47 In HEALTH

10 Enkla steg – Så här blir du morgonpigg!

morning_personFörra året frågade jag, lite i förbifarten, om ni ville veta hur jag ”gjort om mig själv” från inbiten kvällsmänniska till morgonmänniska. Helt enkelt ett inlägg på ”såhär blir du morgonpigg”.  Det har tagit lite tid för mig att få ihop det här inlägget, att få ner en bra ”steg för steg”-struktur som är tydlig nog för andra. Men nu har jag äntligen fått ner det i 10 tydliga steg som jag hoppas inspirera någon annan där ute. 

Det här är andra inlägget i min nya ”hälso-serie”. Det första inlägget om varför jag dricker ljummet citronvatten hittar du HÄR

Varför ville jag bli morgonpigg? 

Men vi börjar här, varför ville jag egentligen bli morgonpigg? Jag har alltid velat vara morgonpigg, att vakna dagen utvilad och redo, hoppa upp ur sängen och springa ut barfota ut i gräset. Ja, när det är varmt nog vill säga. Helt enkelt att vara uppe med tuppen och verkligen ta vara på dagen.

Istället har jag varit morgontrött och KVÄLLSpigg. Ett tag vände jag på dygnet så pass mycket att jag inte vaknade till för ens efter klockan 18 på kvällen. Hela dagen spenderades i något slags töcken; trött, ofokuserad och oproduktiv. Först på kvällen, ofta ganska sent, kom energin tillbaka. Då kunde jag göra allt från att skapa och städa, få bra idéer och koncentration nog att läsa. Detta resulterade ofta i satt vaken till 03 (eller senare) för att pyssla med vad det nu än var jag påbörjat. Och ro i kroppen för att sova hade jag inte, inte ens de gånger jag faktiskt var trött på kvällen. 

Ännu viktigare, jag mådde inte bra. Orsaken handlade delvis om att vi människor, de flesta av oss i alla fall, i längden inte mår bra av en felaktig dygnsrytm men delvis för att jag hade en känsla av att livet bara gled genom mina fingrar.  Jag hade ofta en känsla av att inte hinna med och att inte vara klartänkt nog på dagen. Jag vaknade sent och kunde plötsligt inse att klockan redan var två på eftermiddagen och jag har knappt gjort mer än att äta frukost. Jag missade morgonmagin på sommaren, fick alldeles för lite dagsljus på vintern, städade och tvättade alltid mitt i natten och var allmänt seg i både kropp och själ. 

En dag bestämde jag mig helt enkelt för att ändra mig, jag ville inte längre känna eller må som jag gjorde. Jag tror dessutom benhårt på den kraften vi har inom oss, att vi själva har makten att ändra på oss själva och bli den vi drömmer om att vara. Och jag, jag ville verkligen bli morgonpigg, eller i alla fall inte fortsätta vara kvällspigg. Jag vill inte sova bort dagarna i mitt liv för att sedan bli pigg mitt i natten när jag egentligen borde sova. Efter en hel del funderande och strukturerande, för det är helt enkelt så jag gör saker det är så att säga min starka sida, så har jag förändrat min dygnsrytm och därmed också en liten bit av den jag är. 

Det är underbart härligt att vakna upp tidigt och gå upp utan att känna den där överväldigande kvävande känslan av trötthet. Att hinna med det jag vill, att få dagsljus och en lugn och behaglig morgon. Vid 10-11 tiden på förmiddagen har jag ofta hunnit med en massa. Tagit morgonpromenad, busat med hundarna, bäddat sängen, ätit frukost och kanske även städat av lite här hemma och bloggat. När klockan börjar närma sig lunch känns det som jag upplevt en hel dag men ändå har en hel dag kvar. Jag mår bra, har bättre matsmältning, får mer gjort och är även mentalt balanserad. För min dåliga dygnsrytm påverkade definitivt min mentala hälsa.  Och så klart har jag även de dagar då jag bara går upp och njuter av att vara i balans med den dygnsrytm jag mår bäst av, det handlar absolut inte bara om att vara produktiv! 

För mig var det inte bara att ”börja gå upp”, det krävdes mer än så för att förändra mig från den inbitna kvällsmänniska jag var. Jag behövde analysera läget, fundera på strategier för att faktiskt komma upp och orka med att ta mig igenom processen att förändra mig själv och min dygnsrytm. Så, här kommer mina steg och hur jag gjorde, kanske kan det hjälpa någon annan trött själ där ute! 

bed

En liten notis innan du börjar!

Jag påbörjade den här processen när det började bli mer gynnsamma ljusförhållanden på morgonen. När solen är uppe vid 5-6 mår kroppen också bra av att gå upp då. Att påbörja processen att bli morgonpigg i december är inget jag rekommenderar just på grund av bristen på ljus. Ju mer normala ljusförhållanden det är, ju enklare är det för kroppen att anpassa sig även om det går utmärkt att börja processen när som helst, året runt. 

 

10 enkla steg för att bli morgonpigg

 

1. MOTIVATION & ENGAGEMANG: Varför vill du bli morgonpigg? Det är lätt att tro att det bara är att ”köra på” och visst kan det fundera bra för någon och då är det ju klappat och klart redan här. Men för alla oss andra då? Mitt tips är att fundera lite på din egen motivation.  När jag jobbade med träningsvägledning brukade jag alltid starta med frågan ”varför vill du börja träna?”. Alldeles för ofta innehöll svaret något som endast berörde det som kallas yttre motivation samtidigt som den inre motivationen saknades. Det var för andra, för att samhälle ansåg att man borde göra något, för att få beröm eller komma in i ett visst klädesplagg. Bli smalare, snyggare, coolare. Värd mera. När det gäller att bli morgonpigg är anledningen förmodligen mer sällan grundat i yttre motivation utan i inre. Lika viktigt är det dock att tänka på varför man gör något. När man vet vart man vill och varför, så är det mycket lättare att stanna på rätt kurs. För vi kommer alla lite ur kurs ibland, må det vara att äta hälsosamt, rör på kroppen eller dricka tillräckligt mycket vatten. När vi vet varför vi gör något och vart vi ska, är det lättare att styra kursen tillbaka åt rätt håll. 

Min erfarenhet: För mig låg motivationen i det jag beskriver ovan. Tröttheten höll i sig långt in på eftermiddagen och ibland sen på kvällen. Det gjorde att jag väldigt ofta hamnade i en produktiv spiral som påverkade mig negativ. Ju mindre jag gjorde om dagarna, ju mer nedstämd och trött blev jag, vilket i sin tur påverkade nästa dag till det sämre. Och så rullade livet på. När jag visste att min motivation handlade om mitt välmående, min mentala balans och känsla av att hinna med livet, blev jag väldigt motiverad. Dessutom fanns det en yttre motivation som gällde att hinna med blogg, jobb och intressen. Att vara kvällspigg och morgontrött gick inte så bra ihop med att fotografera morgondimma. För mig fanns det därför både en inre och yttre motivation vilket stärkte mig att hålla rätt kurs. 

 

2. DEFINIERA HINDER: Vad hindrar dig från att gå upp på morgonen, vad är det förutom tröttheten, som gör det svårare att gå upp? Det är kanske enkelt att tänka ”vadå hinder, jag är trött, det är mitt hinder?!”. Men om man börjar fundera på saken kan det ligga mer bakom som gör det både enklare, och svårare, att gå upp på morgonen. När man vet vad som påverkar en själv i en viss riktning kan man också göra något åt det. Jag applicerar ganska ofta samma principer på både eget företagande och personlig utveckling. Vart är mina flaskhalsar, det vill säga, vart ”stoppar det upp” så att jag inte kan nå dit jag vill?

Min erfarenhet: För mig var det flera saker som gjorde det jobbigare och tråkigare att gå upp på morgonen. Som att jag var för trött för att göra kaffe samtidigt som jag var desperat efter en stark och het kopp kaffe. En annan sak var tanken på att gå upp, duscha och ”göra i ordning mig”. Tiden det tog att duscha och torka håret, ja ni vet ”allt det där”, gjorde mig ännu mer osugen på att stiga ur sängen. Det stressade helt enkelt mig på ett sätt jag aldrig reflekterat över innan. Ett tredje hinder var hela tankeprocessen kring ”vad ska jag ha på mig idag”. Det kan låta trivialt men när jag började se över alla de där småsakerna som störde och tog tid för mig på morgonen så blev det lättare att stiga upp. 

 

3. ELINIMERA HINDER: När jag tagit lite tid och skrivit ner vilka situationer som gjorde mig mindre osugen på att gå upp på morgonen, vad som skulle göra det enklare och vad jag helt enkelt bara inte ”ha att göra med” kom naturligt nästa steg i processen; att eliminera dessa hinder. Den lilla energi man som morgontrött har på morgonen ska fokuseras åt just en sak, att gå upp. Det låter kanske trivialt att dessa småsaker skulle påverka min förmåga att gå upp på morgonen, men det gör och gjorde de. Med några enkla små förändringar i min vardag gjorde jag det både roligare och enklare att förändra mig själv och komma upp på morgonen. Ett exempel kan vara att göra i ordning frukosten dagen innan, bara att ta fram eller kanske till och med ta med (till jobb eller skola) för den riktigt morgontrötta. 

Min erfarenhet: För mig innebar detta att jag började ladda kaffebryggaren kvällen innan. På morgonen när jag var som tröttast ville jag inte tänka, inte göra, inte mäta upp något. Dessutom fick jag kaffet mycket fortare om jag slapp hela processen med att fylla kaffebryggare. Det var bara att stappla upp och trycka på ”on” på bryggaren. En så liten sak som gjorde det så mycket enklare. Den andra var att jag hatar att duscha på morgonen, det tar sådan tid att torka håret och fixa till det där yttre. Att kliva upp var nog med en kraftansträngning för mig, att då ”tvingas duscha och torka håret” var bara för mycket. Jag insåg att mina morgnar blev avsevärt mycket bättre när jag istället duschade på kvällen. Kvällsduschen fick/får mig dessutom avslappnad och varm i kroppen, en perfekt ritual en timma innan läggdags. (Kärleken är tvärt om, det är därför det är så bra att tänka igenom vad som underlättar och vad som stjälper just din morgon). Det tredje var att engagera sig i klädval vilket jag enkelt löste med att göra precis så som mamma gjorde när jag var liten; att välja kläder på kvällen och hänga fram dem för mig att bara ”ta på mig” på morgonen. 

OBS! Visste du att det är flera framgångsrika människor som har exakt samma rutiner varje morgon. Dom äter samma eller i alla fall liknande frukost varje dag, har på sig samma ”uniform” (klädval) varje dag och gör allt de kan för att slippa ta beslut tidigt på dagen. Detta för att ”frigöra” tankeverksamhet och energi till andra saker, man blir helt enkelet mer produktiv och kreativ ju färre beslut man behöver engagera sig i tidigt på morgonen. Jag har läst att exempelvis Steve Jobs & Mark Zuckerberg gjorde/gör precis just detta. 

 

4. RÄKNA UT HUR MKT SÖMN DU BEHÖVER – DET ÄR SKILLNAD PÅ ATT VARA TRÖTT OCH BEHÖVA MER SÖMN:  Som sagt, det är skillnad på att vara trött och behöva mer sömn. Att vara trött på morgonen är inte nödvändigtvis synonymt med behov av mer sömn. Att vara trött kan bero på många andra saker, exempelvis att man har en dålig dygnsrytm. Det kan också bero på stress, dåliga matvanor och en hel hög med andra faktorer. Försök räkna ut hur mycket sömn just du behöver. Det kan vara både mindre eller mer än de allmänna rekommendationerna som för vuxna ligger på mellan 6-8 timmar. Det enda sättet är att testa dig fram. Min erfarenhet är att då du räknar ut ditt eget sömnbehov, är extra viktigt att du försöker hålla dig till en normal dygnsrytm. 

Min erfarenhet: Jag har insett att jag alltid vaknar trött. Det är ett slags ”naturligt tillstånd” hos mig oavsett hur mycket jag sovit, och så har det varit sen jag var barn. Jag vet inte om det är för att jag sover hårt just vid den tidpunkten då jag borde gå upp eller om det är för att min kropp på något sätt försöker lura mig tillbaka att vara kvällspigg igen. Oavsett så behöver jag inte mer sömn. Nu när jag ”omvandlat” mig själv till en morgonperson så märker jag att jag blir pigg fort, det tar bara några få minuter, vilket också är en indikation på att jag inte behöver mer sömn. Jag har också insett att ju sämre min dygnsrytm är ju tröttare är jag på morgonen. Det är också skillnad på naturligt morgonpigga människor som liksom hoppar upp vid 06 och mig själv, som förmodligen alltid kommer vakna lite småtrött. Det gjorde jag även när jag sov till 10-12, så det var inte så att jag vaknade pigg bara för att jag gick upp vid 11-tiden. Jag har märkt att mitt sömnbehov ligger på 7,5 timmar. Sover jag 8-8,5 timmar per natt så börjar jag dag 2  eller 3 få svårt att somna vid 22-23. Jag har helt enkelt sovit för mycket. Det är därför extremt viktigt för i alla fall mig själv, att jag håller mina tider. 

 

5.  SOV MELLAN 23-03:  Se till att sova mellan klockan 23-03, det är nämligen viktiga timmar för sömnen. För några år sedan när jag läste på en hel del om just sömntips och dygnsrytm, fick jag lära mig att dessa timmar är extra viktiga. För en bra dygnsrytm och för att vända om från kvällspigg till morgonpigg, är det därför viktigt att inte lägga sig för sent, utan att sova just mellan klockan 23-03. 

Min erfarenhet: Jag kände länge att det skulle var helt omöjligt för mig att bli morgonperson. Jag vaknade alltid så vansinnigt trött. Dessutom, hur skulle dagen kännas om jag gick upp ännu tidigare. Jag sov till 10..11..12 och var trött hela dagen, ibland ända tills klockan blev 18, 19, 2o eller ibland 21.  Och sen kunde jag givetvis inte sova, jag som varit trött hela dagen,  något som var otroligt frustrerande.  Ekvationen var egentligen väldigt enkel. Jag sov för mycket och på helt fel tider. Min rytm var helt enkelt vansinnigt fel. Sedan jag började sova de där viktiga timmarna på dyget samt att gå upp i en bra tid för mitt liv och min rytm mår jag så mycket bättre. Jag upplever verkligen att de där viktiga timmarna mellan 23-03 gjort skillnad. Numera märker jag också stor skillnad när jag ruckar på mina rutiner. De gånger jag sover mellan 01-8.30, eller gud förbjude 02-9.30, mår jag inte lika bra och känner mig inte lika utvilad som när jag sover mellan sover mellan 22.30-06 (eller 23-06.30).

 

6. HITTA EN ALARMSIGNAL DU MÅR BRA AV: Ibland läser jag tips om att välja en alarmsignal som liksom chockar upp en, en signal som man i panik bara vill stänga av. Som att det skulle få mig att vilja gå upp… Visst, vaknar det gör man ju tveklöst, men hur mår man sedan? Slår hjärtat i panik, är pulsen hög och är man kanske lite irriterad och grinig? Jag vet inte hur det är för någon annan, men det där har då aldrig fungerat för mig. Mitt tips är istället att välja en alarmsignal som får dig på gott humör. En glad lite trudelutt. Kanske en mjuk melodisk slinga eller kanske något roligt och lite busigt som gör dig glad, vad som än passar just dig. Bara det är något som ger motivation eller påminner dig om varför du vill och skulle må bra av att bli mer av en morgonperson. 

Min erfarenhet: När jag köpte min senaste telefon fanns det en ny typ av alarmfunktion med nya låtar. Funktionen heter ”läggdags” och alarmsignalen i den funktionen heter ”Gryning” (nej jag är inte sponsrad, I wish). När jag hör den vill jag bara gå upp, mysa med en kopp kaffe och titta ut över ängarna på morgondimman. Musik är ju faktiskt en sån sak som snabbt kan plocka fram allehanda känslor och minnen, därför väljer jag en ringsignal som ger mig lyckliga sommarkänslor i hela kroppen. En arg stressande alarmsignal gör mig bara irriterad och gör att jag vaknar upp med en negativ känsla i kroppen. Det hjälper inte mig. Frågan är…vad hjälper dig och ger dig rätt känsla i din kropp och ditt sinne? 

 

7. NO MERCY! SNOOZA INTE! Det här är väl det mest klassiska, inget nytt som ni inte hört förut, men också otroligt viktigt.  Snooza inte! Det kommer inte hjälpa dig. Du kommer inte bli piggare och du kommer inte bli morgonperson av att snooza. Jag vet precis hur skönt det är att snooza, men jag vet också hur lite det hjälper och hur mkt det stjälper. Så ge dig själv noll utrymme för detta och lägg väckarklockan långt borta från sängen så att du måste gå upp och faktiskt ”vakna på riktigt” för att stänga av den. 

Min erfarenhet: Förutom att du inte blir piggare samt även förstör den där fina rytmen du precis kommit igång med så tycker jag också den påverkar det mentala. Helt plötsligt har man snoozat i 45 minuter och man känner sig dålig. Värdelös. Värdelös som inte ens kan gå upp när klockan ringer. Detta påverkar hur jag känner kring mig själv, vad jag är kapabel till. Ju mer jag ”gläntar” på dörren till sovmorgnar ju längre bort från den där hälsosamma dygnsrytmen kommer jag. Och ju mer kvällspigg man naturligt är, ju hårdare tror jag att man måste vara mot sig själv i det här avseendet. Eftersom min ringsignal bara blir högre och högre är den omöjlig att fortsätta sova till om jag inte snoozar.  

 

8. BÖRJA MED ATT BARA GÅ UPP: Till början har du bara ett enda mål. GÅ UPP! Yes, nu är vi äntligen här, det är dags att börja implementera en ny dygnsrytm i ditt liv! Med andra ord, dags att bli morgonpigg! Det första tipset är precis sådär rakt på och enkelt att du säkert bli irriterad. GÅ. BARA. UPP. Känn inte efter för mycket, tänk inte så mycket, gå inte in i någon negativ tankevurpa om hur jobbigt allt är. Gå bara upp. Stappla in i köket, sätt på kaffebryggare, häll upp ett glas citronvatten eller vad du än vill dricka på morgonen och fokusera på en enda sak. Att vara vaken. Andas. Gratulera dig själv, du är uppe! Hur jobbigt det än känns just här och nu så är du uppe! Första målstolpen är avklarad! 

Min erfarenhet: De första dagarna var tuffast för mig och kommer säkerligen vara tuffast för dig också. Det var inte direkt så att jag studsade upp av glädje om vi säger så. Snarare var det så  att jag hasade upp till  köket där jag sedan stod böjd över diskbänken i någon slags panikslagen position. Jag kände ett behov av fysisk stöttning, av något eller någon som kunde hålla mig uppe på mina ben, varpå jag instinktivt böjde mig över diskbänken ut i fall att den möjligen skulle kunna erbjuda mig det stöd jag behövde. Där stod jag sedan och blinkade förvirrat och förtvivlat. Tröttheten kändes överväldigande men jag fokuserade på en enda sak, att ha öppna ögon och andas. Att fortsätta vara vaken, uppe, och att inte gå och lägga mig igen. 

 

9. TÄND ALLA LYSEN/DRA UPP RULLGARDINER: Okej, nu är du uppe, dags för nästa steg! Om det är sommar och ljust, gå ut på farstutrappen/balkongen eller vad som passar dig och försök få in någon eller några minuter av frisk luft och dagsljus. Är det mitt i vintern, tänd så många lampor du bara kan och dra upp rullgardiner och persienner. Det är viktigt att få in så mycket ljus som möjligt ”i ögonen” för att kroppen ska vara med på noterna och faktiskt vakna.

Min erfarenhet: Jag har märkt att jag instinktivt gjorde tvärt om. När jag var trött och lite frusen släckte jag ner och tände ljus. Mysigt absolut, men bidrog det till att jag vaknade? Icke. Ju tröttare man är ju mindre mysbelysning kan man unna sig. Prova istället att släcka ner och tända ljus mot kvällen så att du berättar för kroppen att ”snart är det läggdags” så att den varvar ner och blir sugen på att sova. Mysljuset kan dessvärre stjälpa mer än hjälpa för oss morgontrötta själar. Tända ljus och mörka rum gör bara att man vill gå och lägga sig så fokusera istället på att vakna. Mysa får du göra när du piggnat till! 

 

10. HITTA ETT MANTRA + BILD FÖR ATT PÅMINNA OCH MOTIVERA DIG SJÄLV! Det är lätt att gå in i en negativ tankespiral och snurra runt i ”jag är så trött,  jag är så trött, jag är så trött” Eller varför inte den annars så populära ”det här går aldrig, det här går aldrig, det hör går aldrig”. Och om du fokuserar tillräckligt mycket på att du inte kan, så kan du förmodligen heller inte. Ändra din attityd och fokus genom att välja ett mantra som hjälper dig att rikta dina tankar på något positivt. Kom ihåg, trötthet är övergående! Det kan även vara bra att påminna sig visuellt, kanske skriva ut en bild på något som motiverar. Utgå från dig själv vad motiverar dig. Kanske vill du ut och träna på morgonen eller fotografera magiska dimmiga morgonbilder. Sätt upp en motivationsbild på kylskåpet eller där det passar dig och fokusera på den, tillsammans med ditt mantra, de första minuterna av din morgon. 

 

”Whether you think you can or think you can’t, you’re right!”

Henry Ford

Min erfarenhet: Jag valde att tänka på just det, att trötthet faktiskt är övergående. Det slog mig väldigt snabbt, bara efter första eller andra dagen, att den där känslan av överväldigande och förlamande trötthet var övergående. Till och med ganska snabbt övergående. Därför valde jag ett mantra i stil med ”det går snart över, det går snart över, det går snart över” för att påminna mig själv om det jag innerst inne redan visste om, min trötthet är övergående. Mitt enda fokus var att vara vaken, att inte blunda, att tända alla ljus och fokusera på just det; ”snart är jag inte trött längre”. Dessutom hade mina dimmiga morgonbilder aldrig varit möjliga om jag inte omdanat mig till morgonmänniska. Därför skrev jag ut inspirerande bilder på vackra dimmiga morgnar som jag även satte upp ovanför mitt skrivbord för att påminna mig om mitt fokus dygnet runt, något som verkligen hjälpte mig! 

 

Och kom ihåg, oavsett vad du vill förändra med dig själv; må det vara att bli mer morgonpigg, att börja dricka citronvatten på morgonen, att byta jobb, börja träna eller skriva en bok, så är din egen inställning allt! Choose your attitude, helt enkelt. 

Och psst, låt det ta tid, ge dig själv kärlek! Lycka till! 

 

You Might Also Like

47 Comments

 • Reply
  Ingrid
  24 januari, 2017 at 06:26

  Så himla bra inlägg! Det är fantastiskt att vata morgonmänniska.

  • Reply
   Mary
   24 januari, 2017 at 22:03

   Tusen tack Ingrid! Och håller så klart med, det är verkligen fantastiskt!

   • Reply
    Ingrid
    25 januari, 2017 at 16:59

    Jag tycker det svåraste är att gå upp direkt (vilket jag kämpar med) för det är ju sååååå göttigt att ligga kvar i vääärmen.

    • Reply
     Mary
     25 januari, 2017 at 20:09

     Hihi, ja, där måste jag akta mig. Jag får inte ligga och dra mig, då kan jag ”dras ner i träsket” på en gång 😛

 • Reply
  Jenn - forever abroad
  24 januari, 2017 at 08:05

  Jättefint inlägg Maria, välskrivet och insiktsfullt!

  Jag gillar särskilt det där med att inte behöva ta beslut på morgonen och duscha kvällen innan! Brukar känna efter vad min kropp känner för att ha på sig och så tar jag det, det underlättar om garderoben är i ordning och reda vid detta tillfälle 😉 Sen gillar jag frukost som ”bara går att äta” och som inte behöver så mycket tillberedning.

  Gillar även idén om en väckarklockssignal man gillar… Själv är jag helt hopplös när det kommer till detta. 10 alarm med olika hemska ringsignaler, för annars så lär sig min kropp att känna igen signal och vägrar vakna, hehe. Där har vi något att jobba på, min kropp och jag.

  Slutligen är min absolut värsta bov sociala medierna på morgonen. Vaknar alltid(!) med telefonen i handen i 15-20 minuter och går igenom ”allt som hunnit hända” under natten. Hopplöst även där.

  Så ja, ett inspirerande inlägg och några små tankeställare. Tack <3

  • Reply
   Mary
   24 januari, 2017 at 22:08

   Åh tack kära du, vad go du är, det värmer verkligen! Visst är det så, det där med beslut alltså. Tänker att det inte ska påverka så mkt, men det gör det!

   Haha, ja är man en sådan ”djupsovare” så har man ju inge val 😛 För mig är det så konstigt för jag vaknar lätt, men det känns som jag sover djup iom att jag känner mig trött. Konstig kombo, men men…

   Ahhh, det där med sociala medier på morgonen (och kvällen!). Där har jag kört en avgiftning i våras/somras. Så nu tittar jag inte på sociala medier för ens klockan 9-10. Det där är verkligen ett störningsmoment och en tidstjuv för många. Mmm…ska nog skriva ett inlägg om det där också framöver!

   Igen, tack snälla för fina orden, det värmer verkligen!

   Stor kram

   • Reply
    Jenn - forever abroad
    25 januari, 2017 at 14:17

    Du är så go som svarar så fint <3 Jag tror jag är lite tvärtom, sover djupt men när jag väl går upp är jag oftast inte jättetrött, haha, så intressant!
    Det vore kul om du ville skriva mer om mobilen innan sovdags och direkt man vaknar ja, jag väntar på ett tecken från ovan som ska komma till mig och få mig att bli mindre telefonberoende. 😉
    Kram!

    • Reply
     Mary
     25 januari, 2017 at 19:08

     Men så klart <3

     Åh vad kul att du vill läsa om det, då ska jag "sätta upp det" på min att-göra-lista så får vi se om mina tips kan hjälpa dig. Hehe, vi får hoppas 😉

     Kram på dig fina

 • Reply
  msemschen
  24 januari, 2017 at 08:26

  Jättebra inlägg men jag inser att jag redan gör nästan alla steg iaf under veckan, det är helgerna som är mitt problem just nu. Ska däremot försöka sluta snooza för det är bara stressande.
  I julklapp fick jag en aktivitetsklocka som mäter sömnen (precis vad jag önskade mig) och tillsammans med läggdags på telefonen så får jag en rätt bra överblick över hur jag sover. Jättebra!

  Dessutom dricker jag nu citron- och apelsinvatten varje morgon! Så tack!
  Jag fixade inte att dricka bara citronvatten för det blev för surt så jag pressar i en halv apelsin. Oj så snabbt det blev en god vana, yogan får jag dock inte tid till på morgonen men det är iaf ett steg i rätt riktning.
  Kram

  • Reply
   DaysbyJu
   24 januari, 2017 at 13:58

   Eller hur, helgerna är en riktig utmaning! Och så sover man bort de och blir besviken. Själv känner jag att det är mina dagar för att ”sova igen” de timmar som jag inte lyckas få i veckan…

   • Reply
    Mary
    25 januari, 2017 at 19:10

    Sådär kände jag med förut, eller jag kan ju så klart känna det nu med ibland. Har dock läst att kroppen sover tyngre när man behöver mer sömn, att man inte ska lägga på för många timmar, det förstör bara rytmen man fått i kroppen och lite känns det som så också utifrån min egen erfarenhet. Jag sover en timma mer per helg, ungefär. På lördag brukar jag gå upp kring 7 eller 7.30. Sen söndag samma som alla andra dagar. Det känns lite lyxigt också, den där extra halvtimmen eller timmen + jag förstör inte min dygnsrytm och ”morgonpigghet” 😀

  • Reply
   Mary
   25 januari, 2017 at 19:07

   Tack Emma! Och vad härligt att du reda är halvvägs där + att du redan identifierat din flaskhals; helgen. Du får sätta dig ner och fundera på vad du kan och behöver göra utifrån din helg. Ibland kan man ju låta det vara om man mår bra av det. För mig är kvällsmänniskan så djup rotat, det sitter liksom i själen på ngt sätt, att jag inte kan sova för länge på helgerna..då går det åt pipsvängen direkt.

   Härligt att du hittat en vana som du mår bra av och att du gjort just det, ”made it work” för dig själv. Utifrån dina förutsättningar! Heja heja! Ta ”baby steps” kring yogan, du är ju på god väg. Att försöka att inte snooza + dricka citron/apelsinvatten är en riktigt bra början. Jag säger; kör på det tills det inte ens känns som ”något du gör” utan bara en del av dig, först då tar du nästa steg. Stor kram

 • Reply
  propsandstills
  24 januari, 2017 at 08:58

  Har alltid varit morgonmänniska, men det har sina nackdelar! Orkar nämligen inte vara vaken på kvällen efter typ kl. 20. Alltid en utmaning i sociala sammanhang tyvärr. Men jag tycker om de bästa stunderna kl. 5 på morgonen, jag har lite lugn innan jag startar dagen och får hur mycket som helst gjord!!

  • Reply
   Mary
   25 januari, 2017 at 19:19

   Hihi ja du det var ju det då. Fast jag tycker inte att det är en så superstor nackdel, inte om man jämför med den förlamande tröttheten jag kände tidigare, hela dagen. Numera är jag ändå pigg till 17-18, ibland 20-21. Lite olika beroende på andra faktorer i livet. Jag och kärleken har börjat titta på filmen kring 18, så är de slut 20-21. Perfekt för att varva ner och göra sig redo för sängen. Jag är dessutom ändå inte så ”social” av mig *fniss* Eller alltså, jag är inte ute och festar och sådär. Jag är ju mest hemma på landet och myser. Det är middagar med vänner ibland, hos oss/dem eller ute, men numera har de flesta barn ändå, så dom är ju ändå utmattade vid 18-tiden 😛 Nej men skämt och sido (fast jag var faktiskt allvarlig med att jag inte är ute och festar) så brukar jag ta en 20-30-minutare på eftermiddagen om jag ska vara ute på ngn middag eller sociala sammanhang. Då mår jag hyfsat till midnatt och så drar jag mig hemåt ungefär då 🙂 Så det är mitt tips 😀 Fast..jag får inte sova längre för den skull, måste ändå upp vid ungefär 7-tiden trots att det då är helg och jag kommit hem 00.30. Annars förstör jag allt jag byggt upp.

   Dock dricker jag inte alkohol, skulle jag dricka rödvin skulle jag somna på studs. Så jag är uppe och dricker kaffe på farstutrappan, lite som du där vid 5-tiden när du får starta dagen och får en massa gjort. Alla andra som var med ligger hemma å är bakis då men jag mår prima. Så det går som fint ändå 😉 Kram på dig

 • Reply
  Mia Bergvall
  24 januari, 2017 at 09:00

  Jättebra och välskrivet inlägg! Jag är morgonmänniska men ska ändå ta till mig några tips, framförallt ska jag byta alarmsignal direkt!

  • Reply
   Mary
   25 januari, 2017 at 19:20

   Åh tack Mia, blir så himla glad av dina ord! Kul att jag kan inspirera/ge ngt tips ändå, fast du redan är morgonmänniska!

 • Reply
  Hanna La
  24 januari, 2017 at 12:22

  Mycket bra inlägg och igenkänning från en inbiten kvällsmänniska. Har lyckats hyfsat väl men återstår att lägga mig senast 22.30 för egen del.
  Ett superbra tips som verkligen funkar för mig själv är att arbeta med timers. Jag har en sån där väckarklocka med ljusfunktion, som gör ljuset starkare lagom till den tid man ska vakna, då radion går igång. Ljuvligt att vakna till ett ljust rum med behagliga röster (P4, hej tant) istället för larmsignal. Jag har även timer på lampan i vardagsrumsfönstret så det är ljust lite på avstånd och inte kolsvart när man vaknar på de mörka tiderna av året. Och slutligen, sätt timer på kaffemaskinen så vaknar du med lukten av kaffe – nästan så man vill hoppa upp ur sängen av längt!

  • Reply
   Mary
   25 januari, 2017 at 19:25

   Åh tack Hanna, vad glad jag blir! <3

   Åh tack för fler tips, älskar tanken på att vakna till en lampa som är tänd lite sådär på avstånd! Älsk på den ska implementeras här på studs!

   Timer är verkligen superbra! <3 Speciellt när man ska vända sig från kvällsmänniska till morgonmänniska! Det är verkligen så som du beskriver, man nästan studsar upp! Tillslut kopplar man ju kaffedoften med att man mår bra och ska upp, klassisk betingning, hehe. Bra när man kan påverka sig själv psykiskt på det sättet! Hoppas någon annan morgontrött person läser din kommentar! Här dricker vi, eller jag, citronjuice först, sen kaffe. Så numera sätter jag på kaffebryggaren efter att jag druckit citronvatten + gjort mitt lilla stretch/yoga-pass.

   Kram på dig och igen, tack för tipset, klockrent!

 • Reply
  emiliawesterstrom
  24 januari, 2017 at 12:27

  Bra inlägg! Jag jobbar med det där jag med, det är svårt! Speciellt när jag har en sambo som inte alls är intresserad av att vända rätt på dygnet och gärna tycker att en myskväll med film kan börja runt 01.30.

  För mig är en timme hit eller dit på kvällen avgörande för om jag kommer upp eller sover mig igenom alarmen.. Nu är mitt mål att gå upp ca 8- 8.30, alltså sovmorgon för de flesta. Men jag börjar här, haha!

  • Reply
   Mary
   25 januari, 2017 at 19:31

   Tack Emilia!! <3 Åh jag förstår verkligen, det är så mkt svårare när man har en partner som är på helt annan våg längd. En myskväll kl 01.30, då har jag somnat för länge sen. Fast vi var så lite både jag och M, innan alltså. Kanske inte börja filmkväll 01.30, men nog kunde den börja kring midnatt i alla fall.

   Det är ju precis som du skriver, en timme "hit el dit" är SÅ avgörande. Det är ju därför snooza är så livsfarligt. Håller tummarna för dig, att du sover bra och orkar upp. Tycker det är superbra att du börjar där det passar dig! Förut tyckte jag 08-09 var tidigt, idag är det värsta sovmorgonen. I somras gick jag ofta upp 04.30-05.30 eftersom ljuset lockade upp mig och jag numera är morgonmänniska. Nu när det är mörkt så blir det kring 06:45-07 eftersom det påverkar mig så mycket. Man ska lyssna på kroppen och börja i sin egen takt, mäta sig med sig själv, ingen annan. Stor kram och pepp

   • Reply
    emiliawesterstrom
    25 januari, 2017 at 20:52

    men jösses, 04.30? Då är du nattmänniska igen helt plötsligt, haha!

    • Reply
     Mary
     25 januari, 2017 at 22:02

     Haha, va näeee, jag går ju upp då 😛 Sen är jag vaken till 22 och så stupar jag i säng, somnar på direkten 😉 Och så upp kring 05 😛 22-05, 7 timmtar sömn, perfekt ju 😀 😀 😉 Och jäklar vad snygga bilder man får när dimman dansar över ängarna i soluppgångesmotljus vid 5-snåret.. I somras var det bara jag och tuppen som var uppe, han gal för fullt medan jag fotade dimma

 • Reply
  Marie
  24 januari, 2017 at 13:17

  Hög igenkänningsfaktor på detta inlägg! Känner igen mig i det mesta, förutom att jag skulle vara en kvällsmänniska. Jag är inget av det! Är både kvällstrött och morgontrött…. Men det du skriver (och som är så sant) om att man måste ta beslutet själv. Vill jag fortsätta vara morgontrött el vill jag förändra mig?

  Det känns bra att veta att man inte är ensam där ute i snoozeträsket, att vi är fler i samma sits.

  Mina första steg till att bli morgonpigg är att sluta snooza, köpa sköna tofflor att kliva ner i när jag lämnar det varma täcket och köpa ny skön morgonrock att svepa mig in i.

  J A G S K A K L A R A D E T.

  Tack för ett peppande inlägg!

  • Reply
   Mary
   25 januari, 2017 at 19:36

   Men näe, vad slitsamt. Trött både morgon och kväll :S 🙁 Lite så hade jag det med ett tag, jag tror att mkt berodde på fel dygnsrytm, för det försvann när jag ”gjorde om mig” som jag beskriver ovan.

   Härligt att du liksom ”fattat grejen”, beslutet och viljan ligger inom oss själva. Vi har olika svårt för olika saker beroende på just vår specifika kropp, sinne och livssituation. Men man måste jobba med det mentala helt klart.

   Yay, vad glad jag blir att du redan tagit beslut för att få dig i rätt riktning för just DIG. Dina flaskhalsar, ditt liv, dina lösningar. De låter som underbara steg att ta, sånt dom gör det lite mysigare och behagligare att komma upp på morgonen! HEJA DIG!

   Tycker du ska sätta upp just dom orden på kylskåpet eller vid din morgonrock eller nåt. JAG. SKA. KLARA. DET! Lycka till fina, håller tummarna för dig!

 • Reply
  DaysbyJu
  24 januari, 2017 at 13:55

  Så klockrent! Känner igen mig så mycket i det här. En äkta morgontrött människa – som nu går upp 05.45 hela veckorna! Jag klassar mig absolut fortfarande inte som en morgonmänniska men det vore skönt. Det roliga är att jag gör precis det du skriver. Förbereder kläder dagen innan. Ställer en smoothie i kylen ”ready to grab and go”. Och det roligaste av allt kör Läggdags med Gryning av alla signaler! 🙂 Mitt stora problem är att komma i säng på kvällarna eftersom jag ju inte är trött utan bara ”måste sova”. En fråga – går du upp lika tidigt på helgen med?

  • Reply
   Mary
   25 januari, 2017 at 19:48

   Coolt att du ändå kommer upp då, inte alla som pallar om man är morgontrött! Så heja dig! <3

   Haha nej vad härligt, jag brukar ju också förbereda frulle, därav min frukostkokbok. Älskar allt som gör det enklare och roligare på morgonen. Favoriten är en frukost-trifle, den mumsar jag i mig säkert 30% alla frukostar under sommarmånaderna 😀

   Och ja, det gör jag, typ. Jag ska förklara. Jag går upp kring 6-6.30 på vardagarna och sen beror det lite på hur jag känner i kroppen. Känner jag mig inte helt 100% så sover jag till ungefär 7 ibland 7.30. Men oftast hamnar jag i säng lite senare på fredag och lördag, ofta kring 23-23.30 på fredagar och lördagar, så eg får jag inte så mkt mer sömn i rena timmar. Och det är mest nu under den mörka delen av året som jag ger mig själv lite själv dispens. På sommaren går jag ofta upp ännu tidigare. Somnar kring 22-23 och sen uppe vid 04.30-05.30. Det är så vackert här och värt varenda blinkande trötthet att sitta på farstutrappan och höra fåglarna kvittra, bina som surrar i buskarna och solen som går upp. Dimman..ja allt sånt! Kortfattat kan jag säga att jag låter kroppen styra. Jag känner det, hur jag mår och vad jag behöver. Men, jag sover aldrig längre än 7.30 och det är bara om jag verkligen känner att jag behöver det OCH jag gått och lagt mig någon halvtimma eller timma senare.

   Jag tror det är superviktigt att liksom hitta en bra rytm i sin kropp och sen lära sig att "läsa av den". Den brukar generellt berätta för oss vad vi behöver, vi är lite dåliga på att lyssna bara. Tar hälsan och livet för givet på allehanda sätt.

   Mitt tips är att försöka vara rätt restriktiv med extra timmar på helgen. Även läst att kroppen sover tyngre när man behöver mer sömn så man behöver inte sova fler timmar, om man inte är sjuk eller gjort ngt annat knasigt som sova FÖR lite på vardagarna eller stressat för mkt eller ngt. Satsa istället på att göra din sömn bättre. Jag vet ju inte hur det ser ut hos dig. Men ex. ha öronproppar om ngt stör sömnen på natten, se till att somna senast 23 för att få den viktiga sömnen, ät inte för sent på kvällen, ha svalt i sovrummet ja men du vet..allt sånt. Och så försöker du ha struktur tills du känner att det är mer naturligt för dig. Jag tror att du kommer sova bättre i längden om du gör det och din kropp kommer ta ikapp det du behöver på egen hand genom att sova tyngre alternativt säga till dig att du behöver sova en extra timma mellan säg lördag-söndag.

   Så har det i alla fall varit för mig. Strukturen har gjort att min kropp mår bättre och då har mkt av de där andra behoven jag hade förut försvunnit eftersom de eg var symptom på andra obalanser.

   • Reply
    Julia
    26 januari, 2017 at 21:16

    Wow – tack för ett riktigt fint svar! Ja strukturen är nog extremt viktig och där jag behöver lägga min kraft. Så lätt att liksom bara ”fastna” i en intressant blogg eller någon annanstans. Att försöka få ”timmarna” låter klokt och jag ska verkligen ta ett krafttag om det här! 🙂 Tack för inspirationen. Lite frukostinspiration från din bok kanske inte heller vore helt fel – får ta och införskaffa mig ett ex!

 • Reply
  Finurliga fröken
  24 januari, 2017 at 16:46

  Vilket fint inlägg du delar med dig av! De ska jag spara och ta fram när de börjar bli ljusare. Jag är nämligen väldigt dålig på att gå upp tidigt och är alltid trött. Behöver verkligen ändra på de. Kram

  • Reply
   Mary
   25 januari, 2017 at 19:51

   Åh tack kära du, det värmer i hjärtat!

   Vad roligt att du ska prova på lite längre fram när ljuset är sånt att det hjälper och inte stjälper. Heja dig, hoppas det kommer hjälpa lite! <3 Stor kram

 • Reply
  Annika
  24 januari, 2017 at 17:53

  Bästa blogginlägget ever!!! Känner att det väckte lite hopp hos mig. Jag brukade vara kvällspigg och morgondödstrött. Med åldern/barnen efter utmattning har jag blivit mer av en kvällstrött OCH morgontrött person. Men nu ska jag bli morgonpigg!! 🙂

  • Reply
   Mary
   25 januari, 2017 at 19:53

   Men alltså gulle dig, vad fin du är, tack!!! Så glad också att det väckte hoppet hos dig <3 Jag tror absolut rutin kan hjälpa även när man gått igenom en utmattning. Jag är ju kroniskt trött på grund av min Stroke jag fick 2011 och detta har även hjälpt med min kroniska trötthet. Allt som gynnar kroppens egen rytm tror jag på, och så lyssna på den, den berättar ofta en hel del, det är bara vi människor som blivit dåliga på att lyssna på den! Lycka till kära du!

 • Reply
  Hanna
  24 januari, 2017 at 19:09

  Vilket himla, himla bra inlägg! Är hopplös på att gå upp på morgonen, snoozar ofta alldeles för länge och vill verkligen förändra det och bli en pigg morgonmänniska. Har lustläst dina tips och nu ska det bli ändring helt klart!! Tack för ett toppenbra inlägg!

  • Reply
   Mary
   25 januari, 2017 at 19:58

   Åh men tack Hanna, vad fin du är!! <3 Håller tummarna för dig <3 Stor kram

 • Reply
  Lisa
  25 januari, 2017 at 11:38

  Åh, det här är precis det jag behöver läsa. Min morgonrutin är katastrof. Stress och tjat på trötta barn. Bara för att jag egentligen ligger för länge och bävar över att gå upp och snoozar. Nu är det dags att styra upp familjens mornar. Tack för inspirationen!

  • Reply
   Mary
   25 januari, 2017 at 20:04

   Vad glad jag blir, ja inte att din morgonrutin är katastrof, men att inlägget kom precis i rätt tidpunkt!

   Jag förstår lite vad du menar! Innan jag ”gjorde om mig” så var jag helt galet trött på kvällen men ville ändå inte lägga mig. Både jag och kärleken var lika. Vi började fråga oss varför vi inte ville lägga oss, för vi var ju så trötta, satt och nickade framför tv’n. Kom fram till den sjukt kontraproduktiva anledningen att vi inte ville gå upp dagen efter. Delvis på grund av jobb, för att vi visste att vi skulle vara trötta och stressade redan kl 06. Då borde man ju vilja lägga sig men vår stressnivå och ångest för att gå upp fick liksom den motsatta effekten. Galet! Efter att vi jobbat med vår dygnsrytm är det inte så länge, nu är vi trötta vid 21-22 och längtar efter att krypa ner i sängen. Det är heeeelt underbart!

   Lycka till ära du, håller tummarna! Stor Kram

 • Reply
  Sophia
  27 januari, 2017 at 23:04

  Åååh vad inspirerande inlägg! Har alltid önskat jag vore en morgonmänniska, men nu fick jag lite hopp om att det kanske går att ändra på. Tack för en grym blogg, fortsätt med det du gör. Ha en fin helg!

  • Reply
   Mary
   30 januari, 2017 at 18:42

   Åh tack, vad go du är!! Hoppas du blir hjälpt, även om det bara förändrar ngn timma så är det ju ett steg i rätt riktning. Lycka till! <3

 • Reply
  Wilda
  28 januari, 2017 at 09:37

  Åh vad jag tycker om det här! Jag har alltid varit en morgonmänniska men det senaste året har jag tappat det allt mer och blivit mer och mer trött. Jag vill verkligen få till det här igen och jag känner ju igen mig i det du skriver så mycket. När det fungerade så var det precis dessa tips jag följde. Tack för att du skrev detta så att jag kan ge mig själv en ny chans att må bättre och komma i fas med mig själv. För mig är alltid boven att jag gör för mycket kvällstid vilket sätter igång mig så mycket att jag inte kan somna när jag behöver. Tror iofs också att det har med utmattningen att göra, att det tar tid att varva ner, men det betyder ju bara att jag behöver lyssna på det rådet ännu mer.

  • Reply
   Mary
   30 januari, 2017 at 19:16

   Åh tack kära du <3
   Jag vet hur det känns, det är så lätt att man glider in i konstiga/fel/dåliga mönster som bara gör att man mår sämre. Jag kan själv vara på väg åt fel håll ibland. Ju mer stressad jag är, ju lättare är det att "glida iväg åt ngt håll". Ju mer jag håller mig till min struktur, ju bättre mår jag och ju bättre funkar..tja allt. Det är nog lite av min högkänslighet det där tror jag.

   Hoppas verkligen du kommer mer i fas med dig själv, det påverkar ju så mycket annat! <3 Känner igen mig i det där med kvällen, därför jag duschar på kvällen nu, kommer jag ner i varv och förbereder mig för natten. Blir som en liten ritual el vad man ska säga.

   Håller tummarna för att du kan komma ur lite av den där tröttheten, snart blir det ljusare och ljusare också vilket verkligen hjälper.

   Stor kram <3

 • Reply
  Agnes {Cashew Kitchen}
  30 januari, 2017 at 13:44

  Vet du. Jag har alltid trott att jag är en naturlig morgonmänniskas, men på senaste tiden har det varit så. himla. svårt. Har i flera veckor gått runt och känt det som att dagarna bara rinner mig ut händerna. Att jag inte kommer igång med jobb förrän 10-11 och då har min mest fokuserade och produktiva period redan passerat. Samtidigt, om jag tvingar mig upp på morgonen så mår kroppen så dåligt hela dagen. Behöver enormt mycket sömn just nu för att läka muskelinflammationer och annat. Så mitt problem ligger nog i att jag behöver varva ner TIDIGT på kvällen och faktiskt helst ligga och sova senast kl 22. Det är en utmaning är en vill mysa med sin sambo på kvällen! Tar till mig alla tips och ska försöka återgå till den där morgonmänniskan jag brukar vara 🙂 Tack för superbra konkreta tips och inspo!

  • Reply
   Mary
   30 januari, 2017 at 19:21

   Jag känner verkligen igen det där med att vara trött. Jag är rätt strikt med min sömn men ändå, bitvis känns den förlamande. Förlamande är verkligen ordet. Men jag vet att jag bara måste fortsätta med mina rutiner kring mat, motion och sömn. Fast jag ger mig själv mer sömn än på det ljusa halvåret, det bara måste jag, annars går jag under. Det låter inte bra med muskelinflammation, då behöver din kropp verkligen återhämta sig och vila. Den bryr sig ju inte om sånt som deadlines och jobb, kroppen alltså. Hälsan kör sitt eget race ändå….lika bra att lyssna <3

   Men förstår dig, balansen med jobb och rutiner och mer sömn och samboliv...inte helt enkelt. Hoppas du mår bra snart! Och tack, glad att du gillar den! ?
   Kram

   • Reply
    Agnes {Cashew Kitchen}
    31 januari, 2017 at 10:15

    Ja jag med, har verkligen förstått att jag behöver andra rutiner på vintern än på sommaren. Idag gick jag upp vid sju, precis när det började ljusna så smått, och det känns superbra att vara igång med bra morgonrutiner, även om det är lite kämpigt att gå upp 🙂
    Jaa alltså jag vet inte om det är muskelinflammation riktigt, men har triggerpunkter lite här och var i ryggen och höfterna som gör ont olika mycket beroende på dagsform, och som tar tid att läka. Har tagit det superlugnt i flera veckor nu och jag tror att det bara är att fortsätta sova bra, träna, äta ordentligt osv som krävs. Eventuellt återuppta akupunkturen 🙂 Kram!

 • Reply
  Jessika
  1 februari, 2017 at 22:57

  Oj vad den här texten träffade mig, känner igen mig i princip allt. Jag får stress och oroskänslor av blotta tanken på att kliva upp tidigt, älskar att vara vaken sent när det känns som att hela världen sover. Men är seg och på dåligt humör ofta, så det gynnar mig inte. Har ett jobb som gör att jag måste gå hemifrån före kl 7, men trots att jag gör detta varje vecka så känns det aldrig som att jag kommer in i rutinen. Kanske är det jobbtiderna jag får se över, så att jag kan kliva upp tidigt men ha gott om tid på morgonen så att kroppen får den startsträcka den behöver. 40 min räcker inte riktigt till, och att kliva upp tidigare känns helt omöjligt…

  Blir peppad på att ta itu med detta, så tack för bra inlägg!

  • Reply
   Mary
   27 februari, 2017 at 09:32

   Åh vad glad jag blir att du känner dig peppad! Gissningsvis har du så fel rytm i kroppen och det skapar def. stress i kroppen. Jag har varit med om exakt det där. Hade ett jobb där jag började 07 men hade ändå svårt att få in rätt rytm. Det är så mkt möjligheter som öppnat sig för mig när ”gjort om mig” till morgonpigg. Även om jag på grund av säg sjukdom eller en viss period i livet, inte klarar av att gå upp tidigt, så är det superenkelt för mig att svitcha tillbaka när jag följer dom här stegen. Lycka till fina du! Kram

 • Reply
  Helena
  25 april, 2017 at 10:08

  Tack för inspirationen! Jag kom hit via Elin (Nevnarien) som länkade till inlägget. Jag har faktiskt vart här inne förut men läste aldrig klart inlägget just då utan det ligger sparat i en mapp som heter ”att läsa”. Jag har tyvärr inte kommit så långt än men nu fick jag en push av Elin.

  Jag är verkligen en typisk kvällsmänniska men vill så gärna vara morgonpigg och vill vara ensam med världen och vill så mycket helt enkelt. Men det är lättare att tänka att man vill göra saker och hur man vill vara, men sen att verkligen vara/göra det är så mycket svårare!

  Men nu ska jag ge det ett försök.

  PS: Jag gillar verkligen tips nr 6. Jag har alltid valt en signal som jag hatar för att då vaknar jag. Men jag kanske ska tänka om där!

 • Reply
  Fia
  26 april, 2017 at 16:08

  Wow! Du har gett mej liiiite hopp! Hittade detta inlägg via Elin och kanske, kanske kan detta funka för mej som varit inte bara morgontrött men även morgontjurig av stora mått i hela mitt vuxna liv. Min man har lyckats bli morgonmänniska och jag är fasen avis på honom, (och jättearg på honom på morgonen om han lyckas släpa med mej upp…). Framför allt så är mitt problem att det ofta tar mej flera timmar att somna. Men även om jag fått sova 8 timmar är jag halvt medvetslös och sur som fan när jag vaknar. 9:30 är tidigast möjligt för mej att kliva upp och sen är jag väl VAKEN (och snäll) vid 11 kanske! Helt GALET!

  Jag ska följa dessa steg och se om jag äntligen skulle kunna vakna vid 6-7 på morgonen, yoga eller kanske ta en löprunda på MORGONEN istället för vid lunch. Det skulle betyda mycket för mej eftersom det då kanske inte känns som om ”det är försent” att göra något vettigt varje eviga dag. (Självklart får jag vettiga saker gjort på dagarna, men ofta med känslan att det är försent.)

 • Reply
  Anna
  10 augusti, 2018 at 17:44

  Det här inlägger var precis (!!!) vad jag sökte och behövde läsa. Vill så gärna skapa bra rutiner inför en nystart nu i höst. Och börja öva nu när det är ljust och enklare (om än inte enkelt) istället för när mörkret kommer. Tänk, det här inlägget kommer förändra min höst! Tusen tusen tack!

 • Leave a Reply