24 In COUNTRYSIDE LIFE

DET ÄR HÄR JAG BOR + RENOVERINGSPLANER

_J4A3229

Onsdag, en vanlig vardag mitt i veckan. Att det kan kännas så skönt att bara vara hemma och göra alla såna där vanliga vardagssysslor. Först vill jag bara tacka alla som skrivit så fint i mitt senaste inlägg, mail, Instagramkommentarer och meddelanden samt alla varma hälsningar på Facebook. Från djupet av mitt hjärta, tack! Jag är hemma nu och kommer berätta mer om vad som hände, och hur det är med min hälsa, i ett senare inlägg. 

Idag vill jag istället visa er lite mer tydligt hur jag bor. Ofta tar jag bara bilder från vissa vinklar, de som är enklast att fota och kanske även de jag tycker är vackrast. Jag kan förstå att det är svårt att få sig en uppfattning när man aldrig varit här, och därför tänkte jag bjussa på lite nya vinklar, ”vad som är vad” och berätta vad som händer här hemma på vår ”lilla gård” och vad vi planerar i renoveringsväg här under året! 

_J4A3135

Det här är så som ni är van att se vårt lilla Paradis och här går jag ofta och fotar. Det är vägen som leder upp till vårt hus och också vår väg som vi ansvarar för och tar hand om. Det vill säga, om den rasar är det vi som måste fixa problemet. 

_J4A3103

När jag står på trappan nedanför vår ytterdörr är det här en del av min utsikt. Solen går upp här, på sommaren långt åt vänster i bilden men nu under vintern, nästan lite bakom taket på lillstugan. 

_J4A3191

Går man ut genom dörren och ner mot gärdesgården och stannar till precis utanför vår tomt ser man också vart vägen utanför oss fortsätter; bort bakom lillstugan och rakt upp i skogen. Skogen bakom oss är alldeles underbart, ingen skogsdunge precis, utan en ”riktig skog” fylld av blåbär och lingon, och när det är rätt förhållanden även svamp! 

_J4A3187

Och traskar man rakt ut i åkern, så som man ju kan göra när det inte växer något där, så ser man vårt hus från en helt annan vinkel. Lillstugan, vårt boningshus, snett bakom den stallet eller ladan (beroende på vad man vill kalla det, tidigare ägare hade hästar där varför vi kallar det stallet) och så vebon längst till höger i bild. 

Husets framsida är inget jag är speciellt förtjust i, men våra planer är att förändra det under 2017. Ursprungligen har det suttit dubbeldörrar vid entrén och utbyggnaden ovanför dörren var istället en balkong vilket vi så att säga ”ska bygga tillbaka”. Här ser man också att huset är utbyggt till vänster, något som gör att vi har plats för en liten ”gästalkov”, stort sovrum samt kontor/studio på övervåningen. Håller man för utbyggnaden på huset med pekfingret kan man nästan se hur huset sett ut en gång i tiden. 

_J4A3182

Många är de morgnar när jag gått på vägen som leder till och från vårt hus och sett solens strålar silas genom träden nedan, det är så vansinnigt vackert att jag bara måste fota varje gång. Exempelvis HÄR

_J4A3193_J4A3199

Och här är vårt stall, eller lada, ja jag vet inte vad vi ska kalla det. Den röda träbyggnaden är sen gammalt, medan den vita har byggts till senare. Där hade tidigare ägare som sagt hästar, men eftersom vi inte har varken tid, pengar eller möjligheter att ha hästar hemma (fast oj, hisnande tanke <3 , vad underbart det skulle vara!) håller vi på att iordningställa stallet att fungera som verkstad. I den gamla delen av stallet finns även bastu, som vi dock inte utnyttjar, och majoriteten av den gamla delen kommer på lång sikt byggas om till något slags skafferi och förvaring. Förvaring för sådant som vi odlar, inläggningar, sylt, bär och även svamp. 

_J4A3315

Ju längre bort på vår väg man vandrar, ju närmare våra grannar kommer man. Och grannarna, ja det vill säga ödehusen, är väldigt vackra där de står i all sin ensamhet. 

_J4A3309

Speciellt gillar jag det mindre av husen, det har en så vackert slitet fasad och gardinerna som fortfarande hänger där vittnar om ett annat liv, och en annan tid.  

_J4A3280 _J4A3213 _J4A3289

Bakom ödehusen finns det gamla lador och det är också där vi slänger våra sopor, fulare ”sopstation” kan man ju ha, om jag säger så. Att det är 1,4 km tur och retur bekymrar mig inte det minsta, det är en skön promenad som gör att vi kommer ut, även om det kan kännas lite träligt när det regnar i sidled. 

_J4A3229_J4A3293 _J4A3301

Och det är något med gamla falu-målade fasader och slitna dörrar som liksom berör mig på djupet… 

_J4A3233_J4A3232

Fortsätter man vidare så kommer man ut på den här lilla vägen och passerar förbi en av mina ”favoritruckel” som jag fotat både en och två gånger. Gissningsvis har det varit någon typ av förråd och förvaring och det står där det står, vindpinat och lutande men så vackert i all sin enkelhet.   

_J4A3243

Traskar man vidare så börjar man närma sig vår postlåda, ja den är nämligen 2,6 kilometer från huset (tur och retur). Postlådan är ungefär där vid det som ser ut som lada utan tak, vilket det också är, eftersom ladan rasat in. Att hämta posten innebär alltså en liten skön promenad, något som hundarna både älskar och hatar, lite beroende på väder. 

_J4A3242

Och här stod jag idag, för alla bilderna är från idag, och tittade ut över åkrarna. Det borta där det blänker, alldeles nedanför skogskanten, ligger vårt paradis. Åkermarken har för vansinnigt många år sen varit sjöbotten och det finns fortfarande små vattenhål och vass som vittnar om historien. 

_J4A3271

Något av det finaste att bo här, förutom tystnaden och naturen, är grannarna. Jag har bara mött och pratat med alldeles fantastiska, varma och öppna människor. Då och då kommer det någon och promenerar förbi vårt hus och är jag ute i trädgården eller promenerar själv stannar dom alltid och byter några ord.  Närmast oss, förutom ödehusen, bor Becke & Gittan (ja om ni läser nu kära grannar får ni ursäkta eventuella stavfel). Så hjälpsamma och varma att det är svårt att få det bättre, något som gör att det känns tryggt att bo på ute landet fast vi knappt känner en enda själ här ute. Behöver man startkablar, hjälp att slå gräset, en traktor, hjälp att få igång vattnet som frusit eller kanske en svets ja, då vet man vart man ska vända sig. <3 

_J4A3268

Något annat jag uppskattar enormt och som finns precis ”runt knuten” (förutom naturen) är miljön runt omkring. Det är gamla gråa trästockar, gamla spröjsade fönster och lutande ödehus om vartannat. 

_J4A3323

Runt vårt hus går en alldeles magiskt vacker gärdesgård och innanför den, en häck. Häckens vara eller icke vara har debatterats flitigt här hemma sedan vi flyttade in och ännu har vi inte landat i frågan. Det enda vi vet är att vi vill ha det ganska öppet, att se ut från tomten utan något som stör. Samtidigt bidrar häcken till en mjuk ram runt huset, en slags inbjudande lummighet som vi ännu inte kunnat skiljas från. HÄR är ett inlägg när vi klippte vi ner den första gången i somras, det blev en omgång till när den nästan fick stryka med men vi kunde inte bestämma oss så en bit av den, grovt nedklipp, står fortfarande kvar. 

_J4A3331

Och det här, det är lillstugan, som vi kallar den. Den har fått nytt tak, för att förhindra att det regnar in och förfaller helt, men den är ändå i stort behov av renovering både invändigt och utvändigt. Drömmen är att renovera upp den så att den på somrarna kan fungera som gäststuga, men det är tyvärr ett projekt avsevärt mycket längre fram i tiden. 

_J4A3350

Bakom oss har ni, någon gång i alla fall, sett den här vyn. Exempelvis i det HÄR inlägget. Marken bakom oss arrenderar vi, och det har flera ägare innan oss också gjort har vi fått veta.  Även om vi inte använder den till något just nu, är det skönt att ha den där. Ibland drömmer jag om att odla fullskaligt här bakom. Potatis och rotfrukter i mängder, bönor och grönsaker av alla dess slag. Men eftersom vi bara arrenderar och inte äger, får det nog skjutas på framtiden och börjas med i lite mindre skala på tomten. 

_J4A3357

Vandrar man in mot skogen bakom så hittar man det här. Höga tallar och stora lummiga granar. Skogen här bakom är precis så där som jag vill att en skog ska vara. Den är väl omskött och gallrad men är ändå inbjudande och lite…trollsk, i brist på andra ord. HÄR kan man se mer av min favoritplats i skogen och där jag spenderar en hel del tid när vädret är mildare.  

Och står man på ängen bakom oss och vänder sig om, får man också se husets baksida. 

_J4A3345

Nu i vår planerar vi att riva den inglasade terassen ni ser på bilden. Precis bredvid den fanns tidigare en pool som vi gjorde oss av med i höstas och i vår ryker alltså terassen. Både för att den håller på att braka ihop underifrån men också för att vi inte känner att den känns rätt för huset. Huset som är från 30-talet, med en grund som möjligen är äldre, är inte kompis med den här moderna terassen. Kanske att det någon gång i framtiden kan bli en liten punschveranda på baksidan, med vackra fönster och dubbeldörrar ut mot baksidan, drömman kan man ju alltid… 

_J4A3362

Som ni ser bor vi väldigt avskilt och det är precis det vi älskar. Vi har öppna landskap, jag kan andas och det är lugnt och stilla. Jag hör fåglarna kvittra och skogen susa. Någon gång då och då hör jag en bil långt borta på landsvägen eller ett plan som passerar någonstans långt, långt upp bland molnen. Men här är lugnt och rofyllt. Vår lilla paradis på jorden. 

Jag ser fram att spendera många år till här, se hur huset växer fram tillsammans med oss. Det finns en yttre renovering jag och kärleken planerar och smider som jag inte nämnt, som jag håller lite för mig själv. Vårt projekt, jag hoppas vi hinner med, det kliar i fingrarna att börja! Men vilka renoveringar som blir av och inte, ja det vet man aldrig, livet tar ibland (som bekant) oväntade svängar. Men nu vet ni i alla fall vad vi planerar och ni som hänger med på bloggen, ja ni kommer också få hänga med alla renoveringar här ute i vår lilla del av världen. 

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply
  Martina Åkerman
  8 februari, 2017 at 21:23

  Åh Maria! Jag blir sååå glad att se att du är tillbaka till ditt normala liv igen! Jag har kollat varje dag, och varit så orolig.
  Tack för alla fina bilder från ditt underbara hem. Det är min DRÖM att bo som du.
  Jag både ser fram emot…och är orolig för….min kommande visit till Stockholm i April. Jag är aldelles pirrig i magen för att få komma ’hem’ igen…men samtidigt vet jag att det kommer att kännas så ont i själen när jag måste åka därifrån igen efter bara 16 dagar. Kanske….kanske, nån dag…nån dag kanske jag också har en röd stuga nånstans ute på landet i närheten av Stockholm. Man kan ju alltid drömma.
  SÅ GLAD att du är hemma igen efter sjukhusvistelsen.

  • Reply
   made by mary
   13 februari, 2017 at 10:14

   Vad go du är, tack snälla! <3
   Det är underbart att bo här, lugnande för själen, trivs som fisken i vattnet. Jag tror du kommer ha det underbart i Stockholm i April och hoppas på lite sol och värme också. Jag tror att du kan få det precis som du vill och är det röd stuga någonstans på landet tror jag att det finns där i din framtid <3 Titta på Hemnet (https://www.hemnet.se/) på sommarstugor mot Norrtällje och uppåt i Uppland, mot kusten. Där är det vackert och mkt billigare än just utanför Stockholm. <3 På Hemnet har jag suttit många timmar och suktat, längtat och drömt när jag bodde "mitt i smeten".
   STOR KRAM

 • Reply
  Emma Thun
  8 februari, 2017 at 22:12

  Blir alldeles lugn i själen bara av att se bilderna. Någon gång blir det kanske landet…

  • Reply
   made by mary
   13 februari, 2017 at 10:15

   Tack Emma! <3 Så känner jag med, älskar att bo här ute!

 • Reply
  propsandstills
  9 februari, 2017 at 09:11

  Vilken tur du har att hittade detta paradis!! Är ganska avundsjuk måste jag nog säga, men du har ju förtjänat detta, inget snack om detta! Njut av!

  • Reply
   made by mary
   13 februari, 2017 at 10:18

   Ja, tur och idogt letande! 🙂 Fast vi sa ju upp vår lägenhet utan att ha någonstans att bo, vi bara litade på att ”universum” skulle lösa det. Och det löste sig, vi hittade vårt paradis 4 dagar senare. Ibland känns det som om det var meningen att vi skulle bo just här. Kram!

 • Reply
  Leanne
  9 februari, 2017 at 09:42

  Hope you are feeling much better. Your home is beautiful, I want to live somewhere as nice as this as soon as possible. So cosy!

  • Reply
   made by mary
   13 februari, 2017 at 10:21

   Thanks Leanne! Unfortunately not though, still same problems with my health but I’m at home now recovering and resting. I really hope that you will live like this some dat, it really soothes the soul (and mind). Makes me much more calm and happy! <3

 • Reply
  Jennie
  9 februari, 2017 at 13:04

  Låter spännande med planerna för huset och gården, men det gör också lite ont i hjärtat för en byggnadsantikvarie att se de förfallna ekonomibyggnaderna på markerna runtomkring, även om de blir vackra inslag. Vissa länsstyrelser vet jag har gjort inventeringar av just ekonomibyggnader på landsbygden för att rusta upp dem så landskapet kan få behålla sin karaktär, men vet inte riktigt vart du bor och om det gäller där.

  • Reply
   made by mary
   13 februari, 2017 at 10:24

   Jag kan tänka mig det. Det gör lite ont i mig att se de förfallna ödehusen med. Det står otroligt vackra möbler där inne som jag så gärna skulle vilja ta hand om, om det nu är något att ta hand om vid det här laget eller om de är förstörda av skadedjur. Det är svårt att se från utsidan. De är vackra, men det gör en helt klart lite ledsen i själen att se det stå att förfalla så! Ska kolla med länsstyrelsen själv, har dock sett mkt gamla halvt förfallna byggnader överallt här så misstänker att det inte gör det. Tack för tipset dock! <3

 • Reply
  jozebelle
  9 februari, 2017 at 15:53

  Skönt att se att du mår bättre, vilka fina foton från din närmaste omgivning, tänk att fått bo så där, jag gillar ju hästar så det hade jag nog jättegärna velat ha.

  • Reply
   made by mary
   13 februari, 2017 at 10:32

   Tack Jozebelle! Det är underbart att bo här, stortrivs verkligen!

 • Reply
  isabell
  9 februari, 2017 at 18:12

  Så skönt att du är hemma nu, hoppas allt är väl med dig <3

  Blir så glad av att se ert paradis. Det är så kul att ni, precis som vi, har ett långsiktigt projekt. Har alltid älskat hus med brutna tak, och de där gamla faluröda byggnaderna, ja de blir man stum av ibland. Det ska bli jättekul att följa era projekt hemma, små som stora, hoppas du skriver lite om odlingar också, skulle så gärna vilja lära mig odla ordentligt 😀 .. och på tal om hästarna, det är a l d r i g försent, om än det blir om många år <3

  Största kramen!

  • Reply
   made by mary
   13 februari, 2017 at 10:38

   Så skönt att vara hemma, även om min hälsa är exakt som när jag var inlagd på sjukhuset (tyvärr). Skönt att det inte var något med hjärnan och blödningar, tumörer eller propp iaf. Vi får se vad framtiden bär med sig och vad andra undersökningar visar (eller inte visar). Din omtanke värmer mitt hjärta, tack snälla!

   Håller med dig, det känns fin att tänka långsiktigt, att låta det växa fram i den tid det tar och man förmår. Tycker det är så mysigt att följa med i ert projekt på blogg och Instagram, ni verkar få det så fint!

   Jag tror vårt hus kommer bli mkt finare när vi bygger om framsidan, det riktigt kliar i fingrarna. Där kommer vi dock ta hjälp av snickare, det är lite för stort med tak och sådant för att vi ska klara av det själva. Eller ja, det hade gått men det hade tagit väldigt lång tid helt enkelt. Det kommer fortfarande vara lite oproportionerligt i och med utbyggnaden, men fönstren i utbyggnaden, de på övervåningen, är i så fel storlek för huset så tror det blir vackrare med en balkong. Ska bli sååå spännande!

   Jag ska absolut skriva om odlingar, när vi kommer igång med det. I framtiden vill vi vara mkt mer självförsörjande på grönsaker och rotfrukter, gärna så pass att det räcker iaf 70-80% av året. Det vore helt underbart!!

   STOR kram

 • Reply
  Anna
  9 februari, 2017 at 18:23

  Så vackert och härligt att du verkar okej!

  • Reply
   made by mary
   13 februari, 2017 at 10:57

   Det är så vackert här! Är fortf sjuk men hemma i alla fall, skönt bara det, att ligga på sjukhus är ingen höjdare! Kram

 • Reply
  Isflingan
  10 februari, 2017 at 01:56

  Så härligt att få se ert fina hem med en fantastisk omgivning!

  • Reply
   made by mary
   13 februari, 2017 at 10:57

   Tack kära du, det värmer att du tycker om inlägget! <3 Kram

 • Reply
  junitjej
  10 februari, 2017 at 20:46

  En sådan vacker plats!

  • Reply
   made by mary
   13 februari, 2017 at 11:12

   Hihi, det tycker jag med, älskar att bo här! <3

 • Reply
  Beata Rydén
  11 februari, 2017 at 14:51

  Vilken underbar plats <3 Förstår att du kallar det ditt paradis. På en sådan plats är man liksom utlämnad till lugnet och naturen och det enskilda livet, vilket jag tycker är helt underbart. Det är som att man kommer närmare hela tillvaron på nåt sätt! 🙂

  • Reply
   made by mary
   13 februari, 2017 at 11:17

   Det är verkligen underbart här, mår så bra här i lugnet och tystnaden. Och det är exakt som du beskriver, jag känner att jag kommer närmare tillvaron och ”det som är på riktigt”. Ytan allt det där andra bruset som annars finns överallt. Kram

 • Reply
  Katta - Bucketlife
  14 februari, 2017 at 20:10

  Det är en så fantastiskt vacker plats! Jag bli också så lugn av bilderna. Och de fina uthusen, älskar att tänka på allt som de använts till under åren. Jag hoppas att någon köper de där övergivna husen. Så mycket möda som lagts ner på dem en gång och de är så vackra ju!

  • Reply
   Mary
   15 februari, 2017 at 13:02

   Åh tack kära du, det tycker så klart vi med. Älskar så att bo här och är så glad att vi äntligen hittade vårt lilla paradis. Tänker samma sak, tänk om någon kunde köpa dem och ta hand om dem, de är ju så vansinnigt vackra!

  Leave a Reply