0
32 In Hälsa & Inspiration

10 HÄLSOSAMMA ANLEDNINGAR TILL VARFÖR JAG DRICKER LJUMMET CITRONVATTEN

healthy_lemons

Igår pratade jag lite om ”one little word” som ska genomsyra, vägleda och peppa mig genom det nya året. I och med det vill jag också att det ska genomsyra bloggen, för även om jag inte pratat jättemkt om det utan mer lite i förbifarten, så är hälsa något jag verkligen brinner för!

Därför har jag skapat en inläggs-serie, något jag tänkt på väldigt länge, som fokuserar på just hälsa. Där tänkte jag dela med mig av både enklare och mer banala tips men även lite mer djupgående ämnen. Tips på hur man vågar följa sina drömmar, 10 orsaker att äta en viss råvara, 5 olika tips på hälsosamma goda mellanmål eller hur man börjar med yoga. Ja, allt mellan himmel och jord som innefattas i scoopet hälsa och som jag personligen brinner för, äter, använder eller implementerar i mitt eget liv. 

Som Sara från Träningsglädje kommenterade i inlägget om ”one little word” så ”your health is the platform that your entire life is built upon” och det är verkligen så.  Och mat är också något jag brinner för som påverkar vår hälsa. Som Hippocrates sa; 

 

”Let food be thy medicine and medicine be thy food” 

 

Därför kommer jag, två gånger i månaden resten av året, att dela med mig av blogginlägg kring just hälsa. Först ut är anledningarna till att jag v ar j e morgon dricker ljummet citronvatten eftersom det förändrat både min hälsa och mina morgnar. 

10 anledningar till varför jag dricker citronvatten 

Ungefär 6 månader innan jag skulle gifta mig, snubblade jag över en artikel om hälsofördelarna med att dricka ljummet citronvatten. Några månader innan mitt bröllop ville jag givetvis jobba mot att både se och känna mig friskare. Så jag provade, utan några egentliga förhoppningar om att det skulle hjälpa, ”men det kunde ju åtminstone inte vara dåligt”, tänkte jag. Döm om min förvåning när jag kände mig mindre uttorkad, piggare, fick en bättre start på morgonen och allmänt mådde mycket bättre. Man kan alltid diskutera ”hjälper det verkligen eller är det placeboeffekt” men för mig spelar det ingen roll. Jag mår bra av det och därför vill jag dela med mig av det.  

De mest omedelbara hälsofördelarna som man kanske inte behöver diskutera så mycket kring, är givetvis att man får i sig vatten och därmed återfuktar kroppen. Och ”so far so good”. Men vilka andra hälsofördelar finns det och hur gör man egentligen ljummet citronvatten? 

Hur gör man? 

Börja med att koka upp vatten i en kastrull. Pressa i en halv citron i en stort glas som rymmer cirka 3 dl vatten. Häll på hälften kokhett vatten från kastrullen (ta i n t e varmt vatten direkt från kranen) och hälften kallt vatten från kranen så att du får ljummet vatten. Alternativt värm vatten på spisen eller i mikrovågsugnen tills det känns ljummet, pressa därefter ner citronsaften.

Om du tycker att det inte går att få ner, ta kallt vatten och ”arbeta dig mot” att dricka ljummet vatten. Det är nämligen snällare för kroppen och den behöver arbeta mindre för att ”få upp värmen” på det kalla vattnet du annars dricker. 

Drick några klunkar i taget under 10-15 minuter. 

Varför? 

1. Mindfullness och positiva tankar: Något av det vikigaste och tyngsta argumentet för att dricka citronvatten har varit effekten det haft på min hälsa, hur min dag startar och hur min kropp mår. Det låter kanske märkligt, men låt mig förklara. Sedan jag startade med citronvatten varje morgon har den stunden blivit en andaktsfull tid för mig själv. Jag blandar ihop citronvattnet och sätter mig ner och mjuk-stretchar igenom kroppen för att vakna till. Personligen har jag några favoritpositioner från yogan som gör att jag sträcker ut kroppen efter nattens sömn och som passar mig väldigt bra. Jag dricker några klunkar citronvatten mellan varven och passar även på att tänka igenom dagen som ska komma. Det blir en stund för mig själv, en slags mindfulness, där jag kan fokusera på hur jag vill att dagen ska bli. Vad jag ska tacka JA till under dagen och vad jag ska tacka NEJ till. Nej till stress och nej till dåliga rutiner, ja till en lugn lunch utan sociala medier och ja till att gå igenom mina kvitton som jag skjutit upp så länge. Jag brukar även passa på tänka igenom vad jag är tacksam för.  Jag tänker att jag är tacksam för mina ben som bär mig, ögon som ser allt det vackra i vår värld och att jag andas. Jag påminner mig om att inte döma mig själv för hårt och fokusera på det positiva, något jag i och med min lugna morgon, ofta bär med mig hela dagen. 

2. Boostar immunförsvaret: Citroner har mycket C-vitamin, vilket sägs vara bra för att motverka och bekämpa förkylningar eftersom de stärker immunförsvaret. Det har även en antiinflammatorisk effekt och förbättrar förmågan att ta upp järn något som är extra viktigt för just kvinnor (i fertil ålder) och som har en viktigt roll när det kommer till immunförsvaret. 

Citroner är också lätt slemlösande och hjälper därför kroppen att göra sig av med slem och balansera slemproduktionen. Därför brukar jag även göra min citron-ingefära-honungs-brygd så fort jag känner att en förkylning knackar på dörren och det må va placeboeffekten, men jag tycker att det hjälper. 

3. Balanserar kroppens ph-nivå: En hel del mat som vi äter gör att kroppen får fel ph-värde; den blir sur. Citroner, trots att de är sura i själv, har en basisk (alkalisk) effekt i kroppen. Därför balanserar och neutralisera den kroppens ph-värde och motverkar de negativa effekter ett surt ph-värde kan ställa till med (så som allehanda sjukdomar). Det finns forskningsrapporter som påvisar att cancerceller växer i sura miljöer men hämmas av alkaliska/basiska miljöer. Huruvida det stämmer eller ej låter jag vara osagt eftersom jag inte läst rapporterna själv. Men att citronvatten är bra för en balansera ph-nivåerna i kroppen tror jag stenhårt på. 

4.  Rensar ut och avgiftar ”systemet”: Citroner  hjälper kroppen att rensa ut gifter, toxiner, eftersom citroner har en vätskedrivande effekt. Citronsyran i citronerna påverkar också kroppens ”enzymfunktion” vilket stimulerar leverns avgiftning. 

5. Underlättar matsmältningen: Det ljumna vattnet hjälper till att stimulera mag- & tarmkanalen samt rena levern (som jag nämner ovan). Citroner påstås även kunna trigga levern att producera mer galla som behövs vid vår matsmältning. Dessutom ska det även vara lindrande vid olika matsmältningsbesvär som gaser och halsbränna. Själv har jag väldigt känslig matsmältningssystem och saknar även ett enzym som bryter ner maten. Trots att jag tar medicin med enzymet jag saknar så är min matsmältning till och från ganska dålig. Sedan jag började med citronvatten har min matstmältning förbättrats avsevärt och jag märker att hela mag- & tarmkanalen blir lugnare. Om det är mängden vatten jag får i mig, citronerna eller en placeboeffekt, ja det kommer jag nog aldrig kunna reda ut. Men bra, ja det mår jag! 

6. Återfuktar kroppen: Ljummet citronvatten stödjer kroppens eget system genom att återfukta och ersätta den vätska som förloras genom exempelvis svettning. Alla känner vi väl igen symptomen på vätskebrist; man blir trött, känner sig låg och seg, sover kanske sämre, får torr hud och spruckna läppar och så törst, som är den klaraste och tydligaste signalen på att något är fel. Dock bör man dricka vätska långt innan man känner den där panikartade törsten, något de flesta av oss glömmer bort. Att dricka citronvatten har fått en påminnande effekt om min egen kropp och dess känslighet mot uttorkning. Numera har jag alltid färdigt kanna med vatten på skrivordet. Personligen tycker jag bäst om ”bubbelvatten” som jag bubblar hemma med vårt kranvatten.

7. Renar Huden: Läser man på ”the Internetz” så påstås C-vitamin och andra antioxidanter bidra till minskade rynkor och blemmor. C-vitaminet som ju blir basiskt i kroppen (se punkt 3) dödar bakterier som orsakar akne. Själv har jag fått problem med huden först efter 30. Det är akne och små ja, ni vet, pepplor som helt enkelt betyder att huden inte mår helt bra. Trots att jag tvättar och smörjer in och inte solar så dyker de upp. Även här märkte jag stor skillnad. Min hy vart bättre trots att jag var stressad inför bröllopet och jag hade dessutom min värsta PMS-period på vår bröllopsdag men hade inte en endaste blemma (vilket också är tydligt på våra bröllopsbilder, ps. jag sminkade mig själv väldigt lätt).  Citronvatten rensar helt enkelt ut skit och andra gifter inifrån och ut, istället för att behandla huden utifrån.  Så även här känns det som att jag kan säga att det faktiskt påverkade min hy otroligt positivt.  

8. Friskare Andedräkt: Citroner sägs, förutom alla ovanstående punkter, även ge fräshare andedräkt. Kanske beror det på att citroner med sitt C-vitamin varit kända för att lindra tandköttsinflammationer. Det man bör tänka på är att inte borsta tänderna de närmsta 30 minuterna efter att man druckit sitt citronvatten eftersom emaljen kan skadas (enligt min tandläkare). 

9. Främjar läkning: Även sårläkning sägs främjas av C-vitamin och det påstås också att kroppen återhämtar sig fortare från skador och inflammationer. 

10. Ger energi och förbättrar på så sätt humöret: Kombinationen citron och vatten har en väldigt uppiggande effekt, speciellt i kombination med en mjuk morgon-stretch. Jag har aldrig varit så pigg på morgonen sen jag började med citronvatten och alla de gånger jag är bortrest och inte dricker mitt annars rutinmässiga citronvatten så känner jag mig mindre fokuserad och inte riktigt lika pigg. Det är något speciellt med att ge mig själv den tiden och den boosten. Det påverkar både min kropp och sinne och ger mig mer energi och en riktig lycko-boost. Kanske för att jag ger mig själv så mycket kärlek så tidigt på dagen.  

Om du är nyfiken, köp hem ett gäng citroner och prova en vecka. Se hur du mår och hur det påverkar just dig! Funkar det så funkar det, funkar det inte så…ja då gör det inte det. Simple as that!  

 

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply
  Annie
  9 januari, 2017 at 11:37

  Alltså jag äskar detta, älskar älskar älskar! Ser fram emot fler inlägg på temat. Speciellt eftersom det är hälsa och inte ”smalhets”. Tack!

  • Reply
   Mary
   9 januari, 2017 at 14:11

   Åh tack Annie, vad fin du är! <3

 • Reply
  msemschen
  9 januari, 2017 at 13:43

  Jag hade gärna testat detta men jag får inte ihop morgnarna som det är. Klockan ringer halv fem och då ska det stigas upp, fixas till mig inför jobbdagen, fixa med förberedelser för barnen, väcka barnen och få de påklädda, se till att vi alla får något i oss innan vi går hemifrån och se till att allt kommit med till skolan och jobbet. Senast halv sju måste vi gå hemifrån.
  Jag hittar inte luckan till att få till en bra, mjuk och lugn start. Att gå upp ännu tidigare är inte hållbart för då måste jag gå och lägga mig innan vi ätit middag vissa dagar.
  Jag hade älskat att ha en lugn stund på morgonen men jag blir bara stressad av det.

  Gällande vattnet, är det så bra att koka vattnet då det sägs att kokt vatten hårdna magen vilket kan leda till förstoppning?!

  Kram

  • Reply
   Mary
   9 januari, 2017 at 14:10

   Jag har full förståelse för att alla har olika liv med olika rutiner och hinder i vardagen. Det viktiga tror jag är att inte (varken med sig själv eller andra) ha ett mindset som går ut på att ”det här funkar inte för mig för att xx”. Exempelvis som Pia skriver ovan, göra det till en kvällsrutin om det går bättre. Ett annat, för de som kan äta frukost vid skrivbordet, att börja dagen med citronvatten (utan morgonstretchen men bara själva citronvattnet) och ta med sig en färdigbredd smörgås eller yoghurt + müsli/granola. OCh så äter man frukosten vid sitt skrivbord/på tåget eller liknande istället.

   Jag brukar alltid tänka, när jag läser hälsoråd eller tips, vad det än må vara. ”Hur kan jag implementera detta i mitt liv”. Jag vaknar varje dag med svår värk, men istället för att jobba mot det och se allt jag inte kan göra, fokuserar jag på vad jag k a n göra av tipsen jag får till mig. Det kanske inte blir samma som personen som delar med sig av tipset, men jag gör det till mitt eget utifrån hur jag designat mitt liv.

   Angående vattnet har jag aldrig hört att kokt vatten skulle leda till förstoppning. Vatten och att ha en bra vätskebalans i kroppen leder snarare mot minskad förstoppning. Då tror jag det är viktigare att fokusera på fiberrik mat, dricka mer vatten mm. Om man ändå känner sig orolig för att det ska påverka i det avseendet så går det givetvis utmärkt att värma vattnet tills det är just ljummet och inte blanda upphettat vatten med kallt vatten.

   Lycka till och kram

   • Reply
    msemschen
    9 januari, 2017 at 17:42

    Jag tror min inställning handlar om att jag inte är någon morgonmänniska kombinerat med att jag ibland knappt kommer upp ur sängen pga värk. Fast du har helt rätt ang inställningen! Är väl en aningens avundsjuk på de som kan ta en stilla morgon eller helt enkelt är morgonpigga för att vara kvällsmänniska är inget att rekommendera.
    Ska köpa hem citroner och ge det ett försök.
    Inom äldrevården hette det alltid att vi skulle ge de äldre med diarré uppkokt vatten för att stilla magen likasom att de som var hårda i magen aldrig gick dricka vatten som varit kokt.

    • Reply
     Mary
     9 januari, 2017 at 18:34

     Vad tur då att det snart kommer ett inlägg om hur man blir en morgonperson (eftersom jag naturligt är kvällsmänniska men omformat mig till att vara en morgonperson) 😉

     Skämt åsido.. Jag förstår dig angående värken. Nu har jag haft nackvärk sen jag var ungefär 20 och det tog ganska länge innan jag fick en sjukgymnast bra nog att lära mig hur jag skulle hantera det. Vilka positioner jag behövde tänka på när det gällde min nacke. Små små förändringar, exempelvis vilken sida jag går på, om jag går bredvid någon. Vart jag sitter vid ett bord i förhållande till andra, vart tv’n är placerad om jag ska titta på tv, hur tight min sjal sitter runt min nacke och om jag har ett tungt halsband på mig mm. Dessutom har jag märkt att min initiala reflexmässiga reaktion att gå och lägga mig pga nackvärk och migrän bara förvärrade problemen och fick mig att slutligen hamna på akuten pga värken. Istället har jag märkt att om jag går upp, fast jag mår illa av värken och börjar röra mjukt på kroppen gör det bättre. Fast de första halvtimman är som att trycka var ur ett sår. Istället för att ”surrender” under min värk har jag jobbat mot att hitta lösningar, så bra som det går. Lite mindre värk är bättre än lite mer, tänker jag när det är som värst. I somras/höstas hade jag kontant värk från juni-oktober och grät tillslut av trötthet för att jag inte orkade med att ha ont längre. Så jag vet hur det är att ha ont. Det jag också känner att jag vet är att ens mindset, hur man ser på livet och sig själv, vilka tankar som är de första som dyker upp, påverkar hur vi mår, hur vi klarar av smärta och hur vi tar oss vidare.

     Tyvärr är det mycket man inte kan styra i livet, vi tilldelas lotter vi inte vill ha, som trycker ner oss i skosulorna totalt. Min rekommendation är att vara tacksam. Vad är du tacksam för idag? Det kan vara att ”jag har lite mindre ont än igår” fast man har skitont. Det kan vara ”det är -20 utomhus, men vattnet har iaf inte frusit i rören fast det är 13 grader inomhus”.

     Det är inte det som drabbar oss i livet som definierar oss, det är hur vi hanterar det. Jag förstår verkligen att det är tungt ibland men om livet ska bli värt att leva så måste man jobba med sin attityd. Försöka ta små små steg mot att tänka positivt, att lära sig leva med det man tilldelats. Må det vara värk, Stroke, Diabetes, ett amputerat ben eller något där emellan. Försöka ta steg mot att designa ett liv man älskar, där man har tid för det man mår bra av.

     Kärlek till dig <3

 • Reply
  Pia
  9 januari, 2017 at 13:57

  Jag dricker en shot med citron varje dag men har måst lägga det till när jag kommer hem efter jobbet ist för på morgonen. Anledningen är att man inte ska borsta tänderna förräns minst en timme efter det att man druckit ell ätit ngt surt, annars förstör man tandemaljen. Men tyvärr hinner det inte gå en timme emellan för mig o jag vill behålla min emalj. Den växer ju liksom inte ut igen, om man säger ?. Jag tycker även att det är tufft för magen att börja dagen med ngt citrusartat o vill gärna ”grunda” med ngt annat först. Men jag har iallafall kommit så långt i min vana av shoten så jag vill inte va utan den ?

  • Reply
   Mary
   9 januari, 2017 at 14:03

   Det låter jättehärligt med en citron-shot, dock blir det ju som du skriver själv, lite starkare för magen. Ett tips är att skölja munnen direkt med vatten (givetvis kan man dricka vattnet, man måste inte spotta ut det) vilket då stoppar den emaljskadade effekten och det går utmärkt att borsta tänderna 30 minuter efter (detta har jag fått till mig av min tandläkare). Själv sköljer jag alltid med flour på morgonen, ytterligare för att stärka mina tänders emalj. 🙂

   Jag tycker det är kanonbra av dig att ta den på kvällen, att du istället för att säga ”det här går inte för mig”, tittar på hur du kan implementera den rutinen så den passar dig. Underbart och HEJA! <3

 • Reply
  Veronika
  9 januari, 2017 at 16:06

  Åh vad kul! Ser fram emot fler inlägg i denna genren! 😉 Har alltid undrat kring det där med citronvatten, varför det är hälsosamt och så. efter att ha läst ditt inlägg ska jag definitivt testa. Tack för inspirationen! Förresten, måste det vara färsk citron eller funkar koncentrat i flaska lika bra?

  • Reply
   Mary
   9 januari, 2017 at 16:12

   Vad roligt att du tycker om inläggsidén! <3 Det är alltid bäst att ta färska frukter och citron, även när man pressar färsk frukt till juice. Många av näringsämnena "förstörs" ju längre juicen står framme "i luften" så att säga. Det oxiderar (när något reagerar med syre/luft) För att citronjucien ska hålla, sådan på flaska, måste man ju även tillsätta ämnen för att den inte ska förstöras. Så det är mer smak i en sådan flaska, än det är näringsämnen. Detta är dock ett påstående från mig utan att jag läst på baksidan av en sån flaska, mer resonemang kring råvaror och hållbarhet som jag grundar det på. Lite att "det säger sig självt" att de måste ha tillsatt något i den för att den ska hålla. Så satsa på färska citroner. Dela en citron och lägg andra citronhalvan i kylen så länge. Du kan du även skiva upp det som är kvar av citronhalvan när du pressat ut juicen och blanda med vatten i en tillbringare för att smaksätta vattnet. Även skalet och det som är kvar i citronen (för det är alltid lite kvar) ger smak åt vattnet. Lycka till fina du!

   • Reply
    Veronika
    9 januari, 2017 at 16:15

    Tack så mycket för svaret! Här ska det handlas citroner!! 😉

 • Reply
  Lena - gott för själen
  9 januari, 2017 at 21:11

  Oj, tack! Verkar ju superbra! Älskar när man får förklaringar på varför nåt är bra och inte bara ät/drick xxx för det är bra.

  Tyvärr är jag lite allergisk mot citron ( => migrän), men det har blivit mycket bättre. Jag ska nog försöka smyga ner några droppar i vattnet i några dagar först så kanske skallen inte märker nåt… 🙂 Kanske funkar det med en tillvänjningsperiod.

  Kram Lena

  • Reply
   Mary
   9 januari, 2017 at 21:25

   Å vad kul att du gillar, tack fina du! <3

   Men nej, vad knasigt. Ja då är det ju inte optimalt för dig, kan man öka toleransen med någon tesked per dag kanske? Fast å andra sidan varför pusha kroppen om den inte mår bra av det. Du får återkomma om du provar, ser hur det påverkar dig. Annars tänker jag att man även kan göra avkok på ingefära och sen blanda med vatten å lite honung och dricka varje morgon. Inte samma sak, men ingefära har också många läkande antiinflammatoriska egenskaper <3

   Kram på dig!

   • Reply
    Lena - gott för själen
    19 januari, 2017 at 18:28

    Hmm, då kanske ingefära kan vara nåt också. Har inte testat citron ännu.

    • Reply
     Mary
     22 januari, 2017 at 17:39

     Du får återkomma om du provar, vore intressant att veta hur det går! <3 Men annars tror jag på ingefära för din del, att äta ngt man är allergisk el överkänslig mot kan ju annars kanske störa mer än det hjälper.

 • Reply
  Emilia
  9 januari, 2017 at 22:59

  Vilket roligt inlägg! Har själv druckit citron eller lime vatten i princip varje morgon i två år, men inte för att jag visste att det var nyttigt utan för att det är så gott! Det är något speciellt med citrussmaken på morgonen, det är verkligen uppfriskande och otroligt mycket billigare (samt mindre socker såklart!) än juice 🙂 Har dock druckit vanligt kallt vatten, så kanske inte lika bra som det ljumna. Vad tror du om vatten i flaska som står framme? Jag var i Portugal i höstas och där köpte vi enbart flaskvatten, en flaska ville men resekamrat ha framme istället för i kylen, just eftersom det var nyttigt för kroppen att starta dagen med något rumstempererat istället för kallt. Jag undrar om vattnet ”blir dåligt” om man häller kallt från kranen i en flaska och lämnar framme över natten. Kan vara ett snabbare knep om man inte har tid att koka på morgonen. Då är det bara att hälla upp ett glas!

  • Reply
   Mary
   10 januari, 2017 at 09:36

   Åh vad kul att du tycker det <3 TACK!

   Vad härligt att du druckit det helt ovetandes ändå, och som du säger; det är väldigt uppfriskande! <3 Det är absolut inget problem, vatten hinner inte bli dåligt om glaset eller flaskan är rent Jag har ofta vatten stående framme. Ljummet vatten är snällare för kroppen, när man dricker iskallt (för att det ju är så uppfriskande) så måste kroppen värma upp det tills kroppstemperatur. Jag "mikrar" alltid mitt vatten ca 30 sekunder då vet jag att det blir perfekt, det går så fort, men vill man inte göra det och ha det enklare så tycker jag def att man ska utgå från vad som passar en bäst. Och som sagt, det blir inte dåligt förutsatt att glaset och flaskan är ren!

   Lycka till! <3

 • Reply
  izza83
  9 januari, 2017 at 23:34

  Ser fram emot att läsa fler inlägg i denna kategori! Och motiverad att dra igång morgon-”drinkarna” igen, har haft lite olika varianter med tex citron, ingefära och lite honung, men detta med bara vatten och citron känns lagom enkelt då jag blivit lite bekväm känner jag 😛

  Hälsningar
  Anna

  http://beautifullife.se

  • Reply
   Mary
   10 januari, 2017 at 09:38

   Åh yay, vad glad jag blir!! <3

   Ja men visst är det enkelt och det ger så mkt, tycker jag själv då. Dessutom behöver man inte blanda och sila och greja så mkt. Det är bara två komponenter, vatten och citron. Själv "mikrar" jag faktiskt vattnet i ett glas i ca 30 sekunder och har sen i citron, då blir det perfekt 😀

   Inget fel att vara lite bekväm, livet är till för att njutas! <3
   Stor kram

 • Reply
  Hannah.
  10 januari, 2017 at 09:38

  åh vad jag ser fram emot denna inläggserie! så underbart och peppigt, ett perfa sätt att börja året på tänker jag! har själv druckit varmt vatten med citron + ingefära och ibland en kanelstång varje morgon sedan september och har inte varit sjuk en ända gång. känt lite av halsen, huvudet eller blivit täppt men förr kunde jag bli riktigt pang-förkyld flera gånger i månaden men inte nu. fantastiskt hur en så enkel ta-hand-mig-grej kan hjälpa!

  • Reply
   Mary
   11 januari, 2017 at 10:13

   Men jag blir så himla glad att läsa att du ser fram emot min inläggs-serie! <3 Vad kul att du redan är igång, och så härligt att du också upplever att det hjälper! Då hoppas jag att du kommer gilla inläggen so jag har på gång! <3 Stor kram

 • Reply
  Ulrica
  11 januari, 2017 at 10:38

  Den här inläggsserien kommer jag att lusläsa!! Mycket intressant.
  Och så vansinnigt fin din nya header är. Bilderna är to-die-for <3.
  Kram Ulrica

  • Reply
   Mary
   11 januari, 2017 at 11:27

   Åh tack Ulrica, vad go du är, blir så himla glad! <3

   Och fina du, tack, det kändes så "mkt mer jag" + förmedlar mer av det jag står för. Så glad att du noterat bytet och tycker om den. STOR kram <3

 • Reply
  pochaunted
  11 januari, 2017 at 21:40

  Bra inlägg! Har druckit citronvatten varje morgon läänge. men undrar varför det inte funkar med ljummet vatten från kranen? Brukar värma i kastrull men förloras inte rätt mycket c-vitamin då när det värms upp? Funderat ett tag på det här och tänker att du kanske vet 🙂

  • Reply
   Mary
   11 januari, 2017 at 22:57

   Tack Pochauned, vad glad jag blir att du tycker om inlägget <3!

   Angående frågorna 1. Tillsätt den färska citronsaften efteråt, när vattnet är ljummet, så tillsätt det inte under uppvärmningsprocessen. 2. Gällande varmvattnet så finns det ett lite längre svar, tycker denna artikel är hyffsat vettig och genomgående. http://www.newsner.com/daerfoer-ska-du-inte-dricka-varmvatten-ur-kranen/om/vetenskap-2
   Kortfattat kan man säga att varmvatten inte är lika rent som kallvatten. De kommer från samma kran för oss i kök och badrum, men de produceras inte på samma ställe och går genom samma rör och varmvatten kan innehålla sånt man inte i onödan behöver belasta kroppen med så som tungmetaller. Vattnet går exempelvis genom kopparrör, varmvatten påverkar rören mer än kallvatten och dricker man varmvatten riskerar man att få i sig för mkt koppar just från rören. Så drick alltid kallvatten och värm upp kallvatten om du ska ha ljummet eller hett vatten, ta aldrig ljummet eller varmt vatten från kranen.

   Härligt att du druckit citronvatten länge, tycker själv att det är superhärlig start på dagen!

   Kram

   • Reply
    pochaunted
    12 januari, 2017 at 19:51

    Åh, tack för svaren! Fortsatt fin helg i Åre 🙂 Kram!

 • Reply
  browneyedgirl28
  13 januari, 2017 at 06:08

  Jag ska absolut ge det en chans då jag verkligen tror det har så många hälsofördelar 🙂 Har läst tidigare om det men inte testat i alla fall, men då 2017 ska handla om hälsa för mig med är detta något jag ska få in i rutin. Dessutom är det ju så gott. Tack för du påminde om varför det är så bra 😉 Kram och ha en fin dag <3

  • Reply
   Mary
   14 januari, 2017 at 09:43

   Men yay vad kul håller tummarna för att du tycker om det och att det ger dig effekt på hälsan! <3 Så glad att även ditt år ska handla om hälsa, vad inspirerande!

   Stor kram!

 • Reply
  Jessica
  15 januari, 2017 at 02:29

  Åh! Jag visste aldrig att man skulle dricka ljummet citronvatten (har alltid druckit det kallt). Måste testa.

  Precis som du så tycker jag verkligen att ingefära hjälper mot förkylning men måste även tillägga att man ska testa gurkmeja. Det kommer från samma familj som ingefäran och är antiflammatorisk. Underbart!

  • Reply
   Mary
   16 januari, 2017 at 18:54

   Hej Jessica!

   Åh nog går det bra att dricka kallt citronvatten med, du får ju i dig citronen <3 Kroppen får arbeta hårdare "bara" för att värma upp vattnet till kroppstemperatur. Det är det jag lärt mig i alla fall. Så om du vill, fortsätt dricka citronvatten. Men prova gärna ljummet och se hur det känns för dig. Bättre kallt dock än inget! <3

   Och ja, gurkmeja är underbart! Har du sett mitt recept på guldmjölk från min kokbok? http://allthingsgreen.nu/2016/10/antiinflammatorisk-guldmjolk/
   Där i länken hittar du den. Underbart god och lugnande för både kropp och själ.

   Stor kram

 • Reply
  My
  18 januari, 2017 at 17:22

  Det där med tandborstningen gäller all mat! Superviktigt att vänta en halvtimme. Inte bara citroner. Jag borstar alltid tänderna före frukost. Bättre så.

  • Reply
   My
   18 januari, 2017 at 17:27

   Och tack för fint inlägg Mary! Måste tillägga det 🙂

  Leave a Reply