15 In SWEET RECIPES

SVÄRMOR METAS UNDERBART KNÄCKIGA PEPPARKAKOR

_j4a1184_l

Ny vecka och nya planer. Vi har just passerat andra advent, det går så fort att jag inte hinner med, men jag älskar julen och försöker njuta för fullt trots att det går i en rasande takt. Vårt hus är 50% byggarbetsplats och 50% hem eftersom renoveringen av studion dragit ut på tiden på grund avmänskliga faktorn samt leveranser som försenats. Men vi väntar tålmodigt även fast jag känner att julpyntet skär sig lite mot allt slipdamm, den ganska starka doften av linoljefärg och verktyg som strösslats över hela övervåningen. Men som Underbara Clara så vackert formulerade det, ”sänk belysningen så man inte ser skiten” så jag sänker belysningen, köper hem granris, hyacinter och dekorerar apelsiner med nejlikor. Kanske ändå att belysningstipset är det bästa tipset mot julstress och jakten efter det perfekt julstylade hemmet. Tända några ljus och helt enkelt strunta i dammråttorna och eventuell skit i hörnen.

_j4a1169_j4a1175_l

Det jag faktiskt lyckats ta mig tid för är pepparkaksbak. I helgen har jag nämligen spenderat åtskilliga timmar för att baka vad som endast kan beskrivas som de godaste pepparkakorna jag ätit. Någonsin. De är nästan lite knäckiga, en slags karamellig smaksnyans som verkligen lyfter pepparkakorna till en ny nivå. Receptet är inte mitt, det kommer från min svärmor Meta, eller Margareta som hon egentligen heter, och receptet har hon själv fått från sin mamma. Och nu, ja nu har jag fått äran att föra det vidare, vilket verkligen känns som en ära och en lyx utan dess like för dom här pepparkakorna vinner alla priser i pepparkakskategorin, i alla fall om min smaklökar får bestämma!

_j4a1187_l

Jag har nästan alltid, i alla år sedan jag flyttade hemifrån, valt att köpa pepparkakor. Jag har inte riktigt tyckte att det varit så speciellt att baka egna. Ganska lång tid tar det också, och smakar det inte bättre ja, då kunde jag lika gärna hoppa över pepparkaksbaket eftersom jag ändå bakar så mycket annat kring jul. Men så fick jag komma hem till kärlekens föräldrar och smaka dom där pepparkakorna. Krispiga runna pepparkakor, mycket ljusare än de pepparkakor jag annars bakat eller köpt hem. Med en slags krämigt knäckig smak som är helt makalös! Gissningssvis beror det på kombinationen med något mindre kanel och kryddnejlika som låter de smöriga och knäckiga tonerna från smör, socker och sirap komma till tals. Dessutom gräddas de inte hårt vilket också gör att de andra smakerna får ta plats! 

_j4a1190

Hemligheten med att lyckas få dem sådär krämigt knäckiga är att kavla degen väldigt v ä l d i g t tunt, vi pratar så tunt som det bara går, och sedan ta ut dem från ugnen precis när de fått a n t y d a n till en gyllenbrun yta. Nästan precis strax innan faktiskt. Detta innebär 4 minuter exakt i min ugn. Innan jag kom fram till den exakt perfekta tiden gräddade jag en plåt för kort och sedan en för lång tid vilket resulterade i mindre spröda pepparkakor (för kort tid) och lite FÖR gräddade pepparkakor (för lång tid) som resulterade i att pepparkakorna förlorade den där knäckiga smaken som var så underbart god. Så om de inte blir perfekta första plåten, utvärdera tjockleken och tiden i ugnen och jag lovar dig, när du väl lyckas kommer det vara värt det!

Pepparkakorna är goda ändå, även om de inte gräddats till perfektion, men allra bäst konsistens och smak får man när de är tunna och krispiga och fortfarande ganska försiktigt gräddade. Låt dem ligga och svalna innan du äter dem, för de är fortfarande mjuka när man tar ut dem ur ugnen (som de flesta pepparkakor är) men hårdnar under tiden de kallnar.

_j4a1209_l

Här kommer receptet, jag hoppas innerligt att ni provar!

 

 

SVÄRMOR METAS KNÄCKIGA PEPPARKAKOR
Min svärmor Metas underbara pepparkakor. Ljusare än köpepepparkakor med lite lätt karamellig och knäckig smak. Godaste pepparkakorna jag ätit och väl värt varenda minut i köket!
Skriv ut
Ingredienser
 1. 175 gram rumsrempererat smör eller mjölkfritt margarin (vegan/mjölkproteinallergiker)
 2. 2,5 dl strösocker
 3. 1,5 dl ljus sirap
 4. 600 gram vetemjöl
 5. 1/2 msk bikarbonat
 6. 2 tsk malen kanel
 7. 2 tsk malen ingefära
 8. 1,5 tsk mald kryddnejlika
 9. eventuellt 1/2-1 tsk kardemumma
 10. 1,5 dl vispgrädde eller valfri annan fet grädde (vegan/mjölkproteinallergiker)
Degen
 1. Vispa det rumstempererade smöret/mjölkfria margarinet tillsammans med socker och sirap. Vispa tills det är vitt och fluffigt, cirka 10 minuter i en hushållsassistent på högsta hastigheten. Vispa något längre om du använder en vanligt elvisp, cirka 15 minuter.
 2. Blanda under tiden de torra ingredienserna; mjöl, bikarbonat samt alla kryddor.
 3. Vispa ner de torra ingredienserna i smörblandningen och avsluta slutligen med grädden. Vispa så att allt blandar sig men övervispa i n t e.
 4. Linda in pepparkaksdegen i platsfolie och låt vila i 24 timmar i kylskåpet.
Pepparkakor
 1. Sätt ugnen på 200 grader Celsius och täck en plåt med bakplåtspapper. Ta ut degen från kylskåpet och skär bort en bit (cirka 1/5). Arbeta den lätt med händerna så att den mjuknar något och placera sedan på lätt mjölat bakbord. Kavla degen m y c k e t tunt, så tunt som du bara kan, och tryck ut önskad form och placera på plåten.
 2. Grädda mitt i ugnen 3-5 minuter, läs tipsen nedan innan du börjar baka ut pepparkakorna.
 3. Lycka till!
Noteringar
 1. Växla gärna mellan 2-3 plåtar så går det fortare att baka ut pepparkakorna eftersom plåtarna hinner kallna mellan varven.
 2. Kavla tunt: När jag skriver "kavla tunt" menar jag verkligen vansinnigt tunt, vi pratar om en milimeter eller så. Det kan var svårt först men det går med lite övning. Använd en tunn osthyvel eller spatel för att lyfta upp pepparkakorna på plåten innan gräddning. De har blivit rätt när de är sjuukt tunna, ljusa utan synliga spår från gräddning, krispiga och smakar ljuvligt av pepparkakskryddor och en lätt smörig knäckig ton.
 3. Gräddning: Hemligheten med att lyckas få pepparkakorna krämigt knäckiga i smaken är att kavla degen väldigt tunt och sedan ta ut dem från ugnen precis när de fått a n t y d a n till en gyllenbrun yta eller strax innan. Ha koll på ugnen och prova dig fram de första två plåtarna. de smakar underbart oavsett men för att få dem riktigt krispiga med den där underbara lite mer karamelliga smaken behöver de vara inne i ugnen rätt antal minuter. Lycka till!
Northern Heart http://allthingsgreen.nu/

META'S CRISPY GINGERBREAD COOKIES
Delicious gingerbread cookies from Sweden. A family recipes with a little less spices but a more distinct buttery caramel flavor! Worth every minute in the kitchen!
Skriv ut
Ingredienser
 1. 175 gram butter or vegan milk free "butter, room temperatured (to make vegan cookies)
 2. 1 cup granulated sugar
 3. *0,6 cups light syrup (called "ljus sirap")
 4. 21 ounces flour
 5. 1/2 tbsp baking soda
 6. 2 tsp ground cinnamon
 7. 2 tsp ground ginger (the spice not fresh ginger)
 8. 1,5 tsp ground clove
 9. 1/2-1 tsp ground cardamom (adjust amount after your taste buds)
 10. 0,6 cups full fat cream or other full fat non dairy cream (for vegan cookies)
THE DOUGH
 1. With the whipping attachement, whip the room temperatured butter with sugar and syrup for about 10 minutes on high speed in a stand mixer. Whip until white and creamy.
 2. In the meantime; mix all the dry ingredients; flour, bakinsoda and all the spices. When the butter-sugar-syrup mixture is done, add the dry ingredients a little at a time on medium speed. Finally add the cream and whip on low to medium until fully incorporated. Do not whip excessively.
 3. Wrap the dough in plastic foil and put in the refrigerator for 24 hours.
GINGERBREAD COOKIES
 1. Put oven on 200 degrees Celsius or 392 Fahrenheit and cover a baking sheet with parchment paper. Take the dough from the refrigerator and cut off a smaller piece, about 1/5 of the dough. Lightly work the dough with your hands for a few seconds to make it softer then put on a floured surface and use a rolling pin to make a really r e a l l y thin, about 1 mm or so. As thin as you can, that's a big part of the "secret" (Well now, not so secret anymore huh) .
 2. Use cookie cutters of your choice and then transfer to the baking sheet. Bake in over for about 3-5 minutes, be careful, take them out of the oven before they get any color.
 3. Good Luck!
Noteringar
 1. *Light syrup (Ljus sirap) can be found here; http://www.scanspecialties.com/proddetail.php?prod=A24 OR you can substitute it for Lyle's Golden Syrup.
 2. If yo bake them too much so that the get a light golden tone on the edges of the gingerbread cookie, they will still taste good, but not as great as they could have had they not been over baked. The crispy texture comes from using the rolling pin to make a really really thin dough before using the cookie cutter. Use a spatula or a cheese slicer to transfer the cookies to the baking sheet as well as baking them the exact time. Make enough cookies for one baking sheet and then evaluate if they need to be thinner or bake for a longer/shorter time.
 3. Be sure to keep an eye on your oven, they can go from perfect to burnt in a matter of seconds. They are best if they are taken out of the oven just before they start to get som "color. Let them cool on a cool surface like you kitchen counter, the becomes crispier for every minute. Don't taste them before they are completely done (cool/room temperature). When the first batch/baking sheet has been evaluated, adjust accordingly and go on making the rest of them.
 4. Good luck!
Northern Heart http://allthingsgreen.nu/

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Jeanette
  5 december, 2016 at 15:37

  Dessa pepparkakor lät ju helt underbara 🙂

  • Reply
   Mary
   7 december, 2016 at 09:18

   Dom är verkligen supergoda! Speciellt när man får till dem riktigt tunt. Jag har redan ätit upp alla, ja mannen har ju hjälpt till en del, men vi har faktiskt inte EN endaste pepparkaka kvar. 😛

 • Reply
  Janie
  5 december, 2016 at 15:50

  What is the syrup ?

 • Reply
  raniamaria
  5 december, 2016 at 17:44

  Förutom som barn med mamma har jag nog aldrig själv gjort pepparkakor, vi har resonerat lite som du att vi lika gärna kan köpa då de är himla goda.

  Men nu blev jag lite sugen på att baka egna dels för att det kändes så mysigt, dels för att jag ju är nyfiken på det här receptet 🙂

  Min svärmor brukar göra ceder-pepparkakor och de tycker jag är vansinnigt goda, bättre än vanliga. Ska nog ta och sno receptet och göra som du och föra det vidare via min blogg <3

  • Reply
   Mary
   7 december, 2016 at 09:20

   Tycke def du ska prova vännen! Har aldrig tyckte att det varit värt det för ens dessa. Men som sagt, kavla SJUKT tunt, typ 1 mm tjocka och sen för över till plåten med hjälp av en spatel/osthyvel. Sen; ta ut dem innan de fått färg, typ 3-4 minuter i de flesta ugnar och låt svalna på köksbänken (dra bakplåtspappret från plåten med alla pepparkakorna) .BÄSTA! <3 Lovar 😉

   • Reply
    raniamaria
    7 december, 2016 at 15:20

    Jag lovar, ska kavla SJUKT tunt! :* <3

 • Reply
  Gina
  5 december, 2016 at 23:32

  These look just delicious and I love the spilled milk! xx

  • Reply
   Mary
   7 december, 2016 at 09:21

   Thank you sweetie, they are rally really tasty!! And hihi yeah, I liked it too!

 • Reply
  browneyedgirl28
  6 december, 2016 at 08:25

  Låter som helt underbara pepparkakor 🙂 Tack för tipset. Ska absolut testa dessa. Jag är svag för pepparkaksdeg så jag ska nog passa mig för att smaka, man vill ju inte ha magen full med deg liksom *fniss*
  Kram och ha en underbar dag <3

  • Reply
   Mary
   7 december, 2016 at 09:22

   Dom är verkligen underbara, världens bästa pepparkakor från världens bästa svärmor! Fast då måste du nästan smaka degen och berätta vad du tyckte 😉 Bara för att *fniss* Stor kram <3

 • Reply
  filippa
  6 december, 2016 at 18:25

  Tyckte detta lät som ett underbart recept, så för en timme sedan åkte degen in i kylen för att vila ett dygn 😀 Tack så mycket för att både du och din svärmor delade detta recept! <3 Detta är faktiskt tredje året i rad jag gör egen deg, jag tycker det är något väldigt speciellt med att göra saker själv ifrån grunden, även om jag såklart förstår alternativet att köpa färdiga direkt! Men jag vet inte, oftast tycker jag det är kul att testa och göra det själv förhand 🙂 När man väl äter pepparkakorna eller vad det nu kan vara så vet man själv att man lagt ner tid, energi och omtanke på just det och det känns fint på något sätt.. Tack än en gång, jag hoppas jag lyckas imorgon <3

  • Reply
   Mary
   7 december, 2016 at 09:25

   Åh yay vad glad jag blir, hoppas jag de blir sådär vansinnigt smarriga som de kan bli! Jag tjatar till alla som gör dem med kavla TUNT och grädda inte för länge, sen låt svalna på bänken. Dra försiktigt bort bakplåtspappret från den varma plåten och låt pepparkakorna svalna på köksbänken någonstans. Så blir de sååå krispiga och väldigt karamellig smörig smak! Lycka till fina du! Och håller med dig, det är så givande, att skapa något från scratch! Samma sak att odla och sen äta det/laga något av det. Det finns en annan kärlek och uppskattning för maten då, något många av oss förlorat på vägen, och det tycker jag är viktigt att ta vara på. Ta fram igen, påminna oss själva om vart ”allt kommer ifrån”. Stor kram! <3

   • Reply
    filippa
    7 december, 2016 at 22:41

    Åh, ville bara berätta för dig att de blev super smarriga! Så krispiga som du sa, och en annan smak om man jämför med de pepparkakorna man köper i butik! Hela familjen gick och ”Mm:ade” här hemma ikväll, hahah 😀 Jag tackar ödmjukast för receptet än en gång, de var verkligen goda! <3 Fick dock tygla mig med degen och inte äta för mycket av bara den… 🙂
    Håller med dig, verkligen! Kram! <3

 • Reply
  Wilda
  7 december, 2016 at 11:37

  Åh dina bilder!!! <3 Så stämningsfullt. Ser så gott ut. Och haha, jag ska också testa att skruva ner belysningen 😉

 • Leave a Reply