THE 52 LISTS PROJECT – MITT TIPS FÖR ETT LYCKLIGARE & MER HÄLSOSAMT LIV

Idag är det första mars (!!!) och vi går äntligen in i det som faktiskt är årets första vårmånad. Det känns så vansinnigt skönt, jag vet inte om jag någonsin längtat mer efter våren än i år. Fast om jag inte minns fel tror jag att jag sa så förra året också. Det är något som hänt när jag blivit äldre, vintrarna har blivit tyngre och jag sätter allt högre värde på ljuset och vårsolen. 

I år vill jag ju, som jag nämnt tidigare, fokusera på hälsa. Men hälsa är inte bara något som handlar om vikt, träning och mat. För mig är hälsa meditation, egentid, att läsa en bok, att skratta så jag gråter, att skapa bra rutiner och hälsa för mitt företag och att ta mig tid för sådant jag mår bra av. Som min ”the 52-lists project” och ”52 lists for happiness” (klicka på namnen för länkar till köpställen).  

Jag har alltid älskat att skriva listor. Packningslistor för resor, att göra-listor, önskelistor, listor på vad jag vill att mitt liv ska innehålla om 1o år, listor på ställen jag vill besöka, listor på hur jag ska nå ett visst mål, ja listan (hehe, no pun intended) kan göras lång. I år har jag gjort en lista på hur jag ska fokusera på hälsa utifrån mitt inlägg om ”one little word”. Mina listor är ett verktyg att nå dit jag vill i livet och ett sätt att utveckla mig själv och den person jag är (och vill vara). 

 

”Lists can be a tool for self-discovery, exploration, and plenty of fun too. In this journal, you’ll find ways to make each week of the year more thoughtful and vibrant by looking deeply inside of yourself to reveal your inner visdom and confidence.”

 

”52 lists project” är uppdelade i kapitel baserat på våra fyra säsonger. Den börjar med vinter och avslutas med höst, men det är inget tvång att börja från ”början”.  Själv börjar jag nu, vecka 9, den första veckan i mars eftersom mars är den första vårmånaden. Det känns rätt att börja på våren av någon anledning, kanske för att allt känns lättare under våren,  och därför gör jag det. Det är nu ljuset kommer på riktigt! 

Förutom att man uppmanas att skriva listor kring ämnen som ”List the happiest moments of your lives so far”, ”List what you would like your life to look like in ten years”  ”list the things you would change in your life right now” och ”list the way you can cleanse your life for spring” så finns det många vackra foton och illustrationer i boken som gör att den känns ännu roligare att använda. Vecka 9 uppmanar mig att skriva en lista på ”List the things you treasure most”. Det låter kanske banalt och tråkigt för någon, men för mig är det en stund för mig själv. 

Jag sätter mig ner i soffan med en stor kopp kaffe och funderar, utan dator, utan sociala medier och UTAN MIN TELEFON. Det blir en slags meditativ tid där jag lyssnar inåt, där jag tänker efter. Det finns inget rätt eller fel när det gäller att skriva i listan. Början av veckan, slutet av veckan, gör det som passar dig bäst. Efter varje lista finns en uppmaning, en ”TAKE ACTON”, med tips för hur man kan manifestera det veckans lista fokuserat på. Och det är så skönt att ha någon annan som liksom säger åt mig vad jag ska göra. Att få tips på hur jag kan ta min lista och manifestera i alla fall någon av punkterna i mitt liv. Hur jag kan komma framåt. Och att komma framåt och få mer lugn och ro, fokusera på det positiva, vart och vad jag vill,  rensa bort det negativa och sedan se hur det implementeras i mitt eget liv, det gör i alla fall mig lycklig.  

För mig ger det här livskvalité eftersom jag tar tid för MIG. En stund när jag utövar en slags mindfullness och bara koncentrerar mig  på en sak; veckans lista. Det gör att jag blir mer medveten om vart jag är, vad jag vill, mina mål, mina egna tankar, vad jag vill och inte vill, önskningar och vad som gör mig lycklig. Och där kommer ordet hälsa in, för hälsa är inte bara träning, kost och platt mage. Hälsa är så mycket mer. 

”52 lists for Happiness” är en anteckningsbok i samma anda från samma författare. När jag först såg 52 lists project-boken slog mitt hjärta dubbelslag, och när jag såg denna, med fokus på lycka, kunde jag inte klicka hem boken snabbt nog. Jag fick nämligen tag i introduktionen av boken som verkligen talade till mig. 

Där skriver författaren såhär; 

 

”I set enormous goals for myself in my work and fill up my days with lists of task for home and the office. But it occurred to me that even when I succeed in the most difficult goals, even when I feel like I’ve made my community so proud, my own happiness is still not reaching it’s full potential. I realized that for most of my life, I have pushed happiness to the very bottom of my list of life goals. I have viewed happiness as a possible result of achieving something else, rather than allowing happiness to be the main goal.” 

 

Och varför då, kan man ju undra, speciellt när jag sagt upp mig för att starta eget och följa min dröm. När jag flyttat från storstan till landet, när jag lyssnat inåt vad jag vill, hur kan det stämma att jag inte når min fulla potential när det kommer till min egen lycka? 

För att jag glömmer bort att för att jag ska känna mig framgångsrik och lycklig, behöver jag lugn och ro. Jag behöver tid för meditation och yoga, jag behöver promenader i skogen, jag behöver få tid för mig själv, att läsa en bok. Att strosa omkring på gräsmattan barfota en hel förmiddag. Jag behöver skratta så jag gråter minst en gång varje månad. Men så behöver jag även ett svalt sovrum med nytvättade lakan, ett sovrum som gör mig lycklig för att det är ombonat och vackert. Jag behöver unna mig saker som är ibland känns ytliga men även sådant som rör det inre. Inte bara köra på även om jag är just en sådant som bara ”kör på” när jag älskar det jag gör. 

Det finns inte lika mycket mellanläge på mig som på andra människor, det vet man om man känner mig. Jag är passionerad och fokuserad, målmedveten kanske vissa skulle kalla det. Och ibland är det sådär vansinnigt bra, för det gör att jag kan ta mig ur djupa svackor, kämpa i motvind, ta mig vidare från allvarliga sjukdomar och fokusera på att nå mitt mål, vad det än må vara. Det är bara det att min målmedvetenhet ibland gör att jag glömmer bort hur jag mår. Det kommer sen, efteråt, sist, kanske någon annan dag… Och sen plötsligt mår jag inte bra längre. Jag känner mig inte lycklig, eftersom jag inte får tid till det jag behöver. Därför känns 52 lists for happiness lite extra roligt. 

Skillnaden mot första boken är att denna är uppdelad i 4 kapitel istället för 4 säsonger; Reflect, Acknowledge, Invest & Transform. I den här boken börjar jag på vecka 1 och går igenom den steg för steg. Första kvartalet handlar alltså om att reflektera, andra om att så att säga bekräfta och kännas vid vad som gör en lycklig, tredje att investera och det fjärde om förändring. Efter varje vecka finns det även här en ”TAKE ACTION” som uppmanar att gå djupare, förändra något eller se hur man kan implementera det man mår bra av (eller eliminera det man mår dåligt av) i sitt liv. 

Är det någon annan som också älskar att skriva listor? Någon som kanske till och med tagit sig igenom båda böckerna? För mig ska det här bli ett intressant år, ett år som kommer röra hälsa på alla sätt det möjligen kan. Och ni ja ni får följa med på resan vare sig ni vill eller inte (fast förhoppningsvis vill ni 😉 )

Nästa vecka ska jag ta ett nytt annorlunda steg mot hälsa, som gör att det pirrar lite nervös i magen. Planen är att dokumentera det hela på bloggen, om det inte går käpprätt åt pipsvängen då alltså. Håll tummarna! 😉 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

25 Comments

 1. Svara

  Rania {Rowan Tree}

  1 mars, 2017

  Så himla fint inlägg med fina bilder vännen, och kan bara hålla med om att det utöver motion, vatten, kost osv är så oerhört viktigt att blicka inåt för att finna hälsa på alla plan <3 Du vet ju redan att jag har och älskar de här böckerna jag med, och listor är underbart – speciellt positiva sådana!

  • Svara

   Mary

   2 mars, 2017

   Tack vännen! Visst är det så, lätt att glömma bort när man matas med information om platta magar, viktnedgång och annat liknande. Och ja, det är så underbart att skriva listor, förlösande och avstressande på ngt sätt! Kram

 2. Svara

  Ellen Lindberg

  1 mars, 2017

  Jag älskar listor och blev så himla inspirerad av det här inlägget! Och du, lycka till med vad du nu än ska göra. Jag håller tummarna!

  • Svara

   Mary

   2 mars, 2017

   Åh, vad kul att du också älskar listor! Då skulle du VERLIGEN tycka om de här böckerna <3 Tack fina, det ska bli superkul, hoppas det blir bra bara 😀 😀

 3. Svara

  Alexandra

  1 mars, 2017

  Vad intressant! Jag behöver en rejäl spark i baken när det kommer till listor. Jag ska klicka hem åtminstone en av böckerna. Egen lycka är svårast tycker jag. Får nästan lite dåligt samvete av att sätta mig själv främst. Hoppas att lära mig bli lite bättre på att tänka på mig själv!

  • Svara

   Mary

   2 mars, 2017

   Åh vad kul! Jag hade nog valt den klassiska 52-lists ändå om jag valt mellan dem. Hoppas den, oavsett vilken du väljer, ger dig den boosten du känner att du behöver! Stor kram

 4. Svara

  Marlies

  2 mars, 2017

  Vad glad jag blir över att ha läst detta inlägg! Tack, tack, tack!!

  • Svara

   Mary

   2 mars, 2017

   Åh, vad glad jag blir av att läsa din kommentar! Tusen tack fina du! <3

 5. Svara

  Mia Bergvall

  2 mars, 2017

  Fantastiska bilder!! ”52 lists of happiness” har jag inte sett tidigare men ser definitivt ut att vara något för mig! Tack för tipset och ett inspirerande inlägg!

  • Svara

   Mary

   2 mars, 2017

   Åh tack Mia, vad glad jag blir, hade väldigt kul när jag stylade dom! 🙂 Och kul att du är intresserad av 52-list böckerna, jag gillar dom verkligen! Hoppas du provar <3

 6. Svara

  Beata Rydén

  2 mars, 2017

  Ååh vad inspirerad jag blir att skaffa dessa böcker! Mitt problem är också att jag lätt fokuserar så mycket på mål och stressar bort mig själv. Där jag är nu har jag saktat ner väldigt mycket, men det har lett till att jag nästan blir rädd att ta i för mycket. Jag behöver hitta ett mellanläge där jag vågar gasa men inte ta ut mig för mycket. Svårt! 🙂 Men jag tror minsann jag måste skaffa minst en av dessa böcker för i år! Så sjukt fina bilder förresten!!! Du har verkligen skapat en fantastiskt mysig och inspirerande stämning i bilderna <3 <3 <3

  • Svara

   Mary

   2 mars, 2017

   Vad roligt, och vad glad jag blir! Förstår hur du menar, vart går den där gränsen när man ”fokuserar FÖR mkt”, det är svårt att veta känner jag. Det är svårt när man gör något man tycker mkt om eller bara är passionerad och fokuserad som person. Jag tycker mindfullness, yoga och minsta listor hjälper mig på vägen. Liksom landa i att känna efter utan att distraheras av sociala medier, telefon eller annat. Det är i alla fall ett verktyg på vägen! <3 Tack fina du, det värmer verkligen hjärtat! Stor kram

 7. Svara

  elinhertin

  2 mars, 2017

  Åh vilka fina och inspirerande böcker! Dom ska jag nog införskaffa! Tack för det fina tipset 🙂

  • Svara

   Mary

   2 mars, 2017

   Tack Elin, superglad att du tycker om tipset! <3 Böckerna är verkligen superfina!!

 8. Svara

  Jennie

  3 mars, 2017

  Är precis i en sådan där fas när jag otroligt förvirrad och obeslutsam, och behöver verkligen sätta mig ner och börja gräva i mig själv vad jag verkligen vill. Så passade så otroligt bra att läsa detta inlägg och jag klickade faktiskt hem Happiness-boken direkt. Jag inser att jag behöver sätta mig ner och finna svar på frågor jag i dagsläget inte når, mycket mental träning efter ett intensivt år.

  • Svara

   Mary

   3 mars, 2017

   Åh, då passar det verkligen med 52-lists böckerna, vad roligt att du klickade hem Happinessboken på en gång. Hoppas du gillar den lika mkt som jag. Förstår hur du känner, har varit med om den där förvirringsfasen många gånger, för mig är listor och egentid superviktigt för att komma vidare. Stor peppkram <3

 9. Svara

  Wilda

  3 mars, 2017

  Jag älskar listor och skriver sånt här mycket för mig själv i min dagbok och bullet journal. Men åh dina bilder och beskrivningar får mig verkligen att vilja beställa hem ett exemplar av den här. Äh, nu gör jag det bara. Lite lyx och investering i mig själv kan aldrig vara fel. Tack! <3

  • Svara

   Mary

   3 mars, 2017

   Vad glad jag blir fina du, klart att du ska investera i dig själv. Det är just det jag försöker göra i år. Jag har på ngt knasigt sätt kommit FÖR LÅNGT bort från att sätta mig själv först. Jag har tappat bort mig, blivit sjuk, stressad, trött, omotiverad, nedbruten. Jag älskar listorna, de jag skriver själv och de jag nu skriver i mina 52-listsprojekt. Tid för mig själv, tänka efter, det känns verkligen som investering!

   Tack för fina orden, det värmer alltid så mkt i hjärtat! Stor kram

   • Svara

    Wilda

    3 mars, 2017

    Bästa du! Bra att du ser det så att du kan hämta hem själen igen. <3

 10. Svara

  Finurliga fröken

  3 mars, 2017

  Jag är så sugen på dessa böcker! Har sett dom på flera ställen. Men av någon anledning har jag fått för mig att jag måste börja med dom den 1 januari så jag väntar med att köpa dom. Kanske dumt…. kram

  • Svara

   Mary

   3 mars, 2017

   Då tycker jag att du ska slå till <3 I alla fall en av böckerna 🙂 Man kan börja precis när man vill. På semestern, på våren, 1 januari, dagen efter ens födelsedag eller när som man tycker det passar! Kram på dig

 11. Svara

  jowiegr

  3 mars, 2017

  Åh tusen tack för ditt inlägg och dina reflektioner! Jag älskar också listor och har skapat listor sedan jag var medveten nog att planera och organisera. Har länge tänkt på att köpa dessa böcker men inte slagit till, men nu fasiken så har du gett mig en kick i baken! Ikväll slår jag till! Haha. Nu är det dags att gå djupare inåt o hitta vad min innersta längtan i livet är…
  Är också så glad att jag börjat läsa din blogg! Har följt dig ett tag på instagram men aldrig klickat på din länk tills jag såg din ”hur man blir en morgonmänniska”-inlägg och blev frälst! TACK! Känner igen mig så mycket och får så mycket ”det är ok, det finns andra som känner likadant”känslor att jag blir glad och blir hoppfull 🙂 Kram!

  • Svara

   Mary

   5 mars, 2017

   Åh vad glad jag blir, yay! Hoppas du tycker om böckerna lika mkt som jag gör <3 Och sååå himla glad för din kommentar, att du klickade dig in hit för morgonpigg-inlägget, att du stannat kvar och att du tar dig tid att kommentera! Det betyder mkt för mig. Tusen tack, stor kram!

 12. Svara

  Jenny

  4 mars, 2017

  Åh det låter som riktigt härliga böcker! Älskar sådant. Har redan en kvällsrutin jag värderar så himla mycket med först en vanlig skrivbok där jag skriver ner fem bra saker från dagen som gått, sedan har jag en bok som heter Q&A a day. Där finns det en fråga att svara på varje dag under ett år, och sedan börjar man om på nästa rad och svarar på samma fråga samma dag i fem år. Började först i höstas men kan tänka mig hur kul det blir att se utvecklingen i sina svar om några år.

  • Svara

   Mary

   5 mars, 2017

   Dom är superhärliga, älskar min lilla stund med böckerna under veckan. Riktig kvalitetstid för mig själv! Vad mysig rutin, det låter hur bra som helst! När det här året är förbi ska jag def kolla upp det där med Q & A-boken, tack för tipset fina du! Stor kram

LEAVE A COMMENT