48 In Godis & Snacks

KANDERADE PEKANNÖTTER MED SMAK AV KANEL

Det har varit så sjukt aprilväder senaste tiden, ja det är väl få av oss som missat det, men det har inte gjort så mycket eftersom jag har varit hemma och förberett för vår flytt. Det finns något meditativt med att lugnt och metodiskt plocka ner hemmets alla små inredingsdetaljer, porslin, glas och andra dyrgripar och linda in dem i silkes- och tidningspapper, att varsamt rulla bubbelplast rund de lite extra känsliga ägodelarna i hemmet och att se lägenheten sakta, bit för bit, tömmas på prylar.
 

För någon vecka sedan var vi även iväg och besiktigade huset. Då passade vi på att ta mått på allt från takhöjd till hur stort matbord vi egentligen får plats med. Dessutom passade vi på att titta runt lite i skogen vid huset. 

Jag som älskar att plocka svamp jublade glatt, för jag att det är bra svampskog i krokarna runt vårt nya hem och det finns både lingon- och blåbärsris vilket gör att jag längtar efter att gå på skattjakt.  Just nu är naturen inte så spännande, den är lite småtråkig och väntar bara på lite mer sol och värme, bara precis att den kan explodera i gröna knoppar. 
 
Men trots att naturen inte visar sig från sin bästa sidan så ser jag det ändå. Jag ser all skönhet som snart kommer visa sig i takt med att vädret blir allt mildare. Exempelvis finns det i gläntan, ja som ni ser längre in i bilden, spår av en fantastiskt vacker äng med högt gräs. Och det är sånt jag går omkring och funderar på medan jag plockar ihop våra ägodelar. Vad blommar i vår trädgård, vad finns det i skogen bakom huset och var kommer jag hitta min absoluta favoritplats i skogen?
 
Så jag packar vidare, filosoferar och drömmer mig bort.
 
I helgen ska vi ta uti med källaren, ja ni vet dom där flyttkartongerna i källaren (eller på vinden) som man knappt vet vad de innehåller. Vi ska rensa och ge bort samt sälja sånt vi bara samlar på hög. Som vi inte använt på de 10 år vi (snart) varit tillsammans. För vi har bestämt att till det nya huset tar vi inte med oss något vi verkligen inte använder eller behöver. 
 
Och eftersom helgen kommer möta oss med källardamm och flyttkartonger så passar jag på att göra extra gott snacks för oss att mumsa på för lite mer energi. Det blir egna rotfrutkschios, popcorn  och kanderade nötter. 

Jag älskar kanderade nötter och mandlar. Ja egentligen älskar jag nog allt kanderat. Det bästa är ändå pekannötter jag gör själv, för köpevarianten är ofta så vansinnigt galet söt att jag knappt vet vart jag ska ta vägen. De första 2 är goda, men sen börjar det bli lite väl sött i munhålan. Men när jag gör egna kan jag halvera mängden socker och få en lagom söt kanderad mandel eller nöt. Dessutom kan jag krydda som jag vill, exempelvis som kanel. Mmm..kanel. Kanel och kanderade nötter gifter sig bra i munnen det kan jag lova er! 
 
Här kommer mitt recept på lite mindre söta, men ändå alldeles tillräckligt söta, kanderade pekannötter. Det går utmärkt att byta ut nötterna mot mandlar eller din egen favoritnöt!
 
KANDERADE PEKANNÖTTER
Kanderade pekannötter med smak av kanel. Enkla och magiskt goda!
Skriv ut
Ingredienser
  1. 3/4 msk mald kanel
  2. 1/2 tsk salt
  3. 1 dl strösocker
  4. 1 liten äggvita
  5. 7 dl/cirka 350 gram pekannötter
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 150 grader och blanda kanel och salt i en liten skål, blanda noga. Vispa upp äggvitan till ett vitt lite tjockare skum och rör ner nötterna, rör tills alla pekannötter är täckta av äggvita. Rör därefter ner kryddblandningen, blanda noga, och tillsätt slutligen socket. Se till att allt sockret fastnat på nötterna innan de rostas.
  2. Strö ut nötterna på en plåt täckt med bakplåtspapper och rosta dem i cirka 40 minuter, rör om efter halva tiden. Tag därefter ut plåten från ugnen och låt dem svalna på ett galler. Nötterna och sockret kommer hårdna när de svalnar.
  3. Förvara dem torrt och svalt.
All things green http://allthingsgreen.nu/
 
 
 
 

You Might Also Like

48 Comments

  • Reply
    Anonym
    26 april, 2016 at 14:05

    Lät verkligen gott!

    • Reply
      Mary
      26 april, 2016 at 20:01

      Tack, det är verkligen supergott!

  • Reply
    Emma
    26 april, 2016 at 16:36

    Mums, ser ju helt fantastiskt ut! 😀

  • Reply
    Sara i Åre
    26 april, 2016 at 18:49

    jag älskar att flytta; att få drömma om nystart och hur städat, strukturerat och välorganiserat jag ska ha i det nya. en flytt är så nära kopplad med drömmar i min värld – men så älskar jag förändring och förnyelse. jag tror jag älskar dina kanderade nötter också – skicka hit några vettja!!

  • Reply
    Linnéa - The Hungry Gosling
    27 april, 2016 at 08:22

    Vad gott det ser ut! Och så härligt med ett hus så nära naturen 🙂

    • Reply
      Mary
      27 april, 2016 at 08:41

      Hej Linnéa! Tack, det är verkligen såå gott!! Ja om man gillar kanderade nötter eller mandlar då. Men sådär lagom sött, istället för översött så det nästa kliar i munnen. Och ja, det känns magiskt..2 km (minst) med fri utsikt över åkrar och ängar..och så skogen i ryggen precis bakom huset. Lyckan är total kan jag säga. <3 Kram på dig och tack för din fina kommentar

  • Reply
    Anonym
    27 april, 2016 at 08:59

    Vad gott det låter!

    • Reply
      Mary
      27 april, 2016 at 09:01

      Tack Hanna, lovar att det är supergott! 🙂 Och så himla enkelt att göra också!

  • Reply
    Sharon
    27 april, 2016 at 10:21

    Åh vad gott det ser ut! Så jäkla myigt med ett hus nära naturen! Min dröm är att bo i en mysig stuga mitt ute i skogen… men vi får se hur den planen går 🙂

    Kram

    • Reply
      Mary
      27 april, 2016 at 11:07

      Tack Sharon! Ja det känns som en dröm faktiskt, när vi var där på visningen högg det bra till i magen och jag kände att "här vill jag bo!" Håller tummarna för dig och dina drömmar! Kram

  • Reply
    Anonym
    27 april, 2016 at 15:49

    Oj. Där dog jag för en sekund. Vet ju hur himla gott nötter, speciellt kanderade, är!! Att man kan dra ner på sockermängden förvånar mig inte. Mer socker och mindre nötter gör ju att man kan sänka produktionskostnaden. Ett välanvänd knep från matindustrins sida tyvärr:(

    Vet du, Mary, när man läser om dina flyttningsplaner märker man hur entusiastisk du är. Texten utstrålar verkligen den glädje du känner inför det nya huset. Jag blir verkligen glad av att läsa texten och dela den glädje du känner. Lycka till nu med flytten och det framtida svampplockandet. Kram Hedvig:)

    • Reply
      Mary
      27 april, 2016 at 17:28

      Men vad fin du är, tack goaste du för den varma kommentaren! <3 Ja exakt, det känns som att matindustrin gör tvärt om mot hur vi så klart vill ha det. Dessutom använder man säkerligen glukossirap eller dylikt. Här tycker jag det är precis rätt blandning, mkt nötter, smak av kanel och så lite lagom med socker. Det är mkt socker ändå tycker jag, och kandering är ju ändå kandering, men utan att vara sådär "over the top". Man gör det alltid bättre själv med andra ord 😉
      Och så himla gulligt..alltså att du tar upp det i texten och att du delar med dig. Det känns faktiskt speciellt för mig, som att du kan läsa mig lite mellan raderna. Ja jag skriver det ju explicit också men ändå känner jag att min lycka på ngt sätt inte kan sammanfattas i ord. Tror att mycket av mina inlägg kommer genomsyras av den lyckan framöver. <3 Tusen tack för fina ord och lyckönskningarna! Stor kram

  • Reply
    Anonym
    27 april, 2016 at 15:54

    Undrar du varför kommentar sju är anonym? Det undrar jag med. Självklart står jag för mina ord., råkade bara klicka på publiceringsknappen lite för snabbt:) men så kan det gå. Om det inte har framgått är det alltså jag är författaren bakom kommentar sju

  • Reply
    Paulina
    27 april, 2016 at 16:02

    Åh, älskar kanderade nötter! 😀 Mums!

    • Reply
      Mary
      27 april, 2016 at 17:29

      Då är vi två!! <3

  • Reply
    Anonym
    27 april, 2016 at 19:31

    guuud så roligt, jag vill också flytta!! 😀

  • Reply
    Anonym
    27 april, 2016 at 21:03

    Nötterna verkar smaskens!

    • Reply
      Mary
      28 april, 2016 at 21:14

      Kan lova att de är sjukt smaskens!

  • Reply
    Anonym
    27 april, 2016 at 21:58

    Så himla fina bilder! Verkligen KÄNSLA i dom 🙂

  • Reply
    Ema
    27 april, 2016 at 22:50

    Fantastiskt! Tack för tips! Måste prova 🙂

  • Reply
    cavajatack.se
    27 april, 2016 at 22:51

    Så gott!!! Och så otroligt fina bilder <3

    • Reply
      Mary
      28 april, 2016 at 21:14

      Tusen tusen tack snälla du!!

  • Reply
    Elin
    28 april, 2016 at 11:55

    Åh ser himla smaskigt ut! 😀

    • Reply
      Mary
      28 april, 2016 at 21:14

      Tack Elin, de är verkligen SÅ goda!

  • Reply
    Jenny
    28 april, 2016 at 12:49

    Åh vad gott det ser ut! Och otrroligt mysig blogg!

    • Reply
      Mary
      28 april, 2016 at 21:13

      Tack snälla du för dina fina ord!

  • Reply
    Anonym
    28 april, 2016 at 20:30

    Men muuums! så fina bilder också <3

    • Reply
      Mary
      28 april, 2016 at 21:13

      Tack Linn! <3 Psst..snyggt efternamn 😀

  • Reply
    Anonym
    28 april, 2016 at 21:50

    Låter suuuupergott ju!

    • Reply
      Mary
      29 april, 2016 at 09:50

      Tack Matilda, är så himla gott! <3

  • Reply
    Sandra
    29 april, 2016 at 08:40

    Men lägg ägg så gott! Ska lätt göra det här snart <33

    • Reply
      Mary
      29 april, 2016 at 09:49

      Alltså så sjukt gott, lovar! 😉 Speciellt med lite mindre socker, tycker jag iaf! Ta hand om dig och ärtan i magen (som är en STOOOR ärta nu 😉 ) Kram

  • Reply
    Biggeros
    29 april, 2016 at 10:42

    Ser så gott ut men tyvärr äter jag inte något med socker utan använder mig av stevia. Det kanske även går bra. Vem vet..
    Så rogivande att bo nära naturen. När vi bodde i Sverige bodde vi på en stor ö intill skogen. Det var så lugnt och fridfullt och mycket som naturen kan erbjuda. Fördelen med en flytt är att man får utsorterat och slängt mycket. Lycka till med flytt och allt:))

  • Reply
    Anonym
    29 april, 2016 at 19:32

    Verkligen aprilväder! Snö, regn och sol under en och samma dag!

    • Reply
      Mary
      7 maj, 2016 at 22:06

      Men eller hur! Men nu har det blivit så magiskt vackert istället, hej sommar säger jag bara! <3

  • Reply
    Viktoria
    29 april, 2016 at 20:19

    Åh ser jättegott ut! Ska verkligen prova med att krydda med kanel, en av mina favoritsmaker.

  • Reply
    mittgodastefinaste
    30 april, 2016 at 06:04

    Måste prova!
    Älskar också allt som är kanderat!

    Kram Jenny

  • Reply
    Vilma
    30 april, 2016 at 16:41

    Ååh det där skulle man inte tacka nej till!

    • Reply
      Mary
      7 maj, 2016 at 22:05

      HIhi, tack snälla!

    Leave a Reply