0
21 In Hälsa & Inspiration

ONE LITTLE WORD 2017 – HÄLSA

health3

Så har vi kommit in i 2017 och många av er har kanske avlagt nyårslöften om ditten och datten. Fråga är, hur går det såhär en vecka in på det nya året? Ibland kan det vara ganska pressat, det där med nyårslöften, för vi vill ju alla så himla mycket! Vi har höga ambitioner och drömmer om att orken räcker till hela året. Därför kan jag tycka att nyårslöften är lite…dumt. Bättre då att sikta mot ett mål, för då är allt som är närmare det målet en vinst i sig! När man istället sätter ett mål att ”vara hälsosammare” eller ”äta mer vegetariskt” eller vad det än må vara, så kan det som kallas ”one little word” vara en bra hjälp på vägen. 

Som ni vet firar jag mitt nyår på hösten, eller firar och firar, men det är då jag känner mig som mest produktiv, redo att starta på nytt, energifylld och fokuserad. Det jag började med förra året, sedan atilio tipsat om det, är att välja ”one little word” som ska guida mig under årets gång. 

 

”Alltså inte några mål eller löften, men ett fokus som ska genomsyra mitt 2017. Relationer, privatliv, jobb och allt där emellan. Jag tror att ordens kraft är väldigt stor. Man brukar säga att ord kan ge djupa sår, långt djupare än fysiska skador och jag tror även det gäller positiva ord, eller som i det här fallet, att välja ETT ORD som ska vägleda mig genom mitt 2017. Jag väljer mitt ord med omsorg och när jag tar med mig mitt ord in i det nya året, bär jag det med mig i både hjärta och själ. ”

 

Jag tänker på det när jag slappnar av eller mediterar, jag tänker på det när jag åtar mig jobb, hur det manifesteras i mina privata relationer och hur jag ser på mig själv i relation till ordet. Dessutom reflekterar jag över ordet, vad betyder det för mig? Vad innebär det i olika aspekter av mitt liv? 

Det lilla ordet kan skaka om mig och få mig att komma ur dåliga rutiner, det kan befästa nya bra rutiner och få mig att aktivt fokusera på det jag vill ha mer av i mitt liv. 

Dela GÄRNA med er om ni har något ”one little word” som ska vägleda er under året, eller har ni kanske blivit inspirerade att skapa ett från och med idag? 

 

I år är mitt ord HÄLSA. 

Vad innebär då ordet Hälsa för mig? 

 

Hälsa som i fysisk och mental hälsa

Den här aspekten är nog det mest tydliga och det första många tänker på när det kommer till ordet hälsa. Det innebär att jag ska fokusera mycket på att arbeta med min egen hälsa, både fysiskt och mentalt. Det innebär att jag aktivt kommer välja att lägga in tid för avslappning, meditation och fysisk aktivitet som en del av min dagliga planering som egenföretagare. Det ska vara vägledande i alla mina beslut, istället för att hamna långt ner på prioriteringslistan. Det innebär att jag ska fortsätta med mina morgonrutiner och även jobba hårdare med mina kvällsrutiner för att de ska sitta så att jag fortsätter sova bra och kanske mår ännu bättre. 

Hälsa i mitt arbete

Hälsa i mitt arbete innebär att jag måste hitta en balans mellan jobb och fritid. Det innebär att jag måste utveckla och implementera fler rutiner samt strukturer för att få en hälsosam arbetssituation där jag inte jobbar onödigt mycket eller ineffektivt. Det innebär att jag ska fokusera på uppdrag och blogginlägg jag brinner för och som får mig att må bra.  Och det innebär även att jag kommer lyfta hälsa i bloggen på ett tydligare sätt eftersom det är något jag brinner för. Hälsa i bloggen kan vara hälsosamma recept som fokuserar på näringsrika, boostande livsmedel och grön mat. Det kan vara meditation och att gå ut i skogen och visa hur jag tar hand om min kropp och själ för att orka frilansa och blogga. Och det kan vara enkla tips på något extra bra livsmedel eller recept! 

Dessutom har jag utvecklats en ny ”inläggs-serie” kring just hälsa här på bloggen. Imorgon publiceras det första inlägget och efter det kommer det pågå 2 gånger i månaden hela året ut! Givetvis ingen bantning, ingen hets och inga dieter. Men däremot bra tips för bättre hälsa. För hälsa har ju så stort spann och inget bara rör fitness, träning och dieter.  Sådana inlägg med enkla tips och inspiration,  som jag själv faktiskt älskar att läsa! Den kunskapen tänkte jag nu dela med mig av hela året ut!  

Hälsa i mitt privatliv och relationer

När det gäller mitt privatliv handlar det om att prioritera relationer som ger mig energi och där jag känner mig uppskattad och älskar för den jag är, precis så som jag är.  Att ta mig tid för mina vänner på ett annat sätt och att inte bara ”umgås hemma” med min kärlek utan också aktivt hitta på roliga saker tillsammans, även om det bara är en promenad genom skogen. Hälsan syftar även på balansen mellan sociala medier och andra intressen, något jag saknar mycket och vill återuppta kommande året. Så som att läsa böcker, yoga, spendera mer tid i naturen och kanske lägga tid på att utveckla recept ”bara för att” utanför jobbet. 

”Ytlig” Hälsa

Att ta mig tid för sådant som gäller de mer ”ytliga delarna” av hälsa. För det handlar inte bara om yta. Att inte ta hand om sig själv i de ytliga aspekterna i för lång tid kan även påverka hur jag mår och känner mig rent allmänt. Jag är minimalist och har ibland svårt att ”unna mig saker” som jag inte absolut behöver. Kanske så till den grad att jag måste ta mig tid, pengar och engagemang och göra det roligt igen. Att bära smycken och kläder som känns som jag som jag tycker är vackra, att ta hand om håret och allt annat som kommer med det ”yttre skalet” gör att jag känner mig stärkt i min identitet och gör det vardagliga livet som frilansare lite roligare! Dessutom är det en del av mig och uttrycker vem jag är. 

 

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply
  Ulrica
  8 januari, 2017 at 13:11

  Väldigt intressant att läsa hur dina tankar går. Ordet hälsa är verkligen ett bra ord som innefattar mycket. Det låter så härligt att du kommer att satsa på DIG <3. Jag har också ett ord, jag ska nog också skriva om det för att även själv minnas och inte glömma att leva efter det.
  Nu är jag ganska säker på att du har din bloggsatsning helt klar, men skulle du någon gång vilja ha input ifrån någon som kämpat med övervikt och allt runtomkring så hör bara av dig.
  Kram Ulrica

  • Reply
   Mary
   8 januari, 2017 at 19:38

   Vad roligt att du tycker det! <3 Visst innefattar det mycket och jag vill verkligen lyfta andra aspekter än vad kanske andra mer fitness-inriktade bloggar gör. Hälsa för mig, sådant som inspirerar mig...allt från lättsamt till lite mer djupgående själaberörande. Tack för att du erbjuder dig kära du, det ska jag lägga på minnet om jag skulle behöva input! Stor kram

 • Reply
  traningsgladje
  8 januari, 2017 at 13:54

  Hälsa är ett bra ord. Kanske det viktigaste av dem alla. Älskar ett citat från Jillian Michaels som lyder: your health is the platform that your entire life is built upon.

  • Reply
   Mary
   8 januari, 2017 at 19:40

   Visst är det och håller verkligen med om att det är det absolut viktigaste! Åh vad kul att du delar med dig, vilket ”powercitat”, så sant dessutom!! Det ska jag verkligen ta med mig! <3

 • Reply
  emma
  8 januari, 2017 at 14:08

  Jag tycker januari är mer ångestframkallande än peppigt. Det dyker upp massa dieter hit och dit och träningshetsen börjar. Så jag försöker bara göra saker jag vill!

  • Reply
   Mary
   8 januari, 2017 at 20:19

   Ja, det är mkt fokus på viktnedgång under januari men även året runt. Januari och precis innan sommaren är väl värst, då är det även proppfullt på gymet. Det är därför jag fokuserar på hälsa, inte vikt inte dieter inget som har en negativ klang för mig. Utan hälsa, både inre och yttre hälsa utan att fokusera på hur mkt vågen visar på! Härligt att du fokuserar på sådant du vill, det låter väldigt sunt!

 • Reply
  Scharlotte
  8 januari, 2017 at 17:17

  Underbart ? Jag har ungefär samma tankar som du kring hälsa men döpte det till ”balans” på nyårsnatten ??? Har kickstartat året med roligare matlagning, ny drömblender och koll på kalorierna via en app. Känner mig redan piggare och lättare?

  • Reply
   Mary
   8 januari, 2017 at 20:20

   Åh vad härligt! Balans är också ett superhärligt ord, faktiskt så valde kärleken just det ordet ”balans”! Heja dig, roliga matlagning och en ny drömblender låter magiskt! <3

 • Reply
  ljuva julia
  8 januari, 2017 at 18:10

  Love it 😀 Mitt ledord i år är LIVSKVALITET 😀

 • Reply
  Malin Nilsson
  8 januari, 2017 at 20:07

  Åh, jag känner igen mig jättemycket i det där sista och har även jag tänkt mycket på det. Vi är faktiskt värda att känna oss fina, alla är det, och om det betyder en ’onödig’ sak här och var så är det värt det för känslan, glädjen och ibland motivationen och självförtroendet det ger. Och den där saken känns genast inte så onödig längre.
  Tack för ett jättefint och inspirerande blogginlägg! Ser fram emot att läsa fler inlägg i den nya serien. <3

  • Reply
   Mary
   8 januari, 2017 at 20:22

   Åh vad roligt att du känner igen dig! Det har varit en svår balans för mig att nå dit, du vet genusperspektiv/varför gör jag detta/är det något jag vill själv kontra hur mkt som är påtvingat pga samhällsnormer..ja hela det paketet. Men det känns grymt att jag landat i detta, det finns en hälsa i det med. Att inte dra det extremt åt något håll men att ändå unna sig något ”onödigt” ibland! Tack för fin input, stor kram!

 • Reply
  Linnea - ByLittleNea
  9 januari, 2017 at 16:33

  Kloka funderingar kring hälsa. Väldigt bra och viktigt ord. Jag skrev själv om mitt ord 2017 häromveckan. Jag har valt frihet som ska få vägleda mig genom året. I det ordet tänker jag på att jag behöver hitta vägar för mer självständighet i livet (har varit sjukskriven för utmattningssyndrom i ett år, på väg tillbaka men även på väg att kastas ut av försäkringskassan) och dels frid och frihet inuti, att kunna acceptera saker som de är om de inte går att påverka, att hitta frihet i mig själv 🙂 Tror att det kommer bli bra hjälp för mig.

 • Reply
  Lena - gott för själen
  9 januari, 2017 at 20:53

  Inspirerande inlägg! Genom att försöka koka ner nåt viktigt i ett ord och sedan implementera det på olika områden gör det ju så mycket mera kraftfullt. Och vilket bra ord dessutom 🙂 Jag har nog mer eller mindre alltid fokuserat på hälsa om än inte så uttalat. Alltid tyckt att det är viktigt att försöka må bra. Men senaste tiden har nog hälsotänket blivit mera tydligt och uttalat.

  Kram Lena

  • Reply
   Mary
   11 januari, 2017 at 11:59

   Tack Lena, vad go du är! <3
   Ja jag tror också det, man får mer riktning på så sätt. Så himla härligt att du alltid haft det som ledord. Jag tror många v i l l att det ska leda, men någonstans på vägen så kommer annat först. Det prioriteras längre och längre ner och innan man vet ordet av så..poof, är det som borta ur skallen. Kvar är stress och måste och vardag och "myskvällar" men som kanske i längden inte bidrar till hälsa. Eller så blir hälsa ovandlat till smalhets och dieter och bantning. Du är verkligen ett föredömme som satsar så mycket på hälsa!

   Stor kram

 • Reply
  Veronica Setterhall
  11 januari, 2017 at 10:29

  Jättebra ord du har valt och fina förklaringar kring allt som det kan inkludera. Jag har själv valt ordet MOD för 2017 och med det menar jag bland annat mod att våga räcka ut en hand och be om hjälp, mod att våga lära känna nya människor, mod att sätta stopp när det blir för mycket stress, mod att våga ställa mig på scen eller att lära mig något nytt (i mitt fall att rita, trots att jag inte har någon ”naturlig talang”). Om man behöver lite hjälp för att hitta sitt ord + ett verktyg för att utvärdera förra året och sätta upp mål/önskningar för det kommande så tycker jag att ”Unravel your year” som Susannah Conway har skapat (http://www.susannahconway.com/2016/11/make-magic-2017/) är helt fantastiskt. Kan göras när som helst under året för att få lite nya perspektiv.

  • Reply
   Mary
   11 januari, 2017 at 12:00

   Tack Veronica! <3 Och åh, jag älskar ditt ord. MOD. Mod är så viktigt, det är faktiskt bara modigt att leva ibland, att tro på sig själv, stå emot krav från omvärldens, gå si egen väg, väga säga nej, våga säga ja. Ja Mod, det är verkligen viktigt!

   Tack snälla för tipset, det ska jag definitivt kolla in, vad spännande!

   Stor kram

 • Reply
  Wilda
  11 januari, 2017 at 18:37

  Vilket starkt och viktigt ord, och precis som du ofta gör visar du på insikt och bredd i dina reflektioner. Det ger mig så mycket att läsa dina kloka tankar. Mitt mål angränsar till det, tänker jag när jag läser. Mitt ord är NÄRVARO. Det är något som har kommit till mig under en lång period, men speciellt senaste månaderna (sen jag började behandlingen via Karolinska). Jag behöver vara närvarande i livet, i mina relationer, i mina känslor, i naturen och i det som gör mig gott. Jag behöver sluta jaga tiden och nästa grej, och njuta av det som är precis just nu. Stjärnögonblicken är en stor del av det, men jag har verkligen tendenser till aktivitetsberoende och att köra över min kropp – så närvaro är ofta nyckeln till det som får mig att må bra. Haha, nu fick du en hel historia här. Du väcker mycket viktigt. Tack för det. Jag ser fram emot att följa dig utveckla detta och det känns som helt rätt med hälsofokus här. Kram! <3

  • Reply
   Mary
   14 januari, 2017 at 09:40

   Vad fin du är, tack snälla!! Dina ord värmer verkligen <3

   Åh..<3 Närvaro, vad fint! Närvaro är verkligen ett fint och starkt ord, vi är alldeles för lite närvarande i nuet. De flesta av oss alltså. Det är mkt "framåt utåt uppåt" både i privatliv och jobb. Att vara här och nu, att stanna upp...det finns det inte så mkt utrymme för känner jag. Tack för att du delar med dig av din historia, det är så uppskattat från min sida! Det ska bli så härligt att se hur du utvecklas med ditt ord under 2017. Massa kärlek!

   Kram <3

 • Reply
  Schysst Va
  11 januari, 2017 at 20:19

  Klokt ord, mitt är som sagt ”prioritera”. Hursom, Hoppas detta året ska skänka dig massa glädje, frid och HÄLSA. ☀︎

  • Reply
   Mary
   14 januari, 2017 at 09:41

   Tack kära du! Och det hoppas jag med, det ska bli så givande och intressant att följa med ”alla” med deras respektive ord!

 • Reply
  Simone
  25 januari, 2017 at 11:38

  Inspirerades av dig och har äntligen valt ett eget ord för 2017. Mitt ord är snarlikt ditt: välmående. Vill fokusera på inslag i livet som får mig att må bra och göra mig av med negativ energi. Tack för att du delar med dig!

 • Leave a Reply