0
16 In Lantliv/ Odling

Första året i köksträdgården – det stora odlingsinlägget

I år var andra sommaren här ute i Lilla Sundby men det var det första året vi odlade i vår lilla köksträdgård. Jag har egentligen ingen stor erfarenhet mer än i teorin, jag har läst en del och tittat mycket på odlingsfilmer och läst böcker, men inte odlat så mycket i praktiken. Ja det blev ju inte så när vi bodde i stan.

Men nu när vi äntligen har möjlighet och utrymme så ska här odlas för fullt. Målet är att bygga ut köksträdgården allt eftersom, när vi känner oss redo och har tiden att ta hand om en större odling. Jag drömmer om mer och fler odlingsbäddar men även (kanske främst just nu) om ett orangeri gjort av gamla fönster. Där ska jag sitta och dricka kaffe och pyssla. Kanske har jag ett odlingsbrätte eller tre att sätta ut när det finns plats och plantorna växt till sig.  Kanske odlar jag även sånt som kiwi och vindruvor..ja möjligheterna känns oändliga. I mina drömmar är det mysigt och ombonat, lite vildvuxet och prunkande men ändå strukturerat och välskött. Där kan jag sitta och titta ut över ängarna när det hällregnar men jag ändå vill vara utomhus och känna jorden mellan fingrarna.   

I år började vi vårt köksträdgårdsprojekt med att bygga egna odlingslådor. I sanningens namn kan jag inte säga varför vi gjorde det, för även om det är kul så tar det massor av tid. Projekt ”bygga egna odlingslådor” tror jag började i en tanke om att inte tvingas följa de mått butikerna bestämt, eller så kanske det ligger djupt rotat att inte följa ”systemet” och hur man bör göra enligt någon annan. Sagt och gjort, av oklar anledning byggde vi helt enkelt egna pallkragar/odlingslådor. Vi byggde även ett vindsydd av en träram, tjocka plaströr och odlingsduk. Det blåste nämligen helt vansinnigt mycket i början av våren och vi var rädda att odlingarna helt enkelt skulle blåsa bort eller på annat sätt  förstöras av det hårda vädret.  Det finfina med det, förutom att det skyddar mot både skadeinsekter och blåst samt regn, är att det blir ett väldigt jämnt och behagligt klimat under dukarna. Växterna trivdes som sjutton och frodades något alldeles enormt.  

Odlingarna i år gick väldigt bra, trots att jag som sagt har ganska lite erfarenhet. Det mesta gick riktigt bra, förutom att det vattnades för lite när det började bli varmt och vi var bortresta. Då gick spenat och några salladssorter i blom, dvs. det blev ”stockbildning” vilket man även ser i första bilden i inlägget där spenaten stocklöper. Men det gjorde inte så mycket kände jag. Istället ser jag det som en bra lärdom; åk inte bort i mitten av sommaren om du inte har någon som kan vara vid huset och vakta odlingarna 24/7. 

Något annat som också gick mindre bra var tomaterna. Det var bara en enda sort som klarade sig. Resten blåst helt enkelt sönder av de stormiga vindarna som drog över Lilla Sundby någonstans i början av säsongen. Kvar blev endast dessa grönröda körsbärstomater. De verkade mer tåliga än övriga tomater och växte riktigt bra under sommaren. Tragikomiskt nog kan jag inte hitta påsen med frön och vet därför inte alls vilken sort det var. Nåja, under nästa odlingssäsong funderar jag starkt på att bygga ett miniväxthus där tomaterna står. Kanske av gamla fönster som vi har står på höskullen, det skulle nog bli bra fint mot den gamla ladugårdsväggen. 

Ni är flera som frågat vi vi odlat så här kommer en lista på vad vi odlat samt lite tankar som jag tar med mig till nästa säsong. 

EKOLOGISK ODLING

Jag börjar med att tillägga att vi odlar helt ekologiskt vilket för i alla fall mig innebär att jag jobbar MED naturen och inte MOT den . Det innebär att jag helt enkelt accepterar att ogräs dyker upp, att skadedjur kanske mumsar lite på mina plantor och att jag odlar med biologisk mångfald och miljö som rättesnöre. Bland annat tillför jag näring och gödsel till jorden genom bland annat växtdelar från trädgården som löv och gräs och jag använder mig även av Bokashi. Vi har tur och behöver inte tampas med mördarsniglar, de verkar inte finnas här alls och kål-larverna lyste med sin frånvaro. I år odlade vi nästa inga kålsorter heller, vi får se hur det går nästa år när planen är att odla grönkål, kålrabbi och blomkål…  Men det tar jag när det kommer! 

VAD VI ODLADE

Det första året med köksträdgården odlade vi bland annat tidig sommarpotatis samt 4 sorters morötter (gula, orangea, röda och lila/rosa) som kom i fröpåsar med mixade frön. Potatisen var sådan fin färskpotatis med tunt skal som passar ypperligt under sommarmånaderna. De var dock ingen jättefavorit så nästa år provar vi en ny sort om jag bara hittar lappen med vilka sorter vi satte…

Vi odlade även polkabetor och tre sorters rovor. Betorna blev alldeles ljuvliga, mjuka och sammetslena i konsistensen på ett sätt jag aldrig upplevt med rödbetor eller polkabetor från butiken. Nästa år odlar vi därför både vanliga rödbetor och polkabetor men däremot inga rovor.

Vi odlade mangold i överflöd, hujeda mig säger jag bara, aldrig har jag ätit så mycket mangold. Fordhook Gigant, Bright Lights, Lipstick samt sorten som kallas Rhubarb Chard. När man odlar mangold kommer det mer ju mer man plockar. Mer och mer och mer och mer, i ofantliga mängder. Och fort växer det också! Eller så är jag bara fruktansvärt duktig på att odla mangold. Det var mangold på ledden och på tvären, de användes som wraps, i sallader, i lasagne, i soppor och sallader. Your name it, jag har gjort det..med mangold alltså. OM du ska odla Mangold så säger jag; satsa på Foordhook Gigant. Den är supertålig och stocklöper inte, de andra sorterna är mkt känsligare och ger mindre (och mindre god) skörd. 

Vi odlade också en saligt massa sallat. Den absolut favoriten när det kommer till sallat (ja det heter sallaT, inte sallaD, jag var mycket tveksam till detta en lång period men så är det faktiskt) var Isbergssallat! ÅH. HERRE. GUD. vad god den var! Det är den godaste sallat jag ätit i hela mitt liv. Den är så långt ifrån den ofta ganska tunga och kompakta och kanske även tråkiga versionen man hittar i livsmedelsbutikerna. Tålig var den också, den gick inte i blom/stocklöpte inte. Nog växte den ganska långsamt så nästa år kommer jag odla riktigt mycket av just den sallat-sorten, några frön i taget varje vecka.  Den andra sorten jag kommer satsa på även i år är en ljust grönröd sort som kallas Batavia och som är som ett smycke i odlingsbäddarna. Fluffig och mjuk i både konsistens och form och så fint att jag knappt ville skörda den. Tyvärr lyckades jag inte fota någon riktigt bra bild på min Bataviasallat, den enda gång den fastnade på bild var precis efter att jag skördat den och där ser man inte riktigt omfattningen av fluffigheten och de vackra färgerna.  Här nedan syns den i min ”skördekorg” tillsammans med spenat och några andra mindre ”baby leafs” av annan sallat/mangold.

Vi odlade sugarsnaps och sockerärtor i 8 olika sorter för att prova oss fram vilka vi gillade bäst. De jag tyckte lite extra mycket om, förutom sugarsnapsen som var en favorit, var de  mörkt purpurlila ärtskidorna på en av sockerärtorna.

Jag odlade även på Nya Zeeländsk spenat, squash, dill och bondbönor och det blir det även nästa år igen. 

Vi odlade också ruccola, vanlig spenat och fänkål. Fänkålen var egentligen för en HELT annan zon än vår, något jag helt missat när jag köpte fröna. Jag bor i zon 4 på gränsen till zon 5 och fänkålen skulle helst odlat i zon 1-2 (alltså mkt varmare och mer gynnsamt klimat), men den växte ändå. ”Haha”, tänkte jag, man ska banne mig prova ibland! 

Det som gick sämst var som sagt tomaterna och kålrabbin. Kålrabbin tog sig aldrig utan tackade för sig på plats, så att säga. Nästa år får jag nog satsa på odling av tomater i skydd av något litet växthus, det vore så förbaskat mysigt! 

DET HÄR TAR JAG MED MIG TILL NÄSTA SÄSONG

 • Odla MASSOR av Isbergssallat och mindre av andra sorter jag inte gillade lika mycket. Vi odlade totalt en 7 olika sorters sallat. Odla några frön varje vecka och sätt sedan nya så att det finns nytt att skörda jämnt över veckorna. Att odla massor av små plantor i odlingsbrätten tyckte jag inte var lika kul, det var mycket mer pysslande och utan ett växthus att vara i blev det rörigt och stökigt inomhus (i huset) vilket gjorde det mindre roligt. 
 • Skörda regelbundet, var inte rädd för att det ska ta slut, var istället rädd för att det blir för mycket och du inte hinner ta hand om allt. 
 • Prova att täckodla för att slippa vattna så förbaskat mycket. Täckodling kan se lite rörigt ut men det sparar massor med tid och täckmaterialet både skyddar och för ner näring tillbaka i jorden. 
 • Ge plantorna nog med utrymme (för bövelen!). Squashen behöver mycket mer plats än jag trodde, mangolden (speciellt Fordhook Gigant) blev gigantisk och skuggade allt under vilket inte var helt optimalt för de frön som försökte växa sig stor under de stora mangoldbladen.  När man står med ett fjösigt litet sallatfrö/mangoldfrö i handen är det svårt att tro att den kommer bli 25 cm i diameter eller som för mangolden 60 cm hög. Men tro mig, de behöver ganska ofta det utrymmet som står på påsen. OM man inte vill skörda tidigare vill säga. 
 • Bli bättre på att sätta nya frön lite ”här å var” för att optimera odlingsplatsen/odlingsbäddarna.
 • Börja tidigare! Det går snabbt på vårkanten, ena dagen är det snö, en vecka senare är det perfekt att sätta ut småplantor man drivit upp i växthus eller inomhus i ett soligt fönster. 

 

Om ni har några frågor så är det bara hojta. Jag är dock ingen expert, men svarar så klart gärna så gott jag kan. Letar ni experthjälp hänvisar jag till min odlingsguru Sara Bäckmo och hennes ”Skillnadens Trädgård” som finns som både blogg, podcast och Youtube. Hennes Youtubekanal har varit min odlingsguru när jag planerat och kickat igång min egen köksträdgård! 

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Miriam
  7 november, 2017 at 09:51

  Så härligt med odling, Sara är min guru med 😁

  • Reply
   Maria
   7 november, 2017 at 10:06

   Jaa så härligt! <3 Och hihi ja, Sara är bäst på odling, så är det bara!

 • Reply
  Evelina
  7 november, 2017 at 16:56

  Vilket fint och bra blogginlägg! Så kul att se och läsa 🙂
  Åh, jag har också kollat mycket på Saras Youtubeklipp, hon är så grymt duktig.
  Ser fram emot fler odlingsinlägg hos dig <3
  Kram
  /Evelina

  • Reply
   Maria
   7 november, 2017 at 18:24

   Åh men tack fina du! <3 Jaaa, jag ska faktiskt sätta vitlökar i jorden nu. Trodde jag var för sent ute men det har blivit varmt igen här borta så jag tror jag precis hinner med det! 😀 Stor kram

 • Reply
  Sanne (warginna)
  8 november, 2017 at 09:46

  Åh! Jag fullkomligen älskar din blogg Maria! Det här inlägget fyller mig med inspiration och MEGA-längtan efter eget hus med trädgård och egna odlingar <3

  • Reply
   Maria
   8 november, 2017 at 19:12

   Åh finaste Sanne, vad du är GO och vad jag behövde höra det där just nu! <3 Blir så innerligt glad! Och jag hoppas verkligen du får ditt hus med trädgård och odlingar pronto, typ nyss! 😉 <3

 • Reply
  Charlotta
  9 november, 2017 at 21:26

  Härligt att era odlingar gått så bra! Mangold är en av mina favoriter att odla, men i år åts det mesta upp av rådjuren tyvärr. De äter allt och älskar mangold och jordgubbsplantor, så jag måste ha det mesta under nät eller duk för att få ha det ifred.

  • Reply
   Maria
   10 november, 2017 at 08:29

   Ja, det har verkligen känts toppenkul! 🙂 Men nej, här är det massor av rådsjur men dom har faktiskt inte varit och tuggat på mangoldens alls. Haren som bor under/vid vår lada har verkat sugen dock och jag har sett den stryka runt odlingarna på en och två gånger *fniss* Det är ju det där, att tampas med naturen samtidigt som man odlar, ibland går det bättre å ibland sämre.

 • Reply
  Wilda
  18 november, 2017 at 11:06

  Så fint och inspirerande! Även om det kommer dröja några år innan jag har möjlighet att ha en trädgård så drömmer jag redan iväg av ditt inlägg. Ska kika inför nästa år hur jag kan ordna kompost på balkongen på något smidigt sätt och börja lära mig den grejen för mer ekologisk odling.

  • Reply
   Maria
   20 november, 2017 at 13:14

   Tack kära du! <3 Vad glad jag blir, ska försöka blogga och visa mer av min trädgård nästa år. <3 Får passa på att tipsa om Bokashi-kompost, så himla smidigt och passar mindre hushåll eller om man bor i stan/lägenhet också. <3 Stor kram

 • Reply
  LouLou
  22 november, 2017 at 11:27

  Looks amazing. I cannot wait to come along with our kitchen garden in Stockholm, busy reading and getting ready for the spring…

  • Reply
   Maria
   26 november, 2017 at 09:46

   Thank you hun! <3 Oh yes, it's gonna be lots of fun this spring with gardening, hope it'll be lots of fun for you too! <3 let me know if you post any pictures this spring, love to have a peak at your garden! <3

 • Reply
  Ylva
  25 november, 2017 at 10:11

  Kul läsning! Tack!

  P.S. Tips om du har (okända eller kända) extra goda tomater som växer fint – spara frön från en frukt till nästa vår!

  • Reply
   Maria
   26 november, 2017 at 09:42

   Tack Ylva, vad kul att du gillar inlägget! <3 Tack för att du påminner mig, det här året var mina favorittomater som jag var supersugen på att odla..de frös sönder :'( Eller blåste sönder kanske man ska säga. Hoppas på bättre lycka nästa år! <3 DÅ ska jag def ta frön!

 • Reply
  Isabelle
  11 juni, 2019 at 22:46

  Åh vilken dröm! Jag och min man Markus pluggar just nu i Swansea, Wales och vi bor mitt i stan….jag drömmer tillbaka till lilla Sverige varje dag och den stora drömmen är att bo precis som ni gör <3 jag hoppas verkligen att vi en dag kan odla precis såhär. Det är underbart att kunna läsa din blogg för att få en liten smak av det 🙂

  • Reply
   Maria
   1 juli, 2019 at 12:36

   Åh vad kul att du tycker om det och att jag kan bjussa på det ni inte kan ha just nu. Håller tummarna för att ni i framtiden får er drömträdgård med allt möjlig härligt ätbart! <3

  Leave a Reply