ATT TA HAND OM EN SJUK HUNDVALP MED KRONISK MAGINFLAMMATION

Doris, Yorkie, Yorkshireterrier, Made by Mary, Hundvalp

Vår lilla älskade hårboll Doris har haft det lite tufft sina första år i livet. Som många av er vet blev hon riktigt allvarligt sjuk under julafton, så pass att vi fick åka i ilfart till Djursjukhusets akutmottagning där hon hamnade på intensiven. Som tur var gick det bra, hon kom hem med livet i behåll men med en hög olika mediciner som skulle tas flera gånger om dagen. 

Under våren har hon återhämtat sig men också varit med om diverse undersökningar. Vår lilla pärla har gjort både gastroskopi och skiktröntgen, det har tagits biopsier, tittats efter missbildade blodkärl och infektioner och nu har vi äntligen fått svar! 

Made by Mary, Lilla Sundby, Lantliv, Juli, Sommar,

Doris har en kronisk inflammation i magsäcken som även påverkat hela hennes matstrupe och hon är alldeles illröd och knottrig i både magsäck och strupe på grund av infektionen.  Eventuellt har hon en överkänslighet mot vissa proteiner i kombination med det här, vilket gör att hon mår dåligt av nästan allt foder som finns. Så nu är det medicinering med bland annat cortisonbehandling som står på schemat. Jag som är hemma känner mig lite lätt kallsvettig efter som det är väldigt viktigt att hon får sin medicin varje dag. Glömmer jag medicinen eller om hon av annan anledning inte får i sig cortisontabletten kan hon hamna i en cortisonkris som fort kan bli livshotande. Så det är noga övervakning och nedskrivning av allt som händer samt magskyddade medicin tre gånger om dagen i tillägg till cortisontabletter. Och så klart specialmat och mycket vila.

Förmodligen kommer hon behöva behandling resten av sitt liv, men det går ännu inte att säga. Oavsett hur det blir är vi väldigt glada att vi äntligen rett ut varför hon har sådana magproblem. Vår lilla stjärna ska förhoppningsvis äntligen må bra! Och som ni kanske förstår tar det lite tid att sköta om och övervaka en liten sjukling samtidigt som man behöver underhålla en superbusig liten valp och därför har bloggen fått ta lite styrk. Men snart är allt precis som vanligt, vardagen vad efterlängtad den kan vara! 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

14 Comments

 1. Svara

  CopenhagenByMe

  3 april, 2017

  Åh nej. Gode tanker til Doris. Så fin den ser ud. Tak for sidst i Saltsjöbaden! Simpelthen så fedt at få træffe dig, Mary!;)

  • Svara

   Mary

   4 april, 2017

   Tack kära du!! <3 Det värmer hjärtat <3 Och detsamma så mysigt att träffas och prata lite. Hoppas du får en fin vår! Stor kram

 2. Svara

  Stina | Stinas tillvaro

  3 april, 2017

  Men åh, lilla hjärtat! Så skönt ändå att äntligen ha fått svar, ovissheten är så himla jobbig när det rör de små liven <3

  • Svara

   Mary

   4 april, 2017

   Ja, så himla skönt! Nu känns det iaf som vi kan göra saker och ge henne medicin så att hon blir bättre. <3 Innan visste vi ju inte varför vissa saker gjorde henne sämre och andra bättre och sne plötsligt försämring igen. Alldeles rörigt för både henne och oss. Och så vill jag så klart inte att hon ska ha ont, hon är ju min bäbis! Tack för omtanken <3 Stor kram

 3. Svara

  Ellen Lindberg

  3 april, 2017

  Åh. Förstår att det såklart är väldigt tråkigt att hon inte får må helt bra, men det brukar ändå vara så skönt när en liksom vet vad det är. Att en då har något mer konkret att utgå ifrån och jobba med liksom. Hoppas hur som helst att allt går bra och att magen kan bli lite bättre med tiden, även om det är kroniskt. All kärlek till er!
  <3

  • Svara

   Mary

   4 april, 2017

   Ja det är superskönt att vi äntligen fått veta vad som är fel, då går det ju kanske att göra något åt det. Så håller helt med dig <3<3 Ja, magen ska ju bli bättre av cortisonbehandlingen så det är det jag hoppas på. Så nu går vi mot en ljus vår, både i hälsa, årstid och känsla! <3 Tack fina, tar in den i hjärtat och delar med mig till Doris också! STOR kram <3

 4. Svara

  Mansikki

  4 april, 2017

  Hoppas allting reder ut sig. Men man måste vara försiktigt med cortison. Vår hund fick efter 3 månaders intensiv medicinering stora hudproblemer, det kom hål på skinnet och det rann vad ur dem. Vi hamna sluta först med cortison och behandla med antibiotika och efteråt börja på nytt med mindre cortisonmängd. Så ser du att huden blir irriterad så ta kontakt medsamma till veterinären.
  Annors lycka till, både till hunden och skötaren! =)

  • Svara

   Mary

   4 april, 2017

   Hej Mansikki, tack för omtanken och för att du delar med mig! <3 Och jag känner till det där, cortison gör att huden blir tunnare och mer skör. Jag går dock på veterinärens rekommendation, det finns inte så mkt mer att göra dessvärre. Dock så ska hon äta en hög dos till att börja med, sedan sänka den successivt under en period av ungefär 1-1,5 månad så att hon hamnar på en låg underhållsdos. Sen får vi se om hon får ligga på den hela livet eller om den tillslut tas bort. Men jag ska hålla ögonen öppna för alla sorters förändringar, hon är ju med mig hemma hela dagarna eftersom jag jobbar hemifrån, så jag ska förhoppningsvis ha bra koll på henne. Hoppas din hund mår bra idag!

 5. Svara

  Jenneli

  4 april, 2017

  Åh stackars liten men skönt att ni fått veta vad som är fel. Det är alltid så jobbigt när man inte har någon aning om vad man ska göra och veterinären inte heller hittar nått. Min katt spydde varje dag under en period. Jag bytte foder och avmaskade men det hjälpte inte. Sen slutade det helt plötsligt och nu har han inte spytt på runt ett år.

 6. Svara

  jozebelle

  4 april, 2017

  Men oj, det är ju skönt att ni vet vad det är men att ha det ”över” sej är då ingen lätt men ändå självklar uppgift. Jag hoppas det går och att Doris kommer må ännu bättre snart.
  Sen en sak till Doris och hennes lill* polare behöver all uppmärksamhet, vi finns här och tänker på dej och er! Kram

 7. Svara

  Mia Bergvall

  5 april, 2017

  Oj oj oj, stackars Doris! Men skönt att ni fått reda på vad det är i alla fall, även om det ändå gör ont att se sina fyrbenta familjemedlemmar sjuka. Har full förståelse att uppdateringarna inte haglar in här, ta den tid ni behöver!

 8. Svara

  Pia

  5 april, 2017

  Ååhh vilken sötis! Så tråkigt att hon är sjuk!:(:( hoppas det går bra och att hon snart mår bättre!❤

 9. Svara

  karinbucht

  5 april, 2017

  Stackars liten!

 10. Svara

  Wilda

  8 april, 2017

  Åh så fint att läsa. Tack finaste! Kram!

LEAVE A COMMENT