22 In COUNTRYSIDE LIFE/ YOUTUBE

My Little Village in the Swedish Countryside

Här är den; min lilla by och mitt lilla paradis.  Nedan finns en liten film från när jag filmar från samma promenad om jag också fotat från. Klipp från byn där jag bor, snödimman och mina polare hönsen som gärna strosar mitt på”gågatan” ovan.  För er som vill se filmen är det bara att klicka på ”spela” och för er som hellre vill se på bilder så är det bara scrolla vidare. 

Så det är alltså här i kring jag bor, går mina promenader, vandrar vidare ut i skogen eller pratar med hönorna. För att vara helt ärligt är det här mest ”på ena sidan”. Jag bor lite ”mitt emellan” några ”klungor med hus” och valde att hålla mig vid de hus och det område som är närmast. Byn består egentligen en samling mindre byar eller ”klungor med hus” och ligger lite utspritt. När vädret är lite mer gynnsamt, eller jag har tillgång till bil, vore det så klart jättemysigt att få visa er mer från mitt lilla paradis. 

Mitt absolut favorithus är detta lilla torp. Jag vill liksom bara gå fram och nypa det i kinden och säga ”gulle gull”, ja alltså, ni fattar säkert vad jag menar. Det har något oskyldigt över sig och har definitivt stått på en här platsen och i den här byn väldigt väldigt länge. Till det här lilla torpet hör även detta timmerhus/timmerlada. 

Det bästa jag vet är att komma promenerandes mitt på vägen, ja för på den här stora ”huvudleden” så kommer det som ni kanske förstår inte sådär väldans massa trafik, och träffa på hönorna när de är ute och strosar. Och precis just när jag filmade detta så kom dom ut och kuttrade, ville hänga lite, prata och kolla om jag kanske kunde ha lite mat i fickorna. Jag fnissar lite åt bilden för jag lyckades fånga dem tillsammans när de alla står på ett ben. Det är ju som ni förstår lite kallt (i filmen får ni även se hönshuset som de kan hänga i om de vill vara inomhus).

Givetvis har jag inte fotat vartendaste hus i byn, det hade känts lite väl påträngande, men för att ni ska få ett ungefärligt hum om hur det känns och ser ut så har jag försökt få med mig några gobitar ”här och där”. 

Huset ovan ligger så fint till, på en liten höjd med ladan nedanför. Det som inte syns på bilden är den härliga utsikten som sträcker kilometervis framåt åt höger. Böljande kullar, åkrar och så skogen som ramar in allt så fint. Nästa sommar måste jag nästan försöka få med de vackra linfälten/linodlingarna på bild. De skiner så vackert i sin blåa skrud och är så härlig färgklick mot sädesslagens ljusbeiga toner och rapsens gyllengula blommor. 

Och här, ja här bor ju jag, och det känner ni nog igen vid det här laget. Med fri sikt framåt över bondens åkrar och skogen tryggt och stabilt i ”ryggen”. Och såhär ser det även ut på min ”bakgård”, med granar, tallar och lövträd som liksom tornar upp sig mot himlen. 

Och det är här jag hänger, filmar, fotar och njuter av lantlivet i största allmänhet. 

Och om ni undrar vad jag tår och glor på är det detta; de magiskt vackra iskristallerna runt varje trädgren, som vassa taggar av is som ramar in varje liten detalj i naturen. Vintern kan verkligen  konsten att smycka trädgrenar och grässtrån in i minsta detalj. 

Min absolut närmsta granne är ödehusen som består av ett stort boningshus, en hög med uthus och vedbodar och så några lador i klunga där jag har mina soptunnor. 

Här i boningshuset är det ingen som bor, och mitt hjärta blir lite ledsen varje gång jag går förbi. Tänk om det kunde flytta in någon som verkligen tog hand om huset och gården, någon som var duktig på byggnadsvård och renoverade det i gammal stil. Som gav kärlek och liv åt den här lilla pärlan. För här finns på sommaren även bärbuskar och rabarber i överflöd, som att det bara står och väntar på att någon ska komma dit och flytta in. 

Min absolut närmsta granne bor i det här lilla fina torpet på bilden nedan. Becke och Gittan är dom bästa grannar man kan önska sig; hjälpsamma, snälla och varma. Deras hus ligger så vackert inbäddad i skogskanten. Faktiskt så föddes Becke i vår lillstuga, det lilla torpet som ni ser på bild ibland. Han kan verkligen mycket om den här bygden, om vem och hur och när någon eller något gjort eller hänt. Det är så mysigt att sitta och lyssna på över en kopp kaffe. Det ger större mening och förståelse med att bo här, mer djup och kärlek till den lilla by och det lilla samhälle som är mitt hem. 

 

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply
  Emma Thun
  26 november, 2017 at 08:10

  varje foto är som ett konstverk!

  • Reply
   Maria
   26 november, 2017 at 09:42

   Åh men Emma, tack!! <3 stor kram

 • Reply
  Ellen
  26 november, 2017 at 08:35

  wow! bilderna är verkligen fantastiska. vintern är så himla fin!
  ps! gamla människor som har massa historier på lager <3 älskar dem!

  • Reply
   Maria
   26 november, 2017 at 09:43

   Tack Ellen, vad go du är! <3 Och vintern, det är verkligen så vansinnigt vackert när det "ligger kvar". Hoppas på en riktigt vit och kall vintern. Och ja, människor som bott länge på en plats och kan berätta om bygden och människorna, kärlek på det alltså! Becke och Gittan är BÄST! <3

 • Reply
  Miriam
  26 november, 2017 at 14:25

  Ni bor verkligen vackert, jag brukar ju helt partiskt tycka det är vackrast här där jag bor men får väl försöka ta in att det finns andra ställen i vårt land som också är fina 😁😁

  • Reply
   Maria
   27 november, 2017 at 11:03

   Hihi, din kommentar fick mig att fnissa <3 Ja det är vackert här, men som du säger, det finns så många vackra platser i Sverige! <3

 • Reply
  Ann Rumbleinthearctic
  26 november, 2017 at 14:31

  Du bor så himla vackert! Får mig att vilja packa väskorna och säga: nu flyttar vi till Sverige och landsbygden istället, haha.
  Hoppas du fått en fin helg 🙂

  • Reply
   Maria
   27 november, 2017 at 11:04

   Åh tack Ann! <3 Jag stortrivs här! Hihi, det är bara börja packa, du är så välkommen *fniss* Hoppas du också haft en fin helg!

 • Reply
  sandrajunhammar.se
  26 november, 2017 at 19:42

  Ååh, men vad mysigt! ♥ Och vilka otroligt vackra foton! Älskar stämningen i dem och hur de verkligen förmedlar lugnet och tystnaden på landsbygden.

  Vad söta hönsen är – mitt i vägen och på ett ben, hihi ♥ Och det är verkligen magiskt när träden (och hela landskapet) täcks av små iskristaller.

  • Reply
   Maria
   27 november, 2017 at 11:05

   Tack Sandra! Hihi jaaa, visst är dom söta! Skulle också ha höns, vi får se om det dröjer ett eller flera år innan det blir höns här <3 Håller helt med rimfrost är bara sååå magiskt!

 • Reply
  Moving Slowly
  26 november, 2017 at 20:15

  I just got all emotional because of happiness…all that beauty! Wonderful! Adored the video as well as the pictures! Thanks for sharing! 🙂 <3

  • Reply
   Maria
   27 november, 2017 at 11:06

   Naw thank you hun! <3 You're so sweet <3 Sending you big hugs!

 • Reply
  Hanna
  26 november, 2017 at 21:30

  Det ser verkligen fantastiskt ut!

  • Reply
   Maria
   27 november, 2017 at 11:06

   Tack Hanna! <3

 • Reply
  Johanna
  26 november, 2017 at 22:59

  Så vackert! Älskade hönorna, det är så himla mysiga djur☺️ Visste inte att dom kunde vara ute på vintern ens, men dom är nog stadigare än man tror. Förstår att du trivs där✨❄️

  • Reply
   Maria
   27 november, 2017 at 13:01

   Tack snälla jag trivs verkligen! Och visst är det, hönor är så sociala och mysiga <3 Det beror på ras, vissa är mkt mer köldkänsliga än andra, somliga har ju verkligen utvecklat en tålighet för kyla. Så det beror verkligen på. Dom här verkar va rätt fine med kyla 🙂

 • Reply
  Josefin
  27 november, 2017 at 08:57

  Åååh så många gånger som jag själv stått och blickat in i alla dessa iskristaller, gör samma sak med vattendroppar! Reflektionerna får mig att tänka på hur det stora finns i allt det där lilla, och hur varje detalj i livet är en del av en större helhet ❤️🌿✨ inte dålig konsekvens av lite kapsualiserat vatten 😂😂

  • Reply
   Maria
   27 november, 2017 at 13:04

   Hihi, åh jag är inte ensam alltså, vad mysigt! Slipper jag vara knasig själv liksom 😉 Exakt så, det finns så mkt storhet och så mkt universum i den lilla kristallen eller vattendroppen. <3

 • Reply
  Dixi Wonderland
  27 november, 2017 at 09:22

  Va vackert du bor 😀 Jag är besatt av sånt där staket med pinnarna. Så fint!

  • Reply
   Maria
   27 november, 2017 at 13:05

   Ja det är bra vackert här, stormtrivs verkligen. Men så älskar jag ju det där lugna lantlivet också! Ja…gärdesgårdar är vackra. Det tar ju dessutom några år från att man satt upp den tills den blir sådär fint grå och ”vintagefierad” el vad man ska säga. Så glad att det fanns här när vi flyttade hit! <3

 • Reply
  Amanda
  29 november, 2017 at 21:23

  Vilka fantastiska vyer… En riktig dröm som jag hoppas blir verklig för mig med i framtiden! En blir även ännu mer motiverad för bevarandet av vår vackra landsbygd i Sverige. Tänk om fler insåg värdet i en fungerande landsbygdspolitik och bevarandet av Sveriges största skatter (enligt mig då) ♥ Allt gott!

  • Reply
   Maria
   30 november, 2017 at 07:58

   Tack snälla <3 Naturen är verkligen fantastisk och landsbygden med. Kan bara skriva under på allt i din kommentar, ja tänk om en de såg värdet av det och det satsades på ett annat sätt! Vet du att min by slutar på ordet "Tibble" det är ett gammalt namn för tätbebyggd by, det är inte direkt tätbebygt här och alla hus är inte ens människor som bor i. Tänk vad det blomstrade här förr och hur lite det satsas nu Här är det flera hus so bara står och förfaller, så tråkigt att se. Men det är svårt för en del personer att flytta ut, tror jag. Du vet, inget fiber, nätet går ner ofta för det kommer i "lina i luften" the old school way, lite kollektivtrafik. För mig fungerar det bra ändå, men tänk om det kunde satsas mer kanske fler skulle våga sig ut på landsbygden på ett annat sätt. Kram

  Leave a Reply