0
17 In Frukost/ Lantliv

1 DECEMBER I LILLA SUNDBY + CHAILATTE PÅ CHAISIRAP – ETT RECEPT FRÅN MIN KOKBOK

_j4a1103
_j4a1139

Idag är det första december och solen har strålat på en klarblå himmel här i Lilla Sundby. Jag och Doris har tagit tillvara på dagsljuset och varit på en promenad i solen. Doris har busat för fullt och jag har passat på att fota eftersom det varit en så härlig dag. Det har knarrat sådär härligt under skorna och jag har verkligen tankat dagsljus och D-vitamin allt vad jag kunnat!

_j4a1070 _j4a1084_j4a1110

Jag kan inte nog understryka lyckan i mitt hjärta över att det här är mitt ”närområde”, det här är mina närmsta grannar; ödehusen, granarna och åkrarna. Det är tyst, så otroligt tyst när jag vandrar omkring ute tillsammans med Doris, och jag tycker att det är så fint att vara bekväm med tystnaden. Det är inget jag räds eller tycker är jobbigt, jag välkomnar och njuter av den. Vi har vandrat omkring på stigarna och blad ödehusen jag och Doris, hon har ätit snö, nosat i varenda snöhög och jag har fotat allt vad jag förmått.

Den här gamla granen har jag stått och beundrat otaliga gånger. Den är så överfylld med kottar att det nästan är mer kottar än granbarr. Grenarna dignar tungt av kottar och den ser ut som en väldigt lyxig och naturlig julgran där det står i all sin prakt.

_j4a1130 _j4a1128

Solen har strålat hela dagen men den försvinner också snabbt bakom grantopparna. Det är något magiskt med den här kalla vintersolen. Kanske är det för att den är så kortvarig, dygnet är ju så kort just nu, men kärleken jag känner i hjärtat när solen tittar fram bakom ödehusen är obeskrivlig! Det är verkligen näring till själen och jag känner mig vansinnigt lyckligt lottad som har möjligheten att njuta av solen, dagsljuset och vinterpromenader som en del av min arbetsdag.

_j4a1078
_j4a1090

Fast det är väldigt kalt och avskalat just nu, speciellt eftersom det varken är massvis med snö eller vajande åkrar som möter mig när jag kommer på lilla vägen mot vårt hus, så känner jag mig alltid så välkommen. Jag känner mig så hemma här, och det har jag gjort sen dag 1, det vill säga dagen då vi var här på visning.

Det är något med de öppna fälten, åkrarna och skogen som gör att jag känner mig så välkommen. På samma sätt som sjöar och hav får mig att känna mig välkommen. När vi var på vår smekmånad i Yosemite och Big Sur kände jag verkligen att jag hörde hemma där fast jag aldrig varit där tidigare. Stilla havet mötte oss, mötte mig, med ett brusande lugn, med en kraft som inte går att förklara. Och det känns på samma sätt här, om än lugnare. Och det var just det här vi var ute efter när vi i många år letade efter ett hus att flytta till. Öppenheten och avskildheten. Naturen och vi. Utan allt extra ”fluff” och ljud och stimuli. Vinden i håret och skogen som brusar… Ser ni förresten vårt hus i slutet av vägen?

_j4a1109

Efter att vi varit ute blev jag vansinnigt sugen på en chailatte och tänkte därför passa på att bjuda på ett recept från min kokbok, nämligen just chailatte! Den chailatten är gjord med en chailag, eller en mer lättflytande chaisirap. Med den smakar chailatten precis sådär fylligt och lyxigt som det gör på café och dessutom…det är en alldeles utmärkt julklapp! Därför tycker jag att det passar lite extra bra så här under juletider.

_j4a11452-chailatte

Här kommer receptet! 

CHAILATTE PÅ CHAISIRAP
Chailatte är otroligt enkelt att göra själv och dessutom får man möjlighet att påverka innehållet efter sina egna smaklökar. Själv föredrar jag att göra en lag med chaikryddor där jag utesluter ingefäran helt och i stället adderar stjärnanis. Lagen går utmärkt att använda till både chaite och chailatte. Ren njutning och dessutom en perfekt ”gå bort”-present.
Skriv ut
Chailag
 1. 5 dl vatten
 2. 2 kanelstänger
 3. 1,5 tsk hela kardemummakärnor
 4. 1 stjärnanis
 5. 10 hela kryddnejlikor
 6. 1 krm malen svartpeppar
 7. En halv vaniljstång
 8. 6 påsar Earl Grey-te
 9. 1,5 dl rörsocker
Chailatte
 1. Valfri mjölk (jag föredrar havremjölk)
 2. Eventuellt 4 cl espresso (om man önskar kaffesmak på chailatten)
 3. Mald kanel
Instruktioner
 1. Koka upp vattnet i en kastrull. Dra kastrullen från plattan, dela vaniljstången i två delar och skrapa ur innanmätet ur ena halvan och rör ner det samt resterande kryddor i det varma vattnet. Sätt tillbaka kastrullen på plattan på låg värme, det får absolut inte koka utan bara pirra lätt i vattnet. Låt stå och pirra under lock i cirka 15 minuter.
 2. Lyft bort kastrullen från plattan och lägg ner tepåsarna i vattnet, låt stå och dra i 10 minuter. Sila av genom en finmaskig sil och blanda med sockret. Låt lagen koka utan lock i 5 minuter. Häll därefter upp på väl rengjord flaska och förvara i kylskåp. Håller i cirka 1 vecka.
 3. Chailatte: Blanda 1 deciliter chailag med 3 delar varm, skummad mjölk. Tillsätt en liten espresso om du föredrar det. Avsluta gärna med lite mald kanel.
All things green http://allthingsgreen.nu/

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply
  Martina Åkerman
  1 december, 2016 at 22:17

  Det här låter hur gott som helst! Ska fixa detta denna helg! Tack.

  • Reply
   Mary
   1 december, 2016 at 22:57

   Det är supergott <3 Vet inte hur chailatte smakar i USA men den har samma typ av kryddiga söta smak som de man kan beställa i Sverige iaf 🙂 Hoppas du provar! Hur söt den blir styr du med mängden chailag/chaisirap. <3

 • Reply
  msemschen
  1 december, 2016 at 22:46

  Men sluta har jag missat det receptet i din bok? Så dåligt av mig! hahaha

  Underbara bilder! Den där välkomnande känslan förstår jag så väl, det är så jag alltid känner när jag kommer till havet – som att jag hör hemma där. Skogen är underbar och fantastisk på många sätt och jag älskar närheten till skogen men havet, inget är som havet.

  Kram

  • Reply
   Mary
   1 december, 2016 at 22:58

   Men hallååååå! *fniss* Ja du det verkar inte bättre 😉 Tack snälla du, det var en fantastisk dag här idag, sådär lugnande och ”grundande” om du förstår vad jag menar. Kände mig som en ny människa när vi kom tillbaka en timma senare. Stor kram

 • Reply
  Nasti Samoyed
  1 december, 2016 at 23:36

  När du har i stjärnanis istället för ingefära, blir det lakrits-smak då? Är inte så förtjust i lakrits nämligen, så måste ju kolla läget innan jag prova. 🙂 Och passar på att fråga om du har nån aning om hur mycket ingefära man ska ha i?
  Men det ser väldigt gott ut! 😀

  • Reply
   Mary
   1 december, 2016 at 23:42

   Nej det smakar inte lakrits, det smakar helt enkelt chai 🙂 Men sen kan jag inte svara på vad någon som inte tycker om lakrits tycker, men jag har då aldrig känt laktissmak när jag gjort chaisirapen. 🙂 Tyvärr har jag ingen aning om hur mycket ingefära man ska ha i, då är det nog bäst du googlar och försöker lista ut vad som möjligen skulle kunna passa. Eller så gör du helt enkelt receptet och provar och ser, om du inte tycker om det kan du alltid ge bort den i julklapp 😉

   Berätta gärna om du provar, så vet jag vad ngn som inte gillar lakrits tycker 🙂

   • Reply
    Nasti Samoyed
    2 december, 2016 at 09:20

    Åh, men om det inte smakar lakrits så får jag helt enkelt prova! Det kan ju vara bästa grejen, det vet man aldrig! 😉 Men som du säger, annars får jag ge bort den! 🙂

 • Reply
  Veronica
  2 december, 2016 at 08:45

  Va mysigt med snö 🙂 Och chailatte är ju såå gott, ska definitivt göra det i helgen!

  • Reply
   Mary
   7 december, 2016 at 10:00

   Det är verkligen supermysigt! Nu har det töat bort lite men jag hoppas verkligen det kommer mer till Julafton!

 • Reply
  Paulina Gunnardo
  2 december, 2016 at 14:16

  Magiskt!!! Du har ett sånt hus och en sån miljö vi drömmer om att leva i! Så otroligt vackert!

  Och den där chailatten verkar inte dum! Nom nom ?

  Trevlig helg! ?

  • Reply
   Mary
   7 december, 2016 at 10:14

   Åh tack Paulina!! Jag håller tummarna för att ni hittar det snart snart! <3

   Chailatten är supergod, hoppas du provar! <3

 • Reply
  filippa
  2 december, 2016 at 20:22

  Åh, det ser ut som en härlig dag! 😀 och det som finns med i din arbetsdag låter inte så tokigt heller <3 Tycker så mycket om det du berättar om naturen och allt, för du har så rätt! Naturen dömer en aldrig, man får lov att se ut hur man vill, känna sig hur man vill och vara hur man vill, den välkomnar en alltid med öppna armar ändå <3 Känns skönt att det finns sådana platser som gör att man känner så 🙂 Måste testa chailatten också!

  • Reply
   Mary
   7 december, 2016 at 10:34

   Det var en superhärlig dag, längtar efter sol och mer snö nu. Måtte det komma till Julafton! <3 Och tack för att du delar med dig av dina tankar och åsikter, det gör mig superglad att läsa! Förhoppningsvis kommer det blir mkt mer sådant framöver! Hoppas verkligennatt du provar chailatten också <3 Stor kram

 • Reply
  karinbucht
  2 december, 2016 at 20:30

  Vilka fantastiska bilder!

  Imorgon väntar en ny lucka i min julkalender. Då blir det en perfekt vinst för alla hundälskare!

  • Reply
   Mary
   7 december, 2016 at 10:34

   Åh tack Karin, det värmer verkligen!! <3

 • Reply
  Ulrica
  3 december, 2016 at 22:40

  Oemotståndliga bilder <3.
  Det du skriver om att känna sig välkomnad när man kommer till en speciell plats, så känner jag alltid när jag kommer upp till vår svenska fjällvärld. Det är precis som att när jag åker över en viss gräns i Sverige så händer något i kroppen och jag känner mig hemma. Jag får ofta höra från okända människor att jag låter som en norrlänning, beter mig som en samekvinna och även om jag aldrig någonsin skulle kunna beskriva hur det skulle vara så känner jag mig annorlunda när jag är där, mer "jag". Jag har aldrig kunnat förklara hur eller varför dock.

  KRAM vännen

  • Reply
   Mary
   7 december, 2016 at 10:37

   Åh tack kära du!! <3

   vad härligt att du hittat en plats där du känner dig välkomnad på det sättet, svenska fjällvärlden är underbar! Och visst är det häftigt det där, när man känner det i kroppen. Det är en speciell känsla! Du kanske varit en samekvinna i ett tidigare liv, vem vet 😉 😛 Men förstår precis. Jag har exempelvis aldrig haft ngn direkt längtan att ta mig neråt i landet eller bosätta mig i ex skåne eller småland eller liknande. Ska jag flytta, då blir det norröver. Kanske beror det på att min släkt kommer från Tornedalen "med omnejd" , jag vet inte, men det är där jag hör hemma. Jag trivs helt enkelt där, det känns i hjärtat! Så förstår precis vad du menar <3

   Stor kram!

  Leave a Reply