16 In COUNTRYSIDE LIFE

SMÅ ÖGONBLICK AV HÖST – OKTOBER

_j4a9528Vackra men relativt molniga och gråa oktober har passerat förbi. Det känns som om det var igår vi njöt av höstsommar-värme i september och jag fattar knappt vad som hänt. Det kändes som om säsongen vände på några sekunder.  Som vanligt tänkte jag bjuda på några glimtar från mitt oktober här ute på landet; små ögonblick av höst helt enkelt!

Oktober har inte bara varit grå utan även levererat några magiska mornar med dimma som dansat över de bruna åkrarna. Doris och jag är alltid ute och promenerar på morgonen och då tar jag mig alltid tid at njuta lite extra om vädret är fint. _j4a9519Här bakom (se bilden nedan) ligger vårt hus, men det är så dimmigt att huset inte syns. _j4a9504I förrgår bjöd soluppgången på extra magi och jag stod bara och njöt av att vi äntligen fick lite mera solsken… _j4a9912Vi har varit ute och försökt fånga stjärnhimlen på bild många gånger under oktober men eftersom himlen varit täckt av ett tjockt molntäcke har det varit svårt. Ibland har dock molnen skapat magi helt på egen hand och stjärnorna har försiktigt tittat fram när molnen skingrat sig. Vackert ändå tycker jag och känner mig väldigt liten i vårt stora universum.  _j4a9621Det som förändras extra mycket under oktober månad är ljuset. Det riktigt varma sensommar- & höstljuset har bytts ut mot det kalla nästan isiga sena höst-/vinterljuset. Det är så kallt och isigt att det nästan ser ut som frost i träden och ängsgräset bakom huset. _j4a9784_j4a9882Säsongen för varma drycker har ju verkligen kommit igång nu och vi har njutit av både kaffe och varm choklad utomhus. Att jobba med kroppen utomhus när solen skiner, exempelvis att kratta löv och rensa lite inför vintersäsongen och sen avsluta med en stor kopp kaffe eller varm choklad är bara….så…magiskt. För övrigt måste det här vara världens bästa termosmugg som inte läcker, som tål hårda stötar och som håller kaffet rykande varmt! _j4a9774Själv har jag börjat använda mössa utomhus, det gör så mycket när man är ute i skogen eller trädgården. utan mössa skulle jag bli kall trots att jag har tre lager tröja på mig (t-shirt, underställ och stickad grå tröja) men med mössa och halsduk är jag varm utan att bli svettig. Då blir det skönt och roligt att vara ute att fota i naturen och trädgården. _j4a9755Och så har vi ju spenderat en hel del tid ute i trädgården. Att kratta löv är verkligen lantlivsgym som heter duga. I alla fall när man har flera stora träd både på och strax utanför tomten. _j4a9753 _j4a9752Doris tycker att det är fruktansvärt intressant att busa med och tugga på torkade löv. Hon är så klart med som vanligt hon också. Vårt lilla busfrö. _j4a9845Jag har cyklat en hel del fast det blivit kallare. Det är så lustigt det där, för cykeln som jag köpte i somras använde jag väldigt sällan just då, även om tanken var att jag skulle cykla omkring och upptäcka närområdet. Orsaken är att jag nog var för nyinflyttad, jag hade inte den minsta längtan efter att ta mig någon annan stans. Jag ville bara njuta av sitta på vår farstutrappa, titta på utsikten, promenera i skogen bakom oss och påta i trädgården.

Men nu, när det blivit kallare och gråare och därmed lite tråkigare i vår egen trädgård längtar jag ut. Och när man inte har bil (eller körkort) så får man ta till cykeln. _j4a9193Dessutom älskar jag den. En gammal cykel som tagits om hand av ett företag som jobbar med just detta. Istället för att köpa en ny cykel, nya cyklar har av erfarenhet otroligt dåliga kvalité ändå, så blev det en gammal cykel utan varken växlar eller handbroms. Däremot en ny sadel eftersom den gamla inte fanns kvar och så en cykelkorg så att jag kan ta med Doris utan att riskera att hon hoppar eller ramlar ur korgen medan jag cyklar. Det är så mysigt på något sätt, att cykla omkring i området och upptäcka nya favoritplatser. Jag, en termos med kaffe, kameran och så Doris. _j4a8525Ju kallare det blivit ju mer har vi insett att det kommer bli kallt inomhus, riktigt riktigt kallt, och vi måste på något sätt ”bygga in” värmen så den håller sig kvar i rummen där vi eldar. Just nu planerar vi att sätta upp en dörr i rummet med kaminen och/eller hitta tunga skynken som kan hålla kylan ute och värmen inne. Under tiden spenderar jag mycket tid framför kaminen men det gör inte så mycket, det är ju fasligt mysigt i alla fall! _j4a8291Träden har färgats gula, oranga, röda och i vissa fall nästan lila och jag har njutit för fullt av vår vackra höst. Vi har börjat renovera i det som ska bli mitt kontor och fotostudio och jag har de dagar det varit dåligt väder ”hängt” där en del ändå, fast jag inte fotat, eftersom jag utsikten har någon slags lugnande effekt på mig. _j4a9211Jag har skapat något av den godaste chokladsmoothie jag gjort, nämligen en rostad chokladsmoothie, något vi njutit av både mornar och kvällar. _j4a8364 _j4a8252Dessutom har jag hittat ett nytt favoritrecept på grillade smörgåsar, dessa vansinnigt smarriga med pesto, portabello & harissa! _j4a8630Det har även blivit många recept med gurkmeja i eftersom gurkmeja har så lugnande och antiinflammatoriska egenskaper. Guldmjölk, morotssoppa och så klart denna solskenssmoothie med mango, banan, gurkmeja och vanilj (hojta om ni vill ha receptet). _j4a9949Eftersom det varit så vansinnigt mulet, och norrskenen här nere ligger lite mer mot horisonten har vi tyvärr missat det magiska på himlen. För några dagar tog vi oss ut ändå eftersom det var halvklart och norrskenet då kan ta sig genom molntäcket och ge oss en glimt av dess magi.

Och visst blev det så. Påpälsade som om det vore en expedition i Antarktis stod vi där och väntade och plötsligt kunde man se små spår av grönt mellan molnen. Tyvärr inte sådär omkullkastande majestätiskt som det kan vara, men vackert ändå!     _j4a9618Och visst ser ni Karlavagnen på bilden nedan?  Den ser ut som den ska parkera på vår gräsmatta, den känns så nära, som om jag skulle kunna sträcka ut min hand och ta på den. _j4a9625Mitt oktober susade fram och det känns som jag inte riktigt hänger med. Nu hoppas jag faktiskt att det ska bli lite lugnare i november, så att jag känner att jag hinner med. Hur har ni haft det i oktober? Soligt? Mulet? Magiskt? Tråkigt? Trött? 

Jag hoppas ni haft det bra. Själv önskar jag mig ett kallt november och december, jag önskar mig frostiga kalla mornar, stjärnklara nätter, norrsken och snö. Jag hoppas helt enkelt på en magiskt vacker vinter. 

Och tack, tack kära fina ni för att ni följer med mig på den här resan. Kram på er! 

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  filippa
  1 november, 2016 at 16:21

  Hahah, jag säger det igen, dina bilder alltså! 😀 De är sååå fina, och så härligt fridfulla! Det är så kul att få glimtar av ert hus också tycker jag, det är så fint så! : }
  Och allt du gör i matväg ser himmelskt ut! Jag skulle väldigt gärna ta emot receptet på smoothien, den ser ljuvlig ut och låter sådär friskt och nyttig med! Ser ut som ni haft en fin månad 😀 Jag tycker som du, att denna månad bara susat förbi.. känns lite tråkigt, jag vill så gärna försöka vara i nuet så mycket som det bara går! Annars har jag haft en rätt grå månad, inte många soltimmar men väldigt härliga och friska vindar! 🙂 Kram på dig & tack så himla mycket för att du bjuder in oss och vi får chansen att följa din resa! <3

  • Reply
   Mary
   2 november, 2016 at 10:04

   Åh Filippa, vad go du är, tack snälla du!! Då ska jag absolut fixa recept på den smoothien. Jag fotade den med bilderna blev förstörda, minneskortet ”dog” helt enkelt och därför bloggade jag aldrig om det. Men det är bara ”på’t” igen, jag jag brukar säga.

   Visst vill man, det känns alltid mkt bättre när man är mer närvarande och känner att man ”har tid” för det man vill. Jag vet inte hur eller varför Oktober flög förbi så fort, men nu är det november och denna månad ska jag försöka ta det lite lugnare. Idag snöar det, och jag ser verkligen fram emot ett krispigt och kallt november (med många soldagar får vi hoppas)! Tack för att du tittar in och kommenterar, alltid lika roligt! Kram och ha en fin dag 🙂

 • Reply
  Ellen
  1 november, 2016 at 16:54

  Åh ja, jag ser fram emot en riktig vinter. Blev överlycklig igår när Omni berättade att det kunde bli snö, sen insåg jag att nyheten inte gäller södra Sverige.. Längtar så efter snöflingor på kinderna.

  • Reply
   Mary
   2 november, 2016 at 10:05

   Åh jag med! Här där jag bor nu brukar det ofta vara ganska mkt vinter, så jag hoppas på det i år med! Nu måste vi snabbt fixa så vi kan skotta snö bara, så vi inte blir insnöade här borta. Hoppas innerligt att snön tar sig bort till dig med!! Kram på dig

 • Reply
  Lund Johanna
  1 november, 2016 at 17:03

  Vilket fantastiskt inlägg med fantastiska bilder. Jag blir så harmonisk och lugn av dina bilder och ditt liv där ute på landsbygden (och du vet, lite avis också).

  Tycker det verkar ha varit en fantastiskt fin oktober i alla fall. Och hojthojt på receptet.

  Kram

  • Reply
   Mary
   2 november, 2016 at 10:07

   Åh Tack Johanna! <3 Blir så glad av att läsa dina fina ord! Ska försöka bjussa på så mkt lantliv jag kan så att du får det "sinnet" matat på så sätt <3 Receptet kommer, fotade tidigare men bilderna blev förstörda pga knasigt minneskort. Så ska fixa så snart jag kan! Kram och ha en fin dag

 • Reply
  Veronica
  1 november, 2016 at 18:18

  Härliga bilder! Vill oxå bo på landet, ser så mysigt och harmoniskt ut 🙂

  • Reply
   Mary
   2 november, 2016 at 10:07

   Tack Veronica, det värmer!! Ja, det är mysigt och harmoniskt, tycker i alla fall jag! 🙂

 • Reply
  Finurliga fröken
  1 november, 2016 at 23:05

  Ditt oktober har verkligen varit fint! Själv tycker jag mest de varit grått och blött. Men med fina ljusglimtar. Just nu tycker jag de är så mörkt och trist att jag faktiskt längtar efter snö för att ljusa upp. Nått jag egentligen inte är så förtjust i. Men de gäller att ta fram de fina i varje årstid och i varje dag. Kram

  • Reply
   Mary
   2 november, 2016 at 10:09

   Ja det har varit riktigt fint även om det varit en hel del gråa dagar med. Här kom det snö igår, men rätt så blöt snö, dock ligger det kvar idag och det är snöar fortfarande. Själv tycker jag om snö, men det ska gärna vara blå himmel och sol också och så måste jag ha ”rätt kläder” på mig. Men har man ont i kroppen kan jag tänka mig att det inte är så kul med kyla. Själv måste jag skydda min whiplash-nacke mkt samtidigt som det inte får bli för tjockt ”kring halsen” för då får jag ont av det. Hoppas oavsett att du får en underbart fin dag och att november blir lite ljusare och soligare <3 Stor kram på dig

 • Reply
  Sonja Stendera
  2 november, 2016 at 05:24

  vilka härliga bilder och hösten är en så mysigt tid!

  • Reply
   Mary
   2 november, 2016 at 10:10

   Tack Sonja för dina fina ord, de värmer!! <3

 • Reply
  Maria Bernstein
  2 november, 2016 at 14:03

  Tack för en inspirerande och härlig blogg! Bor i stockholm men längtar ut till landet så din blogg stillar känslan litegrann, blir påmind om vad det är jag kämpar för. Men just för stunden är mitt största problem en bra termosmugg.. haha. Vilket märke är det du har?
  Önskar dig en minst lika härlig november!
  ~ Maria ~

  • Reply
   Mary
   2 november, 2016 at 14:22

   Tack snälla du, vad glad jag blir! Mina, exakt samma modell båda två, kommer från Starbucks. De är helt vansinnigt bra. Köpte en, lyckades tappa bort den, glömde på bussen till jobbet. Nästa gång så köpte jag två stycken för att safe-a och det är 5 år sen, de håller SJUKT bra. Jag köpte på Arlanda för då fanns inte Starbucks ”i stan” men det borde finnas där. En i rostfritt stål med en slags värmeskyddande gummiring/ring för bättre grepp mitt på. Hoppas du hittar den! Kram

 • Reply
  Mia Bergvall
  2 november, 2016 at 17:58

  Hittade precis till din blogg, vilka härlig bilder!
  Och vilken härlig vardag du verkar ha! (även om jag vet att man bara visar upp det man ”vill” visa 😉 ) Bor också på landet, älskar tystnaden och stillheten!

  • Reply
   Mary
   4 november, 2016 at 16:35

   Hej och Välkommen hit passar jag på att säga då 😀 Och tack för dina fina ord, de värmer!! Jag har nog en ganska härlig vardag, men det är också efter att jag kämpat och designat mitt livet precis som jag vill ha det. Något som så klart krävt uppoffringar och slit på sitt sätt. Sen finns det så klart massa där bakom som inte är lika mysigt, som att slänga sopor, tvätta och diska, rensa mailkorgen, plocka upp hundbajs och vakna med huvudvärk. Ibland pratar jag om det och man får läsa om sånt med om man följer med på resan, men i mångt och mycket lever jag ganska mkt precis som man ser här på bloggen. 🙂

   Vad mysigt att du också bor på landet och det finns fler som älskar tystnaden och stillheten. Det ger så mycket tycker jag, att liksom vara iväg från både det fysiska och mentala bruset. Bara lyssna på skogen och vinden <3 Hoppas du får en mysig helg ute på landet och att ni har lika mysigt väder som vi har! Kram på dig

  Leave a Reply