0
16 In Hus & Hem

ATT INREDA MED GRÖNA VÄXTER + MINA 6 BÄSTA TIPS FÖR GRÖNA VÄXTER

Det är något som hänt inom mig, något som har väckts, en ny kärlek helt enkelt. Jag har känt av intresset tidigare när vi bodde i Stockholm och haft en grön planta här och där men inget mer än så. Jag tror kanske att det är flytten hit till huset på landet, för det har gett mig yta att omge mig så mycket mer gröna växter av olika slag. Eller så hör det ihop med min odlingskärlek som jag äntligen fått släppa lös här ute på landet. 

Här ovan har du ett axplock av mina gröna växter som samsas i vårt hus. De flesta tjockbladiga och ganska tåliga vilket passar min livsstil bäst, dessutom tycker jag ofta att dom är allra vackrast. Längre ner i blogginlägget tänkte jag även passa på att dela med mig av mina bästa tips för hur man får vackra och välmående gröna växter för den som känner att det kliar i fingrarna. För även om jag väljer tjockbladiga lite mer lättskötta och tåliga växter så finns det några saker att tänka på, som jag själv inte hade en tanke på när jag för några år sedan började handla på mig gröna växter till vårt hem.  Då handlade jag på mig det jag gillade och tänkte inte mer på det, ”här får sen stå” tänkte jag nöjd och slet sedan som ett djur för att få den att överleva. 

”Det blir en stund när jag fokuserar på en sak i taget, en slags mindfullnessövning som jag i dagens ständigt uppkopplade informationssamhälle allt oftare saknar”

Men idag vet jag i alla fall lite mer än så. Dom senaste dagarna har jag tagit mig tid att ta hand om mina plantor; planterat om, tagit sticklingar och gjort en översyn på vilka som mår bra och vilka som kanske behöver extra kärlek. 

Jag är ingen storshoppare, jag försöker tänka på miljön när jag handlar kläder och kallar mig minimalist, men det där med plantor, och även odlingar rent generellt, är något som får det att kittla i magen. Jag tror det ligger i den omvårdande delen att få tag hand om något och se det blomstra samtidigt som det ger mig ett inre lugn. Det är helt enkelt svårare att vara stressad bland alla gröna växter. Dessutom påminner det mig om att ta det lugnt, att ta mig tid och sköta om alla växterna. Plocka bort döda blad, plantera om, ge växtnäring eller vattna. Det blir en stund när jag fokuserar på en sak i taget, en slags mindfullnessövning som jag i dagens ständigt uppkopplade informationssamhälle allt oftare saknar. 

Märta var för övrigt mycket arg och busig under hela omplanteringen, hon verkade sjukt misstänksam på mina gummistövlar och gjorde ständiga ”busutfall” för att se vad det var för mystiskt svartblått som rörde sig ute på terassen. Kanske var det någon att leka med, eller att nafsa lite lätt i bara utifall att? 

Men tillbaka till min kärlek för gröna växter… Dessutom tycker jag att gröna växter liksom skapar en ombonad känsla utan att man behöver göra så mycket. De fyrkantiga rummen blir mjukare, lummigare och mer behagliga, en slags levande inredning. Bara ställa dit några plantor och det är klart! Just nu drömmer jag om ett stort och prunkande fikonträd, men har ännu inte hittat något här i krokarna, så jakten går vidare!

Dessutom har jag börjat hänga upp blommor i diverse makrame-anordningar, vilket verkligen gjort skillnad för myskänslan. 

Här kommer några enkla, men ändå mina bästa tips på hur man får välmående gröna växter inomhus. Och har du själv något tips, dela med dig; sharing is caring! 

 

Mina 6 bästa tips för gröna plantor

 

1. Välj gröna växter efter livsstil & engagemang

Välj inte bara plantor efter vad som är snyggast, välj plantor som passar din livsstil och det engagemang du har. Vill du vattna och prata med blommorna varje dag, fine! Vill du inte det, välj mer underhålls-snåla plantor som bara kräver vattning varannan vecka och kanske en omplantering per år. 

 

2. Placera växterna där de trivs bäst

Det kanske låter märkligt, men jag valde ganska länge plantor utifrån logiken ”den där plantan skulle vara snygg här” och inte utifrån vart den passade bäst i vår lägenhet. Visst kan man tänka på vart man skulle vilja placera en grön planta men tänk också på att välja en planta som passar för de ljusförhållanden du har just där. Annars kommer den aldrig bli sådär härligt stor och vacker som du sett på inspirationsbilder på Pinterest, tidningarna eller hos blomsterhandlaren. 

 

3. Effektivisera skötseln av dina gröna växter

Placera samma typ av plantor på samma ställe för att underlätta skötsel och vattning. Då vet du att ”alla plantor som står i fönster xx” ska vattnas varje vecka och ”alla plantor som står på plats y behöver vattnas varje annan vecka”. Är du inte van att ta hand om många gröna växter och skaffar en hel hög på en gång (eftersom det ju ser så härligt ut) blir det lätt fel och överväldigande. Många plantor ska vattnas och alla står på olika ställen vilket gör det hela väldigt rörigt. Det blir mer komplicerat att sköta all den prunkande grönskan och vips så är det bara några torra brungröna blad kvar. 

 

4. Välj rätt jord

Välj rätt jord för rätt växt. Även om det ganska ofta går bra att plantera en kaktus i vanlig blomjord, har jag märkt att dom mår avsevärt mycket bättre när dom planteras om i jord som anpassats för just kaktusar och vice versa.  

 

5. Boosta dina gröna växter 

När blommorna stått några månader i sin jord kräver dom ofta en extra boost av näring. Jorden den står i är så att säga ”utarmad”. Jag använder pinnar med växtnäring eftersom jag inte orkar hålla på med flytande växtnäring. Stick ner x antal pinnar i jorden och vattna så ”faller det ut näring” till dina växter varje gång du vattnar. Antalet pinnar som behövs är beroende av växten och krukans storlek. Läs instruktionerna på när din gröna växt eller blomma behöver näring och när den inte behöver det. Vissa växter ska nämligen ”stå i fred” under vinterhalvåret. 

 

6. Duscha dina plantor med vatten

Under vinterhavlåret blir det ofta ganska torr inomhusluft och de gröna växterna mår då bra av att duschas då och då. Men akta dig för den hårda duschstrålen. Om du har ett munstycke där det går att välja en mjukare duschstråle, använd duschen, annars är det nästan bäst att duscha växterna med en vattenspruta. Var dock försiktigt så att du inte duschar plantor som inte mår bra av att få vatten på bladen. När man duschar gröna bladväxter med vatten får man bort damm från plantan vilket gör att de tar upp koldioxid bättre från luften, vilket i sin gör att växterna ger ifrån sig mer syre och luften blir därmed bättre. Win – win med andra ord! 

 

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Finurliga fröken
  13 april, 2017 at 15:11

  Underbart! Jag älskar växter men är väldigt dåligt på det. Nu har jag börjat plantera lite blommor och grönsaker och även tagit några sticklingar från en aloe vera. Får se om det blir någonting av det. Har även anmält mig till atilios stickling byte. Se om någon kan tänka sig byta med mig och se om jag lyckas få liv i dom. Kram

  • Reply
   Mary
   14 april, 2017 at 14:12

   Men vad härligt att du kör på även fast du tycker att du inte är så bra på det! Jag håller tummarna för att det blir bra med sticklingarna och att du får något nytt och spännande via Atilios sticklingbytar-grupp! Tror det kommer gå kanon 😀 Kram

 • Reply
  claratoll
  13 april, 2017 at 15:24

  Så bra tips. Jag skulle behöva en växt som klarar att stå ute och få det eventuella regn som kommer där, och sen stå inne hela vintern och eventuellt överleva en månad utan vattning för att jag glömmer bort den osv. Tidigare har jag haft saker som kräver vatten varje dag….. 😉 Får gå på kurs hos dig eller Plantagen eller något!

  • Reply
   Mary
   14 april, 2017 at 14:04

   Vad kul att du gillar tipsen! <3 Hehe ja du, det kan vara en svår planta. Hitta en som klarar en månad utan vatten, det går, speciellt om man gör en riktig "genomvattning" innan man åker hemifrån. Men just att stå så ute och få eventuella regn som kommer (dvs den ska klara mkt vatten helt plötsligt fast den kanske inte behöver det) och samtidigt lite vatten när du är borta, den kan kanske vara klurigare. Men just att klara en ordentlig uttorkning, det är inga problem alls, så länge du kan placera den på en plats där det inte är gassande sol men ändå lit dagsljus 🙂

 • Reply
  Ulrica
  14 april, 2017 at 08:18

  Det är så oändligt vackert med gröna växter inne, och i såna små ”hav” som du har, det är rogivande. Tyvärr så spelar det ingen roll hur fokuserad jag är på att få dem att överleva för jag har antigröna fingrar, eller så är det min blick som får dem att dö och min stackars mamma som är precis tvärtom bara suckar åt mig :-). Men jag ger inte upp utan försöker hela tiden ändå. Glad Påsk till dig och dina kära <3

  • Reply
   Mary
   14 april, 2017 at 14:00

   Det är verkligen det, jag satsar på att ha växter både högt och lågt. Än så länge har jag bara kommit ungefär 20% in i processen men det är härligt att fylla hemmet med gröna växter! Kan inte låta bli att skratta åt din beskrivning av dina ”antigröna” fingrar 😛 Själv märker jag att det är så små saker som påverkar om blommorna mår bra el dör. Som exempelvis för mycket vatten, inte bara för lite vatten. Härligt at du försöker ändå, heja heja! Hoppas du får en underbar påsk kära du <3

 • Reply
  Wilda
  16 april, 2017 at 15:04

  Åh vilket himla fint inlägg och så bra tips! Jag är ju hemma hela dagarna och ser det som min dagliga meditation att kolla av hur växterna mår så för mig funkar det fint med alla individuella behov i min växtfamilj men det är ju verkligen så bra tips till sen när jag får ett annat slags liv. Sparar och tipsar vidare. Och dina bilder alltså, alltid så proffsiga och drömska!

  • Reply
   Mary
   18 april, 2017 at 11:15

   Åh tack goding! <3 Det kan jag verkligen tänka mig, jag är ju också hemma hela dagarna iom mitt jobb och det är alltid lika avkopplande och meditativt att ta hand om plantorna. Mitt minne och huvud är lite rörigt till och från så då passar det perfekt att försöka "samla dem" lite i grupper med samma behov. Fast å andra sidan köper jag nästan bara växter som är tjockbladiga, det passar mig bäst helt enkelt. Och nu ska jag ju börja ta hand om vårat land och odlingarna utomhus också, när sommaren kommer. Det blir att göra med andra ord 😉 Stor kram

 • Reply
  Dorotea Pettersson, tidscoach
  16 april, 2017 at 21:30

  Bra inlägg. Jag är inne i en period där jag utökar just de gröna växterna här hemma. Det verkar som man kan ha hur mågna som helst. Jag har gröna fingrar så just nu har jag plockat sticklingar men ska iväg och köpa nya också. Det är helt klart meditativt med växter och inget piggar upp som en färsk blombukett.

  • Reply
   Mary
   18 april, 2017 at 11:11

   Tack Dorotea! Åh det låter härligt att du utökar antalet gröna växter <3 Och jaaa, hihi, man KAN ha hur många som helst! 😉 Det ger så mycket med gröna växter av olika slag + det meditativa att ta hand om dom! Lycka till med sticklinarna 🙂

 • Reply
  Martina Akerman
  18 april, 2017 at 06:05

  Hey! Nu hat jag varit hemma I Stockholm en vecka och det ar helt underbart!
  Hittade och kopte din bok pa Ahlens igar!!!? Kram!!!

  • Reply
   Mary
   18 april, 2017 at 11:09

   Hej fina du, jag har faktiskt saknat dig här på bloggen och funderat på hur du har det i Sverige! Och vad glad jag blir att du köpte min bok! Antar att du varit i Kungsträdgården och tittat på körsbärsblommorna (eller kanske ska åka dit?) , det är alltid så härligt där såhär års! Stor kram!! <3

   • Reply
    Martina Akerman
    19 april, 2017 at 06:20

    JA! Kungstradgarden var sa vacker med de blommande traden!
    Idag ar jag i Soderfors bruk och halsar pa hos vanner. Sen ut till Skargarden over helgen! Vill aldrig aka tillbaka igen! …men langtar efter min hund! ?

 • Reply
  Martina Akerman
  18 april, 2017 at 06:09

  Oj, det blev stavfel…och jag har inga prickar pa min telefon, men du forstar nog i alla fall! ?

  • Reply
   Mary
   18 april, 2017 at 11:19

   Hihi, jag förstod ändå 😉 <3

 • Reply
  Pia
  19 april, 2017 at 11:30

  Tack för alla tips! Nu känner jag också för att bli bättre på blommor! Har inga gröna fingrar och mina stackars växter har vant sig vid att sällan vattnas hihi…men har flera orkidéer som står i sovrumsfönstret och de lyckas blomma om av någon konstig anledning! Just nu har jag tre stycken som blommar och jag är så glad för det!:)
  Tack igen för dina tips!:)

 • Leave a Reply