0
7 In Basic

DUKKAH – EN EGYPTISK KRYDDBLANDNING + ÄTBAR JULKLAPP

_j4a1699_x

Idag har jag gjort en kryddblandning med hasselnötter, mandlar, sesamfrön, spiskummin, mald koriander och lite salt som kallas Dukkah. Dukkah är en egyptisk kryddblandning som är helt makalöst god, ja i alla fall tycker jag att den är det. Det fina med Dukkah är att den är perfekt som en ätbar present och när det är jul så..ja varför inte ge ätbara presenter?! 

_j4a1613l

I morgon ska jag visa vad jag serverar tillsammans med Dukkah och hur jag kommer servera den på vårt julbord. På sommaren grillade jag sallad (ja, grillad sallad, du läste rätt) och serverade Dukkah och brynt smör som tillbehör tillsalladen. Det låter kanske konstigt att en kryddblandningen skulle vara så speciell, men det är den! 

_j4a1709_j4a1704_x_j4a1699x

Det är något med de rostade nötterna och de mustiga kryddiga smakerna som uppstår mellan alla ingredienserna som bara är makalös! Dessutom är den supergod på avokadosmörgåsen, som topping på sallad, till rostade rotfrukter eller att strö över en soppa för  extra knaprighet och smakboost. Jag gjorde faktiskt en dubbel sats eftersom jag tänkte ge bort den här nötiga kryddblandningen i den lilla asken på bilden som jag hittade på en loppis. Tror att det kan bli en mkt uppskattad present 🙂  

_j4a1720

För att det ska bli lätt för er att hitta det här receptet kommer det ”för sig själv” först och så ska jag visa er hur jag kommer server Dukkah på vårt vegetariska julbord. Det receptet kommer imorgon, så håll ut ni som är nyfikna! 

Här kommer mitt recept på Dukkah! 

 

DUKKAH - EN EGYPTISK KRYDDBLANDNING
En underbart nötig och mustig kryddblandning som passar utmärkt till rostade rotfrukter, som topping till en sallad, att strö över en soppa eller på en avokadosmörgås!
Skriv ut
Ingredienser
 1. 1 dl hasselnötter
 2. 1/2 dl sötmandel
 3. 1/2 dl oskalade sesamfrön
 4. 1 tsk malen koriander (el 1 msk hela frön)
 5. 1/2 msk spiskummin
 6. 1 tsk fling salt
Instruktioner
 1. Sätt ugnen på 160 grader, lägg nötter och mandlar på en plåt uppdelade på var sin sida och rosta i ugnen cirka 10-15 minuter tills skalet på hasselnötterna börjat spricka och nötterna fått lite färg, rör om lite efter halva tiden. Ta ut plåten och lägg hasselnötterna i en kökshandduk, gnugga av skalet genom att gnugga dem i handduken så att skalet lossnar. (ingen fara om allt skal inte lossnar).
 2. Under tiden nötterna/mandlarna rostas i ugnen; Rosta sesamfrön i en  torr stekpanna på medelhög värme, rör kontinuerligt så det inte bränns. När sesamfröna börjar få lätt färg, tillsätt kryddor och rosta ytterligare några minuter tills sesamfröna fått lite mer färg det doftar härligt.
 3. Häll omedelbart kryddor och sesamfrön i en skål eller på en tallrik så att de inte fortsätter att rostas och blanda med salt.  Mortla (eller mixa i matberedare)  tillsammans med hasselnötter och mandlar till en grovkornig konsistens.
 4. Lycka till!
Noteringar
 1. Det går utmärkt att byta ut till de nötter eller frön du tål eller tycker om. Traditionell Dukkah innehåller hasselnötter och sesamfrön men det är bara fantasin (och smaklökarna) som sätter gränser!
All things green http://allthingsgreen.nu/

 

 

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Hanna
  16 december, 2016 at 14:57

  Hej Mary <3

  Jag tänkte att vi som är dina läsare kanske kan hjälpas åt att sprida lite kärlek tillsammans med dig!
  Det vore jätteroligt och bra om du startar en "bössa" på Musikhjälpen (http://bossan.musikhjalpen.se/) och sen berättar för oss vad du döpt bössan till. Sen kan vi alla hjälpas åt att dra in pengar till din bössa!! 🙂

  Kram!
  Hanna

 • Reply
  Jenny
  18 december, 2016 at 13:38

  Låter verkligen som en kryddblandning i min smak! Måste testas 🙂

  • Reply
   Mary
   3 januari, 2017 at 18:51

   Åh hoppas du provar, den är så god och passar året om! Så gott på grillat under sommaren <3

 • Reply
  Martina Åkerman
  19 december, 2016 at 18:33

  Maria, det ska bli kul att testa denna kryddblandning. Jag vill komentera på hur himla duktig du är på att fota! Jag älskar allra mest den sista bilden…på endast skeden som ligger rakt med kryddan i. Det sättet du har spritt ut kryddan på bordet, är så imponerande konstnärligt! Du har verkligen ett öga för grafisk form, det ser man tydligt. Du är SÅ duktig. Jag är mycket impad!

  • Reply
   Mary
   3 januari, 2017 at 18:52

   Åh hoppas du provar Martina, vore superkul att veta vad du tycker <3 Tack för snälla orden gällande mina bilder, det värmer verkligen!! <3 Tusen tack kära du!

 • Reply
  Margareta Nelsson
  13 mars, 2019 at 15:14

  Hej Maria!
  Det blev en jättegod smak, men jag fick en kletig massa. Vad gör jag för fel? Använde en handmixer.

  • Reply
   Maria
   17 mars, 2019 at 20:18

   Hej Margareta! Det låter jättemärkligt, eftersom det bara är torra kryddor och torra frön så finns där ingen vätska att hämta eller att skapa en kletig massa av. Kryddblandningen ska alltså endast grovmixas eller mortlas, vi pratar om några sekunder. För att citera mig själv ”Mortla (eller mixa i matberedare) tillsammans med hasselnötter och mandlar till en grovkornig konsistens”, grovkornig är ganska stora bitar. Jag använder pulsfunktionen på min matberedare och pulsar några sekunder i taget, totalt kanske endast 10-15 sekunder, och sen är det klart. Du ser strukturen på kryddmixen på bilderna i inlägget. Mixar man väldigt länge då börjar ju fettet från nötter och frön separer sig som när man gör nöt- eller mandelsmör och då får ma just det, en kletig massa. Men då har man mixat väldigt länge. Jag vet inte om det kan vara det som hänt? Återkoppla gärna! <3

  Leave a Reply