VEGANSK CHOKLADKAKA MED CHOKLADFUDGESÅS & ”MJÖLK”CHOKLADFROSTING

Första advent och nog mumsar de flesta på lussebullar, glögg och julmus vid det här laget. Själv har jag bakat chokladkaka, varför följa strömmen liksom. Hihi, nej då, jag älskar faktiskt lussebullar men nu var det ju så att jag, när jag visade upp den här chokladkakan på Instagram Stories fick så väldans många frågor om att publicera receptet så..här är vi nu. Ert ord är min lag…typ.

Den här dekadenta chokladtårtan gjorde jag för första gången  när min vän Angeliqa var på besök för att intervjua mig för hennes podcast ”Kvinnliga äventyrare”. Angeliqa ääälskar choklad och givetvis ville jag ju göra en rejäl chokladkaka till henne. Bara för att så toppade jag chokladkakan med chokladfudgesås SAMT en ”mjölk”choklad frosting. För att göra det hela ännu bättre avslutade jag dekadensen med några nypor flingsalt och hyvlad choklad. 

Själva kakreceptet kommer från Malin som driver bloggen, Instagramkontot och YouTubekanalen Good Eatings. Hennes recept är glutenfritt och innehåller vaniljpulver istället för hel vaniljstång, bovetemjöl istället för vanligt vetemjöl, cashewnöt-smör istället för jordnötssmör och lite mindre kokosolja än vad jag använt. HÄR finner ni receptet för hennes glutenfria kaka om ni vill göra den. Mitt recept på sås och frosting att toppa kakan är glutenfritt så där är det bara att kombinera ihop precis som ni vill.  

Dessutom finns som min söndagsfilm, en receptfilm för den som vill se chokladfudgesås, kladdig chokladkaka och underbar chokladfrosting på film, nedan kommer receptet mer detaljerat i skrift. Ps. I slutet av filmen finns även ett litet smaktest för den som vill se insidan på kakan! 😉 

Hoppas ni har en underbar första advent! 

English recipe below! 

TRIPPEL CHOKLADKAKA MED CHOKLADFUDGEFROSTING & MJÖLKCHOKLADFROSTING

ger: 12-20 bitar

Endast kakan: ca 12 portioner

Kakan med chokladsås och frosting: 16-20 portioner

Ugnstålig form: ca 15 x 20 cm eller motsvarande + bakplåtspapper

Chokladkaka:
4 msk malda chiafrön + 1.5 dl vatten (”chiaägg”)
1 vaniljstång
4 dl mandelmjöl (mal gärna själv med skalet kvar)
2.5 dl vetemjöl
1.25 dl kakao
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1.25 dl slät jordnötssmör
2.25 ljus sirap eller rissirap
3 msk lönnsirap
2 dl kokosolja
2 stora nävar pekannötter

Chokladfudgesås:
0.75 dl havre-vispgrädde (måste vara vispbar, ex Planti havrevisp)
0.75 dl strösocker
1.5 msk sirap
50 gram mörk mjölkfri choklad (70% kakao)
40 gram rumstempererat möjlkfritt/veganskt ”smör” (margarin)

”Mjölk”chokladfrosting:
300 gram mjölkfritt/vegansk ”smör” (margarin)
200 gram mjölkfri choklad (valfri) Jag använder mörkare ”mjölk”choklad för bakning från Odense

Topping:
Valfri hyvlad choklad
Maldon havssalt

Instruktioner:

Kakan; Sätt ugnen på 154-170 grader och täck en ugnstålig form med bakplåtspapper. Vispa samman vatten och malda chiafrön, blanda noga. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur innanmätet. Rör ner i chiablandningen och ställ åt sidan.

Vänd samman mjölk, mandelmjöl, kakao och bakpulver, blanda noga. Rör samman de blöta ingredienserna; sirap, lönnsirap, jordnötssmör och kokosolja, blanda noga. Vänd samman de torra och blöta ingredienserna, tillsätt slutlige chiamixen (som nu bör vara tjock och ha en ”geleaktig” konsistens). Vänd noga och häll upp i förberedd form. Avsluta med pekannötterna.

Grädda mitt i ugnen i cirka 30-40 minuter. Kolla med en sticka efter 30 minuter, den ska komma ut torr och kakan ska kännas fast. Om du är osäker, grädda ytterligare några minuter. Om pekannötterna börjar kännas mörka, lägg ett ugnsfolie ovanpå kakan under de sista minuterna i ugnen. När kakan är färdig, låt svalna i rumstemperatur. Ställ därefter kallt.

Chokladfudgesås; Blanda alla ingredienser till såsen, förutom det mjölkfria smöret/margarinet, och låt koka upp i en liten kastrull. Låt sjuda relativt kraftigt under 3-4 minuter, rör då och då, eller tills såsen känns något tjockare. Drag kastrullen från plattan och rör ner det mjölkfria smöret/margarinet. Häll upp i skål och ställ sedan kallt. När såsen svalnat, häll över kakan. Du kan ta all sås eller valfri mängd. Ställ kallt.

”Mjölk”choklad frosting; Smält chokladen över vattenbad eller i microvågsugn, låt svalna, chokladen får inte vara varm. Vispa upp det mjölkfria smöret/margarinet tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt den smälta chokladen i en fin stråle under konstant vispning. Vispa/vänd samman tills det är jämnt blandat. Bred över kakan eller använd en spritspåse för att sprita ut frosting. Ställ kallt fram till servering.

Vid servering; ta ut kakan minst 30-40 minuter innan servering. Toppa med hyvlad choklad och havssalt precis innan kakan ska serveras.

Lycka till!

TRIPPEL CHOCOLATE CAKE WITH CHOCOLATE FUDGE SAUCE & ”MILK” CHOCOLATE FROSTING

gives: 12-20 portions

The cake alone: about 12 portions

The cake with sauce and frosting: 16-20 portions

Oven proof dish: 15 x 20 cm or similar (approx. 6×8 inches) + parchment paper

Chocolate cake:
4 tbsp ground chia seeds + 15 tbsp water (= chia eggs)
1 vanilla bean
1.5 heaped cups almond meal or almond flour
1 cup of all purpose flour
1/2 cup unsweetened cocoa powder
1 tsp baking powder
pinch of salt
1 cup golden syrup or rice syrup
3 tbsp maple syrup
1 2/3 cups coconut oil
1/2 cup creamy peanut butter
2 big handfuls of pecan nuts

Chocolate fudge sauce:
5 tbsp oat cream, must be the ”full fat” kind that you can whip
5 tbsp granulated sugar
1.5 tbsp golden syrup
50 grams dark vegan chocolate (preferable 70% cacao)
40 grams room temperatured vegan butter

”Milk” chocolate frosting:
300 grams vegan butter
200 grams vegan ”milk” chocolate

Topping:
Shaved chocolate
Sea salt

Instructions;

Cake; Preheat oven to 165-170 degrees Celsius/330/340 degrees Fahrenheit. Mix  ground chia seeds with water in a bowl and set aside. Use a sharp knife and split the vanilla bean in half lenghtwise, scrap out the seeds with the knife and add to the chia mixture.

Prepare an ovenproof pan with parchment paper, this makes it easier to life the cake out of the pan when it’s done.

Mix all dry ingredients except for the pecan nuts, in a big bowl, mix all the wet ingredients in a separate bowl and finally mix the wet ingredients into the dry one. When it’s well blended; add the chia mixture and be sure to stir very thoroughly.

Transfer the mixture into your prepared dish, add the pecan nuts on top of the batter and bake, in the middle of the oven, for about 30-40 minutes. After about 30-35 minuts, check if the cake is done sticking a tooth pick or a small knife in the middle of the cake. If it comes out clean the cake is done. Let cool in room temperature and then store in the fridge.

Chocolate fudge sauce; Add all the ingredients to a very small pan and bring to a boil over medium heat. Let it simmer for about 3-4 minuts or until it feels a bit thicker. Pour into a smaller bowl and set aside, when it’s cooled a bit, put in the fridge to cool completely. When the sauce AND cake are chilled, take out of the fridge and pour the fudge sauce on top of the cake. Put back into fridge and let sit until milk chocolate frosting is done.

”Milk” chocolate frosting; Cut the chocolate into small pieces and melt in the micro wave or over a bain marie.  Use a whisk or flat beater on your electrical whisk/kitchen aid/similar and beat the butter until white and creamy. Add the melted, cooled, chocolate while whisking on low speed and mix/whisk until well blended. Take the cake from the fridge, use a spatula to spread the frosting over the cake or use a piping bag of your choice to decorate the cake with the frosting. Keep in fridge until serving.

Serving: Let the cake sit in room temperatur for at least 30-40 minutes before serving. Add the sea salt and the shaved chocolate just before serving.

Enjoy!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT