LÄSKANDE & HÄLSOSAM ISGLASS MED SMAK AV MELON & ANANAS

Värmen har äntligen kommit hit till Lilla Sundby. Syren och äppelträd blommar, häcken växer sig allt tätare och åkrarna har exploderat av grönt. Där det tidigare var grått är det nu grönt och lummigt. Det surrar i varje buske och en liten fågelfamilj har visst bestämt sig att bygga bo i taket ovanför vår entré. 

I helgen stod termometern på 28 grader och vi drack islatte dygnet runt (klicka på länken för recept). Dessutom gjorde jag läskande glasspinnar med bara tre ingredienser. Ananas, vattenmelon och lite agavesirap. Bara att mixa frukten slätt och smaka av med sirapen. Jag gillar agavesirap bäst på grund av sin neutrala smak men det går utmärkt att välja den sötning man själv föredrar. 

Väljer man sockerfritt får man också förbereda sig på att glassen kommer bli väldigt hård. Socker och alkohol är nämligen sådant som hindrar glasspinnarna från att bli sådär stenhårda. För mycket av dessa och glassen fryser inte alls.

Såhär enkelt gör du egna läskande och underbart goda glasspinnar med smak av vattenmelon & ananas! 

English recipe further down. 

LÄSKANDE, ENKEL & HÄLSOSAM ISGLASS MED SMAK AV VATTENMELON & ANANAS
Ger 10
 
Underbart god och läskande isglass för varma sommardagar! Smakar vattenmelon och ananas.
 
Ingredienser:
300 gram vattenmelon, gärna kärnfri  (vikt  u t a n  skal, alltså endast fruktköttet)
1/2 färsk ananas (går även bra att använda ananas på burk, välj den som ligger i lag,  i n t e  den som ligger i sirap
Agavesirap
Glasspinnar
Glassformar
 
Instruktioner:
Mixa ananas och melon varför sig med en stavmixer tills den är slät, söta därefter med agavesirap. Hur mycket sötning som behövs beror på fruktens egen naturliga sötma. Söta den lite extra då frukten när den fryses ned kommer smaka mindre söt när den väl är fryst. Söta därför inte allt för snålt, då blir inte glassen särskilt god. Rör ordentligt och smaka av.
 
Fördela ananassmeten i glassformarna,frys i cirka 30 minuter. Ta ut och fyll på med melonsmeten. Om du vill att glassarna ska bli mer marmorerade rör du helt enkelt runt lite försiktigt med en glasspinne. Fryst ytterligare 60 minuter och stick därefter ner en glasspinne i glassarna. Frys minst 4 timmar eller över natten.
 
Och glöm nu inte att njuta ordentligt av att ha läskande isglass helt utan onödiga tillsatser i frysen! Lycka till!
 
Noteringar:
Glasspinnar i trä eller bambu finns att köpa på nätet. Jag brukar använda de i bambu som enkelt går att återandvända.
Jag har använt 10 glassformar på cirka 1/2 dl styck för detta recept. Om du inte äger glassformar går det utmärkt att frysa ner glassen i små plastglas.

 

HEALTHY & REFRESHING WATERMELON & PINEAPPLE POPSICLES! 

Easy healthy and delicious popsicles that taste pineapple and watermelon! Vegan, no additives and so so refreshing! 

yields about 10 popsicles

Ingredients:
about 300 grams of Watermelon
about 1/2 fresh pineapple or the same amount of pineapple ones in can (that’s in their own juice, not syrup)
agavesyrup
popsicle molds
popsicle sticks

Instructions:
Use a hand mixer to mix the melon and pineapple to a pure. Mix the pineapple in one bowl and the melon in another bowl. Taste and sweeten the melon and the pineapple with agave syrup, sweeten to taste. How much you need is dependent on how sweet the fruit is, but remember to make it just a little sweeter than normal since when frozen, the taste is perceived as less sweet.

Distribute the fruit pure between the popsicle molds and if you want an even bigger ripple effect, put a popsicle stick and stir around carefully. Put the molds in the freezer for an hour. After an hour; add the popsicle stick and freeze for another 4 hours of over night.

Enjoy your fresh and healthy popsicles that has no scary and unnecessary additives. Safe to eat as many as you like! Have a great summer and good luck!

Note:
I used popsicles molds that holds about 0,2 cup which result in 10 popsicles. You can use whatever molds you want. Using bigger popsicle molds will need longer time in the freezer which is important to take in consideration.

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

15 Comments

 1. Svara

  Ellen Lindberg

  29 maj, 2017

  åh! det här måste jag testa till varma sommardagar. ser ju helt fantastiskt gott ut! vattenmelon som desstuom är en storfavorit hos mig. tack för tipset!

  • Svara

   Mary

   30 maj, 2017

   Det är så vansinnigt härligt och läskande, kommer nog bli en storfavorit i sommar! 😀 Tror nog fryst mango skulle vara riktigt god i kombo med ananas och melon. Hade en tanke men sen fick det inte plats mer smet *asg*. 😛 Hoppas du provar!! <3

 2. Svara

  Daniella Chanelle

  29 maj, 2017

  Varför är det så viktigt för dej att alltid påpeka i din blogg vad som är hälsosamt eller inte? Gillar dina recept men ogillar starkt din hälsohets…

  • Svara

   Martina Åkerman

   30 maj, 2017

   Hälsohets??? Väldigt dum komentar Daniella! Och inte särskilt snällt av dig. Man kan ju i stället undra varför det är så viktigt för dig att kritisera. Varför inte bara ogilla i tysthet. Din komentar är inte varken betydlighetsfull eller välkommen.

   • Svara

    Mary

    30 maj, 2017

    Hej fina Martina, tack för det värmande stödet! <3 Härligt att du tycker om mina inlägg, värmer hjärtat!

  • Svara

   Mary

   30 maj, 2017

   Hej Daniella. Vad tråkigt att du känner så, att jag hetsar alltså. Såhär ser jag på det hela. Jag tycker inte jag hälsohetsar alls. Jag lyfter vilka bakverk eller efterrätter som är bättre för hälsan eller inte. Detta för att mina läsare efterfrågat det i flera år. ”Kan jag inte tipsa om efterrätter som är nyttiga eller mindre socker i, som är bättre så att man kan få må bra” och ”recept på nyttigt godis” osv. Detta är även ngt som intresserar mig mer och mer. Speciellt eftersom jag har en haltande hälsa som jag jobbar hårt med att ”lyfta” och då ingår allt från mindfullness, hälsosamma goda recept och även träning. Detta kommer man se mer och mer av i bloggen. Jag är själv intresserad av goda bakverk som är bättre, som inte innehåller massa skit och då kommer det också publiceras sådant på bloggen. Och kan man ens hetsa med hälsa, hur hetsar man med ngt som är bra för en? Hälsa för mig är bara positivt, det är allt som ger kärlek till min kropp och sinne. Hälsa är ju att göra bra val i livet. Det kan vara mindfullness, det kan vara motion, det kan vara bra mat men också mental träning, att lägga ifrån sig mobilen eller att vila på soffan. Vikthets är jag helt emot, men att lyfta hälsa…? Hur kan det ens vara negativt? Jag tycker inte man ska hetsa kring vikt och vad som är ”nyttigt”. Nyttigt är för mig ett negativt ord som syftar åt att hetsa sig ner i vikt och passa in i ett ideal. Men hälsa innefattar helt andra saker. När jag skriver hälsa i mina rubriker måste du tänka på att jag vill att andra människor ska hitta in hit, dom googlar på ordet ”hälsa + recept” och om jag inte skriver det i min rubrik så hittar dom helt enkelt inte hit. Dessutom skriver jag i receptet att man inte ska vara FÖR snål med sötningen, så att jag hetsar känner jag inte alls igen.

   Jag lyfter faktiskt bara sådant som jag gillar och jag nämner faktiskt aldrig vad som INTE är bra, för jag har inte en sådan typ av blogg. Jag har inte en blogg som lyfter ”dom här produkterna är skit” eller ”ät inte rött kött eller för mkt socker”. Jag lyfter bra det jag älskar. punkt. Om du räknar det totala antalet inlägg i min blogg, och antalet inlägg om hälsa eller efterrätter som är hälsosamma eller om vi ska kalla dem ”nyttiga” så är det väldigt få procent det handlar om. Jag bemöter gärna kritik men det får vara en nyanserad sådan i så fall och din kommentar känns både orättvis och onyanserad. Titta gärna i mitt flöde, de 2 första sidorna är 20 inlägg. 2 av dem nämner hälsa i titeln, en handlar om superfoods. Resten handlar om helt annat.

   Om den mängden hälsosamma recept eller fokus är för mkt för dig, om du känner att du blir irriterad, stör dig eller inte trivs här så kommer du nog bara trivas mindre och mindre och jag rekommenderar istället att du slutar läsa min blogg helt och hållet. Du kommer bara skapa negativ energi i ditt liv, i mitt liv och kanske även för andra som kommer hit för att dom tycker om att läsa inläggen. Det kommer dessutom bara blir mer grönt och mer hälsa eftersom den inriktningen är något jag själv känner att jag brinner för mer och mer. Det gröna livet är det jag kommer blogga om och för mig står för allt som är hälsosamt både för miljön/planeten, djuren och min egen hälsa. Må det vara grön hälsosam mat, miljötips, motion, mindfullness eller ngt helt annat.

   Hälsningar, Maria

 3. Svara

  Jeanette

  30 maj, 2017

  Åh vad smarrigt detta ser ut. Ska ta och göra dessa glassar nu i sommar, behöver bara få tag på liknande glassfomar. Uppskattat för barnen lär glassar som detta vara också 🙂

  • Svara

   Mary

   30 maj, 2017

   Så himla gott och enkelt att göra själv, så slipper man ju massa tillsatser. Win-win säger jag! 🙂 <3 Just dessa glassformar har jag fått i present, men vet att det finns många olika glassformar på allt från Åhléns till Ikea och även företag på nätet om man googlar. Och jaa, det brukar ju va rätt poppis! Har du sett mina frukostglassar? Det finns frukostglass som pinnglass i frukostkategorin, brukar vara så uppskattat och himla gott också! Hoppas du hittar någon glassform som passar! <3

 4. Svara

  Emelie

  30 maj, 2017

  Smarrigt! Likaså ”pinnglassarna” med vattenmelon I tidigare inlägg. En liten fråga bara, har du något bra tipas på var man kan köpa glasspinnar? Namaste Emelie

  • Svara

   Mary

   30 maj, 2017

   Så himla smarrigt!! 🙂 Jag har bara googlat ”glasspinnar” och då kommer det upp allt möjligt. Jag köpte storpack för flera år sedan och har fortfarande glasspinnar kvar, även om det faktiskt börjar bli dags att beställa nya. Tror jag köpte typ 100 stycken i ett pack på Panduro. Så kika där 🙂 Lycka till och Namaste <3

  • Svara

   raniamaria

   2 juni, 2017

   Jag vet att Lapland Eco Store (onlinebutik) har glasspinnar i bambu! 😀

 5. Svara

  Äntligen Vilse

  4 juni, 2017

  Läste jag alkohol. I glass? Jaha. hmm. vet vad jag ska ha i min iaf. hehe

  • Svara

   Mary

   5 juni, 2017

   Haha, du är underbar 😛 Har du provat att lägga en piggelin i ett glas vitt iskallt vin? 😀 😀

   • Svara

    Äntligen Vilse

    5 juni, 2017

    Näe det har jag inte. Det måste jag testa. Har testat med vodka däremot ??

 6. Svara

  Helena

  6 juni, 2017

  Åh, det där ser supergott och läskande ut! Perfekt för en varm sommardag.

LEAVE A COMMENT