BRUNCHMACKA MED GETOST, MANDELPESTO & PORTABELLO

En underbart god och grön macka med krämig avokado, rostad getost, tomater, pesto & saftig portabello till frukost, hur låter det? Jag och kärleken brukar lyxa till det någon gång varje helg. Ibland kan det innebära att vi köper hem massor av färska jordgubbar från torget, det kan betyda det att vi köper hem min favoritmust (en mousserande ekologisk äppelmust, dagens tips och finnes här) eller lägger något extra lyxig på grillen och andra gånger innebär det att vi köper hem härliga ingredienser för att göra en riktigt ”Dagobert-macka” som vi kallar det här hemma. 

Och snart är det ju helg och därför passar jag på att dela med mig av det här härliga smörgåsreceptet, för alla som vill lyxa till det men härlig vegetarisk brunch-macka (ps den går att göra vegansk, kika på receptet) till ledigheten! 

Den här åt vi faktiskt förra helgen, men jag hann inte med att lägga upp den under förra helgen.  Men nu är det ju snart helg igen, vilket gör att det passar perfekt! Smörgåsen första lager innehåller en härlig honungsrostad getost,  körsbärstomater och en mandel- & ruccolapesto. En rostad brödskiva ovanpå det och sedan ett nytt lager med krämig avokado och saftig portabello. Avsluta gör man med ytterligare en brödskiva. Vill man kan man pilla in en hög med sallad och några bitar rödlök mellan varven, men vi var ganska nöjda och belåtna som det var. 

Här kommer receptet! Och hey, har du något förslag på en härlig vegetarisk eller vegansk macka?  Det vore så härligt att höra lite mer vad ni äter för vegetariska smörgåsalternativ ”där ute”.  Dela gärna med dig i kommentarsfältet; ”sharing is caring!” <3 

 

DAGOBERT-MACKA MED HONUNGSROSTAD GETOST, MANDELPESTO, AVOKADO & PORTABELLO
Portioner 4
En vansinnigt god och härlig Dagobert-macka utan kött! Ett vegetariskt mästerverk som inte lämnar någon hungrig! Peston är vegansk och om du önskar en helt vegansk macka, se anvisningarna i noteringarna nedan. En riktigt härlig brunch-macka som passar perfekt till helgen!
Skriv ut
Vegansk Pesto
 1. 100 gram sötmandel
 2. 50 gram ruccola
 3. 1 kruka basilika
 4. 1 liten vitlöksklyfta
 5. 1 nypa flingsalt
 6. 1-2 msk färskpressad citronsaft
 7. 1,5 dl rapsolja
Dagobert-macka
 1. 12 skivor surdegsbröd
 2. 200 gram getost på rulle
 3. flytande honung
 4. ca 8 större körsbärstomater
 5. 4 portabello
 6. 2 avokado
 7. rapsolja
 8. örtsalt
Pesto
 1. Lägg hälften av oljan och alla resterande ingredienser till peston i en matberedare, mixa till en grynig massa. Tillsätt resten av oljan och mixa tills peston är krämig och mjuk. Smaka av och tillsätt mer salt och/eller citronsaft om du önskar. Häll över i en ren glasburk eller mindre skål, låt stå kallt till servering.
Dagobert-macka
 1. Sätt ugnen på 225 grader (varmluftsugn 200 grader), skiva getosten tunt, fördela osten på brödskivorna och lägg dem sedan på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ringla flytande honung över osten och toppa med skivade körsbärstomater. Rosta därefter i ugnen i cirka 7-8 minuter eller tills osten fått lite färg i kanterna och tomaterna är varma. Ta ut ur ugnen och låt svalna lite på plåten.
 2. Rosta under tiden resterande brödskivor i brödrost eller i grillstekpanna och stek även Portabellosvampen i lite rapsolja på medelhög värme tills den vätskat av sig och fått lite färg, cirka 10 minuter.
 3. När smörgåsarna svalnat någon minut; toppa med några rejäla klickar pesto och avsluta sedan med en brödskiva. Lägg några skivor avokado samt en nypa örtsalt ovanpå brödskiva nummer 2 och avsluta med stekt portabello och den sista brödskivan.
 4. Lycka till!
Noteringar
 1. Obs! Receptet innehåller en hel sats pesto, allt går inte åt. Peston är en mer trögflytande variant som passar perfekt till matiga mackor.
 2. Gör mackan vegansk genom att ta bort getosten och honungen. Rör istället samman 1-2 msk rapsolja med 1 liten pressad vitlöksklyfta. Pensla de första4 brödskivorna med detta och toppa med tomater och lite lönnsirap/agavesirap/vanlig ljus sirap. Rosta sedan enligt anvisningarna i receptet.
 3. Det går utmärkt att förbereda dagen innan. Stek portabellon och gör peston dagen innan. Värm på svampen i micron och du snabbar upp tillagningstiden rejält!
All things green http://allthingsgreen.nu/

 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

6 Comments

 1. Svara

  gringalicioustori

  6 april, 2017

  Oh wow, I can almost taste this through your amazing photos. I adore these flavors so I simply have to try this!

  • Svara

   Mary

   6 april, 2017

   Thanks hun! It’s my favorite sandwich ”toppings” too. It’s so yummy, I hope you like if you try it! <3 Have a nice weekend!

 2. Svara

  Ellen Lindberg

  6 april, 2017

  Wow, det här lät så himla gott! Honungsrostad getost och jag ger mig totalt, attans så gott!

  • Svara

   Mary

   6 april, 2017

   Det är sååå gott, det är något med sötman mot den där sältan och så alla andra goda grönsaker och göttigheter på det. Den är bara såååå god!

 3. Svara

  propsandstills

  7 april, 2017

  Hej, totally off topic här men hur är det för dig att vara hemma på dagen rätt så ensamt på landet när din man är på jobbet. Känns det inte ensamt utan arbetskollegor? Jag bara undrar då jag funderar att jobba hemifrån oxo…

  • Svara

   Mary

   7 april, 2017

   Hej kära du, det är så klart att du ska fråga, jag svarar gärna 🙂

   Svaret är att jag tror det beror på vad man är för typ av person och vad man mår bra av. Det är ganska ensamt men jag störs inte av den ensamheten, men då syftar jag på ensamhet som att vara själv rent fysiskt. Det är skillnad från att vara själv och att vara ensam. Ensam för mig är att vara ensam utan vänner eller familj som ställer upp. Att vara själv är att vara själv rent fysiskt och att vara själv rent fysiskt är inget jag har problem med. Jag är en person som trivs med få nära vänner, som trivs med att pyssla ganska mycket själv. Jag är supersocial när jag väl träffar människor men där emellan är jag mycket själv och det passar mig utmärkt. Jag har dessutom en tendens att känna mig mer ensam i stora grupper av människor än när jag är själv eller med bara en person som ex är nära vän eller min man. Och även om det är superkul att träffa folk så är det också ganska utmattande för mig. Det är få människor jag kan umgås med som GER mig energi efteråt, det är i princip bara mina närmaste som fungerar så för mig.

   Jag tror att är man en person som har stort behov av socialt umgänge och att luncha med ngn, fika med kollegorna på eftermiddagen och så, då kan det vara svårt att jobba hemifrån själv. Sen har jag telefonmöten då och då, med vänner som arbetar hemifrån. Då kan vi prata i två timmar om jobb och lite annat, det ger mig väldigt mycket plus att jag har mina hundar som sällskapar med mig. Så jag tror det är viktigt att titta på hur man är som person och vad man trivs med. Hoppas min långa utläggning gjorde dig lite klokare. Och lycka till!

LEAVE A COMMENT