0
15 In Frukost

REGNBÅGSTRIFLE – RAINBOW TRIFLE

_j4a0509Medan snön har dalat utanför mitt köksfönster har jag spenderat några timmar framför kaminen i rummet precis bredvid köket, det rum vi kallar ”biblioteket”. Bläddrat lite i boken ”New Bohemians” och mumsat Regnbågstrifle. I går tog jag nämligen ungefär 30 minuter och vispade ihop lite chiafrön med mjölk samt kokade bär med agavesirap och majsstärkelse. Granola har vi nästan alltid hemma så där var jag redan förberedd. Och i morse kunde vi enkelt njuta av en underbar fredagsfrukost tillsammans, en riktigt smarrig regnbågstrifle som även fick bli min lunch (jag mumsade i mig två stycken som lunch)!

_j4a0505Det här är vad jag skulle kalla en imponerande frukost. Jag kan nästan garantera att vem du än har på besök; en ny förälskelse, en ”gammal” förälskelse (ja alltså pojkvän/flickvän/fru/make/whatever), svärmor, mormor/farmor/morfar/farfar, bästa vännen eller hela tjocka släkten kommer vara imponerad. Den är så pampig och ser ut som om man lagt ner timmar i köket, som om man borde komma utstapplande med svettpärlor i ansiktet med håret på ända och med andan i halsen och darriga händer placera skapelsen på köksbordet.

 

Ja alltså, mitt hår står alltid på ända när jag vaknar. Men jag kan åtminstone servera en frukost som imponerar. Hemligheten ligger i att ta allt från 30-60 minuter dagen eller kvällen innan och göra granola (cirka 20-30 minuter), vispa samman chiafrön med mjölk (10 minuter) och så göra fruktkompott (20 minuter) och då är klart. Det bästa är att det även håller två dagar i kylen, utan problem ska sägas, jag har nog ätit regnbågstrifle på chiapudding och fruktkompott som är äldre än så. Men bara för att vara på den säkra sidan när man väntar gäster eller vill unna sig något riktigt lyxigt så blir det så klart fräschast och lyxigast att göra förberedelserna dagen innan. Är du inte van att stå i köket, no worries, dela upp arbetet. Göra chiapuddingen på morgonen, hämta andan, gör granolan efter lunch och avsluta med fruktkompott till kvällen. Ja ni fattar va…

_j4a0530

Hur som…den här frukost är makalöst god. Går att göra helt mjölk och glutenfri samt vegansk bara genom några små ”tweakningar”. Glutenfri: använd med säkerhet glutenfria havregryn. Mjölkfri: använd inte annan yoghurt som exempelvis soja-, havre- eller kokosyoghurt och vegansk gör en granola utan honung. Det här är något som passar alla. ALLA! Avsluta regnbågstriflen med granola, min Kardemummagranola (men uteslut tranbären) och eventuellt färska bär eller färsk frukt._j4a0516I helgen blir det att vila en hel del och titta ikapp lite serier eftersom vi ligger rejält på efterkälken. Jag älskar nämligen serier. Tittar ganska sällan på film men desto mer på serier. Så det blir nog allt från Vampire Diaries till Gotham och games of Thrones (som jag precis börjat titta på, är redan utmattad av allt naket men har ändå fastnat för storyn). Har ni några favoritserier? Jag tar gärna mer tips om det är någon som har tips på en serie man bara måste se! Chansen att jag redan tittar på den är dock stor, men man vet aaaaldrig vad man kan ha missat…. Och ps. jag tittar inte på skräck . Ha en fin helg allesamman! Och receptet, det kommer nedan!

_j4a0521
RAINBOW TRIFLE - REGNBÅGSTRIFLE
Portioner 6
En ljuvlig, nyttig och enkel frukost som imponerar och känns alldeles perfekt lyxig en sömnig lördag- eller söndagsmorgon. Förbered på dagen eller kvällen innan och varva sedan bara ingredienserna i höga glas och du har snabbt en underbar frukost!
Skriv ut
REGNBÅGSTRIFLE
 1. 6 dl turkisk yoghurt eller annan valfri yoghurt (ex soja-, kokos, naturell-, havre-yoghurt)
 2. 1 sats chiapudding
 3. 3-4 sorters frukotkompott
 4. cirka 3 dl granola
 5. Eventuellt bär eller frukt att toppa med
GRANOLA
 1. http://www.madebymary.se/2014/january/marys-hemgjorda-granola-med-kardemumma-kokos-tranbar-pumpakarnor.html
FRUKTKOMPOTT
Grön - Kiwi
 1. 3 dl tärnad kiwi (ca 4 mindre/3 stora färska kiwi) + 0,5 dl vatten + 3 msk agavesirap
 2. 2 tsk majsstärkelse + 2 tsk vatten
Blå - Blåbär
 1. 3 dl frysta blåbär + 0,5 dl vatten + 3 msk agavesirap
 2. 2 tsk majsstärkelse + 2 tsk vatten
Röd - Jordgubb
 1. 3 dl tärnade frysta, lätt tinade, jordgubbar + 0,5 dl vatten + 3 msk agavesirap
 2. 2 tsk majsstärkelse + 2 tsk vatten
Gul - Apelsin
 1. 3 normalstora/stora apelsiner + 3 msk agavesirap
 2. 2 tsk majsstärkelse + 2 tsk vatten
CHIAPUDDING
 1. 6 dl valfri mjölk, jag använde Oatley ikaffe-mjölk
 2. 1 dl chiafrön
 3. 1,5 msk lönnsirap
 4. 1 tsk flytande vaniljextrakt
DAGEN/KVÄLLEN INNAN
 1. Blanda alla ingredienser till chiapuddingen, rör/vispa lätt med en gaffel tills det blandat sig väl. Vänta 10 minuter, rör igen och ställ sedan i kylskåp över natten. Rör även om i chiapuddingen innan servering.
 2. Gör granolan enligt instruktioner men u t a n tranbären. Byt ut honung mot lönnsirap om du vill göra granolan helt vegansk eller av annan anledning inte tål honung. Se länk till granolan jag använde i ingredienslistan ovan.
 3. Blanda bär, vätska samt agavesirap för 3* av bär- eller fruktkompotten som du helst föredrar. Låt koka ihop i 3 minuter, sänk värmen till låg och drag sedan kastrullen från plattan. Blanda majsstärkelse med vatten i en liten kopp tills det inte är några klumpar och tillsätt sedan redningen under omrörning. Sätt tillbaka kastrullen på plattan, fortsätt att röra i kompotten och låt den koka ytterligare 2 minuter. Klart! . Låt svalna i rumstemperatur och för sedan över till mindre burkar/förvaringskärl. Ställ i kylskåp över natten.
PÅ MORGONEN/VID SERVERING
 1. Varva bärkompott, chiapudding och yoghurt i höga glas, avsluta med granola och eventuellt färska bär eller frukt. Använd med fördel säsongsaktuell frukter och bär. Det går även bra att toppa med endast granola.
Noteringar
 1. * Obs! för 6 portioner går det åt cirka 3 bär/frukotkompotter. Gör gärna 4 men var beredd på att det blir lite över. Inga dåliga nyheter, bara att det finns fruktkompott till morgondagens gröt eller filfrukost 🙂
 2. Går att göra helt vegansk genom att välja soja-, kokos- eller havreyoghurt samt tillaga en granola med lönnsirap istället för honung.
 3. Går att göra med säkerhet helt glutenfri genom att välja helt glutenfria havregryn vid tillverkning av granolan. Uteslut mandeln vid nöt eller mandelallergi.
All things green http://allthingsgreen.nu/

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Jeanette
  11 november, 2016 at 17:44

  Åh vad smarrigt. Har ni fått ännu mer snö? Vi har haft plus grader nu i ett par dagar, så snön har börjat smälta och idag var det en del slask:-/ Hellre kyla och snö än detta blöta slask.

  Åh, jag lyssna på podden Better Bloggers idag och lyssna på din intervju. Väldigt bra 🙂

  http://apiecewithfrosting.com

  • Reply
   Mary
   13 november, 2016 at 14:25

   Tack Jeanette! <3 Vi har massor av snö, yay! Varit en helt magisk vintervecka här. Galna snöfall, sol, blå himmel, magisk dimma, krispiga snökristaller...så vackert! Vad roligt att du tycker om den, det värmer verkligen hjärtat! <3

 • Reply
  Lund Johanna
  11 november, 2016 at 19:49

  Så himla vackert! Och det låter löjligt gott. ALLA dina recept är så inspirerande <3

  • Reply
   Mary
   13 november, 2016 at 14:26

   Tack Johanna, vad go du är!! <3 Det är verkligen underbart gott, favoriten är jordgubb + kiwi + apelsin eller mango!

 • Reply
  Malin
  11 november, 2016 at 22:35

  Men oj, vilken vacker frukost! Vilka færger!!
  Jag føljer spænt med på bloggen i dessa dagar, eftersom jag hoppas på att du har varit ute och gå i snøn med din kamera… Du har sækert en massa vackra billder att visa 😉

  • Reply
   Mary
   13 november, 2016 at 14:26

   Tack Malin, vad glad jag blir!! Hihi, ja då hoppas jag du hunnit med att titta på min vinterfilm i senaste inlägget här på bloggen. Så underbar vecka att jag var tvungen att filma allt det vackra!

 • Reply
  Jenny
  12 november, 2016 at 09:00

  Vilken frukost! Ser helt makalöst fint ut och kan tänka mig att det smakar minst lika bra.

  • Reply
   Mary
   13 november, 2016 at 14:30

   Den är både makalöst god och vacker 😀 Det är alltid kul att kunna ta fram något som imponerar på gästerna tycker jag. Sådär lite wow-faktor fast det är löjligt enkelt!

 • Reply
  Tori//Gringalicious.com
  12 november, 2016 at 12:52

  Gorgeous! I can’t say I’ve ever seen a more gorgeous breakfast.

  • Reply
   Mary
   13 november, 2016 at 14:31

   Thank you hun! It really warms my heart to read your comment! Thank you thank you thank you! <3

 • Reply
  Ellen
  14 november, 2016 at 09:25

  De där glasen ser ut som en riktig DRÖM.

  • Reply
   Mary
   22 november, 2016 at 18:45

   Det är supergott, favoriten är kiwi jordgubb faktiskt + apelsin eller mango som jag också gör ibland. 😀

 • Reply
  Karin FitnessochHalsa.se
  21 november, 2016 at 22:05

  Chia trifles alltså. Det är ju så gott. Dina regnbågstrifles är verkligen magiska!

  • Reply
   Mary
   22 november, 2016 at 18:46

   Åh tack Karin! <3 Håller med om att det är supergott!

 • Reply
  natalie
  27 november, 2016 at 16:17

  Men asså Maria! Jag älskar det här! Så fantastiskt vackert och så ser det ju så himla fräscht och gott ut!! <3
  Grymt bra jobbat!
  <3

 • Leave a Reply