0
20 In Huvudrätter

TACOS I SALLADSBLAD MED MANGOSALSA + ATT HA RYGGSKOTT

_j4a0629_lSenaste dagarna har jag ätit exakt samma sak varje dag; chokladmoothie med avokadoknäcke till frukost och så Tacos i salladsblad med mangosalsa till lunch och middag. För er som följer mig på Instagram är det kanske ingen nyhet att jag i början av veckan råkade ut för ett rejält ryggskott, och det är också anledningen till att jag inte kunnat blogga så mycket och att jag ätit samma mat varje dag. Fast det här är helt klart två av mina vardagsfavoriter! Både enkelt och gott och går fort att göra när man inte mår så bra! När jag dessutom mer eller mindre ligger stilla i soffan vill jag inte smälla i mig allt för mycket onyttigheter eftersom jag av erfarenhet vet att jag bara blir ännu segare och tillslut ligger på soffan och sover. Snart är produktiviteten nere på noll vilket bara stressar mig ännu mera och så är jag inne i en ond cirkel som är mycket svårare att ta sig ur än att trilla in i.
_j4a0632
Det tråkiga när man som egenföretagare blir sjuk, är att man inte har någon som kan täcka upp för en. Jag har fått tacka nej till roliga uppdrag vilket är väldigt tråkigt, men det enda man kan göra är ju att vila och lära sig att ta hand om kroppen på bästa sätt för att ge den utrymme att läka. Och sen får jag skylla mig själv… För jag har känt av små ”känningar” i ryggen men ignorerat dem eftersom jag haft så mycket roligt på gång. Men det slår alltid tillbaka och det borde jag veta vid det här laget. För vips så låg jag på golvet och skrek av smärta och kunde inte ta mig upp av egen maskin.
_j4a0620
Egentligen fyller bloggen 5 år idag, men jag känner inte riktigt för att göra glädjehopp och fira eftersom jag bara precis kan ta mig runt. Jag ser ungefär ut som en 90-årig version av mig själv som stelt stapplar runt på nedervåningen och som behöver hjälp för att ta mig upp från soffan. Men fira, det ska jag, förhoppningsvis i helgen när värken lagt sig ännu lite mer och det inte tar 3 dagar att göra ett inlägg om tacos. Då, ja då ska jag fira och bjussa på något mysigt recept!  _j4a0623
Under tiden påminner jag om den här enkla, hälsosamma och vansinnigt goda tacos i cosmopolitan-sallad med mangsosalsa. Jag brukar äta det här när jag går igenom stressiga perioder då jag vill fokusera på annat, när lunchen ska gå fort men ändå vara hälsosam så att jag orkar jobba långa dagar. Jag förbereder allt, skär grönsaker och steker på färs innan, så att det bara är att plocka ihop tacosen när jag börjar bli hungrig. Själv använder jag oftast Quornfärs men man kan använda precis vilket färs man vill. Smaksätt med egna kryddor eller färdig kryddblandning.

Kanske får man inte kalla det här ett recept när man jobbar med mat och receptskapande som jag gör, så jag får kanske omformulera mig och kalla det middagstips. För alla vet väl hur man gör tacos (?). Det är bara det att man lätt glömmer att tacos faktiskt kan vara väldigt nyttigt och bra vardagsmat och man drar ner på allt det där ”extra allt” som man kanske har på fredagsmyset. Sånt som cheddardipp, nachochips, mängder med riven ost och gräddfil (själv älskar jag btw gräddfil).

Så här kommer det lite lättare fredagsmyset, eller helt enkelt bara en hälsosamt vardagsrätt för er som inte orkar med att stå länge i köket! Kram på er och ha en underbar helg! 

TACOS I SALLADSBLAD MED MANGOSALSA
Portioner 4
Enkel och nyttig vardagsmat när man är trött och inte riktigt stå länge i köket men ändå vill äta något som är bra för kroppen! Hoppa över osten och gräddfilen och servera tacofärsen i salladsblad tillsammans med en hemgjord mangosalsa!
Skriv ut
Mangosalsa
 1. 200 gram fryst tärnad mango
 2. ca 10 körsbärstomater
 3. 1 tsk sambal oelek
 4. Saft från 1/2 lime
Tacos i salladsblad
 1. Vegetarisk eller veganskt färs + rapsolja + valfri kryddmix (köpt el egen)
 2. Salladsblad, Cosmopolitan eller motsvarande
 3. Gurka
 4. Paprika
 5. Majs
 6. Mangosalsa (se recept ovan)
 7. Avokado
 8. Röd mild chili
Instruktioner
 1. Tina mango och skär tomaterna i mindre bitar. Vänd samman tomater och mango tillsammans med sambal oelek och limsaft. Låt stå till servering.
 2. Stek färsen enligt anvisningar och smaksätt med valfri kryddmix. Skär gurka, paprika och röd chili i mindre bitar. Skär loss salladsbladen nere vid roten och fyll dem med vegetarisk färs, gurka, paprika, majs, några bitar röd chili, samt mangosalsa och en skiva avokado. Ät omgående!
 3. Njut!
All things green http://allthingsgreen.nu/

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply
  karin härjegård
  18 november, 2016 at 15:40

  Krya på dig! Ta hand om ryggen och hela dig! Tack för mattips!

  • Reply
   Mary
   18 november, 2016 at 19:14

   Tack Karin, vad snäll du är!! <3 Stor kram

 • Reply
  Veronica
  18 november, 2016 at 15:50

  Ta hand om dig nu, hoppas du känner dig bättre snart! Tacosen ser supergod ut iaf 🙂

  • Reply
   Mary
   18 november, 2016 at 19:14

   Tack Veronica, det värmer!! <3 Tacosen är supergod, blir middag nu med <3 Stor kram

 • Reply
  Jennie
  18 november, 2016 at 15:51

  Men aj aj! Krya på dig och hoppas värken går över väldigt snart!

  • Reply
   Mary
   18 november, 2016 at 19:31

   Åh tack Jennie <3 Det hoppas verkligen jag med!

 • Reply
  Jeanette
  18 november, 2016 at 17:10

  Åh vad gottit!

  • Reply
   Mary
   18 november, 2016 at 19:32

   Verkligen supergott! <3

 • Reply
  Jeanette
  18 november, 2016 at 17:12

  Och krya såklart på dig. Grattis till 5 år med bloggen också, du får låta kroppen vila och värken gå över, så får du fira sedan.

  • Reply
   Mary
   18 november, 2016 at 19:13

   Tack goa du!! <3 Hoppas att den är mer el mindre borta efter helgen, känns outhärdligt att tänka mig något annat scenario! Stor kram

 • Reply
  Sylwia | Vibrant Food Stories
  18 november, 2016 at 17:42

  Krya på dig <3 Jag kan tänka mig att den här veckan har inte varit någon höjdare.. Det är så viktigt att lyssna på kroppen och jag själv borde vara bättre på det.

  Tacos i salladsblad är mina favoriter också! Kul att du också kör med mangosalsa. Så gott! Och massa färsk chilli peppar – tummen upp för det 🙂 Ha en fin helg! Kram, Sylwia

  • Reply
   Mary
   18 november, 2016 at 19:02

   Åh tack finis! Visst är det så, jag tycker att jag är det och yogar och allt möjligt men nu bara måste det slagit slint i huvudet på mig eftersom jag ju haft ont i längdryggen till och från ett tag. Jag tror att jag vill mer än vad kroppen orkade den här gången!

   Åh men vad kul att vi gillar samma! Så himla gott, blir det ikväll med 😉 *fniss*
   Och du, såg ditt reportage i senaste glutenfritt, superfint!!

   Ha en superfin kväll och helg!

   Kram

 • Reply
  Martina Åkerman
  18 november, 2016 at 19:44

  Tack snälla underbara du för det långa svaret jag fick på min komentar i det förra inlägget!!! Jag satt med tårar i ögonen när jag läste.
  Jag vill berätta lite kortfattat om nåt som hände MIG för 8 år sen, när det gäller sånt som händer oss, som din stroke till exempel.
  Jag fick en diagnos som kallas för FAP. Det innebär att man får hundratals med polyper i tjocktarmen, som till 100% leder till Cancer. Det är en genetisk sak, och mycket sällsynt. Man opererade bort HELA min tjocktarm. Sen tog dom tunntarmen och kopplade upp den igen där tjocktarmen hade suttit så att säga. Allt funkar nu som om inget hade hänt!
  Jag går på kontroller en gång varje år för att se till att det inte blir fler polyper i tunntarmen, och varje gång snippar dom bort ett antal små som envist vill sätta sig i tarmen straxt nedanför magsäcken. Ingen Cancer har jag längre som tur är….som man vet om i alla fall.
  Denna händelse i mitt liv har ju förstoss skakat mig i själen, men jag talar sällan om det med nån, och jag tänker på det så lite som möjligt. Om jag kan hålla mig från att ens tänka på det, så känns det mindre på riktigt.
  Jag tänker nu ta små steg, som du skriver om…för att lägga fram mitt liv på det sätt jag vill ha det.
  För närvarande har jag främst min mamma att ta hand om. Hon är 83. Hennes tankar lever nu tillbaka till den tid som barn, då hon spenderade sina finaste dagar i Östergötland. Hon talar mycket om det.
  Hon lämnade Sverige med tre barn, en hund och en pappegoja 1969 för att starta ett nytt liv här i USA med en ny man, min styvpappa. Det har gått på gott och ont. Hon lämnade en man som var otrogen, och fick en man som var underbar och gav oss allt av det bästa i livet. Jag var då 11, och hade redan slagit ner mina rötter i Sverige….och hade en mycket svår tid med att anpassa mig till ett helt nytt liv. Ny pappa, nytt land, nytt språk, ny skola, nya vänner, nya traditioner….och inte få kunna hälsa på hos mormor o morfar i Sundbyberg längre. Svår tid med många tårar. Tårar jag FORTFARANDE fäller NU som 58 åring!
  (sitter på mitt jobb just nu och tårarna rinner).
  Jag måste nu först se till att min mamma får ett så lugnt och trivsamt slut på sitt liv, så gott det går. SEN får jag se till att jag har det som JAG vill ha det. Det kan mycket möjligt hända att jag befinner mig tillbaka till mitt älskade Stockholm som gammal gumma en vacker dag! Jag menar det på allvar.
  Du och Jonna har räknat ut det där med att skapa sitt liv som man vill ha det, mycket tidigare är jag har. Ni har redan nu som unga ordnat det för er. WOW, jag är SÅ avundsjuk!
  Babysteps säger man här i USA, små små babysteps framåt till det man vill ha. Jag ska ta dina ord till hjärtat och börja stoppa undan lite pengar. TACK för ditt långa svar!

  ————————

  NU….ska du få ett litet recept av mig! Jag hade en pojkvänn i 15 år som kom från Mexico.
  Han lärde mig hur man fixar en riktig god Mexikansk salsa.

  – Tomater
  – Vit lök
  – Avokado
  – Färsk Jalapeno
  – Färsk koriander
  – Salt o Peppar och gärna lite vitlökspulver.

  Jalapeno är en stark liten grön sak som du kan finna på till exempel Hötorgshallen, Saluhallen på Östermalmstorg….etter på ett torg där det säljs utlänska grönsaker och sånt. Kanske inte finns i vanliga Svenska butiker som Konsum eller ICA men jag vet inte!

  Hacka lika mängder av alla ingredienser….men ta ut alla frön från Jalapenon om du inte vill ha det allt för starkt.
  Om man inte gillar koriander så kan man slippa den.

  Denna salsa är helt underbar och har Mexico flaggans färger….Rött, Grönt o Vitt!

  ————————-

  En liten ros till dig! —–<–@
  Kram från mig i Kalifornien.

  • Reply
   Mary
   20 november, 2016 at 17:28

   Det värmer verkligen mitt hjärta att läsa din kommentar Martina! Fäller några tårar själv när jag läser din kommentar, för det känns så fint att höra din historia, att du delar med dig av den till mig, samt att få kontakt med någon annan så pass långt borta i en helt annan del av världen.

   Jag förstår verkligen att händelsen har skakat om dig från grunden, det är ju dessutom något som ligger där bakom hela tiden eftersom du måste gå på check -ups hela tiden för att ta bort polyper. Så glad att höra att du inte längre har cancer och hoppas med hela mitt hjärta att du förblir cancerfri!

   Det låter som om ditt hjärta vill ”hem till Sverige” igen. Jag grunder det så klart endast i det du skriver, men på något sätt finns det där. Din mamma pratar om sin barndom/tid i Sverige och det låter lite som om du längtar tillbaka själv också. Till en enkelhet i livet som kanske är lättare att skapa sig här.

   Jag tror att du kan ta dig precis dit du vill oavsett vilket land du befinner dig i och jag tycker det är SÅ fint av dig att du tar hand om din mamma på ålderns höst. Jag tror på energier, att man får det man ger, och du ger då sannerligen. Jag är sjuk från topp till tå och tänker alltid att det inte är det som sker i livet som definierar en, det är HUR man hanterar det. För man kan inte styra allt, ibland sker det, men man ska inte bli någon (arg/bitter el liknade) utifrån vad som händer en i livet. Försök hitta de små sakerna som är bra varje dag. Kanske är det att det var ”lite mindre stressigt” idag än förra dagen, det är också positivt. Ibland har jag lite mindre ont i min whiplash än dagen innan, men istället för att tänka att jag ”har så ont” och ”vad orättvist det är”så tänker jag att ”vad skönt, att den här dagen blev lite mindre smärtsam än gårdagen, vad glad jag är”. Den typen av mindset ger energi, gör di handlingskraftig och får dig motiverad. Utan den hade jag personligen gått under för länge sen!

   Jag har redan börjat skapa min inläggs-serie kring att följa sina drömmar, och jag hoppas att du och flera andra kommer att ha nytta av den för att hitta era egna vägar!

   Tack kära du för receptet, det ska jag def prova. Och jo då, visst finns Jalapeno att köpa här i Sverige också. Så jag ska definitivt prova!

   Stor kram och ha en underbar söndag!

 • Reply
  browneyedgirl28
  19 november, 2016 at 07:28

  Men så trist med ryggskott 🙁 Hoppas verkligen det blivit bättre <3 Vad gott det där lät, ska jag testa i helgen tror jag. Perfekt med lite vegansk färs till, en favorit hos mig 🙂 Kram och ha en fin lördag fina du

  • Reply
   Mary
   20 november, 2016 at 17:30

   Ja, otroligt frustrerande och smärtsamt (så klart). Det slitsammaste är att det knappt går att göra något, men är i alla fall på bättringsvägen nu! Hoppas du provar receptet, så fräscht med mangosalsan i salladsblad! Hoppas din helg var toppenbra! <3 Stor kram

 • Reply
  mert
  19 november, 2016 at 18:01

  Looks so delicious!

  Do u recommend any Swedish novel? 🙂 I like reading. 🙂

  • Reply
   Mary
   20 november, 2016 at 17:36

   It really is, promise!

   Actually, I read most of my book in English and from non Swedish authors. But… I’d recommend books from Henning Mankell, he has a serie about a police officer called Kurt Wallander, so go check that out. I can also recommend to read books from Jan Guillou. I’d only read ”Ondskan” (translation, ”Evil”) and I can def recommend that one.

 • Reply
  Ulrica
  19 november, 2016 at 19:41

  Stort hipp hipp Hurraaaa i efterskott till en av de bästa bloggarna, och med en fantastiskt fin tjej bakom spakarna!!
  LOVA att ta det lugnt nu och återhämta dig och låt ryggen vila lite.
  Ha en mysig ( och lugn ) lördagkväll, kära du
  KRAM <3

  • Reply
   Mary
   20 november, 2016 at 17:37

   Tack finis, åh det värmer verkligen! <3
   Jag lovar att ta det lugnt, men nu har det börjat bli bättre, så ska jobba lite försiktigt veckan som kommer. Men inga tunga lyft eller konstiga fotoställningar. Det är alltid där jag skadar mig , så typiskt! Stor kram och hoppas din helg var toppenbra! <3

  Leave a Reply