0
10 In Godis & Snacks

ISCHOKLAD-PRALINER MED ROSTADE HASSELNÖTTER & BLADGULD + ETT SNÖIGT TREDJE ADVENT

_j4a1365Idag har det varit en sån där riktigt mysig vinterdag när hela världen blir vit och snöflingorna sakta dalar nedför himlen. Himlen har förvisso varit gråvit precis hela tiden och solen har inte tittat fram en endaste sekund men det har varit vansinnigt mysigt ändå. Vi har pysslat med allt möjligt inomhus, druckit mycket kaffe, tänt ljus och gjort julgodis. Idag har jag provat ett nytt julgodisrecept; Ischokladpraliner med rostade hasselnötter och bladguld. Inget avancerat förvisso, men otroligt gott och roligt att göra, eftersom det var så otroligt enkelt!

_j4a1465_l _j4a1393

Det har kommit många decimeter snö under dagen och jag kan inte låta bli att älska det! Doris älskar också snö, hon blir kall fort som attans, men älskar ändå att busa runt så att snön fullkomligt yr! Så vi har pulsat i snön, tagit med oss kaffe och hundgodis och ischoklad. Vansinnigt goda är de i alla fall tillsammans med kaffe även om dom smälter fort i munnen!

_j4a1356_j4a1370_2 _j4a13592_j4a1366_xm

Och själv kan jag knappt fatta att det är tredje advent! Tredje advent, vart tog de första två vägen??! Lite skönt känns det faktiskt att det efter 4:e advent är 5 dagar innan det är Julafton. Det har varit en hektisk tid här hemma och allt mellan himmel och jord har hänt med den där renoveringen (av min Studio), men jag ska berätta mer om den när jag visar er rummet. Så håll tummar och tår att allt löser sig, för det vore vansinnigt skönt att få städa bort slipdamm, penslar, brädbitar och arbetskläder sista veckan innan julafton! 

_j4a1425_l_j4a1468_l

Receptet är mjölkfritt och veganskt men innehåller däremot hasselnötter. Om man är nötallergier går det utmärkt att utesluta hasselnötterna eller byta ut mot mandlar (om man tål det). Receptet tar ungefär 20 minuter att göra, det som tar tid är egentligen hasselnötterna som ska rostas. I övrigt är det vansinnigt enkelt och snabbt, med andra ord ett julgodis som är perfekt för alla! Här kommer receptet! 

_j4a1366_x

ISCHOKLADPRALINER MED ROSTADE HASSELNÖTTER & BLADGULD
Portioner 16
Underbart goda små praliner som passar perfekt till Julafton! Bladguld kan man köpa från nätet men pralinerna är så klart lika goda utan. Bladgulden sätter dock en extra lyxig touch på julen om man vill sätta guldkant på julgodiset då vill säga 😉 Perfekt att göra i små minicupcakesformar men går även bra att göra i vanliga klassiska ischkladformar, den enda skillnaden är antalet praliner!
Skriv ut
Ingredienser
 1. 150 gram hasselnötter
 2. 200 gram mjölkfrichoklad*
 3. 100 gram kokosolja
 4. 1 nypa salt
 5. Ätbart bladguld
Instruktioner
 1. Sätt ugnen på 200 grader och fördela nötterna på en plåt. När ugnen är varm, rosta hasselnötterna i 5-10 minuter på 180 grader. Titta till nötterna då och då och rör runt med en stekspade eller motsvarande, så att nötterna rostas mer jämnt. När nötterna är lite mörkare och doftar härligt, skalet brukar vanligtvis ha krakelerat lite; ta ut plåten från ugnen och häll häll upp dem på en ren kökshandduk.
 2. Låt nötterna svalna lite och gnid sedan runt dem i kökshandduken så att skalet lossnar. Det gör inget om allt skal inte lossnar, om det sitter hårt, låt det vara kvar.
 3. Smält kokosfettet över vattenbad om det är fast och hacka under tiden chokladen grovt. Rör ner chokladen och rör tills det smält helt. Grovhacka därefter nötterna och rör ner dem, samt en nypa salt, i chokladblandningen.
 4. Placera minicupcakesformar i en minicupcakesplåt och fördela chokladblandningen mellan formarna. Ställ in i kylskåp och låt stelna cirka 30 minuter. Kontrollera att pralinerna stelnat och "dutta" därefter dit lite bladguld i taget genom med hjälp av ett brödpensel eller lite svampborste**. Ställ in pralinerna i kylskåp igen och låt de stela ordentligt, minst en timma till. Förvara i kylskåp fram till servering.
Noteringar
 1. *Endast om man vill ha mjölkfri & vegansk pralin. Annars går det bra med vilken choklad som helst (mörk. eller mjölkchoklad).
 2. **Vänd pappersarket med bladguldet så att bladgulden är vänt ned mot pralinen. Håll pappret nära pralinen, precis ovanför ytan och "dutta" försiktigt med penseln så att lite av bladguldet fastnar på godiset. Gör det gärna lite oregelbundet, det brukar bli vackrast!
All things green http://allthingsgreen.nu/

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  raniamaria
  11 december, 2016 at 20:10

  Åh så fint och gott! Funderar på att göra lite julgods den här veckan eller sista dagarna innan jul.

  Fast inget fan av varken nötte eller mandel, funderar på att göra dem med polkagris… eller bara ha släta. Kokosfett = kokosolja? (kanske en dum fråga). Mini-cupcakeplåt har man inte heller men det får la gå ändå haha 😛

  • Reply
   Mary
   13 december, 2016 at 12:40

   Ja precis, kokosfett är kokosolja 🙂 Hehe, well då är nog inte dessa toppen. Men du, såg du mina andra små ”knappar” med jordnöt + kokos & vanilj. Skulle nog satsa på dem, lite mindre nötiga än dessa. Eller kola, åhh saffranskola eller kardemummakola..eller lakrits! Eller vanliga med salt på!! MUMS! Där finns det ju nästan något för alla 😀

   • Reply
    raniamaria
    13 december, 2016 at 12:42

    haha det finns för mycket att göra! Vi har fått massvis med lussekatter och diverse kakor av svärmor och jag känner att jag ”borde” göra julgodis men har som ingen lust, just nu blir det på sin höjd lite vanlig, hederlig knäck…

    • Reply
     Mary
     13 december, 2016 at 14:05

     Äsch, då säger jag ”strunta i det”, jag menar…orka stressa på julen!! Näe, då är det bättre att ligga på soffan och läsa böcker, dricka julmust/kaffe och äta godsaker man fått av andra. Ner med julstressen fram med julmyset! Skickar lite mentala godisbitar till dig iaf 😉 <3

     • raniamaria
      13 december, 2016 at 14:13

      Ja lite så jag känner faktiskt! Det får vara och faller lusten på, ja då gör jag för att jag genuint vill och tycker det är roligt men just nu skiter jag i det. Åh julmust… inte druckit så mycket än, ska nog be Andreas köpa med sig hem 😀

      Tack! Skickar lite mentala kramar och kattmys till er!!

 • Reply
  Irene
  13 december, 2016 at 08:41

  Jag har precis hittat till din blogg via Frida G Svensson – och jag måste bara säga att trots att jag bara hunnit skumma här och där så är det en fantastiskt vacker blogg! Med den stora bonusen att du har en liten terrierflicka 🙂

  • Reply
   Mary
   13 december, 2016 at 12:39

   Men åh, varmt välkommen hit! Jag hade missat att Frida skrivit om mig, ska jag titta in hos henne omedelbart. Glad att du gillar mitt lilla hörn av världen och ps. vi har snart två små terrierflickor 😉 Doris ska nämligen få en liten syster <3 Kram och God Jul!

 • Reply
  Clara Edvinsson
  13 december, 2016 at 14:10

  De där ser riktigt goda ut och älsk på landskapet, så så vackert!

 • Reply
  Wilda
  14 december, 2016 at 17:50

  Åh det är här jag får som mest julstämning just nu. Snön och ert röda hus och så julgodis som ju är min favvo med julen <3 Bästa Maria!

  • Reply
   Mary
   14 december, 2016 at 23:35

   Naw åh gulle dig! Vad glad jag blir, du värmer mitt hjärta Wilda! <3 STOR KRAM

  Leave a Reply