8 In COUNTRYSIDE LIFE

NÅGRA EFTER LÄNGTADE VÅRTECKEN – LIVET PÅ LANDET I LILLA SUNDBY

Vilka dagar det varit. Det har varit ljus och mörker, sorg och glädje, kärlek och ondska, förvirring och klarhet. Bloggens planer, som från början handlade om odlingsfilm från vår planerade köksträdgård, blev istället ett planlöst vandrande i trädgården. Jag fotade lite här och lite där men det kändes varken intressant eller roligt.  Tydliga planer om produktivitet utbyttes mot många koppar kaffe och ännu fler chokladbollar. Kärleken kom hem och vi satt längre och pratade, något vi gjorde genom hela helgen. Kaffe, djupa samtal och chokladbollar kom att bli helgens röda tråd. 

Men när jag, först idag, satte mig ner med bilderna i kameran blev det så tydligt alltihopa, vad jag så planlöst fotograferat genom hela helgen. Ljuset och vårtecken av alla möjliga slag. Hoppet som kommer av spirande knoppar i syrenbusken och glädjen av att se att pionerna överlevt vinterns köld. Motljus, fikapauser utomhus och odlingsplaner, svenska flaggan som först vajade halvvägs upp på stången för att sedan på söndagen hissas upp helt, som en symbol för kärlek och omtanke människor emellan. 

Och det kändes först meningslöst att dela med mig av mina vårbilder men mitt i all förtvivlan kände jag hopp. Hopp om att det kommer ljusare tider, lättare hjärtan, gemenskap och värme. Och ser ni hur solen står precis bakom den svenska flaggan (på den övre flaggbilden) och liksom skjuter sina strålar rakt igenom den, som att inget i världen kan stoppa det ljus och den kärlek som finns i Sverige och i världen. Naturen hjälpte mig verkligen på traven den här gången, att öppna upp hjärtat för ljuset och hoppet och därför kändes det meningsfullt att dela med mig av vårens ankomst här ute i Lilla Sundby. 

Det jag verkligen saknat under vintern är de underbara och ljusa mornarna här ute. Soluppgångarna och solnedgångarna här ute ger mig alltid både hopp och lugn i hela själen och 9 utav 10 gånger är de klara och ljusa, vad som än sker under dagen. Det må regna på kvällen eller under dagen, men solen strålar nästan alltid mot Lilla Sundby under den första morgontimman. 

Något som blir tydligt när man lever så nära naturens skiftningar är solens position på himlen. Under vintern går den upp långt till höger i bilden och stiger ovanför trädtopparna först en bra bit in på förmiddagen. Men nu när våren är i antågande möts jag av en strålande sol, rakt mot vår farstutrappa, redan vid 6-tiden. Det är som att mötas med glädje och värme varje gång jag öppnar ytterdörren för att gå ut med hundarna. Som en glädjeinjektion rakt i hjärtat! 

Vårsolen ligger rakt mot vårt hus och värmer upp allt från  husfasad, vårblommor till frusna fingrar. Jag älskar det där lite rödguldiga ljuset som snuddar hustaken och letar sig neråt mot gräsmattan. Det är magiskt att bara ställa sig utomhus, gärna någonstans där det är lä, och blunda. Insupa ljuset och solen och tanka D-vitamin innan dagen börjar. 

Det är inte bara utomhus som morgonsolen skiner. Strålarna letar sig in i varje litet skrymsle i farstun och vårt kök och det är skönt att ligga på den provisoriska sängen och bara njuta. Ja, den står här eftersom vi just nu renoverar övervåningen. Men även renoveringskaos för något gott med sig! 

Även skogen är förändrad. Där det tidigare var många lager snö är det nu barmark. Solen ligger inte längre lågt bakom horisonten utan når istället in mellan grenarna och skapar vackra mönster i mossan. 

Vi har varit ute på upptåg tillsammans,  jag, Märta & Doris. Märta har visat sig vara en riktig ”utomhushund” som aldrig vill gå in. Full i f*n är hon också fast ändå lydig för att vara en så ung valp. Orädd och galen och trotsar gärna både tyngdlagen och allmänt ”folk(hund?)vett”.  

Just nu växer här både tussilago, tulpaner och krokus i både trädgård och dikeskanter. Snödroppar varvas med syrenknoppar och på marken sticker det upp små mörkrosa knoppar som påminner om pionernas färgsprakande prakt. 

Vi har passat på att syna cyklarna inför våren (är däcken pumpade och sadeln fastskruvad?), rensat trädgården från löv och allt möjligt ”gammalt bös” (som min kärlek skulle säga), förberett där vi tänkt odla lite grönsaker i vår kommande köksträdgård och så har vi så klart passat på att fika. Vårfika med kaffe och chokladbollar ute i solen känns som obligatorisk sysselsättning under en solig helg. 

När man inte har ett bord…eller några utemöbler..använder man istället ödselsäckar och en skottkärra. Man tager vad man haver för att få möjlighet att fika utomhus i vårsolen! 

Dessutom har vi passat på att promenerat längst med åkrarna nu när det äntligen torkat upp lite. Det är skönt att bara gå utan mål, bara vandra omkring med vinden i håret och fågelkvitter i öronen.  

Och så har vi beskurit äppelträden något som visade sig vara en rätt så komplicerad uppgift när det gäller gamla äppelträd som inte beskurits på många år. Vi började för någon vecka sedan och avslutade äntligen det hela i helgen. Okej, jag ljuger. Vi har faktiskt ett pyttelitet päronträd kvar, men det är så litet att det känns som en liten tulpan i jämförelse med våra stora gamla äppelträd. 

Som avslutning på helgen bjöds vi på en vackert rosa-strimmad himmel. En helg som innehöll precis ingenting och allting i världen på en och samma gång. Ljus och mörker, glädje och sorg, kaffe och chokladbollar, nyhetsrapporteringar och en tyst minut, kramar och djupa samtal, valpmys och promenader, styrka och mod, odlingsplaner och vårtecken. Livet i både sitt ljuvaste och mörkaste ögonblick på en och samma gång. 

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Mia Bergvall
  10 april, 2017 at 18:53

  Vad kul att få läsa om din vardag igen, känns som det var ett tag sen (?) 😉 njuter verkligen av våren också, tycker varenda sekund inomhus är slöseri med tid 😉 verkar som ni haft en härlig helg!

  • Reply
   Mary
   10 april, 2017 at 19:14

   Ja, det var det nog, länge sen det kom ett inlägg om min/vår vardag. Det har varit lite mycket med yrsel och sjuk hund och sånt ”där onödigt” men nu börjar energin komma tillbaka och så vet vi ju äntligen vad det är för knas med Doris. Jag ska nog ge mig på att spela in en vlogg också inom kort 🙂 Och håller med dig angående slöseri med att vara inomhus. Hade precis några minuter över, då gick jag ut i trädgården med hundarna och ”plockade lite” i kvällssolen. Så vansinnigt skönt! Och jo, vi hade en härlig helg mitt i allt det tunga, man får fokusera på ljuset och kärleken allt man kan! <3 Hoppas du hade det toppenfint!

   • Reply
    Mia Bergvall
    10 april, 2017 at 20:25

    Jag förstår dig, bara glad att höra fåra dig igen 😉 ibland måste man ju prioritera!
    Jag är precis likadan, har hållit mig ute till solen gick ner. Håller tummarna för att kunna köpa hund till sommaren så jag har en bra ursäkt till att vara ute hela tiden 🙂 hade också en toppenfin helg 🙂

 • Reply
  jozebelle
  10 april, 2017 at 21:34

  Alltid så fina foton

  • Reply
   Mary
   10 april, 2017 at 22:41

   Åh tack snälla du, det värmer! <3

 • Reply
  Pia
  12 april, 2017 at 10:00

  Sååå härligt det låter! Underbart med vår☺️ Vi har också fikat ute med kaffe och chokladbollar ??
  Mysigt att läsa om hur ni har det!

  • Reply
   Mary
   12 april, 2017 at 17:05

   Visst är det underbart, håller tummarna för lite mer sol och värme framöver. Känner verkligen att det behövs fyllas på i både kropp och själ! <3

 • Reply
  Wilda
  13 april, 2017 at 16:33

  Åh Maria! Så mycket känsla och kärlek i detta inlägg. Och bilden på Doris i sängen i motljuset!!! Blev helt glad av den, och berörd. Tack, det här behövde jag!

 • Leave a Reply