0
2 In DIY

DIY BRÖLLOPSINBJUDNINGAR & TACKKORT

_J4A0083

Idag är det alla hjärtans dag och kärleken ska firas. Själv kan jag inte låta bli att tänka på att det i sommar blir det två år sen jag gifte mig. Det var verkligen en kärleksfull dag och jag önskar så att jag kunde vara med om samma dag igen.  Jag kan inte fatta att det är så länge sen, det känns fortfarande som igår.

Och eftersom det är kärlekens dag tänkt jag passa på att berätta hur jag gjorde våra tackkort och bröllopsinbjudningar. De såg lite olika ut, men principen var den samma. HÄR kan du även se inbjudningarna om du scrollar ner i inlägget. 

Det är inte helt enkelt att beskriva hur jag gjort, men här är i alla fall ett försök. Tveka inte att fråga om ni undrar något så ska jag försöka svara så gott jag kan. Den här typen av inbjudningar går så klart utmärkt att göra för en fest, ett dop eller vilken annan anledning som helst. Jag som tycker att ”sånt här är kul”, älskar att pyssla ihop egna små inbjudningar, det visar så mycket mer av vår personlighet än de färdiga korten som finns att köpa. 

Här kommer min steg-för-steg DIY-guide till hur man kan göra egna bröllopsinbjudningar eller tackkort!  

Att göra egna bröllopsinbjudningar eller tackkort

Våra tackkort gjorde jag genom att skapa en folder av ett tjockare A4-papper som jag vek på mitten. På utsidan tryckte jag en bild samt ett citat, som när man viker A4-pappret på mitten, blir fram och baksida. På andra sidan av A4-arket& skrev jag personliga tackhälsningar till varje gäst vilket blev insidan när A4-pappret veks på mitten. Jag valde att skriva tackhälsningen i Photoshop och sen trycka men det går så klart utmärkt att skriva för hand.

I tackkortet bifogade vi även ett dubbelsidigt foto på oss, från vår bröllopsdag. På ena sidan en bild från motljuset på kvällen och en annan från vår första dans som gifta. Slutligen band jag ihop tackkortet med ett bomullsband med repad kant för en mer bohemiskt och lantligt utseende och känsla eftersom det representerar oss och vårt bröllop bäst. 

Jag köpte även lite finare tjockare kuvert som jag tryckte adressen på, istället för att skriva det för hand.

Det här behöver du för att göra egna inbjudningar eller tackkort: 

» Papper

Utsidan, eller den vikta foldern som utgjorde vårt tackkort, var gjort av 300 grams matt papper med struktur. Jag köpte mina från en finare pappershandel i Gamla Stan som heter Studio Barbara Bunke. Finare papper är rätt dyrt, dock valde jag att köpa 10 extra ark för eventuella fel som skulle uppstå när jag tryckte inbjudningarna, vilket visade sig vara ett smart beslut. 

Kuverten, som för övrigt var gjorda av potatisspill från livsmedelsindustrin, köpte jag också på bättre pappersleverantör som heter Antalis. 

»  Bomullsband eller snöre 

Ett bomullsband, snöre eller sidenband för den som vill för att knyta samman. Välj ett snöre som passar er känsla och stil för bröllopet. 

»  En vacker bild på fotopapper att ge bifoga i tackkortet

Vi valde att trycka ut tack-kortet (och även save the date) på ett dubbelsidigt vykort med en matt sidenliknande finish istället för på de traditionella vanliga fotopappret. Dessa beställdes från Crimson

madebymary_wedding
Foto: 2 Brides photography

»  Instruktioner

Först vill jag bara säga att det här är inte mitt expertisområde. Jag är en sån som provar mig fram. Det finns säkerligen diverse enklare sätt att göra detta på. Men så här gjorde jag. 

1. Jag valde en bild från vårt bröllop (på vår hemgjorda vägvisare, som var fotat av våra bröllopsfotografer, som jag tyckte sammanfattade vårt bröllop fint) samt ett citat jag hittade på nätet för fram- & baksida av våra tackkort.  Det är viktigt att bilden du ska trycka har bra kvalité och är högupplöst nog för tryck. Alltid viktigt för bra resultat men särskilt viktigt när man trycker på matt strukturerat papper. OBS! Kom ihåg, du har inte rätt att använda vilken bild som helst från nätet och trycka den. Välj egna bilder eller köp rättigheter att trycka den bilden du hittat från nätet. 

 

”the most beautiful things in the world cannot be seen or touched, the are felt with the heart” 

 

2. För att vara säker på att allt skulle bli rätt och att trycket skulle bli som jag ville skapade jag ett nytt vitt dokument i Photoshop genom ”File -> New Document”. Därefter valde jag att det nya dokumentet skulle ha en vit bakgrund (inte transparent eftersom jag inte gillar att jobba med det), en storlek som ett liggande A4, dvs 210 mm x 297 mm samt 300 dpi (optimerat för tryck). 

Därefter la jag in bilden på vägvisaren genom att markera bilden i Photoshop  (ctrl/cmd + A) och sedan kopiera den (ctrl/cmd + C) och sen flytta över till det vita dokumentet och trycka (ctrl/cmd +V) för att klippa in bilden där. Jag placerade sedan bilden på vägvisaren till höger på ”A4-dokumentet”. Därefter skrev jag citatet med ett typsnitt jag tyckte om till vänster på A4-dokumentet jag skapat. Det här var alltså min mall för utskriften. 

Här är det viktigt att tänka på att allt blir spegelvänt. Det som ligger till vänster blir baksida och det som syns i höger blir framsida när man viker pappret på mitten. Vik ett A4 papper på mitten om ni inte är med på resonemanget. 

För att mina utskrifter ska bli bra måste jag efter att jag tryckt på ”skriv ut”, välja att Photoshop ska styra färgerna, inte skrivaren. Om skrivaren får välja så blir färgerna mkt sämre än om skrivaren utgår från Photoshop. Skriv ut och låt torka. Min skrivare kan ta tjockare papper om de matas in ett och ett från baksidan av skrivaren vilket jag gjorde. 

3. Nästa steg var att trycka insidan av själva omslaget, där den personliga tackhälsningen skulle skrivas. Här är det också viktigt att tänka på att det blir på rätt sida så att texten inte hamnat upp och ned eller på fel sida. Mitt tips är att alltid göra ett test så att det inte blir helt knas. Jag tog samma mall i Photoshop som jag använt tidigare, eftersom storleken var rätt, och avmarkerade alla bilder (klicka bort ögat vid varje bild/text så att det inte syns) och all text så att den blev osynlig. Sedan skev jag en tackhälsningar på höger sida i min mall. Jag hade en excelfil med alla gästerna som jag bockade av mot så att inget blev konstigt eller dubbelt eftersom pappret var rätt dyrt. OBS! Dubbelkolla stavning, det går inte att ändra i efterhand. 

Skriv ut. 

4. Slutligen; Vik omslaget på mitten, använd gärna en linjal eller liknande för att pressa ner kanten ordentligt. Lägg in valt kort som ni vill bifoga till alla gästerna. Knyt ett band runt inbjudningen och du är klar! 

 

Lycka till! 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Martina Åkerman
  15 februari, 2017 at 18:32

  Jätte fint Maria! Som grafisk formgivare och konstnär så är det här jätte intresant för mig. Dina kort ser så fina ut! Du är så himla duktig på så mycket. Själv har jag gjort mina julkort varje år i ungefär 15 år. Mycket mycket mer uppskattat av alla än det man köper i en affär.

  • Reply
   Mary
   22 februari, 2017 at 16:51

   Åh tack Martina, vad glad jag blir! Jag går bara på min egen känsla, vad jag tycker är fint, så det är extra roligt när någon annan med kunskap ger komplimanger! <3 Kan tänka mig det, att få handgjorda julkort är ju så härligt! Nu får man ju knappt julkort alls, känns sm det försvunnit i och med vårt allt mer digitaliserade samhälle. Själv älskar jag allt som är handgjort, det ligger så mkt kärlek i det! Kram

  Leave a Reply