0
11 In Frukost

FRUKOSTPAJ MED TURKISK YOGHURT & BÄR + LIFESUM

I ANNONSSAMMARBETE MED LIFESUM

Vilken underbar helg det varit, riktigt härligt vårväder med sol och +10 grader.  Vi har bara tagit det lugnt, en sådan där helg utan ”måsten”. När man äter frukost vansinnigt länge, sitter vid köksbordet till klockan 11 och går i pyjamasbyxorna längre än vad som anses ”passande” (typ hela dagen). Jag har bakat frukostpaj till mig och kärleken och så har vi varit ute i solen så mycket vi bara orkat, det gäller ju att passa på. 

Dessutom har jag laddat in receptet på min frukostpaj hälsoappen ”Lifesum”. Lifesum är gratis och en app jag använt sedan 2013 och faktiskt fortfarande använder, HÄR kan du ladda ner den om du känner dig nyfiken och vill bli mer hälsosam. Som ni vet satsar jag extra mycket på hälsa i år, mitt ”one little word” är ju Hälsa,  men appen har jag som sagt använt i snart 4 år. Och här kommer två av dom största anledningarna

Appen har en funktion där man kan fylla i sitt grönsaks-, frukt- och vattenintag. Om ni tittar på bilden ovan är jag inne på just den funktionen. När jag druckit ett stort glas vatten, klickar jag helt enkelt på flaskan och så fylls den upp. En liten animering som avslutas med ett pling. Och jag vet inte vad det är, men det är så vansinnigt tillfredställande att fylla i både vattenflaskorna, grönsaksmätare och fruktmätaren. Jag kan faktiskt tänka mig att det är en av anledningarna till Lifesums framgång, för det är en otroligt skön känsla!  

För mig fungerar det på samma sätt som en stegräknare. Man kan ju faktiskt bara bestämma sig för att gå x antal minuter varje dag, eller en viss runda runt kvarteret eller jobbet, men att använda en stegräknare är så mycket mer tillfredställande. Att se ett mätbart resultat framför sig ger fokus på målet. Det är annars så lätt att tappa fokus och motivation på hälsa eftersom det inte alltid går att räkna på det där omedelbart mätbara sättet. Man känner sig piggare, men hur mycket piggare? Att då veta att man gått 10 000 steg varje dag i över en månad, eller ätit tre portioner grönsaker och frukt varje dag, plus druckit 2,5 liter vatten…ja, det påverkar i alla fall mig mentalt. Jag blir starkare, mer motiverad och otroligt fokuserad. Det blir helt enkelt roligare! 

Men tillbaka till frukostpajen. Den andra anledningen till att jag tycker om appen så mycket är att jag kan ladda in mina favoritrecept. Jag passade ju som sagt även på att ladda in receptet i applikationen. Det finns redan färdiga recept att välja mellan i Lifesum, men för mig som är intresserad av mat finns även möjlighet att ladda in egna recept. Själv äter jag ganska likt det som brukar kallas ”Medelhavsdieten” eftersom det är då jag mår bäst. I appen kan man även testa vad som passar dig bäst att äta. Är det samma kosthållning som jag följer eller kanske något helt annat. Kanske ”Energikicken” eller ”Naturlig och Nyttig”? Appen hjälper mig att ha koll att förhållandet mellan kolhydrater, fett och proteiner är optimalt för min hälsa. 

När jag jobbade på gym (yes, jag har jobbat på gym i nästan 5 år när jag var i 20-årsåldern) sa jag alltid att ”man bygger hälsa i köket och muskler på gymmet” och det är lite så det är. Kosten är så vansinnigt viktigt i hur vi mår. Det påverkar sinnet och kroppen, det påverkar viktuppgång och viktnergång, det påverkar hälsa, ork och välmående och det är där en del av min passion för matlagning ligger. Och det är här jag vill att mitt fokus ska vara; HÄLSA. Inte platt mage, inte putig rumpa, inte smala lår, utan h ä l s a. Resten, ja det får ”hamna där det hamnar” helt enkelt. 

Jag har alltid gillat Lifesum, det är väl därför jag använt den så länge, och det är även den mest nerladdade appen inom hälsa och mat + har fått pris från Apple både 2014 och 2015 för bästa appen inom Hälsa och Fitness. Jag är superglad att fått temat ihop mig med Lifesum, eftersom jag verkligen vet hur det känns att inte må helt 100. Att inte orka, att inte ha en stark kropp och känna sig trött och håglös. När jag fick min Stroke förändrades mitt liv för alltid och jag har dagar när jag inte alls mår bra, men om jag inte skötte min hälsa i övrigt skulle de dagarna bli olidligt tunga. Jag vill vara hälsosam och stark länge, att ha möjlighet och ork att springa omkring både nu och när jag är gammal, att vandra, leva livet, dansa och leva med hälsan i behåll. 

Ladda gärna hem dem Lifesum via länken här i bloggen (klicka HÄR)  eller via länken på min Instagram och berätta GÄRNA för mig vad du tycker. Är det bara jag som tycker att det är sådär larvigt roligt att fylla i den där vattenmätaren, eller finns det fler som jag? 

Här kommer även receptet på min Frukostpaj som du fyller med yoghurt och toppar med färska eller frysta bär/frukt.  

 

FRUKOSTPAJ MED YOGHURT & FÄRSKA BÄR

Frukostpajen är jätteenkel att göra, det är ungefär som att göra granola. Skillnaden är bara att man trycker ut havreblandningen i små pajformar och gräddar dem krispiga och alldeles underbara. Det bästa är att man kan förbereda pajskalen dagen innan, till exempel inför helgen eller när man har gäster. Fyll med vanlig yoghurt eller vegansk yoghurt, kvarg eller havregurt,  toppa med bär och frukt,  färsk mynta, kokoschips och/eller frön! Pajskalet är veganskt och glutenfritt, välj vegansk yoghurt och hela receptet blir veganskt. 

Ger 6 st

Ingredienser

Pajskal:

3,5 dl havregryn (välj garanterat glutenfria för glutenfritt pajskal)
100 gram (cirka 2 dl) finhackade pekannötter
1 msk chiafrön
1/2 tsk äkta vaniljpulver eller 1/2 vaniljstång 
1/2 tsk mald kardemumma
1 nypa flingsalt
0,75 dl smält kokosolja
4 msk ljus sirap

Fyllning:
ca 6 dl valfri yoghurt (eller kvarg) 

Topping:
Valfria frukter eller bär, färska eller frysta
Färska örter som mynta eller citronmeliss
Kokoschips, solrosfrön, sesamfrön, kakaonibs

Instruktioner

Mixa havregrynen grovt i en hushållsmaskin, hacka pekannötterna fint och blanda sedan med chiafrön, vaniljpulver, kardemumma och flingsalt i en stor skål. Blanda kokosolja, sirap och vanilj i en liten kastrull och låt få ett uppkok, rör sedan ner i de torra ingredienserna, blanda noga.

Tryck ut havreblandningen i pajformarna med hjälp av baksidan av en lätt inoljad sked. Pressa samman blandningen i formarna, var noga. Grädda på galler, mitt i ugnen på cirka 160 grader i 15 minuter eller tills skalans är lätt gyllenbruna. Låt svalna helt innan pajskalen lyfts ur formarna.

Fyll med yoghurt, bär, frukter och frön. Njut!

OBS! Bottnarna går att förbereda, med hantera dem varsamt, de är spröda när de svalnat.
Fyll dem inte för ens precis innan servering eftersom havre mjuknar av yoghurt/vätska.

 

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Ellen Lindberg
  12 mars, 2017 at 12:25

  Dina matbilder är helt fantastiska. Älskar när jag ser att du uppdaterat, så himla inspirerande.

  • Reply
   Mary
   13 mars, 2017 at 09:28

   Åh men tack Ellen, blir så himla glad så du anar inte!! <3 Kram <3

 • Reply
  Jenn - forever abroad
  12 mars, 2017 at 18:51

  Men åh, det här hade man ju viljat bjuda sina vänner på under en hemmagjord brunch. *Sparar bland andra bra recept*

  Och du, vilket fint samarbete! 🙂

  Kram!

  • Reply
   Mary
   13 mars, 2017 at 10:37

   Men åh, det låter ju alldeles underbart, får jag komma 😛 😉 <3 *blink* Och ja, så himla roligt, har använt Lifesum så länge, blev verkligen superglad när dom kontaktade mig. Och det är verkligen en superbra app! <3 Stor kram på dig fina du

   • Reply
    Jenn - forever abroad
    13 mars, 2017 at 12:42

    Hehe jag skulle nog kanske till och med få bjuda in dig att vara kock för den brunchen, mina skills i köket är nämligen lite begränsade (bortskämd med en pojkvän som älskar matlagning)… Jag hör av mig när det blir dags 😉 Kram <3

    • Reply
     Mary
     13 mars, 2017 at 14:49

     Haha, deal! 😉 (ps. klart du ska vara bortskämd av din pojkvän 😀 😀 )

 • Reply
  Eline
  12 mars, 2017 at 21:46

  Nam, det så godt ut! Fikk så lyst til å prøve å lage disse, men jeg er allergisk mot alle typer nøtter, mandel og solrosfrön. Har du noe forslag hva jeg evt kan bruke istedenfor 100 gr pecannøtter?

  • Reply
   Mary
   13 mars, 2017 at 09:31

   Tack Eline, vad kul!! <3 Åh det är inget problem alls, ta bara bort dem och prova att tillsätta cirka 1 dl havregryn. 100 gram finhackade pekannötter är cirka 2 dl. Men nötterna suger inte vätska som havregryn, så börja med 1 dl havregryn och om det känns för" blött" tillsätt lite mer havregryn. Det går också utmärkt att byta ut till vilka frön som helst om det finns några du tål och tycker om. Ex om du tål och tycker om pumpafrön? Men annars, bara uteslut nötterna och "kör på som vanligt" med resten. 🙂 Lycka till kära du! Kram

   • Reply
    Eline
    14 mars, 2017 at 18:32

    Åh, tusen takk for svar! Det er så ofte at oppskrifter er med nøtter/mandler/diverse frø, og jeg synes alltid det er så vanskelig å vite hva jeg bør bruke istedenfor. Jeg kan ikke spise pumpafrön heller, så jeg skal prøve med havregryn for det tåler jeg i allefall!! 🙂 Takk igjen, og ha en fortsatt fin uke!

 • Reply
  Wilda
  18 mars, 2017 at 07:55

  Vilket himla fint samarbete och åh dina matbilder (ja dina bilder överlag) är något extra varje gång. Är lite rädd för den här typen av appar eftersom det påminner mig om när jag var sjuk i ätstörningar och noterade allt jag fick i mig och motionerade, men jag vill kunna hitta ett sunt sätt att närma mig det så kanske kan jag börja med något litet.

  • Reply
   Mary
   18 mars, 2017 at 08:44

   Tack Wilda, det kändes verkligen så himla roligt! Jag har själv faktiskt haft ätstörningar, för mig var det så länge sen och mentalt har jag kommit så vaaaansinnigt långt. Om man känner sig osäker avråder jag med bestämdhet att fokusera på kalorier och sådant. Själv fokuserar jag inte alls på kalorier även om jag inte alls har några sådana tendenser längre. Jag vill bara ge mig kropp näring och kärlek, hur den ser ut, ja den får se ut hur F den vill. Typ lite så 😉 <3 Använder det mest för att "tracka" mitt vattenintag, tycker det är så kul + kolla min fördelning mellan kolhydrater, fetter och proteiner. Men OM du känner dig osäker, igen, gör inget du ångrar <3 STOR kram

  Leave a Reply