RUSTIKA KÖK & NATURMATERIAL

Jag är så otroligt pepp den våg av traditionellt hantverk som kommer nu. Jag ser mer och mer keramik, träsmide och annat vackert handarbete i allt från magasin, bloggar och böcker men även företag som Ikea har hakat på och äntligen fattat (om inte hela så i alla fall halva) grejen och jag måste säga att det sög till lite i magen när jag såg deras senaste serier som ska presenteras i februari.Och en av de stora anledningarna till att jag älskar naturmaterial är ju att det finns en hållbarhetsfaktor i det hela. Det blir inte samma slit och släng helt enkelt. 
 
Jag älskar den där svarta vägghyllan (FALSTERBO) som liksom är en blandning av lantlig mys och insdustriell nakenhet som jag tycker så mycket om. 
Och det här köket (TORHAMN) i massivt trä och askfaner har så klart en modern ”touch” men andas ändå någon slags rustik tidslöshet vilket jag verkligen välkomnar. Jag är så trött på vitfärgad faner och högblanka ytor. Jag vill se mer naturmaterial, sådant som andas i alla fall lite tradition och hanterk, lite kärlek och lantliv utan att för den skull bli chabby chic.
Det här påminner mig verkligen om en helt annan tid. Jag tycker att det är så vackert att ha öppna hyllplan och krokar att hänga saker på, dessutom frigör det golvyta. Och sedan att skärbrädorna stolt får står framme med sin patina, istället för att gömmas undan i lådor eller skåp, berättar en historia för den som är på besök. Och det välkomnar och värmer verkligen! 
Hjärtat slog även ett lite extra slag när jag såg de otroligt fina textilierna (VARDAGEN) som ska komma. Linne! Åh vad jag älskar linne. Nu köper jag det mesta av mina linnehanddukar till köket på second hand och loppisar men varvar det även med nyproducerade linnehanddukar från mer lättillgängliga butiker. Det finns något genuint och ärligt med linne. Det slits så vackert och håller så länge och ger dessutom vilket kök som helst ett lyft. 
Jag tycker verkligen om de där burkarna med lock, perfekt att variera alla mina burkar med ”patentlock”…
Om du aldrig köpt eller ägt kökshanddukar i linne så är det ett stort tips från undertecknad. Det är ett så fantastiskt skönt material och blir bara vackrare med tiden. På loppisar finns de ofta, men vill man inte slita allt för hård på dem kan det så klart vara bra att varva med något man inte håller riktigt lika kärt och som man kanske vågar slita på mer. Dessutom är det faktiskt inte alls som har ”tillgång” till loppisar och har möjlihet att åka iväg och leta linnehndukar där, och då är det ju bra att de finns att få tag på någon annan stans.  
 
Så, vad säger ni, är ni lika pepp som jag är eller är det inte er stil? 
ALLA bilder från IKEA
 
Och psst..Klicka gärna på hjärtat under blogginlägget om ni gillar det (för då vet jag vad ni gillar eller…inte gillar), kram på er!
 
Psst 2. Det här är INTE ett sponsrat inlägg, bara mina egna ärliga tankar och åsikter. Puss på er! 
 
 
 
Taggar:

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

24 Comments

 1. Svara

  Anonym

  18 januari, 2016

  Åh! Alldeles, alldeles underbart 🙂

  • Svara

   Mary

   19 januari, 2016

   Eller hur!!! <3

 2. Svara

  ISA

  18 januari, 2016

  vill flytta nånstans med stort, fint kök NU. direkt.

  • Svara

   Mary

   19 januari, 2016

   Då är vi två!! 😉

 3. Svara

  Ulrica – Krii's Kitchen

  18 januari, 2016

  Jag älskar verkligen också linnehanddukar. Jag är dock bortskämd med att ha morföräldrar som jobbat på Almedahls väveri när det begav sig. Morfar berättade att dom varje månad fick köpa linnedukar i bland annat hellinne (!) och andra linnetyger och linnevaror för personalpris. Det hade man inte riktigt haft råd med idag kan jag säga. 🙂

 4. Svara

  Josephine

  18 januari, 2016

  Precis min stil! älskar bilderna, verkligen inspirerande. Kul att Ikea är så snabba på att snappa upp trender och göra dem tillgängliga!

 5. Svara

  Anonym

  21 januari, 2016

  Vilken härlig blogg! Kika gärna in hos mig! Gravid med mitt tredje barn som kommer i maj ☺️☺️

  • Svara

   Mary

   25 januari, 2016

   Hej Jennifer, tack snälla, vad go du är! <3 Grattis till bäbisen och lycka till!

 6. Svara

  Mårtenssons Kök

  3 februari, 2016

  Ja här bor vi ju i en lägenhet med originalköket från 1937 kvar, så något slit och släng kvalar det inte in under:) Fast det sorgliga är att så fort någon hyresgäst flyttar så renoveras både kök och badrum, då ryker all gammal fin inredning ut, det stora underbara skafferiet rivs och in kommer IEKAs tråkigaste vita standardkök. 🙁

 7. Svara

  Anonym

  6 februari, 2016

  Tycker de är riktigt fint! 🙂

  • Svara

   Mary

   28 februari, 2016

   Eller hur, så behagligt och lugnt på ngt sätt!

 8. Svara

  Mallan

  8 februari, 2016

  Wow!! Vi håller precis på titta på att renovera vårt kök men nu fick jag helt ny inspiration!! Färgerna går så bra i varandra.

 9. Svara

  Sandra

  10 februari, 2016

  Jag vet ju vad du sysslar med om dagarna men vill ändå säga att jag saknar dina blogginlägg <3

 10. Svara

  Nora Bååth

  14 februari, 2016

  Så fint med enkla och gjordnära färger!
  btw, fint efternamn 😉

  • Svara

   Mary

   28 februari, 2016

   Men visst är det! Åh kul, en till "bååth". 😀

 11. Svara

  Rania {Rania Maria Photography}

  23 februari, 2016

  Svar: Tack snälla du! <3 Kul att du är här och läser + kommenterar 😀 *dansar* Du är så välkommen oavsett, men lemonad och bakverk är ju väldigt väldigt tacksamt 😉 Kraaam

  • Svara

   Mary

   28 februari, 2016

   <3 Hihi it’s a date! 😀

 12. Svara

  Amanda

  28 februari, 2016

  Sååå fint!!

LEAVE A COMMENT