GRANOLA ENERGY BAR MED APRIKOSER, RUSSIN & HASSELNÖTTER

På sommaren försöker jag vara ute så mycket som möjligt. Det ger näring åt min själ, det tankar in energi till alla mörka höst- och vinterkvällar och det gör att jag känner mig levande! Det spelar ingen roll om det är en kort skogspromenad utan mål eller ambition, om det handlar om att sitta i skuggan under äppelträdet och läsa en bok, en cykeltur runt vår lilla by, eller att ta hand om odlingarna. Det är som att inget underbart sommarljus får gå till spillo!

Då är det svårt att ha tid till timmar i köket eller avancerade recept. En lösning på problemet är att göra storkok och sedan bara värma på när hungern slår till. Exempelvis min sötpotatissoppa med grönkålschips, shiitakesvamp och kokosrippel (jo men soppa passar utmärkt de lite svalare sommardagarna) eller mina frukostkakor med tranbär och pekannötter. Eller varför inte en härlig vattenmelongazpacho?! 

Ett annat exempel på mat att ta med sig när man är ute på resande fot eller bara på en cykeltur är dessa granola bars med torkade aprikoser, russin och hasselnötter. Fungerar utmärkt som frukost, mellanmål och resemat. Recept från min gröna kokbok ”made by marys gröna frukost”. 

English recipe further down. 

 

GRANOLA ENERGY BAR MED APRIKOSER, RUSSIN & HASSELNÖTTER

ger ca 15-16 bars

100 g russin
100 g torkade aprikoser
100 g pekannötter
100 g hasselnötter
50 g skållad sötmandel
25 g solrosfrön
3 dl havregryn (välj glutenfria havregryn för säkerställt glutenfritt recept)
1 tsk kardemumma
1,5 dl ljus sirap
1 dl kokosolja

Sätt ugnen på 180 grader och täck en ugnstålig form, cirka 25 x 25 centimeter, med bakplåtspapper. Smörj insidan av formen med kokosolja eller smör så stannar bakplåtspappret på plats. Hacka aprikoser och strimla mandlarna på längden. Blanda detta med russin, havregryn och kardemumma i en stor skål.  Rosta hasselnötter, pekannötter och solrosfrön på medelhög värme i en torr stekpanna i cirka 5 minuter, rör kontinuerligt så de inte bränns vid.

Grovhacka nötterna och blanda med övriga ingredienser. Blanda sirap med kokosolja i en kastrull och låt det få ett uppkok och rör sedan samman med de torra ingredienserna, blanda noga. Tryck ut smeten i förberedd form. Lägg ett bakplåtspapper på ovansidan och pressa med exempelvis en brödform eller undersidan av en kastrull.

Grädda i 30 minuter mitt i ugnen, låt därefter svalna i rumstemperatur och ställ sedan in i kylskåp över natten. Skär i portionsbitar och förvara i kylskåp med smörgåspapper mellan lagren.

 

GRANOLA ENERGY BAR

An easy and tasty granola bar with raisins, dried apricots, hazelnuts and pecans. Perfect to eat as breakfast or a snack, or why not bring with you if you’re walking in the forest or going on a bike ride. Vegan, gluten free and oh so delicious! 

gives about 15-16 bars

100 g raisins 
100 g dried apricots
100 g pecans
100 g hazel nuts
50 g almonds
25 g sunflower seeds
3 dl/1.26 cups rolled oats (choose guaranteed gluten free oats it you want to be sure you’re making a gluten free recipe)
1 tsp ground cardamom
1,5 dl/o.63 cups Lyles golden syrup or the Swedish ”ljus sirap
1 dl/0.4 cups coconut oil

Put the oven on 180 degrees Celsius or  356-360 Fahrenheit and cover a pan, 25 x 25 cm/9 x 9 inches, in parchment paper.

Chop apricots in smaller pieces and cut the almonds length wise. Mix with raisins, rolled oats and cardamom in a big bowl. Roast hazelnuts, pecans and sunflower seeds on medium high heat in a dry skillet for about 5 minutes, stir continuously so they don’t burn. Chop the hazelnuts roughly and mix with the rest of the dry ingredients.

Mix syrup with coconut oil and bring to a boil in a small sauce pan, then mix in with the rest of the dry ingredients, be sure to mix thoroughly.  Pour into prepared pan and distribute evenly. Put a parchment paper on top of the mixture and then use a smaller pot/bowl or jars to put even more pressure on the mixture so it really sticks together. Press down hard! This is to make sure the granola bar will hold together after baking.  

Bake in the middle of the oven for about 30 minutes. Let cool in room temperature, then put in refrigerator over night. When the it’s completely chilled, cut in portion pieces with a sharp knife. Store in refrigerator with parchment papers in between the layers.

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

6 Comments

  1. Svara

    Katta Bucketlife

    24 juli, 2017

    Det har blivit så otroligt fint och mysigt här hos dig. Bilderna är så härliga 🙂

    Vilket bra tips till fjällsnacks – ska testa de här nu i sommar!

    • Svara

      Maria

      18 augusti, 2017

      Åh tack goding! <3 Hoppas du provar och gillar! Ps. funkar lika bra på hösten 😉

  2. Svara

    Emilia - vila & life design

    26 juli, 2017

    Gott det ser ut. Jag har köpt icas bar, nöt och frukt, till Lilleman och de uppskattas som mellanmål. De är helt ok, både vad gäller innehåll och smak. Men det är ju något särskilt när man gör egna. Tack för bra recept!

    • Svara

      Maria

      18 augusti, 2017

      Tack vännen! Men visst är det något speciellt med att göra egna. Man kan ju styra smaken själv + vet precis vad som är i! Win-win! <3

  3. Svara

    Emilia

    17 augusti, 2017

    Äntligen har jag testat! De är i ugnen as we speak. Fick en hint om hur de kommer smaka och jag är otålig som tusan nu. Det gick lätt att göra. Förutom att skära mandlarna kanske. Pilligt! Den som väntar på något gott….

    • Svara

      Maria

      18 augusti, 2017

      Åh yayy! Vad kul, hoppas du gillar! Hehe ja, det får inte vara FÖR enkelt 😉 Du kan hacka hur som om du vill, det är jag som gillar texturen och utseendet när man ”strimlar” dem. 🙂 <3

LEAVE A COMMENT