LÄNGTAN EFTER ETT ANNAT LIV…NU FLYTTAR VI!

Ni som följt mig ett tag vet att vi letat hus otroligt länge. En vadå…3…4…5 år eller något. Jag vill inte ens tänka på det. Men vi har inte hittat något. Orsakerna är många. Allt från att husen ligger nära stora vägar eller helt enkelt går upp för mycket i pris. Dessutom vill vi så gärna hitta något som är väldigt…avskilt, i brist på bättre ord. Vi har länge drömt om att hitta ett litet torp med vita knutar och spröjsade föntster, kakelugnar och knarrande trägolv. Drömmen om tystnad, om vidsträckta fält, om betande kossor, grusgångar, svampskogar, gårdbutiker och lugn. Om stjärnklara nätter och norrsken. Om bara fötter mot gräs och ett lantligt kök med vacker utsikt. 
Och nu, ja nu säljer vi vår lägenhet!
Och flyttar vart, undrar ni kanske nu. 
Vet ni..vi har ingen aning. 
 
Området det här huset ovan ligger i, som jag fotade i somras, älskar jag. Men det är inget hus som är till salu där, så vi får väl tälta eller nåt! Tacka vet jag allemansrätten! 
 
Jag skrattar högt för mig själv när jag skriver det, för sanningen är att vi faktiskt inte vet. Vi har inte den blekate aningn. Men vi vägrar helt enkelt att bo här ännu en sommar. Och när jag säger de orden högt för mig själv, när jag skriver dem, är det som att jag helt plötsligt kan andas igen, får luft i lungorna. Syre….som om jag inte andats ordentigt på flera år. Äntligen lämnar vi et här bakom oss. Jag går sönder om jag måste bor här en sommar till. Vi pallar helt enkelt inte. Vår längtan till landet har växt sig så stor att vi helt enkelt skiter i det här (det här = Stockholm/storstan) och helt sonika säljer lägenheten. Skickar ut budskapet i universum bara (vi är redo för hus på landet nu!) och så får det…lösa sig. Typ. Förhoppningsvis. Förmodligen…
Vet ni att vi har bott i vår lägenhet i 8 år i sommar. Vi trivdes, ja de första 2 månaderna. Egentligen trivdes vi nog mest över att ha flyttat ihop i en lägenhet som var stor nog för två personer. Men nu är vi ju både gifta och mer än lovligt trötta på att bo här. Bland  höghus och shoppingcenter och asfalt. 
Så vi flyttar någonstans dit universum och ödet tar oss. Dit vingarna bär och vinden blåser kanske man skulle kunna säga. 
Det är läskigt och spännande. Det känns lite som att falla fritt samtidigt som jag känner mig helt lugn. Trots att vi egentligen inte vet var vi hamnar eller hur det kommer bli så känner jag mig lycklig.  Äntligen! Jag skiter i om jag bor i tält, bara jag slipper bo här i storstan! Jag bara vet att det kommer ordna sig, och så har jag ju min kärlek vid min sida. Vi har vandra..och Doris. det här känns verkligen som årets äventyr. Det är inget som kan stoppa oss nu! 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

71 Comments

 1. Svara

  Anonym

  22 mars, 2016

  Åh, håller verkligen tummarna för att ni ska hitta ert drömhus. Men oavsett, otroligt modigt av er att bara kasta er ut! Så bra grej ju! Är så viktigt att inte bara fastna i det som känns "tryggt" på bekostnad av det som faktiskt känns rätt.

  • Svara

   Mary

   23 mars, 2016

   Tack Cecilia! Ja det är lite så vi tänker. Livet handlar inte bara om att ÖVERleva, utan att faktiskt leva också. Jag fick ju en Stroke för 5 år sen snart, och kan man få det när man är ung, ja då kan banne mig vad som helst hända. Lika bra att ta språnget, att våga, medan man lever! Kärlek till dig!

 2. Svara

  Ulrica

  22 mars, 2016

  Jag håller alla tummar att ni hittar ert paradis snart, och är så djupt imponerad av er som tar språnget. Jag och sambon sade senast i helgen när vi hälsade på hos mina föräldrar på landet att vi båda längtar ut från stan, och även om vi bor i villaområde utanför stadskärnan så kan jag sakna precis det du visar här ovan, grusvägarna, träden, skogen, det gröna.. och fågelkvitter kan jag sakna så det gör ont. Och gräsmatta, och rabatter att rensa, taggiga hallonbuskar och pelargoner i köksfönstret :). Jo, jag längtar massor men tror tyvärr aldrig att jag skulle ha kraften att ta språnget. Så jag drömmer vidare :).

  KRAM

 3. Svara

  Emma T

  22 mars, 2016

  Skönt att ha bestämt sig va? Förstår er precis. Även om vi inte bodde i storstad så fick jag lite panik av att inte kunna gå rätt ut, att bara ha en inglasad balkong och ingen stans att vara ute och samtidigt privat.
  Stort lycka till!

  • Svara

   Mary

   23 mars, 2016

   Det är SÅ skönt Emma. Så vansinnigt befriande "jag har lust att gråta av lättnad-skönt"!! Känns lite som att jag ömskar skinn, eller kanske som om ngåot tungt och vått precis tagits bort från mina axlar och jag kan andas igen! Men exakt så, vill bara kunna gå rätt ut bland ängar, gräs och skog.. Tusen tack kära du, tack för dina fina ord och pepp!

 4. Svara

  Sara i Åre

  22 mars, 2016

  klart det kommer ordna sig – och jag tror att när man väl tar steget över tröskeln utan att veta vad som väntar utanför dörren, ja då är det ofta så att det ordnar sig särskilt mycket!!

  men du; kan det vara så att det är lättare att hyra hus ute på landsbygden till en början? även om det inte alltid finns mycket till salu så finns det ofta en del att hyra.

  googla lammkatedralen i hälsingland, det var till salu nyss. en hälsingegård kanske vore något?

 5. Svara

  Sophie

  23 mars, 2016

  Något lär ni hitta! Om det inte spelar så stor roll VAR huset ligger, och mer om HUR det ligger, har ni redan bättre chanser. I Många glesbygdslän står massor av hus till försäljning, det borde ni klara!

  • Svara

   Mary

   23 mars, 2016

   Hehe men eller hur! Kärleken måste fortf kunna jobba, men i övrigt är vi rätt flexibla. Nu får ödet ta oss dit det är menat att vi ska vara!

 6. Svara

  Linda

  23 mars, 2016

  Gjorde samma resa för ca ett år sen. Köpte i och för sig huset innan jag sa upp min lägenhet, men lämnade innerstan för landet. Det bästa jag nånsin gjort. Hittade mitt drömhus utanför Lidköping 🙂

  • Svara

   Mary

   23 mars, 2016

   Åh vad spännande! Applåderar dig, älskar att höra om människor som följt sitt hjärta. Lite extra när det handlar om att gå emot allt man "borde/bör" göra. Kram

 7. Svara

  Anonym

  23 mars, 2016

  Vackert inlägg! Jag känner igen mig så!

  • Svara

   Mary

   23 mars, 2016

   Tack fina du, det värmer! <3 Hoppas du också följer ditt hjärta!

 8. Svara

  Minna

  23 mars, 2016

  Jag kan rekommendera Ydre kommun i Östergötland. Där finns ofta flera hus till salu och vacker natur. Finns många småföretagare att gynna (närproducerat kött, ost osv)
  Gott om avskildhet finns det också!

  • Svara

   Mary

   23 mars, 2016

   Hej Minna, tack vad go du är som delar med dig av dina tips <3

 9. Svara

  Agnes {Cashew Kitchen}

  23 mars, 2016

  Det kanske är precis det här som behövs för att det där huset äntligen ska dyka upp! Jag tror det. Nu bestämmer vi det. Ser fram emot att ser var ni hamnar, och förstås att sedan hälsa på! 😀
  Stor kram!
  Agnes

 10. Svara

  Anonym

  23 mars, 2016

  I min sommarby, Östhammars kommun, finns ett torp som skulle behöva ngr som verkar så dedikerade som ni. Grannar som man kan höra men inte se, skog, rött torp m vita knutar, trägolv, oinrett, saknar indraget vatten,.stor lada… Ägs av ettpar boendes i Tyskland som tappat intresset. Synd…

  • Svara

   Mary

   23 mars, 2016

   Vi tittar faktiskt i östhammar med, tråkigt att de tappat intresset och bara låter det förfalla. Att man inte bara säljer det.. 🙁

 11. Svara

  Chatrine

  23 mars, 2016

  Östgötaslätten som granne, en bygd full av kultur och odlingar – men vettigt avstånd till de bägge större vägarna som går genom slätten så det är ändå tyst. Jag är lite småkär i det här huset. Nu tror jag inte att jag kan få maken att köpa ett hus till men jag kan i alla fall tipsa om det 🙂

  http://www.blocket.se/ostergotland/Heda_Hedaborg_1_63502863.htm

  • Svara

   Mary

   23 mars, 2016

   Naw, vad go du är som tipsar, ska definitivt kolla in huset!

 12. Svara

  Helen

  23 mars, 2016

  Vilket gulligt hus! Så fina sonmarbilder, lycka till . Hoppas ni hittar ♡

  • Svara

   Mary

   23 mars, 2016

   Visst är det sött och tusen tack för de fina orden och lyckönskningarna!

 13. Svara

  Katarina

  23 mars, 2016

  Stort lycka till! Jag håller tummarna att ni hittar något. Kram!

 14. Svara

  Ruth | HungryHeart.se

  23 mars, 2016

  Det är så himla bra och modigt gjort av er att våga ta steget! Tänk så fantastiskt det blev när du lyssnade till ditt hjärta och sade upp dig från ditt förra jobb för att istället satsa på matfoto och -styling. Jag har en känsla av att det här kommer bli bra…
  Jag känner så väl igen mig i din längtan efter att bo på landet. Det tog mig 34 år innan jag äntligen kunde kunde bosätta mig där och nu vill jag aldrig mer bo i stan. Tyvärr måste vi av personliga skäl sälja vårt hus nu och jag vet inte om det eventuellt skulle kunna vara intressant för er?
  Det ligger ute på landet i Värmland och är inte ute till försäljning än. Det är en herrgårdsvilla från sekelskiftet med fyra kakelugnar, vedspis, ca 3 meter i takhöjd, gamla trägolv med breda plankor, lindallé, trädgård med 20 st äppelträd samt päron, körsbär, vinbär, krusbär, hallon, smultron, vindruvor, syrén och stockrosor. Det finns ett litet mysigt gårdshus med eldstad. Minihönshus. Dessutom kostar det mindre än en plutt-etta i Stockholm.
  Jag håller alla tummar för att ni hittar ert drömhus! Kram

  • Svara

   Mary

   23 mars, 2016

   Tack Ruth, vad fin du är! <3 Visst är det så, jag tror många hjärtan där ute bultar för hela andra saker än man pysslar med, man måste bara våga lyssna! Vad tråkigt att ni måste sälja ert hus, hoppas det inte är något för tråkigt eller allvarligt <3 Det låter magiskt fint, ert hus alltså, skicka länk när det ligger ute! <3 Stor kram på dig och en extra varm kram för vad än det är för personliga skäl som gör att ni säljer ert hus

 15. Svara

  Desiree

  23 mars, 2016

  Coolt och modigt. Ibland behover man ta det tar spranget ut I intet och jag tror nog att det kommer att bli bra och losa sig. Jag onskar er stort lycka till och hoppas att ni hittar ett hem som kanns ratt for er och dar ni kommer att trivas.

 16. Svara

  Beatrice

  23 mars, 2016

  Modigt och helt underbart!
  Om ni överväger Skåne borde ni kolla på Bjärehalvön. Världens bästa plats på jorden. Lantligt men ändå nära till allt (tåg, flyg, malmö osv) och så är det sveriges mat-mecka. Bättre ställe går inte att hitta! 😉

 17. Svara

  Beatrice

  23 mars, 2016

  Modigt och helt underbart!
  Om ni överväger Skåne borde ni kolla på Bjärehalvön. Världens bästa plats på jorden. Lantligt men ändå nära till allt (tåg, flyg, malmö osv) och så är det sveriges mat-mecka. Bättre ställe går inte att hitta! 😉

 18. Svara

  Annica

  23 mars, 2016

  Vet du, jag förstår dig så väl, jag har vuxit upp i den drömmen, haft hus som nu är sålt, bor nu i Stockholm för studier och längtar efter att illa kvickt få stoppa tillbaka fötterna i gräset, bära ved under norrskenet, allt det där fantastiska. Håller tummarna för er, och för oss. (vi kanske blir grannar ;))

  • Svara

   Mary

   23 mars, 2016

   Åh jag förstår dig. Jag pluggade ju också i Sthlm, och en termin i Umeå (men det är en annan historia) och det känns så magiskt att bara lämna allt det här nu. Att bära ved under norrskenet, alltså det låter helt magiskt!! Ja vem vet, vi kanske blir grannar! 😉

 19. Svara

  Annica

  23 mars, 2016

  Vet du, jag förstår dig så väl, jag har vuxit upp i den drömmen, haft hus som nu är sålt, bor nu i Stockholm för studier och längtar efter att illa kvickt få stoppa tillbaka fötterna i gräset, bära ved under norrskenet, allt det där fantastiska. Håller tummarna för er, och för oss. (vi kanske blir grannar ;))

 20. Svara

  Annica

  23 mars, 2016

  Vet du, jag förstår dig så väl, jag har vuxit upp i den drömmen, haft hus som nu är sålt, bor nu i Stockholm för studier och längtar efter att illa kvickt få stoppa tillbaka fötterna i gräset, bära ved under norrskenet, allt det där fantastiska. Håller tummarna för er, och för oss. (vi kanske blir grannar ;))

 21. Svara

  Annica

  23 mars, 2016

  Vet du, jag förstår dig så väl, jag har vuxit upp i den drömmen, haft hus som nu är sålt, bor nu i Stockholm för studier och längtar efter att illa kvickt få stoppa tillbaka fötterna i gräset, bära ved under norrskenet, allt det där fantastiska. Håller tummarna för er, och för oss. (vi kanske blir grannar ;))

 22. Svara

  Malin

  23 mars, 2016

  Åh, jag känner exakt likadant! Ska sälja min lägenhet i stan och förhoppningsvis flytta norrut. Skiter det sig med ny bostad har far min lovat att jag alltid kan få bo i hans gäststuga i skogen. Känns tryggt! Hoppas ni hittar ert drömhus nu 🙂

  • Svara

   Mary

   24 mars, 2016

   Yayy! Åh grattis till dig! <3 Ja vi har också en nödlösning, fast det är mer ett "rum" i pappas lägenhet. Men då är vi närmare områden vi vill bo i och har enklare att ta oss ut på helgerna samt att leta i olika områden. Nu är det minst 1,5 timma tills ställen vi vill bo och vara på. Minst. Då blir det lite svårare att vara spontan och ta sig ut. Men det är verkligen ingen bra lösning (typ 10 kvm rum), men OM vi verkligen inte hittar ngt annat! Kram på dig

 23. Svara

  Gunilla

  24 mars, 2016

  Och jag har längtat hela livet efter att bo på landet… sitter i en mexitegelvilla och är på helt fel plats. För att göra allt svårare är sambon HELT ointresserad av landsbygden…

 24. Svara

  Theresa

  24 mars, 2016

  Det ser skønt ud! Alt for dejligt 🙂

  • Svara

   Mary

   25 mars, 2016

   Ja, det är fantastiskt där på landet 🙂 Nu ska vi bara finna ett hus också! 🙂

 25. Svara

  Ekologiska Ester

  25 mars, 2016

  Vet du, min syster med familj hade ett område de ville flytta till men inget hus var till salu så de spanade in deras drömhus och skrev ett brev till personen som ägde stället. Personen i fråga hade haft tankarna på att sälja men aldrig kommit till skott och det hela slutade med att systeryster fick köpa sin drömgård. 😀

  • Svara

   Mary

   27 mars, 2016

   Ja men jag har hört om det där, låter väldigt spännande och annorlunda tillvägagångssätt. Min mans svägerskas syster gjorde exakt så och flyttade till sitt drömhus.

 26. Svara

  Jennifer

  25 mars, 2016

  Vilken härlig text. Jag är så glad för er skull! Är helt säker på att det kommer bli jättebra. 🙂 Varmt lycka till med att hitta ert paradis! ?

 27. Svara

  Maria Ekblad - nyföddfotograf i Göteborg

  26 mars, 2016

  Ååh vad modigt och spännande! Lycka till med att hitta ert drömhus. ☺️

  • Svara

   Mary

   27 mars, 2016

   Ja det känns otroligt spännande att inte veta exakt vart det bär påväg! Tusen tack för lyckönskningarna!

 28. Svara

  Ingrid

  27 mars, 2016

  Wow! Vad spännande!!

  • Svara

   Mary

   29 mars, 2016

   Tack Ingrid, det känns verkligen superspännande!!

 29. Svara

  marie

  28 mars, 2016

  Äntligen, Så glad jag blir för er skull. Ska bli spännande att se vart ni hamnar. Jag förstår er panik att vilja fly lägenhet sommartid.
  kram

 30. Svara

  Marie

  28 mars, 2016

  Att flytta när man vantrivs är underbart.
  Vi flyttade för några månader sedan,inte till ett hus men en lägenhet ute på landet.
  Det är som du beskriver man kan andas igen.
  lycka till och det ordnar sig ?

  • Svara

   Mary

   29 mars, 2016

   Vad kul att ngn annan känner igen sig i det där med att kunna andas. Och vad glad jag är för din skull att du fått flytta dit du trivs bättre! Tack för dina fina kommentar! <3

 31. Svara

  C

  29 mars, 2016

  Har ni funderat på att hitta huset på ett ställe och tomten på ett annat och flytta huset dit? Ibland kan man få tag i hus mer eller mindre gratis, bara man monterar ner dem och flyttar dem.

  https://www.gysinge.com/products/439/flyttning-av-gamla-hus

  http://flyttatorp.blogspot.se/

  http://www.gardochtorp.se/husflytt-mot-alla-odds.aspx?article=8039

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14736317.ab

  http://www.hemnet.se/resultat

  • Svara

   Mary

   30 mars, 2016

   Hej! Jo visst, men det är inte alltid så enkelt har vi märkt när vi sökte lite på det. De har tydligen förbjudit det där i vissa delar av landet eftersom massa hus flyttades från var det Dalarna. Minns inte, men iaf så fanns det tillslut alldeles för få gamla hus kvar. Så jag flyttar ogärna hus. Sen kan det så klart vara i samma i samma område och då är det ju en annan sak 🙂 Men skulle den möjligheten uppenbara sig så är vi inte alls negativa till att göra så! Tack för tipsen fina du!

 32. Svara

  hannah

  29 mars, 2016

  åh, så underbart att läsa om detta!! jag är själv så upp-över-öronen förtjust i livet på landet och dagdrömmer om torp att renovera och frukostar som kan förtäras med utsikt över skogar, berg, ängar och sjöar. jag tycker ni gör alldeles rätt och jag tvivlar inte en sekund på att universum kommer se er önskan och skänka er något alldeles underbart snart!

  ps. lyssnade på dig i podcasten källan och fann avsnittet så makalöst inspirerande. tack för peppen!! <3

  • Svara

   Mary

   30 mars, 2016

   Ja exakt så som du beskriver! Frukost med utsikt över ängar, skog och åkrar..eller sjöar och berg för den delen (ja det beror ju lite på vart man hamnar!). Jag tror också det, skicka ut det liksom så kommer det tillbaka! 🙂 Och tusen tack, åh vad go du är, så fina ord om min medverkan i Källan, det värmer ända in i själen ska du veta! Stor kram

 33. Svara

  Sandra

  30 mars, 2016

  Så himla spännande och inspirerande att ni bara GÖR! Det kommer bli hur bra som helst för er nu när vi valt att bara släppa taget och lita på att det löser sig, det är jag säker på. Ska bli så kul att få följa er resa mot det livet ni längtat efter. Hurra!

 34. Svara

  Malin´s diner

  31 mars, 2016

  Jag lovar att fortsätta hålla ögonen öppna. Tänker ofta på dig när jag läser inredningsreportage i tidningar typ Lantliv. Tänker att det hade Maria tyckt om. 🙂 Jag håller alla tummar och tår på att ni hittar rätt hus alldeles snart! <3

  Kram kram

  • Svara

   Mary

   4 april, 2016

   Tack goding, vad fin du är!! <3 Stor kram

 35. Svara

  Anneli

  1 april, 2016

  Gör det!!!
  vi gjorde det för 15 år sedan, har aldrig ångrat det.
  Från Storstockholm till "långt ute på landet" utanför Karlskrona…..Nej vi hade inget jobb, inga bekanta men allt ordnade sig, lite fattigt en period, men så kul vi har/har haft.
  Vill och vågar man så är det en höjdare!!
  Lycka till

 36. Svara

  Anonym

  4 april, 2016

  Härligt initiativ ändå. Allt löser sig till slut ?

 37. Svara

  HojnaSandra

  4 april, 2016

  Åhh, vad spännande att kasta sig ut kanske det som krävs om man vill få till en förändring ibland.

  Om ni kan tänka er att flytta låååångt norrut där man får ett fint hus för nästan inga pengar alls så kommer ett litet tips här: http://www.maklarringen.se/Kopa/Objektsida/?objectid=OBJ16224_1431073176&source=hemnet

LEAVE A COMMENT