DUKKAH – EN EGYPTISK KRYDDBLANDNING + ÄTBAR JULKLAPP

_j4a1699_x

Idag har jag gjort en kryddblandning med hasselnötter, mandlar, sesamfrön, spiskummin, mald koriander och lite salt som kallas Dukkah. Dukkah är en egyptisk kryddblandning som är helt makalöst god, ja i alla fall tycker jag att den är det. Det fina med Dukkah är att den är perfekt som en ätbar present och när det är jul så..ja varför inte ge ätbara presenter?! 

_j4a1613l

I morgon ska jag visa vad jag serverar tillsammans med Dukkah och hur jag kommer servera den på vårt julbord. På sommaren grillade jag sallad (ja, grillad sallad, du läste rätt) och serverade Dukkah och brynt smör som tillbehör tillsalladen. Det låter kanske konstigt att en kryddblandningen skulle vara så speciell, men det är den! 

_j4a1709_j4a1704_x_j4a1699x

Det är något med de rostade nötterna och de mustiga kryddiga smakerna som uppstår mellan alla ingredienserna som bara är makalös! Dessutom är den supergod på avokadosmörgåsen, som topping på sallad, till rostade rotfrukter eller att strö över en soppa för  extra knaprighet och smakboost. Jag gjorde faktiskt en dubbel sats eftersom jag tänkte ge bort den här nötiga kryddblandningen i den lilla asken på bilden som jag hittade på en loppis. Tror att det kan bli en mkt uppskattad present 🙂  

_j4a1720

För att det ska bli lätt för er att hitta det här receptet kommer det ”för sig själv” först och så ska jag visa er hur jag kommer server Dukkah på vårt vegetariska julbord. Det receptet kommer imorgon, så håll ut ni som är nyfikna! 

Här kommer mitt recept på Dukkah! 

 

DUKKAH - EN EGYPTISK KRYDDBLANDNING
En underbart nötig och mustig kryddblandning som passar utmärkt till rostade rotfrukter, som topping till en sallad, att strö över en soppa eller på en avokadosmörgås!
Skriv ut
Ingredienser
  1. 1 dl hasselnötter
  2. 1/2 dl sötmandel
  3. 1/2 dl oskalade sesamfrön
  4. 1 tsk malen koriander (el 1 msk hela frön)
  5. 1/2 msk spiskummin
  6. 1 tsk fling salt
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 160 grader, lägg nötter och mandlar på en plåt uppdelade på var sin sida och rosta i ugnen cirka 10-15 minuter tills skalet på hasselnötterna börjat spricka och nötterna fått lite färg, rör om lite efter halva tiden. Ta ut plåten och lägg hasselnötterna i en kökshandduk, gnugga av skalet genom att gnugga dem i handduken så att skalet lossnar. (ingen fara om allt skal inte lossnar).
  2. Under tiden nötterna/mandlarna rostas i ugnen; Rosta sesamfrön i en  torr stekpanna på medelhög värme, rör kontinuerligt så det inte bränns. När sesamfröna börjar få lätt färg, tillsätt kryddor och rosta ytterligare några minuter tills sesamfröna fått lite mer färg det doftar härligt.
  3. Häll omedelbart kryddor och sesamfrön i en skål eller på en tallrik så att de inte fortsätter att rostas och blanda med salt.  Mortla (eller mixa i matberedare)  tillsammans med hasselnötter och mandlar till en grovkornig konsistens.
  4. Lycka till!
Noteringar
  1. Det går utmärkt att byta ut till de nötter eller frön du tål eller tycker om. Traditionell Dukkah innehåller hasselnötter och sesamfrön men det är bara fantasin (och smaklökarna) som sätter gränser!
All things green http://allthingsgreen.nu/

 

 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

5 Comments

  1. Svara

    Hanna

    16 december, 2016

    Hej Mary <3

    Jag tänkte att vi som är dina läsare kanske kan hjälpas åt att sprida lite kärlek tillsammans med dig!
    Det vore jätteroligt och bra om du startar en "bössa" på Musikhjälpen (http://bossan.musikhjalpen.se/) och sen berättar för oss vad du döpt bössan till. Sen kan vi alla hjälpas åt att dra in pengar till din bössa!! 🙂

    Kram!
    Hanna

  2. Svara

    Jenny

    18 december, 2016

    Låter verkligen som en kryddblandning i min smak! Måste testas 🙂

    • Svara

      Mary

      3 januari, 2017

      Åh hoppas du provar, den är så god och passar året om! Så gott på grillat under sommaren <3

  3. Svara

    Martina Åkerman

    19 december, 2016

    Maria, det ska bli kul att testa denna kryddblandning. Jag vill komentera på hur himla duktig du är på att fota! Jag älskar allra mest den sista bilden…på endast skeden som ligger rakt med kryddan i. Det sättet du har spritt ut kryddan på bordet, är så imponerande konstnärligt! Du har verkligen ett öga för grafisk form, det ser man tydligt. Du är SÅ duktig. Jag är mycket impad!

    • Svara

      Mary

      3 januari, 2017

      Åh hoppas du provar Martina, vore superkul att veta vad du tycker <3 Tack för snälla orden gällande mina bilder, det värmer verkligen!! <3 Tusen tack kära du!

LEAVE A COMMENT