HEL UGNSROSTAD BLOMKÅL MED DUKKAH & BRYNT SMÖR

_j4a1864_l

I morse vaknade jag till en alldeles makalös utsikt, strålande sol och en vacker dimma som sträckte sig över åkrarna. Själv är jag helt utslagen, jag har ju haft kraftigt ryggskott som kommer och går och i veckan, precis efter att jag bloggat senast så slog det till igen och sedan dess har jag legat utslagen och ylat av smärta. Och när jag skriver ”yla” så menar jag verkligen just yla. Varje liten rörelse gör ont och inget verkar hjälpa. Men…det är bara att acceptera och gilla läget. Det enda tråkiga är faktist att jag inte hunnit blogga det jag planerat och ville. Men..bättre sent än aldrig! 

_j4a1824

Men nu så har jag fått lite hjälp av kärleken att fota, han är en himla fin assistent den där mannen, och här kommer det utlovade receptet. Helrostad blomkål med Dukkah och brynt smör, en av rätterna på vårt julbord. Den är fräsch och nötig och makalöst god. Ett bra alternativ (inte substitut) till julskinkan om man vill prova att grönare julbord eller kanske om man vill lägga till något nytt på Julbordet. 

Dukkah finns i länken ovan och ser ut såhär: _j4a1704_x_j4a1847_l

Jag serverar den hel på julbordet så får man skära sig en bit och toppa med brynt smör och Dukkah om man vill. Håll den gärna varm i en gryta med lock eller under folie eftersom den kallnar ganska fort. Jag lovar dig, det här är så. gott. Mycket godare än det ser ut och receptet har fått lovord varje gång jag serverat det. I bland kan det enklaste vara något av det godaste… 

_j4a1860

Hoppas ni haft en underbar fjärde advent allihopa och håll tummarna för att min rygg är bättre i morgon, jag har nämligen fler smaskiga recept jag hoppas hinna bjuda på innan julafton!

Här kommer receptet! 

 

HELROSTAD BLOMKÅL MED DUKKAH & BRYNT SMÖR
En underbar rätt som passar perfekt som tillbehör till grillat, på julbordet eller buffé! Håll varm i en gryta med lock eller under ugnsfolié. Bäst är den enligt mig med brynt smör och Dukkah, men det är bara fantasin som sätter gränserna!
Skriv ut
Ingredienser
 1. 1 stor blomkål
 2. 50-100 gram rumstempererat smör
 3. salt
Servera med
 1. Brynt smör (ca 200 gram smör)
 2. Dukkah
Instruktioner
 1. Sätt ugnen på 180 grader och ta bort blasten från blomkålen. Skär roten så att blomkålen står stabilt och smör en ugnssäker panna lite i botten. Täck därefter blomkålen med ett tjock lager smör och rosta i ugnen cirka 1-1,5 timmar beroende på storlek, ös ungefär var 20:e minut. Blomkålen är klar när den fått färg, har en mjuk yta med fortfarande en lite fastare kärna. Kontrollera med potatissticka att den är klar.
 2. Bryn smör genom att smälta smör på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull, rör då och då. När smöret slutat fräsa, rör med en träslev i botten kontinuerligt tills smöret får en lätt ljust brun färg och doftar nötigt. Ta omedelbart kastrullen från plattan och häll upp i annat kärl eller kanna för att förhindra att smöret bränner.
 3. Servera blomkålen med brynt smör och *Dukkah.
Noteringar
 1. *Se länk till recept på Dukkah längre upp i texten.
All things green http://allthingsgreen.nu/

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

12 Comments

 1. Svara

  Annie/Vegokäk

  18 december, 2016

  Så bra med alternativ till julbordet! Brynt smör och dukkah låter sinnessjukt gott tillsammans <3

  • Svara

   Mary

   18 december, 2016

   Det är SÅÅÅ gott, kan man ju göra den veganskt då och använda mjölkfritt margarin eller dylikt. Nu blev den laktovegetarisk. Så vansinnigt gott, kommer nog göra två till jubordet, det tar slut allt för fort annars 😉

  • Svara

   Martina Åkerman

   19 december, 2016

   Hej Annie, jag kikade lite på din blogg….massor med jätte fina och intresanta recept. Jag är inte helvegan, och kommer nog aldrig att bi, men jag är alltid impad av dom som är det. Tänker trycka fram och spara flera av dina recept, absolut!
   Jag har en annan fråga…hur fick du dit den lilla bilden på dig, här på Komentar sidan hos Made by Mary, med din komentar? Jag har försökt lista ut hur man bär sig åt men har inte kunnan list ut hur man gör.
   God Jul.

 2. Svara

  Martina Åkerman

  19 december, 2016

  Det här låter urgott! Jag älskar blomkål.
  Jag har ägnat hela helgen till att baka saffransbullar med mandelmassa och russin, och så peppakakor förstoss.
  Så tog jag en liten paus nån gång mitt på dan…och tänkte ‘whippa upp’ en sån där smarrig choklad o banan smoothie som du gav recept på i höstas. Tog fram mina frusna bananer….och kom snabbt till den klarheten att man ska naturligtvis SKALA bananen innan man slänger in den i frysen! Jag är en idiot!!! Hahahaha!
  Mamma fick sig ett gott skratt, och jag fick nöja mig med Spiced Apple Cider istället. Ha!
  I alla fall, jag ska absolut fixa den här blomkålen, kanske till NyÅrs afton hade jag tänkt.

  • Svara

   Mary

   3 januari, 2017

   Det är SÅÅÅÅ gott, seriöst! Jag älskar helbakad blomkål med dukkah, något av det bästa. Smakerna gifter sig så bra och det är både hälsosamt och enkelt att göra 🙂

   Hoppas att det gick bra med smoothien *fniss* och jo, jag kanske skulle förklarat det, tänkte faktiskt inte på det. 😛 Om du tittar på den här videon så hör du mig prata om varför det är så bra att frysa ner bananer och hur mogna de faktiskt ska vara. Delen med smoothien börjar vid 6 minuter om du inte vill titta på hela. https://www.youtube.com/watch?v=JvzCi2G16D0

   Stor kram

 3. Svara

  Jenny

  19 december, 2016

  Alltså lägg av vad gott! Har varit SÅ sugen på att testa helrostad blomkål efter att Tuvessonskan lovordat det, men sedan har det änna glömts bort.

  • Svara

   Mary

   3 januari, 2017

   Åh då hoppas jag verkligen du provar Jenny, vore superkul att veta om du gillar det! <3

 4. Svara

  Ulrica

  23 december, 2016

  Jag älskar blomkål så detta måste jag absolut testa att göra, tack för receptet!
  Jag har aldrig upplevt ryggskott så jag kan inte ens föreställa mig hur det känns, men jag hoppas innerligen att du blir av med eländet snart så du kan få slippa ha ont!!
  Försök att vila så mycket du kan och så önskar jag dig och familjen en magisk julhelg.
  KRAM <3

  • Svara

   Mary

   3 januari, 2017

   Åh jag med, så himla gott! Äter det faktiskt rå med, istället för chips till dipp 😀 Hoppas du provar, vore kul att veta vad du tyckte! Speciellt med brynt smör och dukkah 😀

   Nej du, det är inte skönt, har det dessutom fortfarande. Men det är en lång historia som jag inte tagit itu med, nu får jag betala priset!

   Stor kram

LEAVE A COMMENT