HASSELNÖTSBROWNIE MED KOLASÅSTOPPING

Nu har våren äntligen kommit och det känns lite som att vi lämnar den där mörka och gråa bakom oss. Och även ifall att vädret skulle bestämma sig för att gäöra en u-sväng så känns det som att det inte spelar någon roll längre, nu är det vår, banne mig! Det är dags för ljusare tider, mer sol och dagsjus, krokus, tussilago och vårjackor. 
 
Men det är inte rätt att bara blicka framåt utan att säga adjö till det vi lämnar bakom oss. Ja, eller det är det jag intalar mig själv i alla fall när jag står med ett fat fullt av kladdiga och ljuvligt goda hasselnötsbrownies med kolasåstopping framför mig. 
 
Det här är mitt favoritrecept på brownies som jag uppdaterat med hackad hasselnötter och en härlig kolasås som jag ringlar över kakan precis innan servering. Ät som den är eller tillsammans med lättvispad grädde ochh kanske en ätbar blomma eller två som dekoration. 
Jag har varit tvungen att blogga lite mer sällan under tiden för mitt bokprojekt men nu är jag tillbaka igen och det känns otroligt roligt eftersom jag faktiskt älskar att blogga.
 
Och ja, ska vi inte säga adjö till vintern så kan vi väl iaf fira att det blir mer fantastiska recept framöver, vi kickar off med en hälrigt kladdig brownie tycker jag. 
 
Hasselnötsbrownie med Kolasåstopping
12 bitar
 
 
Kolasås:
1 dl socker
1 1/3 dl vispgrädde
15 gram smör
 
 
Brownie:
220 gram rumstempererat smör
4 dl strösocker
0,75 dl ljus sirap
2 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
50 gram hasselnötter
 
 
 
Kolasås:
Mät upp socker i en medelstor tjockbottnad kastrull eller mindre traktörpanna och värm på låg värme tills sockret börjar smälta i kanterna och bli ljusbrunt. När majoriteten av sockret är smält, rör om en med träslev så att eventuella sockerkristaller som inte smält blandas med det varma sckret.  Låt det smälta sammans tills det är bärnstens färgat, akta så det inte bränns vid. Vispa ner grädden under konstant omrörning, vispa ner lite i taget, och höj sedan värmen på plattan till medelhög. Blir inte orolig om smörkolasåsen stelnar och blir klumpig, fortsätta bara värma på och röra kontinuerligt med en träslev tills dess att klumparna löst upp sig och kolan börjat bubbla.
 
Låt koka i ca 5-6 minuter och dra sedan kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt svalna helt i rumstemperatur. Förvara sedan i kylskåp ntill servering. 
 
 
Brownie: 
Klär en form med bakplåtspapper och sätt ugnen på 180 grader. 
 
Blanda  kakao, salt, vaniljsocker och mjöl i en stor skål, blanda noga. Vispa smör och socker krämigt, tillsätt därefter sirapen och vispa ytterliga några sekunder tills det blanda sig väl. Tillsätt ett ägg i taget och och vispa tills det är vitt och krämigt, ”övervispa” inte. Tillsätt slutligen de torra ingredienserna och blanda tills smeten är jämn. 
 
Fördela smeten i formen, grovhacka hasselnötterna och fördela över smeten. Grädda mitt i ugnen i cirka 35-40 minuter, kakan ska vara fast i kanterna med dallrig i mitten, låt sedan svalna helt på galler. 
 
Ringla kolasåsen över kakan, ta hjälp av en sked, och servera den sedan som den är, eller tillsammans med lättvispad grädde 
 
Njut!
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

20 Comments

  1. Svara

    Anonym

    12 april, 2016

    Åh, ser supergott ut. Kram!!

    • Svara

      Mary

      12 april, 2016

      Tack fina du, den ÄR jättegod! Väldigt kladdig, precis som jag vill ha det!

  2. Svara

    Katarina

    12 april, 2016

    Det var jag som kommenterade som anonym i misstag, hihi!
    Kram!

    • Svara

      Mary

      12 april, 2016

      Haha, så kan det gå ibland, också lyckats med det ibland 😛 Kram!

  3. Svara

    Emschen

    12 april, 2016

    Nomnomnom

    Använder du vaniljsocker eller sån där vaniljkvarn?
    Kram

  4. Svara

    Lund Johanna

    12 april, 2016

    å jösses så gott.

    Och ja, våren får gärna vara här nu. Jag min olyckskorp har fortfarande spått en "snöpuff" till, men om den är kort så gör det inte så mycket tänker jag.

    • Svara

      Mary

      12 april, 2016

      Den är såååå kladdig och god plus hasselnötterna gör det lite crunchy. 😀 Och ja, så länge våren är här för att stanna så är jag glad, finns ju som sagt risk för en liten ”puff”, men det är så vansinnigt vårigt här så vill inte tro ngt annat än att det är vår. Idag var det vitsippor i skogsdungen vid oss, helt underbart!

  5. Svara

    Sara

    13 april, 2016

    Ser helt himmelska ut!! 😀

  6. Svara

    Linnéa - The Hungry Gosling

    16 april, 2016

    Åh så fina, ser jättegott ut! 🙂

  7. Svara

    Anonym

    17 april, 2016

    Åh gud vad gott. Ser verkligen farligt goda ut 🙂

    • Svara

      Mary

      18 april, 2016

      Tack Veronica, de var verkligen sjukt goda! <3

  8. Svara

    Erika Ynghagen

    20 april, 2016

    Otroligt vackert! Vi kan ha någon som kanske intresserar dig: Molekylära pärlor. Otroligt vackra, och en fantastisk smak. Kika gärna in på http://gastronauts.se/category.html/huvudvarugrupp-tre?submenu_id=-1 för att titta på dem och våra andra produkter. Mycket i vårt sortiment är varor som är unika i Sverige.

  9. Svara

    Mjolkfriabakverk

    25 april, 2016

    Fullkomligt älskar dina bilder. Dom är magiska!

    • Svara

      Mary

      26 april, 2016

      Tack fina du, det värmer verkligen!!

  10. Svara

    Linnea Peterson

    17 oktober, 2016

    Dessa ser helt fantastiskt goda ut! Faktum är att jag står i köket i detta nu och tänkte baka mig en plåt, men jag kan inte hitta mängden bakpulver som ska vara i brownien. Jag höftar ner en dos i blandningen och hoppas på det bästa!

    Tack för all inspiration!

    //Linnea

    • Svara

      Mary

      17 oktober, 2016

      Men åh nej, jag kommer inte ihåg det här receptet utantill. Jag tror faktiskt att det INTE ska vara ngt bakpulver, det är så jag vill minnas det och att ”bakpulver” i receptbeskrivningen därför är fel. :S Ujujuj..jag hoppas inte chokladkakan exploderade i ugnen nu. *orolig* HOppas det gick bra, annars tar jag på mig allt! Stor kram, berätta gärna hur det gick!

      • Svara

        Linnea Peterson

        18 oktober, 2016

        Haha, ingen fara du! Jag körde på en halv tesked och kakan blev jättelyckad. Den gick hem hos hela familjen!

        Kram

LEAVE A COMMENT