SOLIGA VINTERDAGAR & ATT VARA UTAN VATTEN

_j4a2413

Livet på landet kan verkligen vara både underbart fantastiskt och lite kämpigt. Oftast är det helt makalöst underbart men ibland, ibland händer det sånt där man inte riktigt tänkt på och kanske heller inte kan förutse eller förhindra. I alla fall om det är första vintern i huset. I morse vaknade vi till en alldeles särskilt magisk dag men strålande solsken och snötäckta åkrar. Jag gick upp och längtade efter att njuta av dagen, gå ut på en promenad med kaffe i en termos, andas lantluft och prata med maken sista dagen innan jag åker iväg på min 10 dagars workation i Åre. Allt var alldeles underbart, om än kallt eftersom vi ännu inte hunnit tända i kaminen.

Men dessvärre var det bara underbart tills jag försökte spola vatten för att tvätta händerna. För det kom inget vatten. Det bubblade och frustade inte ens det minsta från kranen eller rören och vi förstod genast vad som hänt. Någon gång under natten har vattnet frusit i rören och jag som var både kissnödig, törstig och vansinnigt kaffesugen kände att jag blev aningens nedslagen..och nästan ännu mer kissnödig. 

_j4a2352_j4a2358

Men så kände jag att näe, det är ingen idé att sitta och böla över detta. Fram med värmepistol, kupévärmare, bort till grannen och låna prylar, öppna några golvplankor (rören går under golvet i köket) och värma vidare. Lyckas få fram lite kallt vatten i kranen, fylla på vatten hos hundarna (bäbisarna går först så klart), vattnet räckte till kaffe, dricka varmt kaffe och elda utav bara sjutton i kaminen…allt för att få igång så mycket värme som möjligt i vårt dragiga 30-talshus. 

Sen gick jag ut för att njuta av dagen, för banne mig om det bara blir sämre av att sitta och sucka hemmavid. Jag mötte bonden som plogade vägen (igår var det en halvmeter snö i drivor på grund av att det blåser så mycket över åkrarna), jag pulsade in bland ödehusen för att fota och njöt av solens strålar i ansiktet.  

_j4a2394 _j4a2399

Det är så vackert här, jag kan inte förstå att det inte bor någon i de här vackra gamla husen. Träfasader, vita knutar och spröjsade fönster. Och jag älskar verkligen när vintern ger guldkant åt de där gamla fönstren och målar vackra froststjärnor i allehanda mönster som en slags ”naturens dekoration”. 

Där bakom den här gamla ladan, eller förrådsbyggnaden, finns vårt lilla paradis. Ibland känns det som att solen alltid strålar här, vilket den så klart inte gör. Kanske är det att jag upplever allt så mycket starkare, att min hjärna bara vill minnas de vackra dagarna eller så är det att jag faktiskt tar mig ut och upplever de där soliga och dimmiga dagarna. Att jag inte bara sitter inne som jag gjorde i vår lägenhet utan äntligen har möjligheten att följa min kreativitet och mitt hjärta.  

_j4a2442_j4a2446_

Och när jag var ute och gick i solen började det snöa lite smått också, lite som att naturen ville skapa extra magi och lugna ner mitt något stressade inre. För det är något magiskt med just snöfall och solsken i kombination med varandra. Ljuset fångas i varje liten snöflinga och skapar underbara ljusfenomen i luften, som om universum strösslar jorden med den vackraste av glittrig konfetti. 

_j4a2450

Så jag knatade hemåt igen, pussade på hundarna och mannen samt drack mer av det lilla kaffe som fanns. Och kaffet, ja det har nog aldrig smakat godare…  

_j4a2466

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

16 Comments

 1. Svara

  Mirre

  5 januari, 2017

  Förstår att det är både och känslor på landet, men ack så vackert

  • Svara

   Mary

   5 januari, 2017

   Ja, som livet i allmänhet får man väl ändå säga 🙂 Men det är lätt att det bara uppfattas som idylliskt, men det finns så klart utmaningar också. Som vatten, el, värme och uppkoppling för att nämna några 😛 Men det vackra och underbara väger alltid tyngst! <3

 2. Svara

  Ulrica

  5 januari, 2017

  Det är väldigt vackert hemma hos dig!! Jag hoppas att det löste sig med rören <3.
  Ha en jättehärlig resa och res försiktigt i kylan!
  Kram Ulrica

  • Svara

   Mary

   5 januari, 2017

   Åh tack Ulrica, det tycker ju jag med <3 Tyvärr ingen lösning ännu. Lite kallvatten i en kran, men inget varmvatten och inget vatten alls någon annanstans. Vi får se, förhoppningsvis blir det ingen snordyr historia det här! Tack kära du, vi ses där uppe! KRAM!

 3. Svara

  browneyedgirl28

  6 januari, 2017

  God morgon 🙂 Så himla vackert hos er, och älskar dom gamla husen <3 Tänk så mycket historia dom skulle ha att berätta om väggar kunde tala. Visst är det kallt -20 ute och 14 grader inne. Min man vaknade vid 03 inatt och tände en brasa annars hade det varit ännu kallare 🙂 Fy så trist med vattnet, det har vi varit lite oroliga för. Hoppas du får ett underbart 2017 fina du <3 Massor av nya möjligheter detta år, det känner jag 🙂 Kram

  • Svara

   made by mary

   7 januari, 2017

   Visst är det vackert, dom där gamla husen har så mycket själ! Och ja, tänk om man kunde höra, får veta, allt dom ”sett och hört”! Ja, det var bra himla kallt, och oj vilken disciplin att gå upp och elda mitt i natten. Men vilken snäll och smart man du har! 🙂 Dom har dragit vattnet under huset, under trossgrunden, och mot grunden drar det utifrån. Det är ett ganska stort hål som ventilerar vilket är bra på sommaren men nu är det helt knas + vattnet fryser fortare. Speciellt när det inte snöat en massa, snö isolerar ju. Så vi har tagit gamla frigolitbitar vi hade liggande sen vi rev en pool i somras och så har Magnus lutat dem mot grunden och skottat snö upp mot dem för isolering. Det drar iaf mindre, så förhoppningsvis blir det bättre snart! Hoppas du med får ett underbart år, stor kram!! <3

 4. Svara

  Karin Härjegård

  6 januari, 2017

  Nu är det visst många som ska komma hit till Åre. 🙂 Välkommen hit! Det är mycket vackert, och rätt kallt. Fast idag bara -15, så det är på väg att bli mildare. Hoppas ni får härliga dagar!

  • Svara

   made by mary

   7 januari, 2017

   Tack Karin!! <3
   Ja, det är ett helt gäng från Inos (Influencers from Sweden) som kommer på torsdag-söndag, så jag stannar ända tills dess 🙂 Ska bli så vansinnigt mysigt! Igår var det full rulle och fullt även på alla restauranger när vi skulle äta, får se om det lugnar sig lite efter 13-helgen! Ha en fin dag, kram!

 5. Svara

  Wilda

  6 januari, 2017

  Åh dina bilder alltså! Och åh vad kämpigt med fruset vatten men vilken jäkla kraft att bara resa sig och säga ”nu måste det göras”. Så vackert du strålar!

  • Svara

   made by mary

   7 januari, 2017

   Åh tack Wilda, vad din kommentar värmer hjärtat alltså! Du anar inte!! <3 <3 Vi har tagit gamla frigolitbitar vi hade och lagt dem mot grunden + skottat snör upp mot det för isolering. Snö isolerar nämligen himla bra. Draget har minskat och kallvattnet är igång i alla kranar nu! Hurra! STOR KRAM

 6. Svara

  Nasti Samoyed

  6 januari, 2017

  Tråkigt med vattnet, men skönt att du kunde ta det så positivt! Ibland räcker det ju med det minsta lilla, lilla så blir resten av dagen förstörd! Men så härligt att läsa att du bara ”Nej, det här blir en bra dag!” liksom! 🙂

  Ha så skoj på din workation! Låter ju himla skoj! 😀

  • Svara

   Mary

   7 januari, 2017

   Ja det var både förvånande och lite slitsamt, men det fungerar bättre nu tack och lov! 🙂 Visst är det så, man ska inte låta sig dras ner av det som händer, det som definierar en är inte problemen man möts av i livet, utan hur man hanterar dem. <3 Tack kära du, tror det kommer bli magiskt! Kram

 7. Svara

  Mari

  6 januari, 2017

  Så himla fint! 🙂

  • Svara

   Mary

   7 januari, 2017

   Tack Mari! 🙂

 8. Svara

  Lotta

  11 januari, 2017

  Trist att läsa om det frusna vattnet, ett litet tips (från en som jobbar med VA) är något som heter frostskydd. Det är en värmekabel som du kan linda runt vattenröret alternativt dra i det. Finns i längder mellan 2 & 25 meter färdiga med stickpropp. Du bör hitta det hos bygghandeln alternativ om din rörmokare kan köpa det hos grossisten.

  • Svara

   Mary

   10 mars, 2017

   Hej Lotta, tack för tipset! Jag ska undersöka om det är något vi kan ordna. Vattenledningarna är inte ”installerade” helt som man ska som jag fattar, och så är det ett gammalt hus, så det är mkt som inte är helt 100 😛 Men igen, tusen tack!

LEAVE A COMMENT