blev så bra som den blev, med vettig information. Där var ju också Christina Stenbeck med som nu först när det är för sent förstår mer, även hennes bror saknade människor omkring sig som förstod och måste ha all koll, en dag gick inte det ensam. Så oerhört tragiskt.
  En annan sak, jag hade glömt vad din blogg heter så jag sökte på Made by Mary, det kommer du upp som hemsida men står också att denna sida kan vara hackad. Kolla det genom att googla så kanske du kan ändra något där.
  Ha det bra på landet! Läste om att ”din” skog hade fällts, rätt tråkigt när allt sågas ned så nära tomten och inget ni fick veta när ni köpte, är så fint med lite skog och så skyddar den. Men ni får låta annat växa upp på er egen tomt. Ser så fint ut!

 18. Svara

  Hanna

  12 februari, 2018

  Tack för att du är så modig och delar med dig! Att ta kontroll över sitt liv med smärta är inte så enkelt men du verkar vekligen ha hittat dina nycklar till hur du kan leva ett lyckligt liv. Jag hoppas att jag kan hitta mina. Jag har haft kronisk smärta i magen och magmunnen det sista 8 åren med lite varierande symptom beroende på stress m.m.. Jag har även det sista åren haft panikångest, sömnproblem och en kronisk trötthet som bara finns där. Detta begränsar mig så mycket i tanken och jag saknar den jag var innan jag fick alla dessa problem och sjukdomar. Jag har hittat att minska på stressen är en av mina nycklar. En annan är att promenera i naturen. Och en tredje är att äta regelbundet och minska på köttet. Du ger så otroligt mycket inspiration och styrka! Nu vill jag verkligen hitta mina andra nycklar för att få ett bättre 2018. Tack för det!

 19. Svara

  Emilia - vila & life design

  16 februari, 2018

  Maria! Så glad att vi träffades på workation x 2 och också så imponerad över hur du förhåller dig till livet – med allt vad det innebär! Förra veckan fick både jag och maken var sin käftsmäll, men vi kämpar vidare och jag tittar då och då på dina videos, de ger mig perspektiv! Och sen fattar jag ju också, man har dåliga dagar och det kanske inte syns i våra medier. Men viktigt att lyfta HELA Livet, vilket du gör på ett alldeles underbart sett!
  Kram
  Emilia

 20. Svara

  Ingrid

  18 februari, 2018

  Tack för att du delar med dig! Tänkvärda ord!

LEAVE A COMMENT