0
16 In Hus & Hem

EN ROADTRIP & HUSRENOVERING – ATT KÖPA NYA DUBBELDÖRRAR TILL HUSET

_J4A3486

Igår var jag och kärleken iväg på en roadtrip till Dalarna. Vi hade nämligen elektriker hemma som fixade och donade och eftersom elen skulle stängas av under tiden de jobbade, var det ingen idé att sitta hemma och uggla. Så kärleken tog ledigt från sitt jobb och så åkte vi iväg på äventyr för att skaffa nya dubbeldörrar till vårt lilla paradis. Det var alldeles magiskt ute, solen lös och Dalarna som ju alltid är vackert, fullkomligt strålade. Jag älskar verkligen alla faluröda hus, det böljande landskapet och den vita krispiga naturen. Det gör mig lugn på något sätt, alldeles rofylld och avslappnad. 

_J4A3461

Vi älskar ju att åka på små och stora roadtrips, ja det var väl därför hela vår smekmånad var en ända lång roadtrip. Men även roadtrips som innebär att vi åker på kortare turer i närområdet. Det är lätt att glömma bort alla små äventyr man kan åka på, det behöver inte vara så mycket längre bort än någon timma eller två.

Igår var målet Leksand i Dalarna och Allmoge snickerier som tillverkar vackra ytterdörrar (bland annat).  På vägen passade vi även på att stanna till i Hedemora för att besöka butiken ”Klassiska byggvaror” och äta lite lunch. 

_J4A3450 _J4A3409

Jag har aldrig besökt ”Klassiska byggvaror” tidigare, men det var en liten mysig butik som passade perfekt som stopp på vägen. Här blandades nytt med gammalt och dom hade även lite egen produktion ”här och där”.  

_J4A3431

Personligen blev jag lite betuttad i den här gamla telefonen, som tydligen fungerade (!), och deras egentillverkade lampa av ett kopparfat. Superfint om du frågar mig! 

_J4A3436

Dessutom så hittade jag en exakt likadan våg som jag själv har i mitt eget kök, några gamla kaffekannor och många vackra glasflaskor. 

_J4A3421 _J4A3417

Efter lite lunch och promenad med vovsingarna så åkte vi vidare i det vackra landskapet. Och vad vackert det är här! Jag vet, jag har redan sagt det, men jag kan inte låta bli att upprepa mig! Ni vet dom där få dagarna varje vinter, man minns dem ofta eftersom de ändå är relativt sällsynta, när solen värmer, snön är krispigt vit och naturen är sådär krispigt glimrande! Det kunde verkligen inte varit en bättre dag för oss att vara lediga på tillsammans.

_J4A3499 _J4A3529

Allmoge snickerier tillverkar dom otroligt fina dörrar med fokus på kvalité, hantverk och tradition, lite som motpol mot ”storindustrin” (nej jag är inte sponsrad, I wish). Och eftersom vi verkligen vill försöka ”bygga tillbaka” huset i den stil det byggdes för ungefär 80-90 år sedan, så behöver (vill?)  vi börja med framsida. Eftersom vi vill ha gammalt traditionellt hantverk så långt vi kan och har råd med, men samtidigt nutidens kvalité och funktion när det gäller dörrar och lås, så blir det här en perfekt kombination. 

I vår ska alltså den befintliga ytterdörren bort, och så sätter vi in vackra dubbeldörrar för att försöka matcha huset så som det såg ut när det byggdes.  I samband med det kommer vi även ta bort utbyggnaden som gjorts för ungefär 15 år sedan  och bygga tillbaka balkongen  som tidigare fanns ovanför ingången. HÄR kan ni se hur huset ser ut nu efter utbyggnaderna som gjort och på bilden nedan (som jag fått låna av grannen Becke, som för övrigt föddes i vår ”lillstuga” ) hur framsidan ska ”byggas tillbaka”. 

oldhouse

Jag har mailat lite med Tess på Allmoge snickerier under de senaste veckorna, men eftersom en ny ytterdörr är ett ganska stort och dyrt inköp ville vi åka dit och titta på dörrarna ”live”.

_J4A3555
_J4A3547 _J4A3541

Så vi tittade, diskuterade dörrfärg, klämde och kände på både dörrar, handtag och gångjärn . Och så kikade jag en hel del på deras inspirationskollage på både äldre och mer nyproducerade dörrar. En av dörrarna här är lite extra inspiration när vi köper våra nya dubbeldörrar. Någon som kan gissa vilken, eller har du en egen favorit? 😀 

_J4A3532

Och efter några timmar i Leksand åkte vi hemåt, mätta på intryck, allt medan solen gick ner och försvann bakom horisonten…

_J4A3605

Jag älskar sådana här dagar. Att ta sig tid och göra något tillsammans, åka ut på ett vardagligt äventyr. Det behöver inte vara varken glamouröst eller betyda att man åker utomlands, det räcker med en fika i en annan stad. Kanske titta i någon loppis eller antikbutik på vägen, prata om allt och inget. Njuta av naturen och lugnet, av livet som händer precis hela tiden. 

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  raniamaria
  22 februari, 2017 at 17:18

  Vilken otroligt mysig dag ni fick tillsammans, och wow så vackert väder! Ser fram emot att se hur resultatet blir med dörrar och entré-fix 😀 <3

  • Reply
   Mary
   22 februari, 2017 at 22:39

   Det var verkligen en jättefin dag, du vet sådär när man bara ”är tillsammans! Visst, nu var vi iväg med målet att titta på dörrar, men det var ändå sådär kravlöst och avslappnande. Kvalitetstid helt enkelt!

 • Reply
  Agnes {Cashew Kitchen}
  23 februari, 2017 at 09:17

  Wow vilken vacker dag! Bilden över sjön är ju bara helt magisk <3 Hoppas ni hittade era framtida dubbeldörrar!

  • Reply
   Mary
   23 februari, 2017 at 09:58

   Visst var det en underbar dag, sån där dag som tankar energi i hela själen! <3 Och ja, det hoppas jag med, längtar verkligen att bygga om framsidan! <3 Kram vännen

 • Reply
  Wilda
  23 februari, 2017 at 12:38

  Som vanligt helt fantastiskt foto! Blir tagen och längtar till Dalarna <3 Så mysigt att åka iväg sådär tillsammans, och åh riktigt bra hantverk och byggnadskonst från Dalarna är ju bara för fint!

  • Reply
   Mary
   23 februari, 2017 at 12:51

   Tack Wilda, vad go du är! Och visst är det vackert i Dalarna, skulle verkligen kunna tänka mig att bo där någon gång. Husen, naturen, det böljande landskapet…de små röda stugorna. Underbart! Och ja, otroligt mysigt att bara åka iväg tillsammans, få tid att prata och ”bara vara”. Kram fina du

 • Reply
  Finurliga fröken
  23 februari, 2017 at 18:48

  Älskar roadtrips! Så mysigt. Och vilket ställe ni hamnade på. Underbart! Säker på att ni hittar den perfekta dörren. Kram

  • Reply
   Mary
   23 februari, 2017 at 19:03

   Så kul att det är fler som gillar det, tycker dessutom det är så kul att hänga med på andras roadtrips! 😀 Och ja, det hoppas jag, vi är sjukt pepp iaf! Kram

 • Reply
  Lund Johanna
  23 februari, 2017 at 22:58

  Åh mitt kära lilla Leksand. Nästan tur för dig att jag ska dit imorgon för nu fick jag döhemlängtan 🙂 Håller en eller två tummar för att vi får lite av det där vädret också.

  Härligt att ni satsar på att återuppliva det gamla tycker jag. Sådan snickarglädje är ju dessutom så oerhört fin! Heja er.

  • Reply
   Mary
   23 februari, 2017 at 23:18

   Åh vad härligt att du ska hem dit imorgon då, det var ju bara så vackert!! Håller tummarna för att vädret är minst lika fint <3 Ja, det känns himla kul att få ta tillbaka lite av det gamla, även om det kommer ta ett tag och vi även kommer köpa nytt fast gjort på gammalt vis (som ytterdörrarna). Får se hur långt vi kommer i år, spännande känns det iaf! <3 Hoppas du får en toppenfin helg i Leksand!

 • Reply
  karinbucht
  25 februari, 2017 at 12:55

  Vilka härliga bilder!

  • Reply
   Mary
   25 februari, 2017 at 18:58

   Tack Karin!!

 • Reply
  Caroline
  27 februari, 2017 at 08:04

  Hej! Vilken fin blogg och innehåll, har precis hittat hit, följer bara ett fåtal bloggar men kommer följa din nu också =) Så fint du delar med dig av ditt liv och dina tankar och att gå sin egen väg. Vänlig hälsning, Caroline

  • Reply
   Mary
   27 februari, 2017 at 10:18

   Åh tack Caroline, du anar inte vad glad jag blir! Ett stort varmt välkommen, och tack för att du satte guldkant på min måndag. Stor kram

 • Reply
  Isabell
  2 mars, 2017 at 07:19

  Åh jag får nästan rysningar av alla dörrar, jag jobbade heltid i tre år (+ 4 sommarlov) på ett snickeri som gör just fönster och dörrar. Jag gick ofta ut på monteringen där de färdiga dörrarna och fönsterpartierna stod, drog handen över dem, drog in lukten av ny målarfärg och beundrade resultatet. Det enda vi hittills ångrar med vår renovering var att det första vi gjorde var att köpa dubbeldörrar. Nu har det gått två år sedan vi klickade hem dem och jag ångrar mig redan, de är inte alls gedigna och bär på någon själ. Men som du skriver så är en riktigt fin och ”äkta” dubbeldörr väldigt dyr och här fick plånboken bestämma. Jag längtar efter den dagen vi byter ut dem (lite sjukt, innan vi ens satt in dem) till ett par drömdörrar.

  Vilken mysig utflykt ni gjorde, kan nästan känna av stämningen via bilderna, kram!

  • Reply
   Mary
   2 mars, 2017 at 16:57

   Hihi, jag meeeeed, rysningarna när man känner den där kärleken för ett par dubbeldörrar *fniss*!! <3 Där på Allmoge snickerier så är det ju verkligen ett gediget genuint arbete, det gör mig så glad i magen. Man har inte alltid råd (och ibland kan det ju vara så att man aldrig har råd heller) och då måste man välja vart man lägger sina slantar. Tur nog för oss så har vi råd, även fast det biter loss en stor jäkla hög med pengar från vår renoveringsbudget. Men det gör så mkt för huset de där dubbeldörrarna och eftersom vi ändå har råd, så satsar vi på kvalité från början. Längtar till att se vår nya framsida, med balkongen att sitta på och blicka ut över fälten/åkrarna på sommaren. Åh, längtan i kroppen nu alltså!! <3

  Leave a Reply