OMBRE PANNKAKOR MED VANILJ- & CHOKLADSMAK+ BLOGGEN FYLLER 5 ÅR!

Ombre pannkakor
Nu i november fyller bloggen 5 och jag kan knappt förstår att jag bloggat så länge, vart tog tiden vägen? Egentligen fyllde bloggen 5 år i fredags men eftersom jag hade, och fortfarande har, ryggskott, så hann jag inte med att göra ett grattis-inlägg just då. Men nu kommer det äntligen, grattis till mig själv och till bloggen! Yayyy!!

Det är mycket som hänt och mycket som ändrats under de senaste 5 åren. Allt började med min Stroke som kickade igång mina tankar kring vad jag gjorde mitt liv. Det satte bollen i rullning och jag startade bloggen. Efter det har jag har sagt upp mig, startat eget, varit med och skapat recept för tidningar, varit delaktig i filminspelningar, podcastintervjuer, radio, skapat receptfoldrar, fotat kampanjbilder, bloggat så mycket jag kunnat, vunnit olika kategorier i Matbloggspriset tre gånger (!), gjort en frukostkokbok, förlovat mig, gift mig, åkt på en underbar smekmånad, fått nog och sålt lägenheten utan att veta vad som väntat runt hörnet,flyttat, börjat filma, lärt mig massor om redigering och foto, hittat tillbaka till mig själv, börjat spendera mer tid i naturen (som jag längtat!), träffat flera nya vänner, förlorat gamla, slutat överkonsumera och istället börjat vara mer närvarande i mitt eget liv med människorna runt omkring mig.
Ombre pannkakor
Det är fantastiskt vad som kan hända i livet, vilka vändningar det kan ta och vad man kan upptäcka. Både om sig själv, andra människor, vad man vill och inte vill. I år blev det ingen tårta, det ville helt enkelt ryggen inte vara med på. Men däremot passade jag på att göra lite ombre-pannkakor med smak av choklad och vanilj. Från mörkare choklad, till ljus choklad och så vidare till vanilj. Enkelt men ändå lite lagom festligt. Går bra att äta som en lyxig frukost eller som en lite mer hälsosam efterrätt.

Jag serverade dem med färska blåbär, lönnsirap och bitar av choklad. Men det går utmärkt att servera till precis vilka tillbehör som helst, låt dina egna smaklökar styra! Kom ihåg att steka pannkakorna på låg värme, speciellt de med kakao, annars bränns de och bränd choklad är inte gott!

Lycka till och ta alla ni som följt med från början, hoppas på ”under resans gång” eller är helt nya här! Jag uppskattar var och en av er otroligt mycket!

Kram, Mary

OMBRE PANNKAKOR MED LÖNNSIRAP, BLÅBÄR & CHOKLAD
Ger 12
En lyxig frukost som även passar som efterrätt. Smaker från mörk choklad till ljus vanlig! Veganskt recept och därmed ägg, smör och mjölkfri.
Skriv ut
Vanilj/vita
 1. 1 tsk chiafrön + 1 msk vatten
 2. 1 dl mjöl
 3. 1 tsk bakpulver
 4. 1 tsk rörsocker
 5. 1 dl havremjölk + 1/2 tsk flytande vaniljextrakt
Mjölkchoklad/Ljusbruna
 1. 1 tsk chiafrön + 1 msk vatten
 2. 1 dl mjöl
 3. 1 tsk bakpulver
 4. 1 tsk rörsocker
 5. 1 dl havremjölk
 6. 1 tsk kakao + 1 tsk havremjölk
Halvmörk choklad/Mellanbruna
 1. 1 tsk chiafrön + 1 msk vatten
 2. 1 dl mjöl
 3. 1 tsk bakpulver
 4. 2 tsk rörsocker
 5. 1 dl havremjölk
 6. 2 tsk kakao + 1 msk havremjölk
Mörk choklad/Mörkbruna
 1. 1 tsk chiafrön + 1 msk vatten
 2. 1 dl mjöl
 3. 1 tsk bakpulver
 4. 2 tsk rörsocker
 5. 1 dl havremjölk
 6. 1 msk kakao + 1 msk havremjölk
 7. Rapsolja eller kokosolja till stekning
Tillbehör
 1. Lönnsirap
 2. Blåbär
 3. Mörk choklad (mjölkfri om vegansk och mjölkfri)
Instruktioner
 1. Blanda vatten och chiafrön för alla pannkakorna i 4 olika skålar. Vänd samman de torra ingredienserna i en större skål (en för varje färg, dvs 4 skålar), blanda noga. Vispa ner mjölken, var noga med att lägga till rätt mängd mjölk för varje separat färg, och vispa smeten slät. Rör till sist ner chiaäggen.
 2. Värm en stekpanna på medel-låg värme och stek sedan pannkakorna i lite olja, cirka 1/2 dl smet per pannkaka. Stek pannkakorna på låg värme så att de inte bränns, detta är särskilt viktigt för pannkakorna med kakao i smeten eftersom det bränner lätt.
 3. Servera med färska bär (exempelvis blåbär eller jordgubbar om säsongen tillåter), lönnsirap och bitar av mörk choklad.
Noteringar
 1. Andra serveringsförslag: Vispad kokosgrädde, kakaonibs, pekannötter
 2. Jag använder Oatleys ikaffe (havremjölk) som är lite fetare, men det går bra med din egen favorit
All things green http://allthingsgreen.nu/

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

22 Comments

 1. Svara

  Martina Åkerman

  20 november, 2016

  Hej Maria!
  Grattis på din bloggs 5års dag!
  Hoppas att du såg mitt långa Tack o svar till dig på det förra inlägget!
  Jag har nyss läst Att Möta Döden och det fick mig att gråta. Fina du, ta hand om dig väl!

  Jag är så nyfiken på detta recept, och ivrig på att pröva chiafrön. Har aldrig haft dom tidigare men har hört att dom är mycket nyttiga på nåt sätt. Jag skulle så gärna vilja ha din fina Frukost kokbok och undrar om det finns nåt sätt att få den här i USA? …eller levereras den bara inom Sverige?

  Kram från Kalifornien.

  • Svara

   Mary

   22 november, 2016

   Hej Martina! Tusen tack <3
   Ja men visst gjorde jag det, har svarat också, hoppas du sett det 🙂
   Vad go du är, du verkar vara en jättefin människa, men det förstår man ju redan när du skriver att du tar hand om din mamma. Det är verkligen så vackert av dig, finare finns inte skulle jag säga, när man tar hand om sina föräldrar när de blir gamla <3

   Chiafrön är ett riktigt superfood, speciell konsistens, men man kan äta dem utan att blötlägga dem med. Dvs strö över yoghurt tillsammans med granola exempelvis. När man blötlägger dem blir de väldigt geléiga i smaken, och det är något en del inte gillar. Viktiga är att smaksätta dem lite med något, för i sig själva smakar de verkligen ingenting.

   Tyvärr säljs inte boken någon annanstans än i Sverige. Det enda sättet att få tag i boken är att be ngn i Sverige att skicka den till dig, så om du har ngn släkting eller så. Alt kan du höra av dig till mig så kan du köpa den via mig, så kan jag signera och skicka till dig i USA. Hör av dig på min mail i så fall: mary@madebymary.se

   Stor kram

 2. Svara

  Wilda

  20 november, 2016

  Grattis bloggen och wow vad mycket som kan hända på 5 år. Jag började fundera på vad som hänt i mitt liv och herregud även om det mest är på insidan så är det som ett helt annat liv. Häftigt att få reflektera kring. Och dina recept!!!! Kan inte få nog <3

  • Svara

   Mary

   22 november, 2016

   Tack fina du! <3 Visst är det mkt som kan hända på 5 år, det är lite galet när man tänker på det. Och det där är ju eg bara det övergripande. Skulle kunna skriva världens längsta inlägg om allt som hänt. Men det är underbart, att det liksom inte bara står stilla, jag blir lätt rastlös då. Jag skulle dock säga att det som sker på insidan är det största, och viktigaste, så även om det mesta är på insidan för din del så är det ju fundamentalt för dig, även om det kanske inte är alla som vet, förstår eller ser. Stor stor kram till dig goding

 3. Svara

  Jenny

  20 november, 2016

  Grattis till bloggen! Och ännu mer till dig som byggt upp denna plattform sprängfylld av inspiration! Så kul att läsa din sammanfattning av åren som gått, kanske särskilt för mig som bara hängt med i månader och inte år. Hoppas hur som helst att Made by Mary fortsätter utvecklas i minst ytterligare fem år och att jag får hänga med på den resan!

  • Svara

   Mary

   22 november, 2016

   Tack Jenny! <3 <3 Vad roligt att du hittat hit för några månader sedan, du är varmt välkommen! <3 Det hoppas jag med, till något ännu bättre och större. Tack för att du är här och "hänger med mig". Stor kram!

 4. Svara

  Finurliga fröken

  20 november, 2016

  Grattisdag till 5 år som bloggare! Va häftigt. Hoppas att jag kommer dit en dag. Vore coolt att kunna gå tillbaka 5 år i arkivet. Kram

  • Svara

   Mary

   22 november, 2016

   Tack snälla du! <3 Det känns superhäftigt, förstår inte att tiden gått så fort! Det hoppas jag du med kommer kunna göra, jag tror på dig! Stor kram

 5. Svara

  karin härjegård

  20 november, 2016

  Grattis!!! Jag har precis hittat till din blogg. Känns kul och fint att kika in. Lycka till med allt framöver!

  • Svara

   Mary

   22 november, 2016

   Tack Karin, vad glad jag blir att du tycke att det känns kul och fint att titta i här. Det gör mig superglad! Stor kram

 6. Svara

  Annie/Vegokäk

  20 november, 2016

  Åh stort jäkla grattis! Vilken milstolpe alltså. Hoppas på att det blir MINST 5 år till för dig <3

  • Svara

   Mary

   22 november, 2016

   Tack Annie!! <3 Ja, det känns galet faktiskt, tiden har gått SÅ fort och det har hänt så mkt med vad jag bloggar om också. Hur jag utvecklats, vad jag vill, mina drömmar, tankar..vem jag är. Bloggen har verkligen varit starten på en stor livsresa för mig!

 7. Svara

  propsandstills

  21 november, 2016

  Grattis till 5 fantastiska år!!

  • Svara

   Mary

   22 november, 2016

   Tusen tack snälla du!! <3

 8. Svara

  Filippa

  21 november, 2016

  Grattis till både dig och din fantastiska blogg! Jag är en av de som hoppat på på din resa för ett litet litet tag sen bara, men jag är så glad att jag gjorde det! Du skänker så mycket glädje och inspiration, vilket jag tror många kan intyga! 😀 Vad mycket du dessutom hunnit med under fem år! Jag blir lite ”intresserad” av detta med att du funnit nya vänner och förlorat gamla.. jag antar att det blir så när man ändrar om i sin tillvaro. Men de vänner du förlorade, ”gled ni ifrån varandra” eller var det ett aktivt val? Förlåt för kanske en konstig fråga, men känner själv ibland att jag har en vän och vi har vuxit lite åt olika håll kan jag känna, men att bryta kontakten känns svårt när man varit vänner så länge. Kram på dig i alla fall och tack än en gång för en magisk blogg! <3

  • Svara

   Mary

   22 november, 2016

   Tusen tusen tack Filippa!! Tack för fina orden och för att du är här med mig i min lilla vrå av universum <3 Vad roligt att du hittat hit, gör mig superglad!

   Ja du, vad ska jag säga som summerar det hela lite kortfattat...
   Jag har under de senaste 5 åren utvecklats åt ett helt annat håll än många andra i min umgängeskrets. Det handlar om hur man vill leva sitt liv, vad man gör på fritiden osv. Om du tänker mig för några år sen. Shoppade mkt, fikade med vännerna, rökte, ville bo i Stockholm (vilket jag gjorde) eller ngn annan storstad, fokus på att göra "kontorskarriär" och högsta mål att tjäna mkt pengar för att kunna köpa statusprylar.. Kontra mig nu, 5 år senare. När jag efter min Stroke blev så omskakad att jag insåg att jag inte längre kunde kväva den jag var och istället valde att lyssna på min själ och välja lugnt liv med mer natur och lantliv, intressera mig för det jag eg är intresserad av vilket är foto, natur, kreativitet mm, alkohol dricker jag knappt (händer ibland men enormt sällan, inte för att jag har problem utan för att det inte ger mig ngt och för att det är en "social konstruktion" jag inte gillar), jag lever ganska minimalistiskt, överkonsumerar inte, shoppar inte som ngn slags hobby, äter vego, fokuserar på hälsa kontra festa. Många har dessutom bildat familj och flyttat till radhusområde eller liknande medan jag skaffat hund och flyttat långt ut på landet. De flesta har det blivit så att det runnit ut i sanden pga ovan nämnda anledningar, en person har jag tagit avstånd från pga att jag kände att jag inte tyckte att hon var en bra person/vän eftersom hon aldrig ställde upp (precis efter min Stroke, det blev väldigt tydligt då vilka som var vänner och inte) och någon har jag tyvärr haft en liten mer "konfrontation" med utifrån värderingar hur man bör agera som medmänniska.

   Några vänner har jag kvar men inte så många, jag är faktiskt inte en person med mycket vänner. Det finns några, men det är helt okej med mig att det är så just nu. Vänskap kommer och går, i en dröm är man vänner för alltid men det blir tyvärr inte alltid så och ibland tror jag även att vänner kan komma mycket senare i livet än när man är "ung vuxen". Det är så mkt som händer "Mitt i livet" att man lätt glider isär av olika anledningar.

   Jag vet dock inte om man behöver "göra slut" eller bryta om man inte känner att man måste det för sin egen skull. Om man drar åt olika håll brukar det av min erfarenhet bli att båda känner av det och att vänskapen kanske rinner ut i sanden. Ibland kan det nog vara bättre än att man har något avslut där man bryter som gör båda eller någon av parterna ledsen. När jag var yngre gjort jag ofta så, jag gjorde "slut" med vänner för att jag kanske var ledsen på personen för ngt den gjort eller för att vi helt enkelt inte funkade tillsammans längre. Idag vet jag inte om jag tycker att man måste det, dessutom finns det alltid en chans att man växer samman igen, man vet aldrig vad livet bär med sig, och då är det bara dumt om man bryter på ngt dramatiskt sätt.

   Det är svårt att ge råd när jag inte vet hur ni glidit isär eller vad som får dig att känna så. Men att börja att tacka nej till aktiviteter du inte vill göra/vara med på med en enkel förklaring att du inte tycker att det är roligt längre (el vad som passar på er/din situation). Vill du kan du ju alltid prova att bjuda med vännen i fråga på sånt du vill göra och se vad du får för respons. Det är ju ett sätt att visa att "den här personen är du" utan att göra en grej av det. Att bara vara vänner för att man "varit vänner länge" är dumt om det tar energi av dig, det är ju energi du kan rikta mot dig själv, din hälsa, nya vänner eller vad du nu vill rikta den mot. Hoppas något jag sagt/skrivit kan vara till hjälp.

   Stor kram

   • Svara

    Filippa

    22 november, 2016

    Tack så jättemycket snälla du för din kommentar, jag tänkte med att det nog är svårt att ge ett kort svar på detta men ville passa på att fråga ändå, hoppas det var okej. <3 och jag är väldigt glad för din respons, förstår att det är svårt att ge nåt direkt svar när man inte vet den andres situation, men jag är så nöjd med det du skrev, Tack! <3 kram på dig!

    • Svara

     Mary

     23 november, 2016

     Det är så klart att det är okej <3 , och skulle det någon gång kännas som att jag får frågor jag inte vill svara på...ja då kommer jag helt enkelt svara att jag inte känner mig bekväm med det hela. 🙂 Lycka till med situationen, hur den än löper ut. Jag känner iaf igen känslan, det kan vara både jobbigt, ledsamt och komplicerat. Kram på dig!

 9. Svara

  Jennifer

  21 november, 2016

  Stort Grattis till ditt 5-årsjubileum och till allt du åstadkommit under tiden! ??? Du är verkligen fantastiskt bra på det du gör, oavsett vilken väg du svänger in på! 🙂 Det är härligt att följa dig, jag har gjort det ett bra tag nu och tänker fortsätta med det länge till! 🙂 Så jobbigt med ryggskottet, hoppas verkligen det går över snart! Det blir sällan riktigt som man tänkt sig, eller hur? Konsten är att göra det bästa av det och fortsätta framåt. Det verkar du vara bra på! Din resa är mycket inspirerande och som nybliven egenföretagare och strävandes åt ”ett bättre håll” i livet är jag glad att jag hittade din blogg en gång i tiden. Stor kram på dig, fina Mary!

  • Svara

   Mary

   22 november, 2016

   Åh tack Jennifer!! <3 Det värmer i själen ska du veta, blir så glad och tacksam!! <3 Så glad att du hängt med ett tag och att du även tänker fortsätta med det! Vad härligt att du också satsar på att följa din dröm, jag hejar på för fullt från mitt håll!! Livet är alldeles för kort för att göra något annat än att "sträva åt ett bättre håll", sikta mot stjärnorna så når vi iaf trädtopparna! Tack åter igen för din fina kommentar, den tankar mig full med energi! Stor varm kram till dig <3

 10. Svara

  lindbergellen

  26 november, 2016

  Men wow! Ett stort blogg-grattis <3

 11. Svara

  Clara Edvinsson

  13 december, 2016

  Stort Grattis!

LEAVE A COMMENT