IT’S BEEN THE BEST OF TIMES, IT’S BEEN THE WORST OF TIMES + JULEN 2016

_j4a2037

Den här julen skulle bli den bästa någonsin. Första julen i huset, lilla valpen Märta skulle välkomnas hem till oss dagen innan julafton, familjen skulle samlas, äta vegetariskt julbord och spela brädspel, dricka glögg och mumsa julgodis. Men allt blir inte alltid som man planerar, livet kan förändras snabbt och jag vet sedan tidigare att allt hänger på en förbannat skör tråd. 

Allt förändrades på julafton, även om det egentligen började några dagar innan, och julpyntet, granen och julmaten kändes plötsligt helt meningslösa. Det var mycket annat som hände kring julafton, konstiga knasiga saker som att det kom brunsvarta smutspartiklar när vi spolade varmvatten (vi har egen brunn), tvättmaskinen började läcka vatten, jag tappade ut allt nybakad fröknäcke på golvet och alla i familjen hade dessutom ryggont. Men det som faktiskt visade sig betyda något var vår att vår lilla Doris blev sjuk och hamnade på intensivvårdsavdelningen på Ultuna djursjukhus. 

Vår lilla Doris blev sjuk, hur sjuk förstod vi inte riktigt till att börja med. Vi tyckte att hon kändes tyngre, mer spänd över buken och äta, det ville hon inte. Men hon är en kinkig liten tös som gärna vill ha olika hundmat varje dag för att äta och vi tänkte inte så mycket på det. Dessutom tänkte vi att hon kändes tyngre och mer spänd eftersom lilla Märta som precis kommit till oss vägde så lite. Kanske var det därför vi plötsligt uppfattade Doris 2 kilo som så mycket tyngre eftersom Märta bara vägde 570 gram. 

Några dagar innan julafton började hon kräkas lite, men ibland kan hundar kräkas galla om de inte ätit, det är lite olika från hund till hund.  Doris mamma är dessutom likadan så vi tänkte att det bara innebar att hon behövde få något i magen. Men Doris ville inte äta och hon blev istället bara sämre och sämre. På julaftonskvällen var hon trött och lite hängig och plötsligt insåg vi allvaret. Den gula gallan hon kräktes upp var inte längre gul utan blodröd och vi åkte i ilfart in till akuten där hon blev inlagd. Hon var medtagen men fortfarande, under omständigheterna, relativt pigg. 

Efter att ha skrivit in henne på sjukhuset åkte vi hem och åt en något mer dämpade julmiddag kring 22-tiden. Vi försökte att tänka positivt trots omständigheterna och väntade på att höra positiva uppdateringar från sjukhuset. På juldagen, alltså igår, ringde det i telefonen och jag svarade med en tung klump i bröstet. Veterinären som ringde lät allvarlig och hade oro i rösten. Hon berättade att vår älskade lilla solstråle hade flyttats till intensiven och var svårt medtagen. Hon hade dropp med både vätska och sockerlösning och fick nu även antibiotika. Hon hade blodiga diarréer och dom kunde inte längre säga några tröstande och lugnande ord till oss. Jag frågade storgråtandes hur illa det var och hon svarade att det var riktigt dåligt, att hon inte längre kunde lova att det värsta tänkbara inte kunde ske, även om dom skulle göra allt i sin makt för att det inte skulle hända.  

Efter samtalet, som jag bara minns korta sekvenser av, spenderade vi tillsammans gråtande i soffan jag och Magnus. Jag förstår att alla människor kanske har olika förhållande till husdjur, både sina egna och andras, men Doris är lika viktigt för mig, för oss, som om hon vore vårt barn. För mig var den oron och den ångesten igår lika illa, och kanske till och med värre, än när jag själv fick min Stroke. 

Jag kände mig så maktlös och rädd, så liten och svag. Det kändes som någon slitit ut en stor bit av mitt hjärta rakt ur bröstet. Sent igår kväll ringde telefonen igen och jag ville nästan inte svara av rädsla för att få höra det jag mest av allt fasade för.  Veterinären berättade dock att Doris svarat positivt på behandlingen med dropp och antibiotika. Hon var fortfarande medtagen och skulle ligga kvar på intensiven över natten. Skulle något hända skulle de ringa oss oavsett tid på dygnet och natten har därför spenderats i ett virrvarr av svettiga lakan, mardrömmar, nackspärr och magont. 

I dag vet vi att hon är bättre, hon är inte utom fara och hon är inte frisk, men hon är avsevärt mycket piggare även om hon fortfarande är sjuk. Vi vet ännu inte vad orsaken är mer än att det verkar vara en mycket kraftig infektion och eftersom hon är så liten har hon mycket snabbt blivit väldigt dålig. 

Själv sitter jag i soffan med Märta, mitt hår är skitigt, jag har djupa ringar under ögonen och jag är så otroligt trött. Juldekorationerna känns plötsligt menlösa, julmaten lika så. Jag är glad att vi satt upp julkärvar åt fåglarna men har själv inte orkat äta mer än någon trött köttbullssmörgås. Huvudet värker och hjärtat fladdrar oroligt i bröstet. Tårarna letar sig nerför kinderna då och då, lite som en säkerhetsventil för att lätta på känslorna. 

Jag älskar vår Doris mer än jag kan förklara. Hon är en del av vår familj och lika viktig som om hon vore mitt eget barn. För mig är hon mitt eget barn och vi kan bara inte leva utan henne, Märta behöver henne också. Vi behöver henne så otroligt mycket och den här julen blir den bästa någonsin när hon kommer hem till oss igen. När hon sitter frisk i min famn och viftar på sin lilla svans är det här den bästa julen. Innan dess är det här den värsta julen någonsin…

 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

29 Comments

 1. Svara

  Ekenäsliv

  26 december, 2016

  Orden fattas mig…
  Vill ändå ge ett avtryck och lämna en stor varm kram <3

 2. Svara

  Sofia // Hildas.se

  26 december, 2016

  Alltså jag lider så med er! Fruktansvärt att inte veta. Inget är betydelsefullt när nära och kära inte är friska. Och djuren är så hjälplösa som inget kan säga. Vi tänker på er och hoppas och håller våra tummar för det bästa för Doris!
  Stor kram ❤❤❤

 3. Svara

  Clara, Bossbloggen

  26 december, 2016

  Fäller några tårar å lilla Doris vägnar härifrån södern och hoppas i-n-n-e-r-l-i-g-t att hon blir frisk och får komma hem till er snart. Det är avskyvärt att veta att ens nära och kära lider oavsett om de har två eller fyra ben. Håller alla tummar och tår och skickar massor med omtanke! <3

 4. Svara

  traningsgladje

  26 december, 2016

  Kämpa lilla Doris!! Kramar till er!

 5. Svara

  saragorefalt

  26 december, 2016

  Bästa lilla hund, finaste matte och husse. Mina djur är lika viktiga för mig som mina barn är, jag vet precis hur det är att ha en vovve på sjukhuset, långt från sig, långt från tryggheten. Dessutom är det värre med djur för dem får man inte bo hos på sjukhuset som man får med sina barn… Önskar Doris bättring snabbt och en godare jul då till er <3 Styrkekramar!

 6. Svara

  Elin Kero

  26 december, 2016

  Usch. Tårarna var inte långt borta när jag läste detta – känner så otroligt med dig. Skickar massa kramar och glada tankar till er och lilla Doris <3

 7. Svara

  camillasnyahem

  26 december, 2016

  Skickar mina allra varmaste tankar åt ert håll! Jag brukar säga att mina djur är precis som min dotter, bara det att jag vet att jag tyvärr har dem till låns en alldeles för kort tid. Hoppas så innerligt att hon fortsätter att pigga på sig! ❤️

 8. Svara

  Jennifer

  26 december, 2016

  Usch så jobbigt! Jag hoppas verkligen hon snart får komma hem till er igen, pigg och kry! Stor kram ❤

 9. Svara

  Emschen

  26 december, 2016

  Åh lilla Doris! Jag tänker så mycket på henne och på er!
  Era känslor för Doris är just era och de är lika verkliga och stora som mina känslor för mina barn.
  När man tar ett djur till sitt hem så tar man de även till sitt hjärta!
  Kram & kärlek

 10. Svara

  Irene

  26 december, 2016

  Åh, jag vet hur det är – och jag håller tummarna för att lilla Doris klarar det här! Det är gott gry i terriers, så det hoppas jag hon har nytta av nu. Jag hoppas att vi snart får läsa goda nyheter, att Doris är hemma igen hos er och lilla Märta! Många krya-på-dig-kramar till Doris från mig och min lilla Loppa.

 11. Svara

  Annie

  26 december, 2016

  Åh, vad hemskt! Jag lider VERKLIGEN med er. Jag tror också att man är ÄNNU mer fäst vid sina hundar/husdjur om man själv har mått dåligt; den enorma osjälviska kärleken de ger en är sååå läkande! Min äldsta älskling är 11 år och har varit vid min sida genom depression, ångest, sömnsvårigheter, social fobi och värk och jag vet inte hur jag ska klara mig utan honom… När jag lägger armarna omkring hans hals (han är en schäferblandning) så får jag ett sådant lugn inombords i själen som ingenting annat kan ge mig…!
  Jag håller alla fingrar och tår att eran älskling ska få komma hem till er snart igen<3 <3 <3 <3!

 12. Svara

  Gia

  26 december, 2016

  Usch era stackare! Också varit med om att åka in med en sjuk hund på julafton ett tidigare år, i det fallet kraftig lunginflammation. Hoppas den lilla pälsklingen tillfriskar!

 13. Svara

  Alexandra

  26 december, 2016

  Hoppas att hon snart blir piggare så att hon får komma hem igen! Många kramar ❤

 14. Svara

  Diana

  26 december, 2016

  Känner så väl igen det du beskriver, oron och maktlösheten när en älskad familjemedlem är sjuk. Det må vara människa eller djur, har dom en plats i hjärtat så har dom. Känner djupt med er och skickar en varm kram till er allihop. Håller tummarna att Doris snart är hemma igen och ni får njuta av varandra alla fyra. Kram ❤️❤️❤️❤️

 15. Svara

  Sarah Neuhaus

  26 december, 2016

  Hoppas Doris snart är frisk och kry och får komma hem! Har själv katter, hund, häst och barn…. och är alltid fruktansvärt när någon blir sjuk. Håller tummarna!

 16. Svara

  Mia

  26 december, 2016

  Usch så hemskt. Hoppas hon kryar på sig snart. Massa styrkekramar till er ♡

 17. Svara

  Ida / I skog och mark

  27 december, 2016

  Jag lider verkligen med dig. Jag vet skräcken, paniken, sorgen som uppstår när hunden blir sjuk. Det är hemskt <\3 <\3 <\3 Jag hoppas verkligen att allt går vägen <3 Kram kram kram <3

 18. Svara

  Driva

  27 december, 2016

  Usch usch usch, jag blir så ledsen att läsa… hoppas verkligen det blir bättre snart ♥︎

 19. Svara

  Nasti Samoyed

  27 december, 2016

  Tänker på er och lilla Doris! <3 Det är lika i vår familj, hunden är lika viktig som ett barn i en annan familj. Både tassar och tummar hålls här hemma att Doris får komma hem snart, pigg och glad igen!

 20. Svara

  Wilda

  27 december, 2016

  Det finns inget bra att säga, mer än alla önskningar i världen om att Doris snart kommer hem och är frisk. Ni finns i mina tankar. Min Asla är också som mitt barn och jag kan inte ens föreställa mig oron om hon skulle bli så sjuk. Det räckte med att hon blev lite sjuk för att jag helt skulle sluta fungera. All kärlek och värme till dig <3

 21. Svara

  noukah

  27 december, 2016

  Men nej 🙁 Håller tummarna här borta och hejar på er! <3 Det är bland det värsta som finns när ett kärt husdjur blir sådär sjukt, man släpper allt och kan inte fokusera på annat. Kom igen Doris!!

 22. Svara

  Gunilla

  27 december, 2016

  Oj, så förfärligt tråkigt! Jag hoppas verkligen att lilla Doris mår bättre och att faran är över snart nog.
  Inget är värre än när ens barn lider.
  Och vilken söt liten Märta!

 23. Svara

  Leanne

  27 december, 2016

  So sorry to hear your little dog is unwell, sending hugs to you and healing wishes for Doris!

 24. Svara

  Martina Åkerman

  27 december, 2016

  Men Åh så tråkigt…jag vet PRECIS hur viktig Doris är för dig! Jag har precis samma kärlek för min vovve. Dom ÄR som våra barn och sorgen är lika stor när dom inte mår bra. Det låter i alla fall som om hon är på bättringsvägen, så vi får alla hoppas på att det fortsätter i den riktningen. Julmaten kan vänta. Doris är viktigast just nu…och VI kan också vänta så stressa inte att hinna med bloggen! Vi finns här när du kan orka att komma tillbaka. KRAM

 25. Svara

  Linnea

  27 december, 2016

 26. Svara

  browneyedgirl28

  28 december, 2016

  Lilla lilla vovven <3 Hoppas så att hon blir bättre, kämpa lille vän. Stor kram till er <3

 27. Svara

  filippa

  28 december, 2016

  Jag vet inte vad jag ska säga…Inget jag säger kommer göra nåt bättre, men jag håller verkligen mina tummar för lilla Doris!! <3<3

 28. Svara

  Ruth | HungryHeart.se

  28 december, 2016

  Jag hoppas av hela mitt hjärta att Doris snart blir frisk igen och att hon får komma tillbaka hem till er så snabbt det bara går. Det gör ju så fruktansvärt ont i en när ens hund inte mår bra och jag kan inte mer än att skicka en massa tankar och kramar till er.

 29. Svara

  lindbergellen

  30 december, 2016

  Alltså, hjärtat! Hoppas för allt i världen att hon blir piggare igen <3

LEAVE A COMMENT