0
11 In Hållbarhet/ Huvudrätter

Rårakor med vitlökfräst bön- & spenatröra + Choose Toughness Challenge

För några veckor sedan fick jag frågan om jag ville vara en del av Fiskars utmaning; ”Choose Toughness challenge”. Choose Toughness challenge är en Skandinavisk tävling med 4 delmoment där varje delmoment innebär att bloggare från Skandinaviska länder ställs mot varandra för att se vem som hanterar en specifik utmaning bäst. På Fiskars Facebooksida kommer man sedan kunna rösta på vem som hanterat utmaningen bäst och på så sätt får vi alltså se vem som vinner; Sverige, Norge eller Danmark, och jag är alltså en av de Svenska bloggarna som är med och tävlar! 

Mitt tävlingsmoment har inneburit att jag provlagat med Fiskars Hard Face-produkter och med dem skapat en ny version av en traditionell ”nationalrätt”, dvs en ny vegoversion av typisk svensk husmanskost. 

Fiskars Hard Face-produkter tillverkas i Fiskars egen fabrik i Sorsakoski vilket jag tycker är lite extra roligt eftersom jag ju faktiskt är 1. är halvfinsk och 2. egen fabrik betyder bättre kontroll över produktionen där man kan säkerställa bra produktionsvillkor, bra löner, bra kvalitativa produkter. Helt enkelt en mer hållbar produktion vilket jag ju verkligen brinner för och sätter stort värde på. HÄR kan du läsa mer om Hard Face-produkterna och utmaningen. 

För mig var valet enkelt. Ett traditionellt recept som ska twistas till och göras vego, då ville jag så klart använda mig av nordiska råvaror som jag kan hitta i min egen trädgård och i naturens eget skafferi; skogen! Potatis, morötter, spenat, bönor, vitlök samt chili från egna odlingar och så lingon från skogen blev ingredienserna och så lite havrebaserad creme fraiche för att binda ihop alla smaker. Några matskedar citron i såsen och så honung från honungsproducenterna som ligger i samma by där jag bor. Done and done!  

Det första jag kom att tänka på var nämligen rårakor. Rårakor med lingonsylt och bacon var något jag älskade och åt otroligt ofta innan jag började äta vego. Krispigt stekt potatis, sötsyrlig lingonsylt och sältan från bacon gifter sig nämligen vansinnigt bra och kändes som därför helt rätt recept att göra vego. Sagt och gjort!  Det här är min vegoversion av den traditionella nationalrätten; vitlök och lite chili har fått smaksätta spenat och stora vita bönor för att ge en härlig ”matighet” till receptet, potatisen har gift sig med riven morot för att ge en ny smakdimension åt den traditionella potatisrätten och lingon och havrefraiche har varit toppen över i. 

Vilket recept hade ni valt, finns det någon traditionell husmanskost, eller ”nationalrätt” som du verkligen velat ha en vegoversion av? Eller som du kanske redan själv skapat en växtbaserad version av. Det vore fantastiskt kul att veta! 

Här kommer mitt recept på Rårakor med vitlöksfräst bön- & spenatröra, rårörda lingon & honungs fraiche.

Rårakor med vitlöksfräst bön- & spenatröra, rårörda lingon samt honungsfraiche

2 port

Ingredienser:

Rårakor:
4 normalstora potatisar
2 medelstora morötter
rapsolja
salt

Bön- & Spenatröra:
200 gram spenat
ca 3 dl kokta stora vita bönor (ca en konservburk)
1 vitlöksklyfta
nypa stor chiliflakes
rapsolja

Rårörda Lingon:
100 gram lingon
1/2 dl farinsocker

Houngsfraiche:
1 dl Havrebaserad Creme Fraiche (eller annan valfri creme fraiche)
2 msk honung
1 msk citron
salt

 

Instruktioner:

Tillbehör:

Börja med att vända samman lingon med farinsocker, vänd lite då och då under tiden du steker rårakorna och gör bön- & spenatröran. Det går utmärkt att välja vanligt vitt raffinerat socker med farinsockret ger en mjuk kolaliknande sötma som gifter sig bra med andra ingredienser i rätten. Rör även samman creme fraiche med honung och citron, smaka av med salt och ställ sedan kallt fram till servering. 

Bön- & Spenatröran:

I en liten kastrull på medelvärme, hetta upp en matsked olja och fräs vitlöken tills den är mjuk. Vänd ner spenat och fortsätta röra tills spenaten är mjuk. Tillsätta de kokta bönorna samt chili, vänd samman tills bönorna är varma. Sätt på lock och drag kastrullen från plattan. 

Rårakor:

Riv morötter och potatis grovt på ett rivjärn och blanda dem sedan med varandra. Hetta upp en stekpanna med olja och klicka ner hälften av potatis- & morotsblandningen i stekpannan. Sänk värmen till medelhög och platta till samt forma rårakan med hjälp av en stekspade under tiden den steks. Salta lätt på ena sidan under tillagningen. När rårakan börjar gå ihop och är krispig på undersidan, ca 5 minuter, vänd och stek lika länge på andra sidan. 

Servering:

Servera rårakorna med bön- & spenatröran, rårörda lingon samt honungsfraichen, njut!

 

 

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Rania Rönntoft
  31 oktober, 2017 at 08:06

  Åh, ååh! Rårakor är så himla himla gott. Låter fantastiskt tillsammans med bön -och spenatröran, det ser jag fram emot att testa! Underbart fina bilder också, precis som vanligt 🙂

  • Reply
   Maria
   31 oktober, 2017 at 08:41

   Men eller hur! Det är så himla gott, man glömmer bort hur gott! Kan säga att det är sjukt mumsigt att bara fräsa på potatis + morötter (glöm inte att salta) och äta med rårörda lingon eller lingonsylt (ba ut i skogen och hämta liksom). Såååå gott! Och tack fina du, för snälla orden! <3

 • Reply
  Agnes {Cashew Kitchen}
  31 oktober, 2017 at 08:36

  Alltså ÄLSKAR rårakor <3 Lät så himla gott med fräst spenat och bönor! Var länge sen jag åt rårakor, blev sugen att göra det nu igen. Fint samarbete <3

  • Reply
   Maria
   31 oktober, 2017 at 08:50

   Åh jag med! <3 Ja gör det, rårakor är ju faktiskt enormt enkelt att göra. Visst det tar lite tid att steka dem men det är j ganska lite att göra i övrigt. Och så glad över samarbetet, produkterna var verkligen toppenbra! <3

 • Reply
  kaffekunnig
  31 oktober, 2017 at 09:42

  Riktigt fin blogg! Jag skulle vilja se lite mer kaffevarianter, kanske sötsaker eller bara en fin varmdryck!

  • Reply
   Maria
   31 oktober, 2017 at 12:58

   Tack vad kul att du gillar bloggen! 😀

 • Reply
  LouLou
  31 oktober, 2017 at 11:09

  Oh this looks sooo good!

  • Reply
   Maria
   31 oktober, 2017 at 13:01

   Thanks hun, it was so yummy! And so easy too 😀 + crispy potato pancakes, who can say no 😛

 • Reply
  Jenn - forever abroad
  31 oktober, 2017 at 15:12

  Vilken inspiration! Det där ser ut som något jag skulle vilja laga här hemma – så bra vego-version också 🙂 Sen blir jag ju också glad över att få se Fiskars i ett sånt här sammanhang – finsk kvalité! 😉 Tycker också det är intressant att de numera äger bland annat Iittala, Rörstrand, Arabia och Hackman – det visste jag inte innan jag flyttade till Helsingfors!

  • Reply
   Maria
   1 november, 2017 at 16:24

   Åh tack goding, vad fin du är! Och ja, så supergott! Jag älskar potatis, speciellt krispig potatis 😛 Och jaaaa, Fiskars är så bra kvalité, fick prova deras knivar också, så klockrena! <3 Och nej det visste jag inte, coolt! Härligt att du allmänbildar mig lite <3

 • Reply
  Wilda
  18 november, 2017 at 10:48

  Åh så fint samarbete och oj vad det här fick det att klia i smaklökarna! <3

 • Leave a Reply