0
50 In Hållbarhet

JULKLAPPAR, MITT DRÖMLIV & FUCK BLACK FRIDAY

black-friday
Igår var det en månad kvar till julafton vilket jag tycker är supermysigt eftersom jag älskar julen. Jag älskar doften av julkryddor och granris, stämningen som kommer av ljusslingor i trädgården och tända stearinljus inomhus. Jag älskar att träffa familjen för att prata vad som hänt sen sist, att ta sig tiden att sätta sig ner och bara vara tillsammans. Tända ljus och lyssna på lugnande julmusik, äta clementiner och prata inpå småtimmarna. 

Det jag inte tycker om är all konsumtionshets. Att det köps julklappar som mottagaren kanske inte ens behöver eller vill ha ”bara för att”. För att man ska köpa julklappar. Att många barn, och även vuxna så klart, får så mycket saker att värdet av att få något i present liksom är bortblåst. Man vill vidare till nästa present, nästa kick. Att shopping handlar mer om kickar och konsumtion än vad vi behöver ja det är ju inget nytt. Men visste du att det skulle krävas 4.2 jordklot om alla andra i världen konsumerade som Sverige gör? Tillsammans med Australien, USA och Kuwait lämnar Sverige störst ekologiskt fotavtryck per capita… (per capita = per person)

4,2 jordklot?!!! Vår älskade lilla planet som är så vacker och ger oss så mycket förtjänar bättre. 

blackfriday5

Vi borde skämmas

Jag blir så ledsen när människor stolt visar upp ett klädesplagg som de ”fyndat för 79.90” (svenska kronor). Som att det är något att skryta över. Istället borde man skämmas. Ja, jag sa det. Skämmas.

Vi som har pengar konsumerar som om det inte fanns någon morgondag, plaggen produceras under dåliga förhållanden med dåliga material med en snabb produktionstakt och hamnar sedan i våra affärer. Slutligen kanske de hamnar i rea-högen där vi fortsätter att konsumera bara för att vi kan. För att döva känslor, för att vi är uttråkade, för att vi vill passa in, för att >fyll i valfri onödig anledning<

Priserna på kläder är lågt och vi känner oss rika. Men vem är det som betalar priset för vår konsumtion? För när vi inte betalar för plaggen vi konsumerar, så är det någon eller något annat som gör det. Eftersom inget är gratis. Det är vårt vackra jordklot som får ta smällen och det är människor i andra delar av världen som lider för vår överkonsumtion. Två stora bidragande orsaker till att vår planet förstörs är köttkonsumtion och all onödig shopping aka ”konsumtionshysterin”.

Du kanske inte vill höra det här, du kanske tycker att det inte passar sig att jag skriver det nu så här nära inpå julfirandet. Kanske skaver det lite, kanske känns det jobbigt, kanske vill du inte läsa det. Men jag skriver det ändå. Jag skriver det ändå, även om det innebär att det skaver. För det måste skava, det är det som är hela poängen. 

 blackfriday3

FUCK BLACK FRIDAY!

I år väntas julklappskonsumtionen slå nya rekord. Igen. Fast vi vi vet bättre så fortsätter vi att shoppa. Idag är det dessutom Black Friday som är ett så vansinnigt trams att jag blir alldeles yr. För det handlar ju om att vi blir lurade att konsumera mera, fast vi inte behöver det. Det är vansinniga rabatter och ”bra” erbjudanden. Vi ska shoppa mer mer och fortare! Klicka på ”KÖP” för annars kanske någon annan hinner före! Johanna, som är helt fantastiskt btw, har skrivit mer om Black Friday HÄR, klicka er gärna in dit och läs mer om just detta och varför vi borde säga ”FUCK BLACK FRIDAY”.’

 

”In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of the things that wasn’t meant for you”

-Buddah

Buy Nothing Day!

Istället borde vi vägra. Vägra vara en del av det här förbannade tramset. Vägra att låta oss luras. Vägra att förstöra vår planet och våra barns planet. Förstöra jorden, klimatet och framtiden. Som min vän Sofia så fint skrev idag ”Inget du inte behöver kan någonsin vara ett fynd”. Så spara 100% idag genom att inte shoppa något. Låt denna fredag och hela helgen vara en ”Buy nothing day” istället. Ett ställningstagande och protest mot konsumtionssamhället. Låt idag vara en grön fredag och fortsätt att låta helgen vara 100% buy nothing day.

blackfriday1

Mitt Drömliv

Jag får en hel del frågor och mail om hur jag skapat mig det här livet, och jag kommer gå in på det i senare inlägg efter julhelgen. Men en hel del ligger i hur jag väljer att spendera mina pengar. Att inte shoppa ”bara för att” gör att jag inte har samma behov av pengar. Det gör att jag har valfriheten att ibland ta ledigt när andra inte är lediga, att tacka nej till jobb för att jag inte kan stå för det samarbetet eller för att jag känner att jag behöver lugn och ro. När jag inte shoppar som om det inte fanns en morgondag finns det mer tid och utrymme för annat. Dessutom finns det en enorm frihet att inte känna mig som en slav under konsumtionen.

Jag duger som jag är fast jag inte har en stor garderob. Jag duger som är fast jag inte har ett perfekt stylat hem. Jag. Duger. Som. Jag. Är. Smaka på det.. Du duger. Du behöver inte shoppa för att ha den snyggaste klänningen på nyårsfesten. Du behöver inte shoppa för att döva känslor eller bara för att det är snyggt. Du behöver inte shoppa. 

Nästa år kommer jag berätta mer hur konsumtionsminimalism gör att jag kan leva mitt drömliv. Hur jag har en minimal garderob som ändå är stor och ger mig frihet och lycka. Hur en mer hållbar konsumtion bidrar till mitt drömliv.

Inspirationstips för att våga & orka säga nej

Det är inte alltid så enkelt att ta det där steget och hoppa av konsumtionståget. Man kanske går emot vad andra i familjen tycker och tänker, det kanske blir lite friktion, någon kanske himlar med ögonen och tycker att man är sådär pretentiös och högfärdig och att man ”hela tiden ska vara bättre än alla andra”. Eller så accepterar dom det med hull och hår. Tycker att det är toppenbra och jublar högt när du föreslår att ni inte ska köpa så mycket (eller inga) julklappar.

Men om det inte möts av acceptans och öppna armar har jag lite tips att titta på och läsa. För dig som vill.

Jag är inte här för att säga till dig vad du ska göra. Vad du ska känna eller tycka. Jag är bara här för att berätta det jag själv lärt mig. Hur jag själv tagit mig från konsumtionshysteri och shoppingberoende till något annat. Till ett liv där jag är mer fri, där jag är lyckligare och har mer pengar över. Där jag känner att jag tar ansvar för planeten, och det får mig att må bra. Jag har aldrig tjänat så lite som jag gör nu som egenföretagare, jag har aldrig jobbat så hårt men jag har heller aldrig haft så mycket tid över för att vara ute i naturen och spendera kvalitativ tid med dom jag älskar.

TIPS:

Filmen True Cost som finns på Netflix och tror jag, även på Youtube (om man söker runt lite tror jag den ligger i sin helhet där). Se trailern ovan. 

Läs mer om Overshoot day HÄR och HÄR om hur vi konsumerar som om vi hade 4.2 jordklot.

Att konsumera medvetet och ta ansvar betyder inte att man aldrig får handla något eller resa någonstans.Det betyder helt enkelt att vi måste börja ta ansvar genom medveten konsumtion så att våra barnbarns barn också har en planet att leva på. Och det är den bästa julklappen om du frågar mig. 

You Might Also Like

50 Comments

 • Reply
  Sofia // Hildas.se
  25 november, 2016 at 12:38

  Du fångar det så bra. Det är precis så, som du skriver på slutet också, att allt inte behöver vara svart eller vitt. Vi måste inte sluta med saker, men vi måste göra medvetna val. Och kanske är det så att vi har vant oss vid en högre standard än vi egentligen har råd med och borde ha. Det måste ju vara så eftersom vi lever på lånade resurser – både globalt och (många av oss även) privat.

  Jag tycker att meningen med livet är relationer och goda samtal – det är dessutom gratis och tär inte på naturresurserna. Kan vi hitta mer sånna saker istället för att köpa oss kortsiktiga kickar? Det vore toppen!
  Kram

  • Reply
   Mary
   25 november, 2016 at 20:15

   Tack vännen! Men visst är det så, att konsumera noll i vårt samhälle blir svårt, av flera anledningar. Livet är dessutom sällan svart eller vitt, det finns många nyanser av både vitt och svart. Du formulerar det så bra, vi är många som vant oss vid en högre standard än vi har råd med. VI lever på lånade pengar, med lånade kläder på kroppen och lånade resurser från jorden. Lån vi under inga omständigheter kan återbetala.

   Och jag håller me till tusen! Goda samtal, skratt, närvaro, odelad uppmärksamhet, tid, kärlek och så naturen! DET är det livet borde handla om! Kram!

 • Reply
  Filippa
  25 november, 2016 at 12:57

  Vilket oerhört inspirerande, starkt & fint inlägg! Håller med dig om allting! Julen är en magisk tid tycker jag (decemberbarn som en är också.. 😉 ) men det tråkiga är den enorma konsumtionen 🙁 När jag tänker på detta med konsumtionen så tänker jag också på en liten berättelse min moster tidigare har berättat för mig. Hon är 45 och när hon var en liten flicka så sparade hon sina egna pengar ( lite pengar under en lång tid ) för att köpa ett ”Donkey Kung” spel. Hennes glädje var total när hon väl hade det i sina händer. Idag får barn och ungdomar nästan allt de pekar på kan jag känna, vilket troligtvis inte resulterar i samma glädje över en sak som exempelvis min moster kände. Vile bara dela med mig av detta lilla 🙂

  Jag vill även tipsa om låten ”When the last tree” av (min absoluta favoritgrupp, hahah) The Kelly family! 😀 <3 En låt som får en att tänka till lite när det kommer till pengar 🙂 Ha en fin dag! Kram!

  • Reply
   Mary
   25 november, 2016 at 20:12

   Tusen tack Filippa!! Men åh, grattis i förskott får jag säga då till att börja med!

   Vilken fin berättelse du delar med dig av, så himla mysigt att då ta del av den! Jag förstår precis hur du känner och tänker. I början hade jag faktiskt med en historia från mina föräldrars respektive barndom kring just julklappar men det blev lite för långt inlägg så jag tog bort det. Summa summarum var ungefär samma sak. Dom minns båda väl den där julen man faktiskt fick en julklapp man önskade sig. EN julklapp EN gång. Mamma fick ofta mjuka paket, hemstickade ullsockor och pappa, ja han fick inte mycket alls. Så den där gången när de fick ”en riktig julklapp” dvs en leksak, den julen blev speciell.

   Idag mår jag faktiskt lite illa när det rivs och slits i paketpappret, det är sådan hets och det finns för mig inget vackert i den där gåvan. Jag fick julklappar när jag växte upp, men absolut inte sådär många som vissa andra fick. Jag kommer fortfarande ihåg det där året när jag fick lite mer, vi fick en hög med spel jag och min bror. Monopol och Bondespelet bland annat. Det kändes så speciellt och jag ville liksom njuta av varje paket jag fick öppna, för att förlänga lyxen och njutningen att få fler leksaker än jag var van vid.

   Lyssnade på låten du tipsade om, den var alldeles underbar! Vilken text, fick rysningar! Tusen tack för den!!

   Och tack för att du delar med dig, det är så underbart att få den kontakten med andra människor ”där ute” i universum. Kram!

 • Reply
  Linda
  25 november, 2016 at 12:59

  Så himla BRA Maria. Jag har verkligen lärt mig att tänka efter en extra gång innan jag köper något onödigt. Dessutom kan man hitta så himla mycket bra second hand <3 Kram till dig!

  • Reply
   Mary
   25 november, 2016 at 19:55

   TACK Linda!! Så glad att höra det, det där är det bästa, att man lär sig att tänka till och tänka om. Ibland gör man fel, råkar ”slinka dit” och gör misstag. Men ganska ofta kan man ”avboka” köpet online eller gå tillbaka med kvitto och plagg i butiken. Varje gång man tänker rätt sätter sig beteendet lite till i ryggmärgen. Så har det känts för mig iaf.

   Håller helt med dig angående second hand! Dessutom är det lite skattjakt att leta sig fram bland plaggen, spännande helt enkelt, eftersom man inte vet vad man kommer hitta. I ”vanliga butiker” vet man ju på en gång vad som hänger på galgarna! Stor KRAM till dig!

 • Reply
  Ekomorsan
  25 november, 2016 at 13:26

  Så himla fint skrivet!!! Du är så bra på att sätta ord på de känslor jag har. Som en motauktion till Black friday valde jag att för dagen stänga ner min webshop APPROVED by Ekomorsan.com så istället för att möta min fluffiga puffiga webshop möter du idag en svart bild om att webshopen är stängd. Inlägget och auktionen har hyllats av somliga och stuckit några i ögonen men förhoppningsvis sår det några frön och fler vågar stå upp emot något så befängt som ytterligare en dedikerad dag till konsumtionshysteri.

  • Reply
   raniamaria
   25 november, 2016 at 18:48

   Så jäkla bra gjort av dig!! 😀

  • Reply
   Mary
   25 november, 2016 at 19:46

   Håller verkligen med Rania, så vansinnigt bra gjort av dig! Applåderar och jublar här borta i Lilla Sundby! <3 Det är så viktigt att fler och fler vågar höja rösten och stå upp mot masspsykosen som det ändå är. Att våga säga nej och "hallå där vad håller ni på med" trots att man själv har en shop. För visst kan man ha en shop utan att hoppa på konsumtionshysterin och Black Friday, det visar både du och Sofia från "hildas.se"(barntavlor.se). Så glad att se entreprenörer som ni, ni är verkligen ett föredöme. Så tusen tack för att du är...well du. Du är fantastisk! Stor kram

 • Reply
  Anna-lena
  25 november, 2016 at 13:38

  Tack tack tack att du gjort detta inlägg.. det är så bra att fler tar upp detta och du skriver så bra! Önskar att flera med stora bloggar kunde göra det… tack

  • Reply
   Mary
   25 november, 2016 at 19:47

   Tusen tusen tack Anna-Lena för din kommentar. Vi är fler och fler som kämpar och belyser och lyfter, tillsammans kan vi påverka vart den här planeten är på väg. Det vill och måste jag tro på! Tack för att du är du, för att du lyfter, och skapar och inspirerar och kämpar! STOR kram!

 • Reply
  Mia
  25 november, 2016 at 14:07

  Ååå så bra skrivit. Idag sparar jag 100%. Skulle aldrig köpa något jag inte behöver bara för att det är billigt. Jag sparar hellre och räddar vår planet.

  • Reply
   Mary
   25 november, 2016 at 19:44

   Tack Mia, vad glad jag blir!! <3 Och vad härligt att du sparar 100%. Ingen kan göra allt men alla kan göra något! Vi tar ju alla beslut varje dag som påverkar vår framtid, vår barns framtid och vår planets framtid. Det är så skönt kan jag också känna att inte konsumera "bara för att". Det ger i alla fall mig en större tillfredställelse de gånger jag väl konsumerar. Tack för din kommentar, det är så kul att få input från läsarna!

 • Reply
  Finurliga fröken
  25 november, 2016 at 14:25

  Fantastiskt inlägg som fick mig att gråta. Jag tänker själv mycket på det här. Är sjukpensionär och har knappt så de räcker månaden ut. Min son är van vid att inte få så mycket julklappar. Men de gör ont i hjärtat att inte kunna ge honom julklappar. Även om jag vet att han får enormt mycket kärlek och tid från mig. Men inte ens saker han behöver kan jag ge. Tennislektioner eller nya idrottsskor. Jag som är hans mamma och ska se till att han har de han behöver. Kram

  • Reply
   Mary
   25 november, 2016 at 19:40

   Men finaste du, vad vackert det känns att jag kunde beröra dig ändå. Även fast jag så klart inte vill att du ska gråta <3
   Jag förstår att det måste vara otroligt kämpigt att som mamma inte kunna ge sitt barn det denne behöver. Eller det man iaf känner att barnet behöver. Jag har inte barn, men jag har ju i alla fall varit barn. För mig så var kärlek och trygghet, närvaro och tid så mkt viktigare än allt det andra. Det jag minns är när mamma tog hand om mig när jag hade jätteont i halsen, när pappa dansade mig (han bar mig och dansade runt i vardagsrummet) när jag inte kunde sova. Eftersom den gungande känslan lugnade mig och gjorde mig trött.

   Jag skickar dig all styrka jag kan! Hoppas du genom cyberrymden känner lite av den värmen <3

   STOR VARM KRAM

 • Reply
  Clara, Bossbloggen
  25 november, 2016 at 15:36

  Väl rutet! Nu passade jag förvisso på att köpa en ny dator idag när priset var nedsatt men eftersom jag snart måste lämna tillbaka den jag använder behövdes den verkligen. Håller helt med om att konsumptionshetsen har gått helt överstyr och att det är köpa saker ”för att det är billigt” är ohållbart.

  • Reply
   Mary
   25 november, 2016 at 19:01

   Hihi tack! Ibland måste man ryta ifrån, att vara tyst och inte säga saker som skaver är inte att vara snäll. Det är att inte ta ställning, inte ställa upp. För mig i alla fall. Förhoppningsvis leder ”skavandet” till att människor reflekterar och agerar annorlunda. Om inte idag så längre fram i livet.
   Jag tycker det är stor skillnad på ”konsumtion och konsumtion” om du förstår vad jag menar med det uttrycket. Att köpa sådant man tänkt köpa, som man behöver är en sak. Att handla en tröja för att det är snyggt eller för att man mår dåligt eller för att det ”är så billigt” när man ändå har x antal tröjor i samma stil, då börjar vi prata om onödig konsumtion. Givetvis ska man handla en dator om man behöver den, speciellt när du driver din bossblogg!
   Kram på dig!

 • Reply
  raniamaria
  25 november, 2016 at 15:55

  Heja dig, Sofia, Johanna och alla andra som vågar stå emot! Idag och alla andra dagar <3

  • Reply
   Mary
   25 november, 2016 at 18:32

   Och heja DIG! Du inspirerar till ett mer miljövänligt och hållbart liv varje dag vännen! <3 <3 Kram

   • Reply
    raniamaria
    25 november, 2016 at 18:47

    <3<3 Kraaaam

    • Reply
     johannanswe
     29 november, 2016 at 18:36

     <3

 • Reply
  BySiri
  25 november, 2016 at 16:18

  Väldigt klokt inlägg, minns att jag blev så sur på alla black friday mail som trillade in i mailkorgen förra året att jag svarade på vartenda ett av de och skrev vad jag tyckte om hela grejen. För att se något positivt vill jag ändå nämna att det kommit en motrörelse, att man istället för att shoppa mera passar på att ha en ”green friday”, en där man byter plagg/grejer med varandra istället. Det tycker jag är fint.

  Ser jättemycket fram emot att läsa dina framtida inlägg som du nämnde här, tycker det är väldigt intressant 🙂 När jag var yngre shoppade jag mycket för att döva mina känslor, för en stund fick man den där lilla kicken men när jag blev äldre insåg jag hur dumt det var.. därför älskar jag att fota, att ta en fin bild ger en mycket större kick som fortsatt gör en glad i framtiden och även om utrustningen såklart kostar så blir det på nåt sätt en helt annan sak att köpa ett objektiv någon enstaka gång mot att köpa en hel garderob som man aldrig använder och som ändå kommer hamna på stadsmissionen om en stund.

  • Reply
   Mary
   25 november, 2016 at 18:55

   Tack Siri, glad att du tycker om det! Och vad otroligt bra gjort av dig att du mailade tillbaka till dem. Jag känner samma sak. Det har fullkomligt ramlat in sms och mail om ”Black Friday-erbjudanden”. Jag vill bara skrika ”SLUTA SLUTA SLUTA” åt dem. Företag jag inte ens visst att jag ”prenumererade på” har dykt upp i min telefon och inkorg.

   Älsk på den motrörelsen, green Friday låter alldeles underbart! <3 Jag shoppade också mycket mer när jag var yngre, av diverse olika skäl. Det var dock sällan eftertänksamt och alldeles för många kläder förblev oanvända eller passade mig egentligen inte. Då kunde jag knappt få plats med kläderna i garderoben. Nu är det massor av rum i garderoben men jag har ändå mer kläder. Konstiga va 😉 Ska gå in på det där mer sen, efter julen, för nu är det julrecept och pyssel som folk vill läsa om. Kunde dock inte låta Black Friday, sorgens fredag, gå obemärkt förbi kände jag.

   Stor kram

 • Reply
  Sofia
  25 november, 2016 at 17:48

  I blogginlägget uttrycker du att du värnar om planeten och den värld vi lever i. Men du väljer ändå att skriva ”knulla svart fredag”… På vilket sätt bidrar just ordet ”knulla” (fuck) till att göra vår planet/värld vackrare?

  Har följt din blogg en tid och har med glädje tagit del av många vackra bilder och smarriga recept. Att då behöva mötas av ”FUCK” /KNULLA/ med stora bokstäver här idag kändes bara osmakligt.

  Att ”bojkotta svart fredag” – och köphets överlag – är ett bra och viktigt initiativ. Men att addera ett billigt ordval till budskapet ger det inte mer vikt, snarare tvärtom.

  • Reply
   Mary
   25 november, 2016 at 18:23

   Hej Sofia,

   tack för din input, givetvis bryr jag mig om vad mina läsare tycker men i det här fallet håller jag inte med dig. Jag ska förklara varför.

   Helt ärligt tycker jag att det är ett budskap som kräver ett hårdare urval, ett kraftuttryck av stora mått mätt. Jag försöker att inte svära, varken i text eller tal, då det inte känns riktigt motiverat. I så fall endast för att understryka hur galet fel jag tycker att något är, och är det något jag tycker är vansinnigt fel så är det just detta. Så jo, jag tycker att det är att motivera att svära här. Riktigt ordentligt till och med.

   Jag tycker att du väljer att fokusera på något som i sammanhanget inte alls är relevant. Du väljer att lyfta mitt ordval, mitt kraftuttryck, från något som är så mycket viktigare och jag undrar varför? Som du säger, jag bjuder på vackra bilder, recept, tankar om livet, hur man kan fokusera inåt istället för utåt mm i alla andra inlägg. För mig blir det då mer osmakligt att hänga upp sig på ett kraftuttryck när jag skriver om något så pass viktigt. Något som får människor att dö. För vår shopping dödar andra människor. Vår shopping förstör familjer. Vår shopping förstör vår planet. Vi går under… När världen är på väg att gå under, då tycker jag att ord som FUCK eller KNULLA är högst motiverade. Snarare är det så att jag tycker att det är konstigare om man inte säger dem. Om jag däremot skrivit knulla eller fuck i andra inlägg som absolut inte handlar om något viktigt, om jag svurit och betett mig illa över lag, varit otrevlig och ansvarslös som människa, då hade jag tyckt att den kritiken var motiverad.

   Vet du att 150 000 (ja, etthundrafemtiotusen) Indiska bönder har tagit livet av sig pga hur bomullsindustrin valt att exploatera bomullsproducerande bönder och skapa förhållanden som gör att bönerna går i konkurs och sedan förlorar allt till de utnyttjande företagen/industrin. Detta för att VI ska kunna köpa billiga bomullskläder. Vår konsumtion har alltså dödat 150 000 människor. Det. Är. Helt. Jävla. Vansinnigt. (länk: http://www.dn.se/nyheter/varlden/sjalvmord-okar-bland-indiens-bonder/). Detta är bara ett av många exempel på vidrigheterna vår konsumtion medför.

   Så hade det varit vilken annan dag som helst, och ett annat inlägg, så hade jag köpt ditt argument. Idag tycker jag dock att den känns märklig eftersom vi pratar om något helt annat som är så mycket viktigare och så mycket större. För mig känns det som att du försöker flytta fokus från sakfrågan. Varför blir du mer upprörd över ordet fuck än allt det andra (och jag antar det eftersom du kommenterade och valde att fokusera på ordvalet). Speciellt när jag inte använder det i varje annan mening. På samma sätt som jag ska fundera på om det verkligen var nödvändigt med det ordvalet, tycker jag att du ska fundera på varför du tycker att mitt ordval är hemskare eller viktigare att fokusera på än det mitt inlägg handlar om. Och innan du svarar att ”nej det tycker jag inte” så vill jag svara att ”jo, det gör du”. Genom att väja att fokusera på det, och kommentera det, så säger du per automatik att ”ordet fuck” är viktigare än död, miljöförstöring och lidande.

   Fuck Black Friday är samma sak som Fuck Cancer (som jag också så klart stödjer) och högst motiverat. Det får människor att reagera, notera, agera, reflektera.

   Jag är ledsen om du tycker att det är ett ordval som ger mindre vikt åt ett kanonviktigt budskap. Men jag håller dessvärre inte med.

   Hälsningar
   Maria

  • Reply
   raniamaria
   25 november, 2016 at 19:05

   Hej Sofia, kan inte låta bli om att hålla med Maria om att det är tråkigt att du i en så bra text om ett så viktigt ämne väljer att fokusera på hennes ordval. I sociala medier är #fuckblackfriday en kampanj / motståndsrörelse idag och som Maria säger är det just för att man Behöver få folk att reagera och reflektera. Dock är ju meningen att reflektera över den här dagen och vår överkonsumtion, inte ordvalet.

   Sedan är det tyvärr så, att även fast det inte borde spela någon roll och orden betyder samma sak så väger det svenska ordet ”knulla” mycket tyngre än ”fuck” och har en helt annan ton. I USA använder man fuck på ett helt annat sätt än hur vi i Sverige säger knulla så att jämföra de två tycker jag inte känns rätt i det här sammanhanget.

   Meningarna ”knulla svarta fredagen” och ”fuck Black Friday”, även om orden betyder samma sak – har helt olika ton. Det är fascinerande med språk, eller hur?

   Även jag och Johanna N och många andra influencers har idag använt oss av uttrycket fuck black friday i våra sociala kanaler just för att belysa den här frågan och hur viktigt det är att vi vågar stå emot, visa att vi inte tycker om att vårt samhälle är uppbyggt kring att vi SKA konsumera.

   Vi människor kommer för övrigt ALDRIG kunna bidra till att göra världen vackra, oavsett hur vi beter oss eller vad vi använder för ordval. Kanske gentemot andra människor men det är så himla själviskt att tro att människan betyder så mycket och står över allt annat. Alla andra miljarder arter på vår planet, djur och växter – de bryr sig nämligen inte ett skit om hur vi pratar eller skriver. De påverkas bara av hur vi beter oss när det kommer till vårt ekologiska fotspår vi lämnar efter oss.

   Världen skulle må som allra bäst om vi människor inte fanns alls, tror jag – och det är hårt, jag vet. Men sanningen är hård och jag tycker absolut vi bidrar till att få folk att tänka till genom att använda just ordet fuck.

   Med det får jag önska dig en fortsatt trevlig grön fredag och helg.

 • Reply
  Driva
  25 november, 2016 at 19:43

  Ville bara skriva och säga tack för ett superbra inlägg – så viktigt! Och jag håller med till 100%. Ser fram emot framtida inlägg på liknande tema.

  • Reply
   Mary
   25 november, 2016 at 21:26

   Tack snälla och så glad att du vill läsa mer om just det här, eftersom jag brinner så mycket för just minskad konsumtion, hållbarhet och minimalism. <3 <3 Stor kram

 • Reply
  Malin
  25 november, 2016 at 20:14

  Enig! Jag ælskar också julen på många sætt, men jag hatar den køphets som medfølger. Och jag avskyr idéen med att alla ska byta julklappar med varandra før att efter jul springa runt och byta eftersom man har fått något som man faktiskt inte behøver. Jag vill gærna slippa och skulle gærna gøra om på traditionen, men desværre ær jag ganska ensam i min familj om att ha det så. Jag skrev faktiskt sjælv ett indlægg i går på min blogg om mina egna køpsvanor. Jag har sjælv ændrat køpsvanor radikalt de sista åren och det ær sællan jag køper något nytt længre. Jag køper heller aldrig bara før att køpa, det ger ingen glædje alls! Så tack før ett fint och tankevæckande indlægg!

  • Reply
   Mary
   25 november, 2016 at 21:41

   Visst är det syns att julfirandet har övergått till sådan enorm köphets. Konsumtion före allt annat är liksom ledordet. Vad tråkigt att resten av din familj inte har ”hakat på” och förstår vikten, du kanske ska sätta dem framför dokumentären ”The true cost” ovan. Bara att se trailern ger mig rysningar. Jag tycker det är fint att i alla fall du förstått vikten av att ta ansvar. Någonstans tror jag ändå att du skaver lite med din åsikt och dina förslag och när det skaver lite..tillslut når man fram. Så har det varit med vegetarisk och vegansk mat för många av mina nära och kära. Jag och andra budskap från andra källor har slutligen nått fram. Små baby steg, lite i taget, i rätt riktning och plötsligt..så är man där!

   Så glad att du tagit steget och sällan köper nytt eller handlar bara för att köpa. Vi är flera, sakta men säkert når vi fram till allt fler. Vi måste, vi kommer, rädda vår planet. Något annat finns inte i mitt hjärta!

   STOR KRAM!

 • Reply
  karin härjegård
  25 november, 2016 at 22:10

  Jag håller med dig! Efter att under ett år ha haft köpförbud, vet jag hur få saker vi verkligen behöver köpa. En klarar sig på ganska lite och kan vara väldigt lycklig ändå. 🙂

  • Reply
   Mary
   25 november, 2016 at 23:27

   Grattis Karin till det årslånga köpförbudet! Hurra för dig, och för planeten! Visst är det märkligt hur få saker vi verkligen behöver köpa. Jag har inte haft en vinterjacka på nästan 8 år kom vi fram till jag och kärleken. Jag köpte en för ungefär 8 år sen men den gick sönder och lämnades tillbaka. Då använde jag helt enkelt en lite tjockare höstjacka med många lager tröjor när temperaturen sjönk ner mot 25-30 minus. Kallt var det, men det gick med 4 lager tröjor inkluderad underställ och rena ulltröjor. I år har jag köpt en vinterjacka, en jag förväntar mig att jag har minst i 6-7 år. Gärna 10 om jag får önska.
   Du formulerar det så vansinnigt bra! Man klarar sig på ganska lite och kan vara lycklig ändå. Det sitter verkligen inte i shoppingen. Tack för din fina input och att du delar med dig av din erfarenhet!

 • Reply
  Lena - gott för själen
  26 november, 2016 at 07:25

  Ja, herregud, jag vet inte hur många reklammail och blogginlägg med rubriken Black Friday jag bara stängt ner. Jag har shoppat betydligt mer tidigare än vad jag gör nu. Nu shoppar jag nästan ingenting. Känns riktigt skönt. Det är ju galet hur det är nu för tiden. Så tråkigt att många känner att de måste shoppa för att ha nåt att visa upp. Bygg på självkänslan istället, säger jag.

  Tack för inlägget, Maria!

  Kram Lena

  • Reply
   Mary
   26 november, 2016 at 09:07

   Men visst har det ökat så vansinnigt senaste året och jag blir SÅ besviken varje gång företag som jag tycker bra annars hoppar på det där Black Friday-tåget. Vill bara skrika SLUUUUUTA! Vad bra att du ändrat ditt shoppingbeteende, igen kan göra allt men alla kan göra något. Jag brukar alltid säga det oavsett om det är vegetarisk/vegansk mat eller shopping att, börja. Börja någonstans. Börja med något av mina recept som du tycker är gott, och så tar du det därifrån. Låt oss se vad det kan sluta, så att man inte tar för stora steg och känner att man inte klarar av förändringen. För då är det lätt att man bara släpper allt och går tillbaka till tidigare beteende till 100%.

   Och vilket bra avslut Lena, verkligen!! Hållet helt med bygg på självkänslan istället, för sjutton! Ut och promenera, träffa en god vän, ut i skogen, rör på dig, busa med barnen eller husdjuret, läs en god bok (eller en bra blog 😉 *host host* ) eller något annat meningsfullt!

   Tack för din fina input Lena!

   Stor kram <3

 • Reply
  mariayogini
  26 november, 2016 at 07:49

  Det bästa inlägget som jag kommer att länka till i något av nästa veckas inlägg. Tack!

  • Reply
   Mary
   26 november, 2016 at 11:07

   Åh tack Maria, vad glad jag blir!! Tusen tusen tack och stor varm kram <3

 • Reply
  Milla
  26 november, 2016 at 16:21

  Håller fullständigt med dig! Fint att du delar med dig av din lärdom. Hoppas det får flera att tänka till. Fuck black friday. Puss

  • Reply
   Mary
   26 november, 2016 at 18:10

   Tack fina du <3 Och ja, verkligen. FUCK black friday! Puss <3

 • Reply
  Martina Åkerman
  26 november, 2016 at 16:22

  Maria jag håller med dig fullkomligt! Jag har bott i USA nu i snart 48 år. Jag har sett vansinnet med att konsumera dagligen. Jag har alltid tyckt att det varit vansinnigt det här med Black Friday. Jag måste erkänna, med skam, att jag själv deltog EN gång. Det var för 5 år sen då jag behövde en ny dator. Jag gick aldrig i sängs den kvällen, och drog iväg till affärerna klockan 2 på natten. Ett antal hade tältat i flera dygn utanför huvudantren, Dom hade sett till att dom skulle vara första i kön. Jag stog i denna kö tillsammans med alla andra hysteriska människor. Jag fick min dator, och betalade flera hundra dollar mindre än om jag hade köpt den dan innan eller dan efter. Det var en jätte fin HP laptop, som jag fortfarande har ännu i dag.
  Jag fortsatte sen vidare till ett par andra större affärer där jag blev vidare vittne till vansinnet. Folk strömmade in i massor och sprang och rev i saker som besatta. Jag blev så illa berörd av det jag såg, så jag mer eller imindre vände på klacken och åkte hem.
  Jag fick mig i alla fall en fin dator till ett billigt pris, men det där gör jag aldrig om igen. (tills nästa gång jag behöver en ny dator…Hahahaha!)
  Bilden du visar, den där från kustvägen ….den platsen är bara en timmas bilfärd från där jag bor! Jag har åkt den många gånger. Den andra bilden, från Yosemite, kan jag köra till inom 3 timmar. De stora redwood träden finns överallt i det område jag nu bor. Om du nånsin kommer hit på besök, lovar jag att vi INTE shoppar…istället ska jag visa dig alla dessa vackra ställen!
  Kram.

 • Reply
  Mary
  26 november, 2016 at 18:22

  Hej Martina! Åh, jag tycker absolut inte att du ska ha dåligt samvete eller känna dig dum för att du deltagit i en Black Friday för att köpa något du behövde. Problemet är ju att de flesta människor köper sådant de inte behöver samt köper julklappar i sånt vansinnigt överflöd att det övergår i vansinne. Jag köper också på rabattkuponger, men sådant ja vill ha. Ibland dyrare saker, ibland billigare saker. Men alltid genomtänkt. Ett exempel är när mitt favoritmärke som knappt går att få tag på här i Sverige släppte en ny kollektion nu under hösten. Jag har väntat och sparat och spanat efter att dom ska komma ut med den där perfekta långklänningen till sommaren. Det är ett Australienskt märke och eftersom deras vår och sommar är nu, så släpper de också ny kollektion nu. Så det är vinter i Sverige men dom släpper vackra klänningar. Jag har säkert väntat i..ja nog är det 2 år i alla fall. De har släppt otaliga klänningar men ingen som känts helt 100% rätt. Men så kom den, och jag hade både pengar undanlagda just för detta ändamål samt en rabattkupong, så jag slog till, mitt i vintern dessutom. Jag både behövde och ville ha den, det var helt enkelt ett genomtänkt efterlängtat köp. Så nu hänger den i min garderob och bara väntar efter ljumna sommardagar här i Sverige.

  Som jag skrev, det är inte så att man aldrig får köpa något, men att man hetsas till köp och att affärerna lockar till sånt vansinnigt överdåd där människor hetshandlar, köar hela natten och blir ihjäl-trampade (I USA var väl det har jag för mig) är ju bara CRAAAAZY! Det är verkligen skillnad på shopping och shopping om man säger så.

  Jag vet, alla bilderna är mina från min resa med kärlekn 2015. Vi var ju där jag och kärleken på vår smekmånad. Har du sett dom bilderna? <3 Här kan du hitta alla mina smekmånadsinlägg; http://allthingsgreen.nu/?s=smekm%C3%A5nad

  Vi var i USA, från San Francisco och in till Yosemite och längs med Highway One. Det är den B Ä S T A resa jag varit på, blir faktiskt lite tårögd när jag tänker på den. Vi var där i 16 dagar och det vore så vansinnigt underbart att få åka tillbaka. Jag älskar naturen som var längst med Highway One och så klart inne i Yosemite. Vi åkte också precis i början av högsäsongen så det var inte fullsmockat med folk. Vi hyrde en bil och cruisade bara runt, vi hade inte så många mål utan bara njöt av vinden i håret, god mat, vacker utsikt. Vi pratar faktiskt om att åka tillbaka dit när vi fyller 40 år båda två, dvs 2018. Jag hade gärna åkt dit nästa år men det kostar en hel del pengar så vi måste spara lite.

  STOR KRAM!

  • Reply
   Martina Åkerman
   27 november, 2016 at 18:03

   Åh jag blir så nyfiken på din långklänning! Vad heter märket? Jag skulle vilja kolla på det.
   Jag kikade på ditt inlägg från smekmånaden! Jätte kul. Du är ju helt fantastisk på att fånga intresanta motiv i dina bilder. Jag blir så sugen nu på att åka ut på en bilfärd utmed Highway 1. Har gjort den turen många gånger, men man ser nya saker varje gång.
   Hoppas att ni kan återkomma 2018 som du sa.
   Kram

   • Reply
    Mary
    30 november, 2016 at 08:57

    Hej Martina! Märket heter ”Spell” eller ”Spell and the gypsy collective”. Många va deras kläder är väldigt inspirerade av den bohemiska och färgstarka kulturen. Jag tycke rom både enfärgat och mönstrat men ofta lite blekare mer ”matta” färger och deras kläder är ofta ganska färgstarka. Jag identifierar mig nog väldigt mkt den ”free spirit” som deras märke kommunicerar. När man går sin egen väg osv.

    Här är deras hemsida: https://shop.spelldesigns.com/
    Här är klänningen jag köpte 🙂 https://www.instagram.com/p/BLa8EvWjCAN/

    Tack kära du, det var den mest underbara resa jag varit på. Visst var jag nygift och kär, men stället var magiskt. Jag var så lycklig där, om jag fick önska att bo någonstans utanför Sverige, kanske iaf halva året, hade jag nog valt längst med Highway One. Det är verkligen min ”spirit” där, jag kände mig enormt hemma där, får faktiskt tårar i ögonen när jag skriver det. Så mkt längtar jag tillbaka dit!

    Stor kram

    • Reply
     Martina Åkerman
     2 december, 2016 at 19:10

     Åhhh vilken härlig klänning! Precis min stil också! Hade jag råd skulle jag köpa den direkt! Ska bli kul att se hur den ser ut på dig.

 • Reply
  ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★
  26 november, 2016 at 19:40

  Jag har sedan flera år nu minskat min konsumtion mer och mer, i år hade jag som mål att äta mindre produkter från djurriket något som jag så här nu i november känner att jag lyckats mycket bra med. Förra året under mellandagarna när alla storshoppade, storrensade jag garderoben från alla kläder jag INTE använde eller använt under många år och skänkte bort dem. Bestämde i samma stund att bara handla det jag behöver och det betyder alltså inga nya kläder om jag absolut inte behöver vilket varit väldigt lyckat i år. Reor har jag inte besökt alls, julklappar blir endast till sonen i år. Jorden är alldeles för vacker för att förstöra som vi gör.

 • Reply
  browneyedgirl28
  27 november, 2016 at 07:42

  Vilket superbra inlägg 🙂 Du skriver och fångar verkligen upp det så att man stannar upp och tänker till. Jag bojkottar black friday, jag vill inte vara en del av konsumtionshetsen. Älskar julen och att köpa julklappar men köper inte bara för att utan vill gärna att det ska vara hållbart och gjort på ett hållbart sätt. Att tänka till lite extra <3 Visst har jag varit en av dom som handlat och handlat men jag har verkligen fått ett helt annat tänk till så mycket i livet och prioriterar just nu om det mesta för att sakta kunna bygga upp det liv jag vill leva.
  Din blogg ger så mycket inspiration, tack för det.
  Hoppas du får en fin advent nu fina du <3 Kram

 • Reply
  Ulrica
  27 november, 2016 at 10:28

  Det du skriver är SÅ sant och lite av en ny sanning för mig som i flera år levt med en helt galen känsla av att behöva ha nya kläder och inredningsprylar HELA tiden för att passa in, för att ”hänga med” och ja, jag kan nog skylla på ganska många saker. Nu har jag vaknat till liv och kommer nog inte att sluta shoppa, men jag tänker till både en och fem gånger och köper sånt som jag behöver och inte bara villha-saker. Är det något som jag vill ha som jag inte behöver, då stoppar jag mig själv. Black Friday nyttjade jag för att köpa nya joggingskor då mina var trasiga och utslitna, men egentligen så skäms jag lite att jag inte kunde säga helt ärligt att jag struntade i den dagen till 100%.

  Dina inlägg och även andra bloggares inlägg om hållbarhet och konsumtion har hjälpt mig massor på vägen och jag gör allt jag kan för att vända fokus till bättre saker. TACK för all inspiration och motivation <3.

  Ha en förtrollande första advent, vännen!
  KRAM

 • Reply
  Jenny
  27 november, 2016 at 13:15

  Jag hade tänkt skriva en lång och fin kommentar om hur bra du är. Men jag vet inte riktigt vart jag ska börja, så jag nöjer mig med: HEJA DIG! Tack för att du lyfter dessa frågor, för att du inspirerar och vågar sticka ut. <3

 • Reply
  Johanna
  27 november, 2016 at 20:57

  Hej Maria!

  Läste precis ditt ”om mig” och trodde nästan jag läste en text om mig själv.
  Nyexaminerad civilekonom, karriär, bra lön… men är inte lycklig (jobbmässigt) och letar hela tiden efter något annat. Tackade nej till ett riktigt bra jobb jag kämpat för att få, men förstod inte varför jag inte kunde tacka ja. Magkänslan skrek nej. ”Vem som helst skulle tackat ja direkt.” Men, så kom jag på det – jag vill inte det här. Bryr mig inte om lönen eller att andra tycker att jag är tokig. Jag vill skriva. Så nu ska jag söka in till en kurs i journalistik och känner mig så lättad. En liten parentes såhär första advent 🙂 Kram

 • Reply
  johannanswe
  30 november, 2016 at 07:21

  Tusen tack för ett så klokt och insiktsfullt inlägg! Och att du är så hård och rak – älskar´t! (Och så klart tack för länkkärleken, du hittar en liten tillbakakaka i min blogg idag! =))

  Och det du skriver om att du har valt ditt liv utifrån att ha så låga kostnader som möjligt är så himlans inspirerande <3 KRAM!

 • Reply
  Andrea
  6 december, 2016 at 14:21

  Väldigt bra och insiktsfullt inlägg! Jag var en av de som köpte nya grejer på Black Friday och har funderat mycket kring konsumtionshets osv. Jag trodde jag var smart som faktiskt planerat att uppgradera vissa grejer jag behöver för jobb osv på just den dagen på året som det är sönderreat i hela världen.. Men det kanske inte va så smart trots allt. Med tanke på priset som nån annan får betala. Och egentligen så är ju grjerna man köper inte så mycket billigare, företagen som säljer de gör ju fortfarande en vinst, det är så smart uttänkt det där. Nästa år kommer jag definitivt tänka efter mer.

  Jag ser fram emot dina kommande inlägg kring detta, och hur man lever ett drömliv utan allt onödigt konsumerande! Funderar så mycket kring sånt nuförtiden. Vuxenkris much? Haha!

  Gillar tankesättet om att minska på sina egna utgifter för att få ut mer av sitt liv, väldigt faschinerande när man inser hur mycket man har som man bara har pga inlärt habegär. Småscary.

 • Leave a Reply