0
6 In Hälsa & Inspiration

10 SUPERFOODS DU BORDE ÄTA OM DU VILL BOOSTA DIN ENERGI

När man vill försöka vara mer hälsosam är det lätt att man tar i lite för mycket. Man ska börja träna, äta hälsosamt, sluta äta godis, chips och skräpmat, dra ner på sociala medier, ta promenader varje dag..ja, ni kanske känner igen er. Men studie efter studie visar att det är mycket bättre att ta det lite försiktigare, att börja med små förändringar och fortsätta framåt i stadig takt. På det sättet skapar man en hållbar livsstil som man orkar hålla fast vid resten av livet istället för snabba jojo-bantningar som ofta bara leder till att man går upp ännu mer i vikt och får en sämre hälsa. Ibland kanske det till och med blir så att man inte gör något alls eftersom alla de där ändringarna man ”måste göra” känns för stora eller till och med ouppnåeliga.

Ett steg på vägen, när det där steget att börja träna och göra en helomvändning med kosten känns för stort just nu, är att äta råvaror som är boostande för kroppen, det vill säga näringstäta.  Det vill säga, råvaror som inte bara ger tomma kalorier utan är rika på sådant som kroppen mår bra av. Ibland kallas den typen av råvaror för superfoods, och just superfoods är ett enkelt sätt att boosta sin kost och sin energinivå. Helt enkelt ett första steg mot bättre hälsa. 

Därför är mitt tredje hälsoinlägg i min hälsoserie mina 10 bästa tips på superfoods som du kan addera till din mat för ökad energi och välmående! Oavsett vad du gör i övrigt så blir din hälsa i alla fall inte sämre om du tillför dessa 10 råvaror i din kost! 

 

1. Avokado

Avokado, som egentligen är en frukt, innehåller höga nivåer av nyttigt fett och fibrer. De höga halterna av det nyttiga enkelomättade fettet är bra för hjärta och kärl och påverkar dina kolesterolvärden positivt (sänker det dåliga och höjer det bra). Både det nyttiga fettet och fibrerna bidrar till en längre mättnadskänsla och som om inte det var nog, innehåller avokado också många viktiga mineraler och vitaminer, så som vitamin B (B1, B2, B3, B6), C, E & K, samt bland annat magnesium, fosfor, zink & kalium, som är bra för muskler, nerver och blodtrycket.

Avokado är utmärkt att äta som den är (mums!), i guacamole, mosad tillsammans med örtsalt och lite citron som pålägg på en smörgås (toppa med sesamfrön & chiliflakes) eller exempelvis i smoothie eller som en del av en sallad. 

 

2. Ingefära

Ingefära är ett riktigt superfood som verkar anti-inflammatoriskt och som dessutom innehåller massor av antioxidanter. Ingefära sägs även vara bra för matsmältningen, ska dämpa illamående men verkar även förhindrande för både gasbildning, diarré och förstoppning. 

”Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren dö av hunger” sägs vara ett gammalt kinesiskt talesätt, och oavsett om det stämmer eller inte, så är det enkelt att addera lite ingefära i kosten. Finhacka och stek tillsammans med lök och vitlök när du ska laga en wook, riv ner i en kopp med hett vatten och drick med honung och lite citron, riv ner färsk ingefära i morgonens citronvatten

 

3. Gojibär

Gojibär, eller ”den röda diamanten” , är rik på antioxidanter, vitaminer och mineraler och innehåller MER C-vitamin än apelsiner och MER betakaroten är morötter. Superbäret har sitt urspring i Kina och har i Asien under lång tid använts som medicinalväxt, men går även att odla i Sverige. Bäret är inte bara rik på C-vitamin och Betakaroten utan även mineraler som Järn, Kalcium och Fosfor. 

Gojibäret, som oftast säljs torkad här i Sverige, är gott att äta som den är och påminner i smaken lite om russin, men med en lätt beska. Den är toppen att strö över gröt, smoothies eller yoghurten eller varför inte blanda ner i en hemgjord granola

 

4. Kakao/Mörk choklad

Mörk choklad (utan massa tillsatt socker) eller kakao/kakaonibs är en otroligt nyttig och näringsrik råvara som inte bara gör oss hälsosamma men även glada och på gott humör! Exempelvis innehåller den ett ämne som kallas Tryptofan som i kroppen ”omvandlas” till serotonin vilket påverkar vårt välbefinnande positivt, vi mår helt enkelt bättre och känner oss gladare. Kakao innehåller även flavonoider som minskar det dåliga kolesterolet, sänker blodtrycket och minskar risken för åderförkalkning. Kakao, är även en bra källa för Magnesium som är bra för både matsmältning, hjärta och hjärna.  Men det slutar inte där, i 100 gram kakao får man faktiskt i sig många hundratals procent av rekommenderade intag (RDI) av Järn. Dessutom är Kakao även antioxidant och innehåller mer antioxidanter än rött vin, blåbär, acaibär men även gojibär och granatäpplen som också är två av mina favoriter när det kommer till superfoods. 

Ja, vad kakao och choklad kan användas till behöver jag kanske inte tipsa om. Min egen favorit är att toppa mina smoothiebowls med kakaonibs eller göra min chokladsmoothie med rostad mandel. Enkelt, gott och nyttigt! 

 

5. Rödbetor

Rödbetor är ett otroligt boostande superfood som innehåller många nyttiga vitaminer som är bra för kroppens immunförsvar. Ett enkelt sätt att få i sig rödbeta är att dricka juicen, som är mycket näringsrik. Bland annat har rödbetor visat sig kunna sänka blodtrycket på grund av sitt höga innehåll av nitrat, något som också påverkar musklernas uthållighet positivt eftersom syreupptagningen i kroppen blir bättre. Rödbetor är även starkt antioxidant eftersom det innehåller höga halter av bland annat C-vitamin samt innehåller ämnen som hjälper även levern med avgiftning av kroppen/blodet. 

Rödbeta får du enkelt som en del i din kost genom att mixa ner i en hallonsmoothie, äta rödbetscarpacchio eller genom att dricka rödbetsjuice

 

6. Grönkål

Grönkål bör man äta varje dag eftersom den, förutom massor med hälsosamma fibrer, innehåller höga halter av C-vitamin, Vitamin A & E samt en hel del Kalcium, Kalium och Järn. 100 gram grönkål innehåller faktiskt så mycket som 150-160% av RDI av C-vitamin, vilket säger en hel del. Grönkål är en av de nyttigare kålsorterna och är bra för matsmältningen, motverkar blodbrist på grund av dess höga halter av järn, sänker det dåliga kolesterolet och skyddar hjärta och kärl. 

Ett bra sätt att tillsätta grönkål i maten är att mixa ner det i mellanmåls- eller frukostsmoothien. Alternativt kan man strimla tunt och fräsa på i några minuter på svag värme och därefter toppa soppa, sallad eller valfri middag eller lunch med den frästa grönkål. 

 

7. Gurkmeja

Gurkmeja, eller det antiinflammatoriska guldet, är ett superfood av rang. Gurkmeja har otroligt kraftiga anti-inflammatoriska och läkande egenskaper, och verkar mjukgörande för lederna. Gurkmeja har använts länge i traditionell ayurvedisk medicin eftersom den ansågs rena kroppen. Det finns massor av andra påstådda effekter av gurkmeja, men för mig räcker det med att den är bra för sina antiinflammatoriska och mjukgörande egenskaper. Själv får jag i mig gurkmeja genom guldmjölk som jag dricker flera gånger i veckan. 

Det är bra att äta gurkmeja tillsammans med svartpeppar eftersom ett ämne i svartpepparn ökar upptagningen och effekten av curcumin, som finns i gurkmeja. Ett tips för att få i sig gurkmeja är att dricka guldmjölk, recept på detta hittar ni HÄR. Det är även gott i smoothies, som denna Havtornssmoothie med gurkmeja och vanilj

 

8. Granatäpple

Granatäpple är ju väldans gott om du frågar mig och ännu bättre blir det när man inser de positiva hälsoeffekter som granatäpplet för med sig. Granatäpple är en av de antioxidant-rikaste frukterna som finns och innehåller höga halter av ett ämne som kallas flavonoider, som skyddar hjärta och kärl. Den sägs också stärka immunförsvaret och och innehåller en hel del C-vitamin, Vitamin E & B6 samt kalium. 

Granatäpple ska ätas färsk om du frågar mig. Toppa en sallad med granatäpple, strö över frukostfilen eller ät som mellanmål eller nyttigt snacks. Eller så dricker du den här detoxande juicen med granatäpple, rödbeta och apelsin

 

9. Chili

Det finns forskning som stödjer testen om att stark mat förlänger livet och oavsett om det stämmer eller inte, så finns det andra hälsosamma anledningar att äta mer chili. Det starka smakämnet i chili; capsaicin, sägs öka kroppen produktion av endorfiner, ett av våra ”må-bra” hormoner som får oss att känna välbefinnande och lindrar smärta. Det finns faktiskt smärtlindrande salvor som innehåller just capsaicin. Chili sägs även verka anti-inflammatorisk, sänka blodtrycket och ökar energinivåerna i kroppen. 

Själv älskar jag chili, i måttlig mängd. Favoritmetoderna för att få i min chili är som topping på mina avokado-smörgåsar (mosad avokado & örtsalt på en bit hårt tunnbröd, toppa med chiliflakes och oskalade sesamfrön) samt som smaksättning i olika vegetariska grytor. 

 

10. Chiafrön

Chiafrön har sitt ursprung i Mexiko, där de använts av Aztekerna sedan urminnes tider. I  västvärlden har den dock blivit uppmärksammad först de senaste åren. I Mexiko finns den numera omtalade stammen Tarahumara som är otroligt duktiga på långdistanslöpning. Där äter & dricker man chiafrön som en del av basfödan och Tarahumarafolket gör även den numera vitt spridda drycken ”chia fresca” som används både som törstsläckare men även som en slags ”sportdryck” under längre ”löpturer” (i våra ögon löpturer i nivå med våra maratonlopp). Då blandas chiafrön med vatten och lime samt eventuellt lite sötning i form av agavesirap. Chafrön är rika på Omega-3, fibrer och protein samt innehåller mineraler som Magnesium, Järn, Fosfor och Kalcium. Chiafrön är även en bra antioxidant som motverkar inflammationer samt verkar förebyggande mot sjukdomar i hjärta och kärl. 

Prova att göra chia fresca till vårens långpromenader eller drick som återfuktande dryck under dagen. Gör en chiapudding, festa till det med mitt frukostrecept på regnbågstrifle eller strö helt enkelt en tesked över frukostflingorna. 

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Wilda
  7 mars, 2017 at 11:06

  Så många bra tips Maria! Och goda färgstarka smaker 😀

  • Reply
   Mary
   8 mars, 2017 at 07:26

   Tack Wilda, du är alltid så go! <3 Och exakt så, färgstarkt! <3

 • Reply
  browneyedgirl28
  8 mars, 2017 at 06:48

  Vilka bra tips 🙂 Många här är mina favoriter också<3 Speciellt mörk choklad 😉

  • Reply
   Mary
   8 mars, 2017 at 07:26

   Tack fina du! Hihi och jaaa, mörk choklad/kakao/kakaonibs är helt klart på topplistan! 😀

 • Reply
  Ulrica
  9 mars, 2017 at 19:25

  Tack för alla bra tips. Det finns en del favoriter där, men jag ska utmana mig att prova på fler.
  Kram Ulrica

  • Reply
   Mary
   10 mars, 2017 at 07:12

   Vad glad jag blir att du gillar tipsen! <3 Vad kul att du ska prova och utmana dig själv på det sättet. Ibland kan små skillnaden göra väldigt stor skillnad för hälsan. Inte vikten, men HÄLSAN! <3 Stor kram

  Leave a Reply