0
31 In Hälsa & Inspiration

BLAND JULSTRESS & JULPYNT – ATT BERÄTTA SANNINGEN

_j4a1514

Idag är det Lucia och det är bara 11 dagar kvar till julafton. Snön ligger vit utanför huset och bäddar in åkrar, ängar och träd i ett mjukt täcke. I morse var himlen alldeles magisk vacker, den började lite murrigt rosalila och gick snabbt över till en eldigt rosa-orange ton. Ju mer solen steg, ju mer dimma dansade över ängar och åkrar. 

_j4a1513

Det är ganska ofta som naturen bjuder på magi här ute hos oss och då är det så vansinnigt enkelt att vara närvarande i nuet. Jag skulle nästan säga att det svårt att vara något annat än närvarande. Det blir enkelt att bara ta in det vackra och släppa all stress, låta axlarna sjunka och verkligen andas med hela magen. 

I morse tänkte jag lite extra på det här med att vara närvarande och njuta av det vackra som finns framför mig. Att släppa alla tankar på perfektion och julpynt, pepparkaksgubbar och julblommor, julgran och knäcktillverkning. 

_j4a1553

För någon vecka sedan läste jag nämligen Mia Skäringers inlägg om julstressen och sen dess har jag funderat lite på hela upplägget kring jul. Nog tycker jag att det var stressigt redan på den tiden då jag var barn. Det skulle fixas och pysslas och donas och perfekt skulle det vara också. Överdåd och julklappar och jämförelse ända upp i hårfästet. Byta gardiner, koka skinka, rulla köttbullar och pynta huset tills man var alldeles utmattad. Väl framme vid julafton var det inte konstigt om det enda man ville göra var att sova.

_j4a1526

Skillnaden då var väl att man bara jämförde sig med grannarna och släkten och inte med hela universum så som sociala medier gärna bjuder in till. Frågan jag ställde mig  imorse var; ”hur mycket bidrar jag till julstressen?”. 

Är det så att mina recept får dig att känna dig mer stressad? För hur ska du hinna med att koka all den där julkolan, rulla vegetariska köttbullar (för nu har du ju lovat dig själv att ha en grönare jul vilket gör att du känner ännu mer press) och göra egen senap? Har du städat hemma, hängt upp julstjärnan eller ligger julsakerna och dammar i en papplåda någonstans i källaren? Känner du dig kanske lite sämre bara för den skull? Vet du…gör inte det. 

_j4a1483

Gör för Guds skull inte det! För här är sanningen: 

Jag älskar julen och jag älskar julmat!

Jag älskar julpynt och julmusik och snö och mys och tänd brasa och glögg och….ja jag älskar julen.  Men i år jag har inte pyntat ett endaste dugg.

Om man inte räknar med att jag ställt fram en ljusstake i ett fönster och släpat fram en liten pappkartong från förrådet där jag har ett fåtal julrelaterade prylar. Lägg märke till att jag skriver ”släpat fram”, inget i kartongen är alltså uppackat.  Jag har inte ens en adventsljusstake framme eftersom jag inte hunnit köpa ljus. 

Jag har däremot skrivit en ”att köpa”-lista som inkluderar en julgran (som jag inte har något julpynt till – och inte tänkte jag panik-köpa något heller bara för att), några hyacinter (ja me de får väl slå ut till nyår eller något) och en dörrkrans (måtte det finnas kvar någon så här nära inpå jul). ”Och en inköpslista är i alla fall ett steg på vägen”, tänker jag  glatt.  

_j4a1487Och jag vägrar faktiskt att känna mig sämre för det. För det är helt okej att inte ha tid, eller att inte vilja julpynta. Kanske är du borta hela julen, kanske är du trött, kanske är du för stressad eller så kanske du inte har råd (fast fattig är ju ungefär det värsta man kan vara så det vågar man kanske inte ens säga högt). Eller så kanske du inte prioriterat det för att du pysslar med annat. 

Hos oss kommer jag, med hjälp av min kärlek, att göra julmat till mig och min lilla familj. Vi blir inte 10 eller 20 personer, vi blir 4-5 personer mig själv inkluderad, inga barn men två små hundar som inte kräver varken julmat eller julklappar. Det är allt. Jag kommer laga mat jag är van att laga och som inte stressar mig och om någon vill ha något annat än det jag lagar får de helt sonika ta med det själva. Mat och bakning är ju dessutom inget som stressar mig eftersom det är min passion och mitt jobb och jag hoppas innerligt att det inte stressar er läsare, för det är det sista jag vill! 

_j4a1566

När du ser recept på min blogg, vad andra har för avancerade adventskalendrar till sina barn, hur de julpyntat sitt hem eller hur snygg julklänning de har på sig så kom ihåg att vi alla är olika. Vi har olika ork, olika liv, olika intressen, olika mycket pengar..vi är olika. Jag är inte en ensamstående mamma eller pappa, jag pendlar inte till och från mitt jobb i många timmar,  jag har inga barn jag känner press att köpa julklappar till, jag har en man som hjälper till och föräldrar som erbjuder sig att laga mat och ta med sig om jag vill det. Så glöm inte att utgå från dig själv och skapa den julafton och det julfirande du själv mår bra av. 

Jag vet att det är svårt för många där ute för det är mycket press att skapa den där sagolika julen ”alla andra har”. Jag hoppas du som läser min blogg som kanske inspireras av det jag skapar blir just det; inspirerad. Jag hoppas att du inte känner press att skapa precis lika många sorters kolor eller julgodisar som jag gör utan att du tar med dig dom bitarna av mina julrecept och julpysslande som passar dig bäst. 

Kom ihåg att det blir julafton oavsett hur mycket skit man har i hörnen! Själv hoppas jag på att hinna med att pynta lite lätt till fjärde advent och det där med skit i hörnen, ja det är ändå så mörkt så det är inte ens säkert att någon ser det…  

Stor kram och God Jul! 

You Might Also Like

31 Comments

 • Reply
  Annie
  13 december, 2016 at 18:38

  Åh älskar såna här ärliga inlägg! Det är så tillrättalagt allt i många bloggar. Det känns skönt att du inte pyntat och tack för påminnelsen! Vi är alla olika!

  • Reply
   Mary
   15 december, 2016 at 09:52

   Åh tack snälla för att du uppskattar och tycker om blogginlägget! <3 Precis, vi är alla olika! Stor kram

 • Reply
  Finurliga fröken
  13 december, 2016 at 18:53

  Fantastiskt inlägg! Som vanligt. Och så viktigt. De känns som de bara är stress och hets inför jul. Jag hatar de! Har aldrig gillat jul och jag tror de beror på alla krav. Men ju äldre jag blir och sedan jag blev mamma är julen mer okej. Jag gör de på mitt sätt, för sonens skull. Han är med och bestämmer och vi gör de vi gillar. I år önskar han att bygga pepparkakshus. Så de ska vi göra nästa vecka. Och jag tänkte baka lussebullar och vörtbröd. Men bara för att jag tycker de är kul. Kram

  • Reply
   Mary
   14 december, 2016 at 22:05

   Åh men tack kära du! <3 Visst är det mkt stress och hets, det är tråkigt när man flyttar fokus till det ytliga och kommersiella och inte satsar och fokuserar mer på gemenskap och lugn, stressa ner och fokusera inåt. Det låter toppenbra att ni gör det på ert sätt, som ni vill! Hoppas julbaket blir toppenhärligt! Stor kram

 • Reply
  Martina Åkerman
  13 december, 2016 at 19:00

  Du skriver så jäkla bra Maria! Så rätt du har…i allt du säger och hur du firar din jul i år. Själv har jag stressat…ja, verkligen stressat. Jag tar hand om min åldrande mamma, driver ett eget företag, och för tillfället har en jobbig karl (en helt annan historia) att ha med att gjöra.
  Dina inlägg däremot…stressar mig INTE. Dom ger mig en bit av mitt älskade Sverige, och ger mig några stúnder varje dag att dagdrömma mig in i en värld jag känner bekant…som ligger nånstans långt in i mina minnen…men som jag inte längre får uppleva på riktigt. Du ger mig en inblick in i det som mitt hjärta längtar efter, och i några få minuter känner jag glädje och värme i det du dukar fram för oss. En njutning som mitt annars stressiga liv saknar.
  TACK för det du bjuder på! Jag behöver dig!

  • Reply
   Mary
   14 december, 2016 at 23:39

   Åh tack Martina!! <3 Hoppas du kommer ner i stressnivå snart, ofta brukar man inte bli mer effektiv av att stressa men jag vet ju själv att det ibland är vansinnigt svårt. Speciellt när andra människor är inblandade. Och att du tar hand om din mamma är ju något av det finaste man kan göra, det beundrar jag dig verkligen för! Glad att mina inlägg inte stressar dig, det gör mig varm i hjärtat att läsa att du mår bra av att komma in här i min lilla vrå! Tusen tack för dina fina ord, de värmer verkligen mitt hjärta, det ska du veta!!!! <3 STOR VARM KRAM!

 • Reply
  Ulrica
  13 december, 2016 at 20:09

  Väldigt väldigt fint och bra inlägg!! Jag blir dock inte stressad av dina inlägg, eller av någon annans inlägg när det gäller julstressen. Jag har lärt mig att jag gör precis som jag vill, och stressad känner jag mig aldrig tack och lov. Här hemma har jag plockat fram ljusstakar till hälften av våra få fönster, ett par hyacinter och en minigran till min vas på köksbordet. En adventsljusstake till bordet har jag också, men sen är det stopp. Det räcker så gott för oss. En liten gran ska vi nog hämta i skogen, men det beror på om vi orkar :-). Det du skriver om att jämföra sig med grannarna eller en hel värld av sociala medier är så otroligt sant och lite otäckt, men jag skulle aldrig vilja vara utan det som sociala medier har medfört. Jag har fått ”träffa” människor som jag anser vara mer än nätbekanta och jag har fått inspiration, motivation, nya synsätt på många saker och jag känner att jag blir en bättre person genom kunskap och vänskap som jag fått via webben.

  Och till sist.. se där, den fantastiska soluppgången i morse <3
  Kram Ulrica

  • Reply
   Mary
   14 december, 2016 at 23:43

   Tack fina du! <3 Skönt att du inte tar åt dig av vad andra gör och jämför dig, det är nog något av det svåraste ibland. Speciellt när man blir överöst med information av hur man ska se ut, pynta, fira och vara. Det är lätt att dras med ibland... Det låter som du hittat balans, det är ju alldeles underbart! Håller helt med dig, sociala medier är alldeles underbart men så finns det ju den där baksidan. Men det är bra när man vet om den, då är det lättare att värja sig tycker jag i alla fall själv.

   Och visst var det, soluppgången var bara HEEEELT magisk!
   Stor kram!

 • Reply
  Ida / I skog och mark
  13 december, 2016 at 21:57

  Jättebra inlägg! <3 Du har så många sunda och kloka tankar. Jag älskar din blogg! Kram

  • Reply
   Mary
   14 december, 2016 at 23:44

   Åh tack fina du!! <3 Vad glad du gör mig, värmer verkligen själen. Du är så himla fin och du verkar vara en helt underbar person! STOR KRAM!

 • Reply
  Ekenäsliv
  13 december, 2016 at 22:16

  Hej,
  Vilket inlägg… Bilderna … texten.. Ja, bilderna är sagolika!
  Och det du skriver är så sant.
  Vi har skalat av en massa saker kring jul i år.
  Men vissa saker känns lite sorgliga att man får lov att plocka bort.
  Varför..? Jo, för att tiden inte finns. Faktiskt tycker jag att jobbet tar väldigt stor del av ens liv och det man får skala på att det privata. Eller det är ju inte privat att prioritera bort julklappar och julgodis kanske, men det blir det när man inte riktigt orkar.. Så till viss del känns det sorgligt och till viss del ok.
  För många gånger är det så att vi alla har det vi behöver och så ska man byta ”pengar” med varann.
  Så viktigt att reflektera över de här sakerna..
  Så tack för ditt fina inlägg!
  Kram Anna

  • Reply
   Mary
   14 december, 2016 at 23:49

   Åh tack kära du, vad glad jag blir!! <3 Och visst var det underbart, naturen visade sig verkligen från sin bästa sida den morgonen! 🙂 jag förstår hur du menar, och förändring kan kännas på både det ena och andra sättet, men ibland tror jag det är bra med. När det skaver alltså. Liksom bara vara där i det där som skaver tills det inte längre skaver. Ungefär som att gå ut utan smink fast man inte vill (om man känner så alltså) och bara vara utan smink tills det inte känns jobbigt längre. Lite så. Ibland märker man att det man tyckte var jobbigt från början, eller kändes ledsamt, faktiskt inte vara så ledsamt eller stort som man trodde. Men så måste man så klart få sakna och känna ledsamhet också när man behöver det, man är inte mer än människa. Här har vi nästan en presentfri jul, de flesta vuxna av oss. Det är precis som du säger, det handlar bara om att byta pengar med varandra och då kan man väl lika gärna köpa det man vill själv. För samma pengar dessutom. Tack för att du delar med dig av dina tankar! Stor Kram

 • Reply
  Linnea
  13 december, 2016 at 22:38

  Fint inlägg! Känns viktigt att berätta att bloggen ju för många är ett jobb, likaså bakandet och pyntandet inför det, medan vi som läser mest troligt gör det på vår fritid.
  Vänligen, Linnéa

  • Reply
   Mary
   14 december, 2016 at 23:50

   Tack snälla du, vad glad jag blir att du tycker om det! Visst är det så, när det är ens jobb och passion, ja då är 4 sorters inlagd sill och 14 sorters kolor inte lika jobbigt. Det är skönt att ni inte verkar bli stressade utan tar julen i ert eget tempo på det sätt som passar er. Det gör mig glad! Kram på dig

 • Reply
  msemschen
  13 december, 2016 at 23:53

  Alltså fy! Det kommer ett inlägg imorgon på min blogg och det är så likt det du skriver, ja fast du skriver som vanligt mycket vackrare än vad jag gör.
  Jag läste inte inlägget och alla kommentarer på InoS men rubriken fick mig att tänka och skriva.

  I år gör jag mindre än jag brukar, i år sänker jag kraven och i år har jag julen hemma. Julen sitter i hjärtat, inte i hur många klappar man får, inte i vilken mat man äter och definitivt inte i hur välstädat hemmet är.

  Kram

  • Reply
   Mary
   14 december, 2016 at 23:54

   Hihi men där ser man, vi tänker i liknande banor, skönt det! Måste in och läsa sen 🙂 Skönt att du sänkt kraven och låter julen sitta i hjärtat och inte i julklappar och julpynt! Stor kram!

 • Reply
  Jeanette Thomsen
  14 december, 2016 at 09:07

  Tycker det är så skönt för i år blir vi inte så många heller. Vi blir 6 stycken och förutom vår familj, så ska svärmor vara här hos oss. Vi hade en liten ”för” julafton i söndags och då var vi 8 personer.
  I år blir det mer fokus på nyår, för då har vi bjudit hem vänner och deras barn, så då blir vi lite fler. Men tackolov så håller vi undan stressen i år. Förra året var jag höggravid och hade bf 28/12, så då var jag på nålar kan jag säga. Men tackolov så stanna hon kvar till januari 🙂

  • Reply
   Mary
   14 december, 2016 at 23:58

   Vet du, det tycker jag med, visst är det skönt med jular där man inte är 30 personer som ska samlas kring julbordet. Det blir bara stimmigt och stökigt ändå 😛 Nej, tacka vet jag lite lugnare jular! Härligt att läsa att ni satsar på exakt det firande ni vill ha och fokuserar på nyår istället. Man ska följa hjärtat och magkänslan! Ojoj, ja det kan jag tänka mig att du gjorde, skönt att hon stannade inne till Januari. Lika bäst, slippar man konkurrera födelsedagen med julafton 😉

   Stor kram

 • Reply
  Lena - gott för själen
  14 december, 2016 at 10:04

  Så bra och viktigt inlägg! Här är det inte heller mycket till julpynt framme. Har ingen lust helt enkelt. Och jag måste tagga ner.

  En god jul till dig också!

  Kram Lena

  • Reply
   Mary
   14 december, 2016 at 23:59

   Tack Lena, vad glad jag blir! <3 Och vet du, då tycker jag inte du ska pynta heller. Mkt bättre då att lägga tid och energi på något du har list med. Eller bara vila, "tagga ner" som du skriver... För vem vill vara mega-stressad när det nya året börjar, inte jag iaf! Stor God Jul-kram till dig!

 • Reply
  camillasnyahem
  14 december, 2016 at 11:37

  Heja och hurra! Håller med dig! Jag har nog haft en större press kring jul men efter en utmattningsdepression (och den långa kampen tillbaka som jag fortfarande jobbar hårt med) känner jag ingen som helst press. Speciellt i år då jul och nyår bara innebär en extra ledig dag, annars är det som vanligt heltidsjobb som gäller. Nej, ut med pressen och njut av det som hinns med istället (typ spelkväll med familjen). Jag är så glad över att jag kommit dit jag kommit. 🙂

  Kram och tack för ett fint inlägg med magiska bilder.

  • Reply
   Mary
   15 december, 2016 at 00:02

   Vd skönt att du känner att du släppt det där med pressen kring jul, tråkigt att det behövdes en utmattningsdepression för det bara. Men jag känner ju igen det där, det krävdes ju en Stroke för att jag skulle hitta mig själv så… Håller helt med dig, ”ut med pressen och njut av det som hinns med istället”. En spelkväll med familjen låter faktiskt URMYSIGT!! Glad för din skull att du landat i detta, heja dig! <3 Och tack för dina fina ord, de värmer verkligen! STOR KRAM!

 • Reply
  Sandra Bergström
  14 december, 2016 at 14:39

  Förra året hade vi precis hållt bröllop i Strängnäs, mindre än en månad innan jul. Och när julen väl började närma sig valde vi faktiskt bort den. Vi gjorde ingenting juligt alls. Vi åt en god middag, tog en promenad och lät det bara vara som en vanlig helgdag. Det kändes stort, att kunna säga ’tack men nej tack’ trots att man såg hur ’resten av världen’ gjorde på nätet. Tycker för övrigt att du är väldigt spot on i att förr jämförde man sig med grannarna och släkten och att det nu är någonting annat. Det är en viktig påminnelse. Och så vill jag avsluta den här kommentaren med att säga att du känns så oerhört…bra. Och genuin.

  • Reply
   Mary
   15 december, 2016 at 00:04

   Det var verkligen stort, så det förstår jag kändes lite så ”wow vi gjorde det” för er. Vad coolt att ni verkligen satsade och fokuserade på det som gjorde er lyckliga! Och grattis i efterskott till bröllopet, grattis till lite över 1 år som gifta! <3 Tack snälla snälla du för dom fina orden, dom orden gjorde mig verkligen så lycklig! Tusen tusen t u s e n tack!!! <3 STOR KRAM!

 • Reply
  Dixi Wonderland
  15 december, 2016 at 10:17

  GUD SÅ VACKERT 😀

  • Reply
   Mary
   15 december, 2016 at 13:32

   Åh tack fina du, naturen var bra himla vacker den morgonen! <3

 • Reply
  Anki
  15 december, 2016 at 13:22

  Hej ! Ingen stress här heller. Skickar en Julhälsning från Anki / Anders & Harry, på Onsikevägen.

  • Reply
   Mary
   15 december, 2016 at 13:32

   Hej Anki! Åh vad skönt att ni också tar det i ert eget tempo och inte stressar! Det låter underbart <3 Varma Julhälsningar från oss i Lilla Sundby (Jag, Magnus, Doris och snart lilla Märta <3 )

 • Reply
  Wilda
  16 december, 2016 at 09:22

  Så viktigt och så sant <3 Du är så fin som skriver detta. Det är ju inte det julen ska handla om.

 • Reply
  Gunilla
  17 december, 2016 at 13:19

  Jag hade en mamma som slet ut sig fullständigt varje jul. Hon hade en inre dröm om den perfekta julen och jag tror aldrig att hon fick uppleva den. Vi barn var mer intresserad av vad som visades på TV, än att äta julmat just när Kalle Anka stod på menyn. Jag kommer ihåg att min mamma grät (minst) en julafton. Att hon och pappa åt julmaten ensamma medan vi barn tittade på TV. Och i brist på andras intresse så klädde hon dessutom alltid ut sig till jultomte, i ett sista desperat försök att skapa julminnen!
  Jösses, så mycket onödig sveda och värk i själen hon drog på sig.
  Detta har naturligtvis skapat en speciell känsla för jul hos alla oss syskon, tror jag.
  Numera tillbringar jag julen med vänner, knytkalas, ensamstående vänner och mat som vi gillar. Grillar på förmiddagen, gör det vi tycker om utan det minsta tvång nånstans. Våra barn har fått vara tomtar.
  Förmodligen kommer de att vilja ha en väldigt traditionsfylld jul, men det är ju deras projekt : )

 • Reply
  Andrea
  19 december, 2016 at 10:15

  Vilket skönt och befriande inlägg! 🙂 Jag har ändå gjort liite juliga saker men har inte ägnat en sekund åt att skylta med det på sociala medier t. ex. Jag märker att jag då tenderar att göra det för att typ få bekräftelse, och då missar jag själv hela poängen med julmys känner jag. Jag börjar stressa, för jag vill va perfekt. Precis som du säger, man börjar jämföra allt med andra!

  Hade ”rita julkort” på min att göra-lista faktiskt, men just ju vet jag inte riktigt om jag ska göra det 😛 Visst tycker folk att det e trevligt att få julhälsningar osv, men sen tänker jag på alla som kanske inte ens firar jul(har följare från världens alla hörn), eller folk som hatar julen etc. Fett störigt ibland att vara så PK, haha 😀

  Vi får se vad jag beslutar mig för, men jag kommer helt klart fira jul här och nu, istället för att göra det på sociala medier. Äta god mat och pilla naveln. 🙂

  Önskar dig en riktigt mysig och fridfull jul, och en god fortsättning <3

 • Leave a Reply