20 In CONDIMENTS, SAUCES, PICKLES & JAM/ SWEDISH CHRISTMAS TRADITIONS

Home Made Swedish Mustard

_j4a0833_j4a0769

Hemgjord senap är något av det enklaste man kan göra och dessutom blir det supergott. Det låter kanske krångligt (eller tråkigt för somliga), för hur gör man egentligen senap? Att göra senap är varken krångligt eller tråkigt, utan superenkelt och underbart gott! Här kommer recept på två sorters hemgjord sötstark senap. 

_j4a0851Det bästa med hemgjord senap är att man kan smaksätta den efter egna smaklökar samt få den precis hur söt eller stark man själv vill. Personligen älskar jag min senap slät och sådär galet sötstark. Så att det sticker lite i hårbotten när man äter den. Perfekt att smaksätta en god wrap med eller kanske en liten klick till vegoköttbullarna eller på knäckebrödet.  Det här receptet är fritt från mjölk och ägg och passar därför mjölkproteinallergikern, den laktosintolerante, äggallergiker, veganen och ja..alla andra där i mellan helt enkelt. OBS! Havregrädde är inte säkerställt glutenfritt, om du är glutenintolerant, gör senapen med någon annan grädde. För att behålla den vegnskt och mjölkfri, välj exempelvis sojagrädde. 

_j4a0853Dessutom vet jag precis vad som finns i senapen, inga konstigheter där, inga konserveringsmedel eller smakförstärkare. Bara senapspulver, sirap, lite olja eller grädde, vatten och en gnutta salt. Allra bäst tycker jag att smaken blir med ljus sirap eller lönnsirap. Lönnsirapen gör den dock lösare i konsistensen och därför har jag valt vanlig ljus sirap till recepten i det här inlägget. 

_j4a0822_bI inlägget har jag publicerat två olika recept, en slät sötstark utan olja men med havregrädde (iMAT) och en något mildare grovkornig senap (men fortfarande sötstark) med rapsolja. Den släta påminner lite om en ännu starkare ”Johnny’s senap” om ni känner till det märket.

Senapen kan skikta sig när den står i kylskåpet, men det är ingen fara, det är bara att röra om med en sked om det skulle hända. 

Såhär enkelt gör du din egen sötstarka senap! 

 SLÄT SÖTSTARK SENAP

SLÄT SÖTSTARK SENAP
En vegansk och glutenfri senap utan tillsatser, smakförstärkare och olja. Enkel men vansinnigt god! Ger en burk senap på cirka 2,5 dl.
Skriv ut
Ingredienser
 1. 1 dl Colemans senapspulver eller motsvarande
 2. 1 nypa flingsalt
 3. 0,75-1 dl ljus sirap
 4. 1 tsk 12% ättika
 5. 3 msk havregrädde "Oatly iMAT"
Instruktioner
 1. Blanda senapspulver och salt i en stor skål. Rör ner sirap och ättika, rör slät. Börja med den mindre mängden sirap och tillsätt mer i slutet om du vill att senapen ska vara sötare. Tillsätt slutligen havregrädden och rör slät. Häll upp på väl rengjord burk. Låt stå minst 1 dygn i kylskåp innan servering, gärna 2-3 dygn, så att smakerna och sötman får utveckla sig och mogna.
 2. rör med sked.
Northern Heart http://allthingsgreen.nu/

 

GROVKORNIG SÖTSTARK SENAP 

GROVKORNIG SÖTSTARK SENAP
En underbar god sötstark grovkornig senap. Utan tillsatser och smakförstärkare. Glutenfri, äggfri och vegansk men otroligt enkel att tillaga. Ger cirka 3 dl senap.
Skriv ut
Ingredienser
 1. 1 dl vatten
 2. 1 påse bruna senapsfrön
 3. 1 påse gula senapsfrön
 4. 4 msk rapsolja
 5. 2 msk senapspulver
 6. 3 msk ljus sirap
 7. 1 tsk ättiksprit (12 %)
 8. 1 rejäl nypa salt
 9. 3 msk havregrädde Oatly iMAT
Instruktioner
 1. Lägg senapsfrön i en stor skål, koka upp vatten och häll 1 dl hett vatten över senapsfröna. Rör om efter någon minut och låt stå och svalna helt. Ställ sedan in skålen i kylskåpet i cirka 30 minuter.
 2. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en tjock grovkornig konsistens med hjälp av en stavmixer. Häll upp i väl rengjord lufttät burk och låt stå och mogna i kylen minst ett dygn (24 timmar) men gärna 2-3 dagar innan servering.
Northern Heart http://allthingsgreen.nu/

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply
  msemschen
  29 november, 2016 at 10:32

  Så härligt Maria! Nu ska jag göra senap till julbordet, den släta då mor alltid gör grov stark senap utan mjölk och ägg tror jag inte heller hon har i.
  Tack Maria för bra recept!

  • Reply
   Mary
   30 november, 2016 at 08:48

   Tack kära du! 🙂 Vad härligt, hoppas du gillar. Den är riktigt sötstark, men vansinnigt god (tycker vi). Grädde och äggulor har man i vissa senapsrecept för att göra den mildare, den har den effekten. Grädde är nog vanligare än äggulor men det förekommer. Hoppas du gillar, om inte annat så har du säkerligen vaknat till efter att ha smetat lite sån här sötstark senap på knäckemackan 😉 Stor kram!

 • Reply
  Jenny
  29 november, 2016 at 20:38

  Testade till jul förra året att göra egen senap för första gången. Blev succé! Trodde det skulle vara skitkrångligt men det var superenkelt och roligt. Tänkte experimentera med lite smaksättningar i år. Och försöka inse att man kan göra senap hela året istället för bara till jul, haha!

  • Reply
   Martina Åkerman
   30 november, 2016 at 01:36

   Hej Jenny, jag är nyfiken på vad du tar som smaksättningar? Berätta hur det blev! 🙂

  • Reply
   Mary
   30 november, 2016 at 08:40

   Men visst är det! Så enkelt och så roligt!! Vad roligt att du upptäckte det förra året <3 Och visst kan man det, det är lite knasigt det där, man gör det bara nu under jul. Men så pysslar man väl över lag mer runt julen. Hoppas det blir supergott med olika smaksättningar. Vore superkul att få veta vad du gjorde och om det blev bra, Martina här verkar också nyfiken. Stor kram <3

 • Reply
  Martina Åkerman
  30 november, 2016 at 01:34

  Jag undrar…vad är havregrädde? Det översätts till ’Oat Cream’ på Engelska, och jag hittar inget sånt här på nätet. Jag är ju i USA, så jag vet inte vad det är jag ska leta efter. Kanske heter nåt helt annat här. Jag får kanske fråga i vår hälsokostaffär. Vill så jätte gärna fixa lite senap och ge bort som present! Mycket bättre alternativ istället för att köpa nån onödig pryl…och det uppskattas mycket mer dessutom!
  Tack för kul och intresant recept!

  • Reply
   Mary
   30 november, 2016 at 08:38

   Hej Martina! <3 Här i Sverige har vi olika typer av grädde, exempelvis sojagrädde, havregrädde och sen då vanlig grädde som är gjord på komjölk. Det finns ett företag som gör havremjölk och olika produkter från havre, dom heter Oatly btw, så bra företag! Jag har valt havregrädde från Oatly som heter iMAT för att jag vill bidra till så liten slitage på miljö och lidande för djuren, därför valde jag havregrädde istället för vanlig matlagningsgrädde. Men, om du inte hittar havregrädde eller någon annan vegetabilisk grädde kan du ta vilken matlagningsgrädde du vill. Matlagningsgrädden ligger på cirka 12-15% fett här i Sverige, så den kanske inte heter detsamma i USA, men en grädde med den fettprocenten går säkerligen att hitta. Eg kan man använda vilken typ av grädde man vill och även vilken fetthalt man vill också. Grädden har den funktionen att den gör senapen lite "mjukare i kanterna" rent smakmässigt då. Så den blir aningens mildare och krämigare när man tillsätter grädde, även äggulor har den funktionen, men det har inte jag i mitt recept.

   • Reply
    Martina Åkerman
    30 november, 2016 at 19:01

    Tack Maria!
    Jag har sett att det finns ”Almond Cream”….(Mandel kräm/grädde)…undrar om det skulle funka.
    Annars, om jag tar vanlig grädde, hur länge håller sig senapen i kylskåp då?
    Och…vad kan man använda som smaksättningar???

    • Reply
     Mary
     30 november, 2016 at 22:40

     Ah ja men det ska nog säkerligen gå bra, det är själva fettet i grädden man vill åt 🙂 Ang hållbarhet så beror det så mkt på hur ren burken är, hur rena redskap man har, hur petig man är med hygien och skedar när man tar av senapen. Sen innehåller senapen både sirap och ättika vilka båda har konserverande effekt. Så den brukar hålla sig ganska länge, sen beror de så klart på hur mkt senap som går åt i hushållet men vår har aldrig blivit gammal, så kan man säga.

     Minimum är 2-3 veckor men jag vet med säkerhet att vår senap stått mycket längre än så. Flera månader utan att bli dålig, men det går aldrig att säga med 100% säkehet när man producerar själv i sitt egna kök.

     Smaksätta brukar jag inte göra så ofta, men man kan smaksätta med whisky, saffran, cognac, vad som helst som du tycker om i kryddväg men som du märker även sånt som cognac. Jag nöjer mig alltid med den traditionella sötstarka, sådär att det lyfter lite i hårbotten när man äter den 😉 Då är den allra bäst enligt mig, lite som riktigt stark wasabi eller pepparrot.

     kram på dig

 • Reply
  Louise
  30 november, 2016 at 07:56

  Hej. Jag vet inte om jag fattar lite trögt eller om det fattas något i det översta receptet.
  ”Blanda senapspulver och salt i en stor skål. Rör ner sirap och ättika, rör slät. Börja med den mindre grädden och tillsätt mer i slutet om du vill att senapen ska vara sötare.”
  Vad menar du med den mindre grädden?

  Tack för en underbar inspirerande blogg!

  • Reply
   Mary
   30 november, 2016 at 08:31

   Åh gulle dig som upptäcker mina misstag. Jag korrläser så klart alltid men man är ofta blind för sina egna stavfel eller formuleringar. Det ska så klart vara mindre mängden sirap som i ingredienslistan är 0,75-1 dl. Så det var ordet grädde som kommit dit istället för senap. Så vansinnigt glad att du såg det så det slapp bli ännu mer förvirrad när man väl står där och ska laga sirapen! Lycka till om du provar, vi älskar den här hemma, ordentligt stark men väldigt god!! Stor kram

 • Reply
  Mia
  30 november, 2016 at 11:59

  Ååå min pappa gjorde alltid egen senap till jul. Hans var verkligen sådär stark att håret nästan kryllade sig på en. Nu är det två år sedan han gick bort och jag saknar den där senapen för varje år som går. Kanske ska fortsätta själv med hans traditioner. Så tack för recepten ?

  • Reply
   Mary
   30 november, 2016 at 22:43

   Men åhhh, fina du <3 Beklagar att din pappa gått bort <3 Tycker dock att det låter som en väldigt fin tradition att fortsätta med, kanske du ska kalla den "pappas senap" också. Den här senapen är riktigt sötstark. jag tycker om det riktigt söta mot det riktigt starka, för då blir balansen som bäst. Jag tycker att det är supergott på en knäckemacka med smör och riktigt lagrad ost (för jag äter ju inte skinka) eller en saltinbakad kålrot, för att nämna några exempel. Men även till vegofärsbullar och när jag gör helbakad blomkål. Hoppas du provar! Och tänk på att låta senapen stå minst 1 dygn, gärna 3 innan du äter av den, då får den liksom gotta till sig och smakerna samt sötman får blomma ut helt! Stor kram

   • Reply
    Mia
    1 december, 2016 at 06:29

    ”Pappas senap” ska jag nog kalla den. Tack ♡ Detta är första året som jag inte äter julskinka (precis nybliven veg) så ditt tips med riktig lagrad ost och kålrot ska nog göras. Ska även testa att göra din vegetariska sill. Låter smaskigt. Mer sådana tips 😉

    • Reply
     Mary
     1 december, 2016 at 08:51

     Åh vad glad jag blir, alltså verkligen, heja dig! Du, lova att du kommer hit om det känns svårt och ”pratar” så ska jag försöka ge dig alla tips jag kan, och kanske något recept också, för att göra det lättare <3 Det kommer komma fler tips på olika vegoalternativ, sen kan du klicka på julpaketsbilden i marginalen till höger så har du en hel del julrecept där med. Den är inte helt uppdaterad ännu, men snart så! <3

 • Reply
  Joachim Schmidt
  10 januari, 2017 at 04:57

  Hej o tack! Men… måttet ”en påse” är inte så enkelt när jag letar senap på en marknad i Thailand…

 • Reply
  Camilla
  26 mars, 2017 at 21:25

  Hej! Jag vill gärna prova detta men hur mycket är ”en påse”? Påsarna med senaspfrön som jag har är 250g styck och det är väl alldeles för mycket? Skulle verkligen uppskatta svar!!

 • Reply
  Marianne
  23 oktober, 2018 at 22:47

  Hej och stort tack för din fina blog. Jag bor i Frankrike och har samma problem som Joachim och Camilla… Hur mycket är det i en påse senapsfrön?
  Jag trodde att internet skulle lösa mitt problem, men där hittar man påsar med 24 g, 28 g, 50 g, 100 g …
  Det vore fint om du kunde precisera. I Frankrike är det nämligen väldigt ont om stark, söt senap!
  Tack så väldigt mycket från
  Marianne i Biarritz

 • Reply
  Brandon
  23 december, 2018 at 04:13

  Hi, my grandmother was from Sweden and use to make a very hot mustard and it was just called Swedish mustard. She would always make it when serving ham for Easter. I can’t find a recipe. Have you heard of this? Thank you Brandon

  • Reply
   Maria
   27 december, 2018 at 17:26

   Hi Brandon! Hmm well, the thing is, different regions in Sweden have different versions of classic ”Swedish” mustard. So it could be very different depending on where she’s from. So unfortunately I cannot help you with that. If you google ”svensk senap recept” and look at the google images maybe you can find someone that looks like what hers did and try and make that. Remember that google likes to convert 1 dl to 1 cup which is terrible. It’s not even 1/2 a cup. 1 dl is 1 deciliter, which is 100 ml so be careful about the measurements in the recipe. Good luck!

  Leave a Reply