0
9 In Huvudrätter/ Små rätter & Förrätter

Oljefria potatisklyftor + paprika & vitlöksdipp

Att rosta perfekt krispiga potatisar verkar vara något av det enklaste och mest komplicerade på en och samma gång. Att baka eller rosta potatis är inte svårt, men att få den där perfekt krispiga ytan men utan att bränna för mycket är en annan sak. Eller nästan ännu värre; ett slutresultat som innebär torra, tråkiga och bleka potatisar som känns mer kokta än rostade. 

Jag, ja jag har hittat mitt gyllene recept, som faktiskt är helt utan olja. Det går att addera olja till receptet om man vill, allt annat i receptet är ändå ”samma-lika”. Jag mår bara bättre av att inte tillsätta olja i min mat och har därför lyckats hitta det perfekta tillvägagångssättet för hälsosamma men ändå krispigt goda potatisklyftor! 

Här nedan kommer receptet samt mina tips och tricks som i huvudsak går ut på att 1. noga blanda kryddorna med potatisen så att de verkligen fastnar, 2. en hög ugnstemperatur, 3 ställa potatisen upp och vara noga med att de inte överlappar varandra. Numera händer det i princip aldrig att potatisklyftor kommer ut brända eller tråkiga. Utan alltid gyllenbruna, krispiga och underbart goda! 

 

OLJEFRIA POTATISKLYFTOR MED PAPRIKA- & VITLÖKSSÅS

2 större port eller 4 mindre portioner (vid servering till andra tillbehör som kikärtor eller bönor)

Ingredienser:

Frasiga potatisklyftor:

ca 800 gram fast potatis
1 msk paprikapulver
2-3 nypor chilipulver
1/2 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
salt

Sås:
2 medium/stora röda paprikor
1 liten vitlöksklyfta
salt

Instruktioner:

Sås: Sätt ugnen på 225 grader varmluft eller 250 grader ”vanlig” ugn. Dela paprikorna på hälften och ta bort kärnhus och hinnor. Lägg dem med skinnsidan uppåt i en ugnsfast form som är täckt med bakplåtspapper för att undvika att paprikorna fastnar. Låt rosta mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter tills skinnet blivit lite svart och sotigt. Ta ut och lägg i en skål, täck med tallrik eller folie och låt stå i cirka 15 minuter. 

När 15 minuter gått; dra av skalet från paprikan (lämna lite sotat skal för en rökigare smak) och mixa sedan slät och krämig i en hushållsmaskin eller mixer. Pressa ner en mkt liten vitlöksklyfta och smaka av med en nypa salt, ställ kallt till servering. 

Potatis: Låt ugnen stå kvar på samma temperatur som ovan. Skölj potatisen och dela potatisarna först på längden i 2 halvor och därefter varje halva i 4-6 bitar beroende på potatisen storlek. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt och lägg potatisarna på plåten, strö kryddorna över potatisen och rör runt kryddor och potatis så att kryddorna fördelas jämnt och fastnar på potatisen. Detta är fundamentalt steg för att få en härlig krispig yta. 

Ställ eller lägg potatisklyftorna på plåten så att de INTE överlappar varandra. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter eller tills potatisen är färdig (kontrollera med tandpetare, gaffel eller provsticka) och har en fin krispig yta. OM du bakar potatisklyftorna i vanlig ugn behöver du öppna ugnsluckan någon eller några gånger för att släppa ut fukt och för att få en härligt krispig yta. Akta dig för den varma fukten/luften, det är lätt att bränna sig! Om potatisarna ligger ner på sidan, rör runt i ugnen efter ungefär halva tiden. Ta ut potatisarna och smaka av med salt (jag saltar helst efteråt). 

Servera potatisen och paprikasåsen som den är, eller tillsammans med valfria tillbehör. Smaklig måltid! 

 

OIL FREE BAKED POTATO WEDGES WITH A BELL PEPPER & GARLIC DIPPING SAUCE 

serves 2 or 4 depending on the amount of other fixings or if you serve the potatoes with chickpeas or beans 

Ingredients:

Crispy oil free potato wedges:

about 800 gram/1.75 pounds of russet potato or similar 
1 tbsp paprika powder  
2-3 pinches of chili powder 
1/2 tsp garlic powder 
1 tsp of onion powder
salt

Sauce:
2 medium/large red bell peppers  
1 really small clove of garlic 
salt

Instructions:

Sauce: Put oven on 430 degrees (convection oven) Fahrenheit or 480 degrees ”regular” oven. Cut the bell peppers in half and place with skin side up in a ovenproof baking dish covered with baking sheet to prevent the bell peppers from sticking. Roast in oven for about 15 minutes or until the skin is blackened. Remove from oven and put the bell peppers in a big bowl, cover the bowl with a plate and let sit for about 10-15 minutes (this will help with removal of skin from bell peppers). 

Remove the skin from the bell peppers, leave a little bit of the blackened parts to make the flavor more ”smokey”. Put in a high speed blender or similar and mix until smooth and creamy. Use a garlic press and add the small garlic clove to the mixture, add salt to taste. Put in a bowl and let it sit in the refrigerator until the potatoes are done. 

Potatoes: Keep the oven temperature the same as when making the sauce. Wash the potatoes if they are dirty, cut in half lengthwise and then each half in 4-6 wedges. Pour onto baking sheet covered in parchment paper and add the spices. Toss the potatoes with the spices to make them evenly distributed and to make them stick to the potatoes. This is a fundamental step to get them crispy and full of flavor.  

Try and distribute the potatoes evenly on the baking sheet; either in a ”standing up” or ”laying down” position. I think you et the best result if you let them stand up on the ”skin side”. Be sure that they are not overlapping each other. Bake in the middle of the oven for about 25 minutes or until the potatoes are completely baked through and are crispy.  If you do not use a convection oven, open the oven a few times to let out some hot steam, this will help in getting that crispy finish.Be aware that the air and steam coming out will be very hot and you might burn if you’re not careful. If you’ve put the potatoes in a laying down position, be sure to stir around with a spatula after about 15 minutes. Remove from oven and add salt to taste. 

Good luck and enjoy! 

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Beatrice
  17 augusti, 2017 at 22:41

  Alltså det här måste testas. Vi har alltid gjort ugnspotatis med någon msk olja men dessa ser urläckra ut tillsammans med paprikaröran 👍🏻. Står väldigt högt på listan. Blir till att köpa röd paprika i morgon. Tack för att du delar med dig ❤️.

  • Reply
   Maria
   18 augusti, 2017 at 11:05

   Åh vad kul att du ska testa, hoppas du gillar det. Går som sagt utmärkt att tillsätta olja om man vill det med, bara det att jag inte gör det. 🙂 Jag älskar potatisklyftor som rostas i ugnen och skulle kunna äta det varje dag 😉 Hoppas din helg blir toppenfin! <3

 • Reply
  Clean Eating by Annika
  23 augusti, 2017 at 06:15

  Jag brukar också göra potatis utan olja i ugnen. Förr tyckte jag att det var svårt med färgen och frasigheten men lyckas alls bättre. Tror mycket hänger på temperaturen och tiden. Ska absolut testa ditt recept för kryddningen låter riktigt god!

  Och tack för citatet från Oscar Wild! Det tar jag till mig idag <3

  • Reply
   Maria
   25 augusti, 2017 at 15:14

   Åh visst är det gott! Och ja, det hänger def på temperaturen. Ibland är det väldigt små marginaler mellan frasiga potatisklyftor, lite FÖR brända potatisklyftor eller mjuka ofrasiga potatisklyftor. Hoppas du gillar receptet och ja, citatet är verkligen klockrent! <3

 • Reply
  åsa
  29 augusti, 2017 at 18:49

  Hej. Det ska bli roligt att följa din nya blogg. Men den laddar såå himla segt så man får vänta en halv evighet innan texter och bilder dyker upp. Så var det inte alls på förra bloggen. Du får gärna försöka snabba upp den lite så du inte tappar läsare pga av att man inte orkar vänta. Och du skriver ju en väldigt fin blogg så det vore ju synd 😊

 • Reply
  uppochhoppa/Sofia
  4 september, 2017 at 22:35

  Åh jag veeet! jag gör också utan olja och ba – smashing vad bra de blir. Älskar också att göra dem helgrillade, om de inte är för stora, då kan man få riktigt bra crunch och helhärlig gyllene yta. Mmmm, nu blev jag hungrig. Inte helt rimligt halv elva på kvällen.

 • Reply
  Martina Åkerman
  5 september, 2017 at 20:33

  Maria, var e du?! Nu har du varit borta för länge. Jag börjar bli orolig. Hoppas allt är väl, och du är helt enkelt upptagen med något underbart skapande som vi snart får se.
  Kram!

 • Reply
  Vara med Naturen - Josefin
  17 september, 2017 at 11:24

  ÅÅ muuuums!!
  Tror du att samma recept fungerar lika bra med sötpotatis?

 • Reply
  STJÄRNÖGONBLICK #33 | blåbär, BB-marsch och 454 tomater. | REAKTIONISTA
  8 oktober, 2017 at 15:35

  […] ✶     Maria gör den drömmigaste maten som vi normalbegåvade till och med kan laga själva. Den här veckan bjuder hon på ett recept med oljefria potatisklyftor och mumsig dipp. […]

 • Leave a Reply