0
12 In Lantliv/ Livsstil

ÅRSRESUMÉ 2016 DEL II – DE BÄSTA INLÄGGEN & ÖGONBLICKEN

lillasundbyDel två på min årsresumé omfattar augusti till december och OJ, vad många inlägg jag hunnit med. För mig känns det speciellt eftersom jag satsade på att komma igång med bloggandet igen, speciellt efter att i flyttat och det löftet har jag verkligen införlivat. 

Det lite härligt att läsa mina egna inlägg, för det är så mycket i livet man glömmer bort. ”Vad har egentligen jag gjort i år”, tänker jag för mig själv. För det känns inte som jag gjort så mycket, tills jag tittar i bloggarkivet vill säga. 

Well, ni får ta en egen titt och säga vad ni tycker, att det finns både lantlivsinlägg och recept, det är det i alla fall ingen tvekan om. Här kommer del 2 i min resumé! 

Augusti

Vädret var underbart även i Augusti, jag kan inte minnas en sommar som varit så här bra , det är minst 10-12 år sedan i alla fall. Jag upptäckte mängden med spindelnät som glittrade i morgondaggen, de soliga och dimmiga morgnarna avlöste varandra och jag satt på farstutrappan varje morgon… 

jag4 jag2jag

Vi hade besök av en hög med vänner och hittade några nya favoriter vi bjöd nästan alla på (årets tips, man måste inte bjuda alla gäster på olika maträtter, hitta en repertoar som är både god och smidig och kör på den under en period) 

För vår del innebar det bakade ägg i het tomatsås till frukost, en rätt som också kallas Shakshuka

shakshuka1 shakshuka2

och vansinnigt goda bagels med krämig fyllning som en enkel lunch.  

bagels2

Skogen precis vid vår husknut visade sig vara underbar lummig och sådär härligt inbjudande. Dessutom var den PROPPFULL av blåbär, så pass att vi knappt kunde tro våra ögon. Vi mumsade och plockade och njöt för fullt. Vi plockade vår (alldeles för lilla) frys full, 

wildblueberries3 wildblueberries2 wildblueberries

och jag gjorde egen blåbärs- & vaniljyoghurt som jag serverade med en hemgjord nyttig och enkel granola.

blueberries blueberries2granola

Jag kunde äntligen visa lite bilder från min kokbok och tävlade ut 6 böcker till er läsare.

bok1 bok2

Och som avslutning på den sista sommarmånaden fyllde jag år och gjorde en underbart god, vegansk frozen snickerscheesecake

snickerscheesecake2 snickerscheesecake

September

Den första höstmånaden fortsatte precis som sommaren, med underbart väder, varma dagar och fantastiskt motljus. Träden blev allt mer färgglada och hösten visade sig från sin bästa sida. 

brownie2soup3 soup2jagautumn soup3

Bonden tog hand om skörden, 

autumn

och jag firade in mitt eget nyår, den tid jag känner mig som mest engagerad och produktiv och redo för ”nya tag”, dvs. på hösten

new-year newyear1

Himlen bjöd på vackra skådespel många kvällar, 

sky1

och jag delade med mig av en underbar panoramabild vi tagit en sensommar i augusti.

lillasundby4

I och med hösten så kom också en alldeles magisk och dramatisk dimma

lillasundby2dimma3 dimma4

Nätterna blev allt mörkare och de stjärnklara nätterna var fantastiska. 

lillasundby5

Jag lagade de mest makalösa veganska chokladbrownies med zucchini

brownie

frukostcupcakes med blåbär och pekannötter

cupcakes1

nyttig chokladkolafudge

chocolateduge

och underbart goda energibollar. 

energibollar

Doris fyllde 1 år, vår lilla stjärna. 

doris3 doris2

Jag lagade en riktigt god sötpotatis-soppa som jag ätit många gånger sedan dess. 

soup

Dessutom passade jag på att visa lite mer från vårt hem, så som min favoritplats i vårt kök (den gamla vedeldade spisen) och

kitchen4 kitchen5

en del av vårt vardagsrum och vår personliga inredningsstil som är en blandning av bohemisk minimalism och lantlig stil

livingroom livingroom2

Oktober

Oktober startade med en ny videoblogg ”hösten i Lilla Sundby”

autumn autumn2

Jag och Doris städade ur skafferiet… 

skafferi dorisochjag

Och så gjorde jag ett gäng underbart goda recept. Som till exempel quinoabars med chiafrön och granatäpple

quinoabars

fyllda paprikor med fetaost,  

fylldpaprika

vegetariska grillade smörgåsar med bland annat portabello och pesto, 

grilledsandwich

en mumsig och enkel frozen smoothie

smoothie

min ”all time favorite”  rostad chokladsmoothie som även syntes i min höstfilm,  

chokladsmoothie

samt ännu en hälsosam och god rödbetssoppa med orzo mix

soppa

Jag började sticka för första gången på länge

sticka

och så åkte vi till Gysinge och besökte deras byggnadsvårdsbutik inför våra stundande renovering.  

gysinge2 gysinge3

Jag visade bilder från några av de gamla ödehusen och ladorna som är våra närmsta grannar

oldhouse oldhouses

lagade en ”no bake” chokladpaj,

no-bake-cake

och ytterligare ett sopprecept; het morotssoppa med kokos. 

soup3

Jag pratade om min kärlek till skogen, och hur det är den platsen där jag tankar energi

skogen skogen3 skogen2

och dessutom fortsatte hösten att visa sig från sin bästa sida med motljus och dimma i ett, precis så som det varit hela sommaren. 

sun2 sun4

Vi började renovera det som ska bli min studio och fick fram det gamla taket (snart är vi klara!), 

renovering

och jag delade recept på den helande, lugnande och antiinflammatoriska drycken ”guldmjök” från min kokbok

goldenmilk

Dessutom fick ni följa med när vi höststädade, krattade löv och njöt av de sista höstdagarna här på landet. 

autumn-countryside autumn-countryside2 autumn-countryside3

November

November började med att vi äntligen fick se en liten strimma med norrsken tillsammans med en välkänd stjärnbild, Karlavagnen,  och vi passade också att vara ute och fota natthimlen så ofta det var klart väder. 

norrsken norrsken2

Den första frosten kom

frost frost2

och jag bakade frukostkakor

kakor

Sen kom också snön och jag var helt överlycklig. 

snow snow3 snow2

Så pass lycklig att jag spelade in en film om den första snön i Lilla Sundby

Jag gjorde en smoothie på havtorn och mango

smoothie

lagade fylld bakad sötpotatis

baked-sweet-potato

och en frukost jag är vansinnigt stolt över, det måste vara det vackraste jag gjort i frukostväg

rainbowtrifle

Jag gjorde även vegetarisk taco i salladsblad med egen mangosalsa

taco

och en boostande juice som passar perfekt när det börjar bli lite mörkare utomhus.  

boosta

Bloggen firade 5 år och jag passade därför på att göra ombre-pannkakor med chokladsmak.

ombre_pancakes

Årets viktigaste inlägg var nog ändå detta; Fuck Black Friday som lyfte problemet med vår konsumtionshysteri och varför jag tycker det är så viktigt att konsumera medvetet och med eftertanke. 

fuckblackfrida

Och sen, ja sen gled bloggen in på alla julförberedelser. Bland annat tävlade jag ut min bok som julklapp

contest

gjorde egen sötstark senap

mustard

och mumsade på nyttigt jordnöt, vanlig och kokosgodis

jul

December

December var, inte så förvånande kanske, fylld med recept. Jag delade med mig av recept på Chaisirap eller chailag till min Chailatte, också från min kokbok. 

chailatte

Det bästa receptet på spröda karamelliga pepparkakor från min svärmor Meta.  

gingerbread

Jag gjorde ischoklad med rostade hasselnötter och bladguld,  

candy

svängde ihop med Dukkah som också är en utmärkt ätbar present,  

dukkah

som jag serverade till helrostad blomkål och brynt smör.  

dukkah2

Jag skrubbade kroppen med kaffelatte-skrubb och tipsade i samma veva om en perfekt hemgjord julklapp, 

kaffelatteskrubb

och rullade vegetariska köttfria köttbullar

vegetarianmeatbals

Vädret var helt magiskt! Snö, dimma och solsken allt i ett och om vartannat

snowlillasundby2 snowlillasundby3

Dagarna var underbara och alldeles magiska…

lillasundbywinter

och jag fotade även vad jag själv tycker är mina bästa bilder på ödehusen vid oss och som jag fått förfrågningar om jag säljer som prints.   

houseold3 houseold2 houseold

Jag ville ta ett steg bort från jakten efter perfektion och berättade att jag faktiskt inte alls julpyntat och delade även med mig av något som för mig är mkt viktigare. Att ta mig ut och njuta av naturen, att stanna upp och vara närvarande i alla de vackra ögonblicken som tillsammans bildar livet.  

sky3 sky4

Och så blev det jul och Doris fick en ny lekkamrat, lilla Märta. 

puppy

Nog hände det lite där emellan, faktiskt allt mellan himmel och jord, men det här är nog några av de starkare positiva minnena från mitt år. 

Jag ser fram emot 2017 med nyfikenhet och sitter just nu och funderar på vilket ORD jag ska ta med mig in det nya året. Ett ord, ”one word” som helst enkelt får vara lite av mitt ledord. Som jag ska återkomma till hela tiden och som ska vara det som jag fokuserar på under 2017. Men jag får återkomma om det på andra sidan av årsskiftet. 

Tills dess, tack för att ni varit med mig, ni är fantastiska! 

Gott Nytt År & Stor Kram, 

Gott Nytt År, Nyårsafton, Nyårsafton i september, Made by Mary,

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Milla
  31 december, 2016 at 16:11

  Vilket år och vilket fint inlägg. Grattis till första hösten i hus 🙂 Gott nytt år!

  • Reply
   Mary
   3 januari, 2017 at 18:11

   Åh tack Milla! <3 Vad go du är!! Och tusen tack, det känns magiskt, nu längtar jag till fler somrar och höstar här på landet <3

 • Reply
  Beatrice
  31 december, 2016 at 21:37

  En fantastisk höst fick ni också och du är otroligt kreativ i ditt skapande. Tack för att du delar med dig till oss andra av dina stämningsfulla bilder och vackra texter. Ett riktigt Gott Nytt 2017 fyllt av alla möjligheter önskar jag dig!

  • Reply
   Mary
   3 januari, 2017 at 18:13

   Åh tack Beatrice <3 Tack för fina kommentaren, ger så mkt energi! God fortsättning till dig med, hoppas 2017 blir fantastiskt!! <3

 • Reply
  Ulrica
  1 januari, 2017 at 12:07

  Jag vill bara tacka för alla vackra bilder och all glädje du sprider. Din blogg ger mig massor och du är en person som varje dag ger mig livskvalitet. Det vill jag att du ska veta.
  God fortsättning, fina du <3
  Kram Ulrica

  • Reply
   Mary
   3 januari, 2017 at 18:14

   Åh men tack goding, vad fin du är!! <3 Det där värmde själen så du förstår inte, tusen tusen tack!! <3 stor kram och god fortsättning så syns vi på winter workation! <3 Kram!

 • Reply
  Emilia
  3 januari, 2017 at 13:51

  Vilket underbart härligt inlägg att scrolla genom, varenda bild känns som ett vykort inte bara de på ödehusen! Vad man glömmer fort, ändå, allt man tagit sig an och upplevt på ett år. Tycker du har valt ut vackra guldbitar från den sista halvan av 2016 att dela med dig av. Inte kan man tänka att hösten var så där vacker, men oj vad man redan längtar till nästa! Hoppas du hittar ditt ord för 2017. Mitt blev två ord; gör det. Jag hoppas det kommer leda mig rätt under året som kommer. God fortsättning!

  • Reply
   Mary
   3 januari, 2017 at 18:28

   Tack Emilia! Vad fin kommentar <3 Visst är det galet, det känns som man inte hunnit med något men när man börjar kika så är det massor. Dessutom är det ju de där små sakerna som tillsammans bildar livet, därför är det lite extra viktigt att minnas iaf en del av dem kan jag känna! Det låter härligt. Gör det! Väldigt tydligt och konkret. Jag har precis bestämt mig, ska skriva ihop ett litet inlägg om det tänkte jag, stay tuned 😉 Ha en superfin vecka! Kram

 • Reply
  Karin FitnessochHalsa.se
  8 januari, 2017 at 22:40

  Så många alldeles underbara bilder! Ren och skär njutning att läsa om ditt år!

  • Reply
   Mary
   10 januari, 2017 at 14:45

   Åh tack Karin, det värmer! <3

 • Reply
  Isabell
  23 januari, 2017 at 19:55

  Maria, underbara Maria. Vad inspirerad jag blir av dig. Skriver mitt exjobb nu och har knappt reflekterat över att hela januari snart har susat förbi, för mig är det den fjärde, på sin höjd sjunde januari. Jag har inte hunnit med. Så har jag tagit en paus från artiklar och research för att scrolla runt på din blogg och känner bara hur jag börjar djupandas. Hur jag hittar pusselbitar till mitt liv som varit borta i på tok för många veckor nu. Hujeda mig vad ovärt det är att stressa och hålla på. Så mitt ord för 2017 får bli lugn. Det behöver jag öva på. Så glad jag blir av din tillbakablick för 2016, det har varit så roligt att följa sig och ser riktigt fram mot att se allt du hittar på i år. Nä nu måste jag gå och andas lite frisk luft och pussa på hästmular. Tack för att du gör internet till en lite finare plats att scrolla på <3. Kram

  • Reply
   Mary
   23 januari, 2017 at 22:09

   Alltså din kommentar, RAKT in i hjärtat!! <3 Det där är nog någon av de finaste kommentarer jag fått, du förstår inte hur glad jag blir! TACK TACK TACK fina underbara du!!! Och ja, lugn! Vilket underbart ord, inget är värt stressen. Livet är på tok för kort för det <3 STOR kram, tack för att du skriver så fint och skickar så mycket kärlek min väg! <3

  Leave a Reply