NYTTIGARE JULGODIS: JORDNÖT VANILJ & KOKOSKNAPPAR

veganskt julgodisJulgodiset 1994 var ganska likt julgodiset 2004 som var ganska lika julgodiset 2014. För att inte säga exakt lika. Någon som känner igen sig? Och även om jag på många sätt älskar traditioner, speciellt kring ju, så har jag de senaste åren börjat titta efter nya alternativ. Kanske lite mindre grädde och lite mer naturlig sötning så att jag mår lite bättre i mellandagarna. Jag har alltid motiverat min enorma godiskonsumtion kring jul med att det ”bara är jul en gång om året”, vilket förvisso är sant. Tyvärr för det alltid med sig att jag mår lite sådär. Hälsan får helt enkelt ta sig en törn. Jag blir trött, proppmätt, sockerhög och slö på en och samma gång.  Så i år kommer jag satsa på annat julgodis än den där traditionella kolan och knäcken eftersom jag faktiskt skapat några nya favoriter, och givetvis delar jag dom med er. Som den här underbara lilla pralinen som jag kallar jordnöt, vanilj & kokosknappar. _j4a0754Det som jag tycker är skönt med den här typen av julgodis är att jag inte behöver koka och heller inte kontrollera rätt temperatur med en termometer. Det är liksom bara att röra ihop, låta stå i frysen några minuter och sen är det klart. Julen 2016 känns genast lite mindre stressad.

Dom här små ”knapparna” är ungefär i storlek med en minimuffins, lite mindre, men det går utmärkt att göra i ischokladformar om man hellre vill det. Det blir avsevärt många fler knappar, men det går ju även bra att halvera receptet. veganskt julgodisVäldigt krämiga och smakar jordnöt, vanilj och kokos med en liten  hint av kola. Om man får feeling och vill ändra smakerna är det så klart bara att göra det. Kanske hasselnötssmör i bottenlagret och kanske lite lakritspulver i kokoslagret. Får nästa lite feeling själv när jag ger andra smakförslag känner jag. Smaken är som baken och det är bara tuta och köra. Nu är det e x a k t en månad kvar till julafton, så min fråga är..är ni pepp? Är det någon där ute som redan är klar med julpyntet? Har ni börjat julbaka eller väntar ni med adventsmys, bakning och pynt till december?

Hoppas ni kommer hitta lite inspiration i bloggen nu innan jul. Det kommer komma fler pysseltips, julgodisrecept och så klart vegetariska och även veganska julrecept om man vill prova lite nya, makalöst goda (så klart), julrecept till Julafton. Förra året firade vi hos kärlekens familj men i år kommer vi fira hos oss i Lilla Sundby och jag längtar så. Innan vi åkte i väg för julfirande, förra året alltså, så bjussade jag min familj på ett vegetariskt julbord som även i stora delar var veganskt och de fick många tummar upp. Alla tyckte att det kändes fräschare, lättare och faktiskt godare. Så i år tänkte jag bjuda på så många av dom recepten som jag bara kan! Kanske är det någon där ute som också funderat på att få in lite mer grön på julbordet, kanske äta lite mer hållbart och lite mindre socker.

Oavsett så kommer här mitt första julgodisrecept! _j4a0762_l

NYTTIGT VEGANSKT JULGODIS: JORDNÖT VANILJ & KOKOS KNAPPAR
Portioner 14
Ett lite mer hälsosamt, men ändå vansinnigt gott, julgodis som är både glutenfritt och veganskt. Förvara i kylskåpet eller frysen. I kylskåp håller upp till en vecka och i frysen minst en månad. De tinar fort och passar därför utmärkt att göra i förväg. Servera direkt från kylskåpet eller låt dem tina i rumstemperatur i cirka 15-20 minuter om de kommer från frysen.
Skriv ut
Undre lager - Jordnöt & Vanilj
  1. 1 dl slät rumstempererad jordnötssmör (gärna utan socker och andra tillsatser ex från "green choice")
  2. 4 msk smält flytande kokosolja
  3. 1 nypa salt
  4. 1 rågad msk lönnsirap
  5. 1/2 tsk vaniljextrakt
Översta lagret - Kokos & kola
  1. *1 dl av den vita massan från 1 konservbruk kokosgrädde
  2. 1 rågad msk lönnsirap
  3. 2 tsk kokosolja
  4. 1/2 dl riven kokos
Topping
  1. Någon matsked salta jordnötter
  2. Flingsalt
  3. **Cupcakesplåt för minicupcakes
  4. ***Formar för minicupcakes
BOTTENLAGER
  1. Om kokosoljan inte är smält, smält den genom att värma den några sekunder i mikrovågsugnen eller på spisen i en kastrull på låg värme. Mät upp kokosoljan och rör samman med övriga ingredienser. Smaka av. Placera cupcakesformar i en cupcakesplåt och fördela sedan smeten mellan formarna. Ställ i frysen i cirka 10-15 minuter, gör under tiden övre lagret.
TOPPLAGRET
  1. Smält kokosoljan och blanda med övriga ingredienser, smaka av (tillsätt mer sötning om du önskar). Ta ut cupcakesplåten från frysen och toppa med kokosfyllningen. Frys i 5 minuter, hacka under tiden jordnötterna grovt. Ta ut knapparna och toppa med jordnötter och en nypa flingsalt. De salta jordnötterna och flingsaltet hjälper till att lyfta fram sötman i godiset samt balansera det, så var inte rädda för salt på söta efterrätter eller godis.
  2. Låt knapparna frysa i cirka 3-4 timmar och förvara sedan i frysen, eller i ett enkelt lager (alltså inte på varandra) i kylskåpet. Lycka till!
Noteringar
  1. *Låt en burk kokosgrädde stå i rumstemperatur i ett dygn utan att skakas. Öppna försiktigt och skopa upp den vita gräddiga massan. Använd resterande kokosgrädde + kokosvatten i en smoothie eller gryta.
  2. **Cupcakesplåten är nödvändigt för att hålla formen på godiset så att det inte rinner ut.
  3. ***Det går bra att göra i större cupcakesformar eller i mindre ischoklad-formar, det är bara storleken och antalet godisar som påverkas. Det går även bra att göra godiset i silikonformar för cupcakes. Då kräver receptet ingen cupcakesplåt eftersom silikonformarna är så pass stabila. Detsamma gäller för ischoklad-formar.
All things green http://allthingsgreen.nu/
 English recipe: 

HEALTHY VEGAN CHRISTMAS CANDY - PEANUT VANILLA & COCONUT BUTTONS
Portioner 14
A little more healthy, but still super tasty, is this Christmas candy that is both gluten free and vegan. Store in the freezer or in the fridge. In the fridge they will last up to a week and in the freezer about a month or so. They defrost easily and therefore they are perfect for Christmas. Just make them in advance and take them out of the freezer and let them defrost for about 15-20 minutes in room temperature. If you store them in the fridge after freezing them they are pretty much ready to eat directly from the refrigerator.
Skriv ut
Bottom layer - Peanut & Vanilla flavor
  1. 100 ml/0,42 cups creamy room temperatured peanut butter (preferably without sugar and other additives)
  2. 4 tbsp coconut oil, liquid (if not liquid, put in microwave for a few seconds)
  3. a pinch of salt salt
  4. 1 heaping tbsp maple syrup
  5. 1/2 tsp liquid vanilla extract
Top layer - Coconut flavor
  1. *100 ml/0.4 cups of the white layer from a can of coconut cream
  2. 1 heaping tbsp maple syrup
  3. 2 tsp liquid coconut oil
  4. 50 ml/3 heaping tbsp/0,2 cups shredded coconut
TOPPING
  1. 1-1,5 tbsp salted peanuts
  2. Sea salt
You also need
  1. **Cupcake tin for mini cupcakes
  2. ***cupcake liners for mini cupcakes
Bottom layer
  1. If the coconut oil isn't liquid, heat it by putting it in the micro wave for a few seconds. Mix all the ingredients with a spoon in a little bowl. Put the cupcake liners in the cupcake tin and fill them about half way up with the peanut and vanilla cream. Put the cupcake tin in the freezer for about 15-20 minutes. Meanwhile; make the top layer.
Top layer
  1. Melt the coconut oi if needed, se instructions above for bottom layer. Mix with the rest of the ingredients. Take out the cupcake tin from the freezer and top with the coconut filling. Freeze for about 5 minutes and then add some shopped up peanuts and a pinch of sea salt on each little "button". The peanuts and the sea salt will help bring out he sweetness of the candy as well as balance it to make it ever more delicious.
  2. Freeze the buttons for about 4 hours and then store in an air tight container in the freezer or in the refrigerator in a singel layer.
Noteringar
  1. *Let a can of coconut cream sit in room temperature on the kitchen counter (not opened) for 24 hours. When making the candy; carefully open the can and scoop out the white creamy "stuff". Use the rest of the coconut cream and coconut water in a smoothie or in a stew.
  2. **The cupcake tin is needed to make the cupcake liners stay in place. Otherwise they can easily lose their shape and whatever you have in them will be in your freezer or on the kitchen counter.
  3. ***You can make the buttons in bigger cupcake tins/liners or ice chocolate molds if you want to. It's just the number of candy and size that changes. I think mini cupcakes size is the best though. You can also make the candy in silicone molds, then you do not need the cupcake tin sine they are so stable on their own. Same goes for ice chocolate molds.
All things green http://allthingsgreen.nu/

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

7 Comments

  1. Svara

    Tori//Gringalicious.com

    25 november, 2016

    LOVE!!!!! These look and sound incredible! I want to eat a whole box full of them!

    • Svara

      Mary

      25 november, 2016

      Thank you sweetie!!! They are so delicious and did you notice the english recipe at the end *hint hint* I actually ate about 4 of them..ok it was 5..ok it was 6! Well now, at least they kinda healthy 😛

  2. Svara

    BySiri

    25 november, 2016

    Ser fram emot recepten! Prenumererar på Vego men de hamnar i Sverige så jag kommer inte få tillgång till jul-numret förrens efter jul, typiskt 😛 Tur att du finns !

    Dina bilder ger alltid så mycket inspiration, hittade några bilder på pepparkakor du pyntat på pinterest (är iallafall väldigt säker på att det är du, precis din bildstil och har för mig att jag sett en av de på bloggen) så i år ska prova på det själv för första gången och härmas lite ^^

  3. Svara

    Anja

    26 november, 2016

    Healthy treats are always welcome at our house, especially around Christmas, when we eat to much sugar anyway 🙂 Love you photos and your blog 🙂
    Anja
    Use Your Noodles

  4. Svara

    Jeanette

    26 november, 2016

    Vi har inte börjat julpyntat, men det ska vi göra idag. Hämtar ut julgardiner och nya stänger till vardagsrummet idag 🙂 Ska ha pyntat färdigt tills imorgon, så det är vad vi ska roa oss med under dagen.

    Åh vilka goda knappar. Jättebra med lite nyttigare alternativ tycker jag. Vad bra att du lagt till engelska, tror det blir mycket uppskattat 🙂

    Önskar dig en myspys helg!

  5. Svara

    Jenny

    27 november, 2016

    Låter helt magiskt gott! Ska garanterat testas när vi kommer lite närmare julen. Är riktigt taggad på vegetariska julrecept också, har under året som gått tagit mer och mer avstånd från kött och minns knappt när jag själv lagade det sist. Men just julen är ju så fullspäckad av köttiga grejer så lite extra inspiration skadar inte. Detta året står inte jag själv för någon mat och jag känner att det får bli som det blir, men nästa år när jag bor i mitt nya hem och ska fira jul där – då ska det minsann bjudas på vego! 🙂

  6. Svara

    Nicole

    2 december, 2016

    These are so good! I made the homemade candy while my husband was at the dentist, ironic. I love the peanut butter and coconut combination with the salty peanut topping!

LEAVE A COMMENT