0
18 In Foto & styling

Att vinna Hederspriset + vad jag satsar på framåt

För ungefär två veckor sen, närmare bestämt den 9 november, hade Matbloggspriset sin prisceremoni där svenska matbloggar föräras med priser i olika kategorier. I min tankevärld hade jag gjort mitt när det gällde Matbloggpriset i och med mitt inlägg om att släppa den delen av mitt jobb, min blogg och mitt liv.  Istället har jag fokuserat på det nya och lagt majoriteten av min tankeverksamhet framåt och bortåt.  Därför hade jag inte en tanke på att jag skulle vara aktuellt för en nominering och än mindre att vinst i någon kategori. 

Ni kanske kan tänka er glädjen och förvåningen när jag fick veta att jag vunnit Matbloggsprisets Hederutmärkelse. Det känns så vansinnigt fint att avsluta min matbloggsresa på det här sättet. Ett värdigt avslut, ett ödmjukt tack och hej, vi syns på andra sidan… 

Nomineringen för valet av mig som vinnare löd: 

”Matbloggsprisets hedersutmärkelse går i år till en person som med stor passion kombinerat med ett vasst affärssinne stått i framkant av influencerbranschen i över ett halvt decennium. Hon har med omtanke och dedikation inte bara arbetat upp sitt eget varumärke utan även engagerat stöttat sina branschkollegor och delat med sig av sin kunskap inom foto, styling och bloggbusiness.
Denna person har också bevisat att man får ändra sig och byta bana. Hon började som en bakblogg men har nu arkiverat Mary och fortsätter bryta ny mark och inspirera med sin kraft, sin skaparglädje och sin kärlek för allt grönt. Matbloggsprisets hedersutmärkelse går till Maria Strömberg Bååth!”

Givetvis ville jag dela med mig av mina känslor med er och därför passade det extra bra att fotografera priset ute i naturen som är en stor källa till glädje och inspiration för mig. Dessutom en symbol för det nya som jag nu beger mig in i. 

Priset ska jag hänga i min studio för att påminnas om min resa, en resa jag inte hade en aning om för 6 år sen. Men jag kände ganska snabbt att jag ville satsa på matfoto och recept, speciellt den konstnärliga biten med styling, vilket också tog mig på oanade upplevelser, resor och uppdrag. 

Jag har jobbat för IKEA och deras reklamserie på YouTube, jag har jobbat för Ernst Kirchsteiger, jag har åkt iväg på event i Sundsvall och Kramfors och föreläst om matfoto, jag har varit jury i en vintävlig och åkt till Toscana med Emma från ”Att vara någons fru” och  Michaela Forni samt ”Baronen” och spelat in reklamfilm, jag har jobbat för Nespresso på deras event, varit med på direktsänd radio och poddar och snackat matstyling, jag har vunnit totalt 4 bloggpriser, hamnat på topplistan för svenska vegetariska matbloggar där jag kom 2:a efter megastora ”Green Kitchen Stories”, jag har fått utmärkelse som en av Sveriges inspiratörer för hållbar livsstil, jag har jobbat för bland annat Arla och för Lejonet & Björnen och skapat recept med deras glasslikör. Jag har jobbat med Bonduelle, Zeta, Annas Pepparkakor, Fiskas och Electrolux samt Wrangler och deras ”Wild way home”-kampanj. Jag har sålt bilder till Amerikanska Ciderföretag och Tyska mattidningar. Jag har gjort en kokbok och även tackat nej till att göra efterföljande 3 kokböcker, haft privata styling workshops med underbara kollegor och upplevt mer än jag kunnat drömma om.  

Ja, det har varit allt möjligt fantastiskt dessa 6 år och jag är så innerligt tacksam att jag fått vara med om allt detta! Jag har fått nya vänner, sett nya platser, utvecklats som fotograf och på vägen även hittat mig själv. 

Det pirrar i magen, både av nervositet och förväntan, inför vad som ska komma. Jag tror på en kombination av att jobba hårt och visualisera dit jag vill komma. Jag vågar och vill tro att det finns något annat spännande framåt i det här nya som jag har framför mig. 

 

JUST NU SATSAR JAG FRAMÅT PÅ 4 OLIKA PLAN:

 

>> Ta mig tiden och engagemanget att utvecklas som fotograf.

Jag har svaga områden där jag inte är lika stark och det behöver jag förbättra. Främst gäller det redigering, självporträtt och att bygga min portfolio på olika sätt. Jag vill ta mig tiden och verkligen utforska olika områden, öva på redigering och även ta någon extern kurs för att ta mig framåt som fotograf. 

 

>> Satsa på mer personligt innehåll på YouTube och blogg. 

Jag vill visa er, och även själv förkovra mig i, det jag älskar lika mkt som matfotografering; natur och lantliv. Jag vill visa er något annat än stress, konsumtion och cityliv. Jag vill ta med er på mina uppdrag, min utveckling inom det här nya fotograferandet och visa mer av den jag är som person, något jag egentligen visat ganska lite av så här långt. Jag är väldigt öppen som person när man träffar mig ”i det riktiga livet” men har alltid, av ngn anledning, haft svårt att öppna upp mig och vara personlig på bloggen. Speciellt i termer av bilder på mig själv eller att synas framför kameran i rörlig bild. 

 

>> Jag vill hitta tillbaka till det som alltid privat tagit väldigt stor plats; min kreativa och konstnärliga själ och intresse.  

Jag spelade piano och sjöng när jag växte upp. Piano tog jag lektioner varje vecka från att jag var 6-7 tills dess att jag fyllde 15. Jag älskar musik men har helt tappat bort den delen av mig själv, något jag saknar enormt mycket. Jag vill lära mig spela gitarr och kanske ta upp pianospelandet igen. Av någon anledning har jag fått för mig att det även skulle vara kul att lära mig att spela munspel, så vem vet, kanske blir det klinkande och spelades dygnet runt här i Lilla Sundby. Jag har även gått konstskola och målat mycket, främst i akryl. Det skulle jag vilja ta upp igen eftersom det är något jag saknar otroligt mkt. Vad det ska leda till vet jag inte, det handlar bara om att ge näring åt själen. 

 

>> Uppdrag som fotograf. 

Fasta uppdrag som fotograf och kreatör, gärna tillsammans med andra starka härliga kvinnor inom den här branschen. Jag har redan ett ”semi-fast” uppdrag i ett nytt projekt med den HÄR fantastiska tjejen. Ja jag kan faktiskt inte säga mer, men det pirrar i magen och jag hoppas innerligt att det blir mer framåt! Om en hög med veckor blir det officiellt och då kan jag förhoppningsvis berätta mera! 

 

Det känns otroligt härligt med detta fantastiska avslut på en underbart kapitel i mitt liv. Nu börjar det nya, även om det så klart kommer innehålla mat ”här och där” det med. Men jag fokuserar om, strukturerar och planerar så får vi se om vingarna bär. Med mig i hjärtat bär jag dessa tre citat eller små påminnelser om att våga:

 

”What if I fall? Oh honey, but what if you fly?”

+

”The time will pass anyway. You can either spend it creating the life you want, or spend it creating the life you don’t want. The choice is yours”

+

”She took the leap and built her wings on the way down”

 

 

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply
  Ellen
  22 november, 2017 at 22:33

  åh, stort grattis till priset <3 ser fram emot att hänga med i förändringen du ska göra också. det blir både roligt och intressant!

  • Reply
   Maria
   23 november, 2017 at 11:41

   Åh tack Ellen, vad go du är! <3

 • Reply
  Sara i Åre
  22 november, 2017 at 23:06

  jävlar vilket track record. du är grym och du har framtiden i din hand att göra vad du vill med!

  • Reply
   Maria
   23 november, 2017 at 11:41

   Naw tack vännen <3 <3

 • Reply
  Danielle
  22 november, 2017 at 23:24

  Så fint! <3 Ska bli oerhört spännande att se vad som kommer härnäst

  • Reply
   Maria
   23 november, 2017 at 11:41

   Tusen tack Danielle, hihi det tycker jag med 😛 Spännande när man själv inte vet riktigt vad framtiden bär med sig!

 • Reply
  Helena - Oh darling, let's be adventurers
  23 november, 2017 at 00:21

  Du är GRYM!!

  • Reply
   Maria
   23 november, 2017 at 11:42

   Åh men tack goa du!! <3

 • Reply
  Jenn - Forever abroad
  23 november, 2017 at 06:49

  Vilken resa alltså. Det är med all rätt du fick motta det där priset, som du kämpat genom åren. Jag tycker också det är väldigt fint hur ödmjuk och hjälpsam du är som person! Och din fortsatta resa känns så spännande – det kommer gå bra för dig framöver också! Ser fram emot att följa ditt fotograferande och livet i naturen och med lugnet 🙂

  Kram!

  • Reply
   Maria
   23 november, 2017 at 11:42

   Ja, det har verkligen varit en fantastisk resa. Härlig, rolig och ibland galen! 😛 Och tusen tusen tack, dina fina ord värmer verkligen hjärtat! Stor kram

 • Reply
  Moving Slowly
  23 november, 2017 at 08:12

  Grattis dear Maria! I’m sure you’ll do amazing with whatever you’ll do in future. But most of all, I’m wishing you lots of joy! X Chantal | Moving Slowly

  • Reply
   Maria
   23 november, 2017 at 11:43

   Thank you lovely! Your sweet comment warms my heart so much <3 xx

 • Reply
  sandrajunhammar.se
  23 november, 2017 at 08:42

  Alltså wow! ♥ Du är verkligen grym! Och stort grattis till priset.

  Låter som att du har en spännande resa framför dig, ska bli jättekul att följa den! Fina citat också ♥

  Kram

  • Reply
   Maria
   23 november, 2017 at 11:44

   Åh tack Sandra, vad fin du är!! <3 Ja, det känns verkligen spännande och otroligt roligt för mig med! <3 Stor kram

 • Reply
  Mia Bergvall
  23 november, 2017 at 13:54

  Stort grattis till utmärkelsen! Du är grym!

  • Reply
   Maria
   24 november, 2017 at 09:00

   Tack Mia, vad go du är! Stor kram

 • Reply
  Miriam
  23 november, 2017 at 16:19

  Grattis till priset, så kul och det låter som du har spännande saker på gång 👍

  • Reply
   Maria
   24 november, 2017 at 09:01

   Tusen tack Miriam! Och ja, låt oss hoppas, det känns härligt iaf! <3

  Leave a Reply