0
15 In Drickbart

RABARBERSLUSHIE MED LIME & FLÄDER

Dagarna flyger fram allt fortare, jag vet inte om det är våren, men å andra sidan borde det i så fall vara tvärt om. Att dagarna borde bli längre och längre och därmed långsammare. Ja jag vet inte om retoriken håller riktigt, men faktum är att det går rasande fort mot sommaren.
 
Rasande fort mot vår flytt går det också. Det är bara 3 veckor och 2 dagar kvar nu. Sen.. sen flyttar vi. Och vädret växlar mellan vansinnigt sommarvärme och vårig snålblåst. Vi har rabarber i frysen och jag gör rabarbergranité och rabarberslushie. Jag färgar min vita t-shirt rosa av rabarbersaft och mina svarta jeans har efter köksbestyren och flyttlådorna färgats rosagrå i något slags kamouflerande mönster. Mitt hår är för kort, ett oturligt och totalt misslyckat besök hos frisören, och det står åt alla håll. 
 

Och så står det kläder, porslin och möbler precis överallt. Jag  snubblar över gummistövlar jag dragit fram från garderoben i något slags hopplöst försök att få ordning och reda här hemma men det vill sig inte. Det är tumultartat, kaotiskt, kreativt och…kärleksfullt. jag och kärleken pratar i mun på varandra nästan hela tiden. Om huset och om ladan, om planer, drömmar och morgondimma. Om de där 17 rådjuren de sett utanför en morgon, de som bor där nu alltså. 

Om så påminner vi varandra om räven som sprang över åkern när vi var på besök och om solnedgången som färgade himlen rosa och som skapade ett romantiskt och drömskt skimmer över ödehusen som står några hundra meter bort.

Och så dricker vi mer rabarber-, lime- & fläderslushies och äter lakrits. För jag älskar lakrits. Jag är ju ändå halvfinsk. 
 

Och emellanåt så känns det som tiden står still. Och mellan flyttlådorna, kladdiga glas och kamerastativ vill jag bara lägga mig och andas och ta in att det är nu det händer. Det är nu vi flyttar till vårt hus. Vårt. Hus. Jag kommer alltid minnas den här tiden. Bära med mig den i hjärtat. ”Det är nu det händer”, upprepar jag i mitt huvud. 

Och Doris är 8 månader och vi älskar henne så mycket, men vara med på bild vill hon helst inte och far runt som en galenpanna så fort jag tar fram kameran. 
 
Och så kämpar jag med de sista detaljerna för bloggen, ja den nya alltså. Det är länkar och header och annat lull-lull däremellan. 
 
Och mellan allt flytt och kaos så passar det perfekt med en rabarbergranité, eller rabarberslushie med smak av lime och fläder. Hur som, är den vansinnigt god. Det enda är väl att den lämnar kladdiga fläckar på golvet som allt möjligt kan fastna i. Som hundhår, strumpludd och annat spännande. Om man spiller ut den där då. Så ni vet, känn er varnade! 
 
Men vansinnigt god, det är den! Och dessutom så enkelt att göra. Bara att skiva rabarber i tunna skivor och koka upp med vatten. För att bli av med trådar för rabarbern och för att få fina iskristaller, passerar man sedan rabarberkompotten genom en finmaskig sil och blandar slutligen med socker. När den fått vila i frysen i minst 6 timmar eller över natten är den klar.
 
Rabarbergranité förvandlas snabbt till en Rabarberslushie med Lime och Fläder genom att man blanda ner färskpressad limesaft och toppar upp med flädersaft innan man serverar. Enkelt och passar som både välkomstdrinka, läskande glass och efterrätt! 
 
Lycka till! 
 
RABARBERSLUSHIE MED LIME & FLÄDER
Läskande Rabarberslushie med Lime & Fläder, går även utmärkt att äta som Granité eller blanda med mer mynta och rom för en god sommardrink!
Skriv ut
Ingredienser
 1. Rabarberslushie med Lime & Fläder/Rabarbergranité
 2. 2-4 portioner
 3. 4 rabarberstjälkar, virka 400 gram.
 4. 3 dl + 3 dl vatten
 5. 1,25 dl rörsocker
 6. saft från 1 lime
 7. utspädd flädersaft
Instruktioner
 1. Skär rabarberstjälkarna i tunna skivor och blanda med hälften av vattnet (3 dl) i en stor kastrull. Låt rabarbern småputtra på medelhög värme, under lock, i cirka 5 minuter eller tills den är mjuk.
 2. Passera rabarbern, som nu är en mjuk puré, genom en finmaskig sil. Använd en sked för att pressa ut saft och mjukt fruktkött genom silen. Tillsätt sockret och rör tills allt socker löst, tillsätt resterande mängd vatten (3 dl). Frys sedan in i ett fryståligt kärl som rymmer mint 10 dl. Låt stå i frysen minst 6 timmar eller över natten.
Vid servering
 1. GRANITÉ: Låt rabarbern tina i 2-3 minuter. Skrapa sedan med en gaffel så att det rivs upp iskristaller. Skopa upp och lägg i glas. Servera tillsammans med en myntakvist.
 2. SLUSHIES: Följ instruktionerna ovan för Granité. Fördela sedan limesaften över granitén och toppa upp med flädersaft. Garnera med en myntakvist.
 3. Njut!
All things green http://allthingsgreen.nu/

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Ruth | HungryHeart.se
  21 maj, 2016 at 15:19

  Åh vad spännande att höra om ert hus! Du beskriver känslorna kring det så fint att jag också längtar efter att ni skall flytta in. =)
  Slushien/granitén låter fantastiskt god och som en perfekt törstsläckare när det blir riktigt varmt i sommar. Jag sparar receptet och tar fram det när solen tittar fram igen!

 • Reply
  Mary
  21 maj, 2016 at 19:54

  Hihi, tack snälla, det är verkligen lite lätt kaosigt här nu! Hoppas verkligen du provar när det blir lite finare väder igen! <3

 • Reply
  Anonym
  22 maj, 2016 at 00:44

  Mums 😀

 • Reply
  Victoria
  23 maj, 2016 at 15:14

  Gud va gott! Ska testa!

 • Reply
  Pia
  23 maj, 2016 at 15:55

  Mums, vad det lät gott! Och såg riktigt läskande ut! 😀

  • Reply
   Mary
   23 maj, 2016 at 20:44

   Tack Pia! Det är verkligen så sjukt läskande! Aldrig gjort just den här varianten innan men den kommer det bli många av i sommar. Slushien är så galet läskande, hoppas du blir sugen på att prova 😀

 • Reply
  Linnéa - The Hungry Gosling
  23 maj, 2016 at 17:10

  Åh så gott det ser ut! 🙂

 • Reply
  susana
  24 maj, 2016 at 20:27

  åh aå gott!! Älskar bilderna

 • Reply
  Fanny
  28 maj, 2016 at 11:27

  Vad gott det ser ut!

 • Leave a Reply