0
28 In Frukost

FRUKOSTKAKOR MED KIKÄRTOR PUMPAFRÖN & TRANBÄR

_j4a0022Igår kväll började det plötsligt snöa riktigt ordentlig, även om det var ganska blöt snö, och jag fick riktig vinterfeeling. Ville genast göra långkok och baka bullar, ja ni vet riktiga inomhus-vintermys-aktiviteter. Så jag satte igång och bakade kakor, men inte vanliga söta kakor, utan frukostkakor eller breakfast cookies, som jag av någon oklar anledning tycker låter mycket godare. Jag har bakat frukostkakor ganska ofta de senaste veckorna. De är så enkla och goda att äta till frukost och ett stort plus är att de går att ta med sig på väg till jobbet, skola eller varför inte på promenaden. Dessutom passar de utmärkt som eftermiddagssnacks eller som en nyttigare variant till fikat.

Så igår bakade jag kakor medan snön öste ner, och den öste verkligen ner samtidigt som det blåste i sidled. Men det var liksom magiskt, första snön här ute! Här är en typisk sådan sak jag kan bli alldeles nipprig av. ”Åhhh titta!! Det snöar, det snöar!”, kan jag exalterat ropa till kärleken. Som om jag vore barn som längtar efter att bygga snölyktor och åka pulka. Bara det att pulka och snölyktor är utbytt mot promenader och fotografering. Fast å andra sidan gjorde jag en snölykta på balkongen i Stockholm bara för något år sedan. Såhär såg det ut hos oss igår vid åttatiden på kvällen._j4a9977 _j4a9990I morse hade en del av snön smält bort, men det ligger en hel del kvar på marken och känslan i kroppen är fortfarande där. Den där lugna, myssugna, baktörstande, långkokslängtande vinterkänslan. Som plötsligt längtar efter att sätta en krans på dörren och ett fågelbord på gräsmattan.breakfast-cookies_1_j4a0062Men tillbaka till frukostkakorna. Jag äter dem helst med ett glas havremjölk eller en stor kopp kaffe om jag får välja själv eller så smular jag dem över filmjölk eller yoghurt som granola, de passar nämligen utmärkt som granola också och kan toppa vilken smoothiebowl som helst. 
_j4a0001

Jag gör ungefär 10-12 stycken åt gången, då räcker de veckan ut för en person eftersom jag äter ungefär 1-2 per dag. Antingen båda till frukost eller en till frukost och en till mellanmål. Äter jag bara en vill jag definitivt komplettera med något annat för att hålla mig mätt till lunch. Finfint nog är de både gluten- / mjölkfria. Vill man uteluta pekannötterna för att göra den nötfri går det så klart utmärkt. Byt ut till mer pumpafrön eller mandlar om man tål det eller uteslut dem bara utan att ersätta med något annat.

Kakorna innehåller dessutom en hel del protein eftersom en av ingredienserna är kikärtor, en väldigt bra källa till protein som även gör att kakorna mättat väldigt bra. De är så att säga ganska kompakta. För övrigt är även pumpafrön, jordnötter/jordnötssmör och havregryn bra källor till protein, nu när vi ändå är inne på ämnet, det är otroligt många som inte vet att det finns mkt protein även i sånt som frön, nötter och sädesslag som havregryn. Men nog om det nu…

Receptet jag bakar efter är ett lätt modifierat efter ett befintligt recept i kokboken ”My New Roots” som jag för övrigt kan tipsa er om. Hoppas ni provar!

_j4a0015

FRUKOSTKAKOR MED KIKÄRTOR, PUMPAFRÖN & TRANBÄR
Portioner 10
En god och mättande frukostkaka som är både gluten-, ägg- & mjölkfri. Uteslut nötter och byt ut mot andra frön eller torkad frukt om du vill. Passar perfekt till både frukost och mellanmål!
Skriv ut
Ingredienser
 1. 1 msk chiafrön + 3 msk vatten
 2. 9 dl havregryn** (3 + 6 dl havregryn)
 3. 1 tsk bakpulver
 4. 1 tsk bikarbonat
 5. 2 tsk malen kanel
 6. 1 tsk malen kardemumma
 7. 1 rejäl nypa havssalt
 8. 250 gram kokta kikärtor
 9. 0,75 dl smält flytande kokosolja (smält några sekunder i mikrovågsugnen)
 10. 0,5 dl jordnötssmör
 11. 0,5 dl lönnsirap eller ljus sirap
 12. 0,75 dl äppelmos*
 13. 1 tsk vaniljextrakt
 14. 100 gram torkade tranbär/annan torkad frukt
 15. 35-40 gram pumpafrön (cirka 1/2 dl)
 16. 35-40 gram pekannötter (cirka 1 dl grovhackade)
 17. e v e n t u e l l t 1/2-1 dl kallt vatten
Instruktioner
 1. Sätt ugnen på 180 grader och täck en plåt med bakplåtspapper. Blanda chiafrön med vatten i en skål och rör om, låt stå och svälla i cirka 10-5 minuter till en geléliknande konsistens.
 2. Mixa 3 dl av havregrynen till ett grovt havremjöl i en hushållsassistent, blanda därefter med resterande havregryn, bakpulver, bikarbonat, kanel, kardemumma, salt samt torkade frukt, frön och nötter. Blanda noga för ett bra resultat med jämna kakor.
 3. Skölj av de kokta kikärtorna i en sil, skölj noga. Blanda kikärtor, kokosolja, jordnötssmör, äppelmos & vaniljextrakt i en hushållsassistent och mixa tills det är mjukt och krämigt.
 4. Rör ner de blöta ingredienserna i de torra och blanda väl, använd med fördel händerna för att röra ihop degen. Degen är i rätt konsistens när den känns lätt smulig men utan problem håller ihop om du rullar bollar. Om den känns för torr och inte håller ihop, tillsätt lite vatten i taget tills du kan forma bollar. Var försiktigt så att degen inte överarbetas.
 5. Rulla till 10 bollar, placera ut på plåten och platta därefter till dem till diskar/kakor. Grädda mitt i ugnen i cirka 16-18 minuter, eller tills de är lätt gyllenbruna. Låt svalna helt på galler.
 6. Lycka till!
Noteringar
 1. *Jag har använt mitt äppelsmör från min kokbok "Made by Mars Gröna Frukost" och blandat ut det 1/3 vatten och 2/3 äppelsmör" till en äppelmosliknande konsistens. Det går bra med vilken typ av äppelmos som helst. Sötad, osötad, hemgjord, butiksköpt eller mitt äppelsmör så klart 😉
 2. **Havregryn är naturligt glutenfria. Det är dock viktigt att använda tydligt utmärkta glutenfria havregryn/ren havre då vanliga havregryn kan ha kontaminerats med gluten då de produceras i samma lokaler som produkter som innehåller gluten. Var därför uppmärksam på detta, speciellt om du ska servera kakorna till någon som är glutenintolerant!
 3. Kakorna är mkt mättande och innehåller både kolhydrater, fett och proteiner. De är ganska kompakta och äts därför med fördel med en kopp te/kaffe/havremjölk/yoghurt och passar perfekt som granola. Bara smula ner i yoghurten/filmjölken/mjölken och njut!
Anpassad från My New Roots - Sarah Britton
Anpassad från My New Roots - Sarah Britton
All things green http://allthingsgreen.nu/

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply
  Ellen
  2 november, 2016 at 16:26

  Idag kom första snön här och jag jublade av lycka! Smsade både min kille och bästa vän och skrek ut min lycka med olika emojis, de var dock inte lika entusiastiska som jag var.. haha.

  • Reply
   Mary
   4 november, 2016 at 16:56

   Åh vad härligt! Hoppas den ligger kvar på marken också <3 Hihi, känner igen det där. Min lycka över snön medan andra rynkar pannan och svär 😛 *fniss*

 • Reply
  Dixi Wonderland
  2 november, 2016 at 17:37

  Alltså fina bilder <3
  Det snöar här i Trollhättan också dock lägger sig inte snön, tack gode gud! Älskar hösten för mycket för att den redan ska försvinna :/

  • Reply
   Mary
   4 november, 2016 at 16:57

   Åh tack tjejen! <3 Hihi, då hoppas jag för din skull att höstan stannar lite till i just Trollhättan. Älskar också hösten, men känns som den är förbi här borta. På något sätt finns det vackra saker att fokusera på med alla årstider, det gråa och mörka då solen är inte syns på flera veckor däremot..not so much.

 • Reply
  Johanna
  2 november, 2016 at 18:50

  Hej!
  Tycker att detta recept låter spännande och tänkte prova det men jag undrar över några saker i receptet. Det står 9 dl havregryn (3+ 6 dl vatten). Ska det verkligen vara vatten eller är det havregryn? Sen i beskrivningen står det att 3 dl av mjölet ska mixas. Menar du 3 dl av havregrynen?

  Tack för att du delar med dig av alla härliga recept!
  Johanna

  • Reply
   Mary
   2 november, 2016 at 22:12

   Vad bra det är att jag har er läsare som backar upp mig när jag verkar vara tillfälligt sinnesförvirrad! Det var både det enda och andra missen och felskrivningen i det här receptet 😛 Jag har korrigerat nu. Det ska givetvis vara havgregryn och inte vatten och det är havregrynen man ska mixa (3 dl mixas) till ett grovt havremjöl. Tusen tack för att du hade ögonen med dig när jag uppenbarligen inte hade det! Hoppas bakningen går bra! Lycka till! Kram

   • Reply
    Johanna
    6 november, 2016 at 17:31

    Ja hjälpa varandra tycker jag vi ska göra:) nu undrar jag en sak till. 0,75 gram kokosolja, ska det 0,75 dl?
    Kram

    • Reply
     Mary
     6 november, 2016 at 19:01

     Men jisses, jag vet inte vad jag ska säga. Hur är det möjligt att vara så förvirrad, det här tar verkligen priset. Du är ju makalöst bra som själv noterar att det inte kan stämma! Tusen tack! Och JA givetvis ska det vara dl. Stor kram

 • Reply
  bymarion
  2 november, 2016 at 19:11

  ”Åhhh titta!! Det snöar, det snöar!” – perfekt sammandrag! älskar den här känslan!

  • Reply
   Mary
   4 november, 2016 at 16:58

   Hihi, exakt då! Härligt att det finns fler! <3

 • Reply
  Stina - Stinas tillvaro
  2 november, 2016 at 19:16

  Men vilken fiffig grej! I och med mitt nya jobb har jag börjat pendla en ganska lång bit och hinner helt enkelt inte äta frukost hemma, utan får slänga i mig något vid skrivbordet istället. Något som blir rätt dyrt i längden eftersom jag oftast köper det på vägen, att kunna plocka med mig några sånna här emellanåt vore verkligen perfekt och smidigt. Ska helt klart testas, tack!

  • Reply
   Mary
   4 november, 2016 at 16:59

   Men då är det ju perfekt! Dom här kakorna är väldigt mättande och matiga, inte dyra att göra heller *yay* HOppas du gillar <3 Bara att mumsa i sig tillsammans med lite kaffe/te/valfri dryck och du e good to go för dagen! Vilken mysig bild du har på din avatar btw, man vill bara komma över på kaffe!

 • Reply
  Jenny
  2 november, 2016 at 19:17

  Åh måste försöka mig på frukostkakor! Låter som en perfekt lösning för mig som käkar frukost i bilen på väg till jobbet. Nu blir det oftast tunnbrödsrullar pga enkelt att äta men det är både tråkigt och inte så värst mättande.

  • Reply
   Mary
   4 november, 2016 at 17:00

   Verkligen perfekt! Dom här kakorna är både nyttiga och mättande. Går så klart att äta tillsammans med pålägg också om man vill. Då blir det lite som scones (fast nyttigare)! Lycka till om du provar att baka dem! <3

 • Reply
  Dietistannica
  2 november, 2016 at 21:51

  De ser goda ut! Blev sugen på att baka havrekakor. Viktigt att nämna att om man vill göra kakorn som dessa glutenfria så måste man använda glutenfria havregryn. Finns flera varianter i butiker nu. Ibland kallas den ren havre, Ibland glutenfri havre. De vanliga havregrynen kan nämligen innehålla gluten på grund av kontamination. Ha det fint i snön!

  • Reply
   Mary
   2 november, 2016 at 22:03

   Det har du helt rätt i, ska förtydliga det i receptet! Hade det i bakhuvudet när jag gjorde kakorna men glömde helt bort dem när jag bloggade 🙂 Så van vid att mina glutenintoleranta vänner använder ”vanliga” havregryn att jag lätt glömmer bort att det är bra att förtydliga. Så tack för att du uppmärksammade det! Havrekakor är vansinnigt gott, nu blev jag också sugen på att baka det! 😀 Ha en fin kväll!

 • Reply
  mert
  3 november, 2016 at 07:10

  OH MY GOD! Mary! This is wonderful! 🙂

  I am about to cry! 🙂 🙂

  Your village is so pretty… But I think it is really really cold! Brr!

  Don’t you get sick?? 🙂 🙂 🙂

  Please tell me the name of your city. Nature is amazing, I want to photo every little thing haha! 🙂 🙂 ,

  have a nice day from istanbul/turkey! 🙂

  • Reply
   Mary
   4 november, 2016 at 17:05

   Haha don’t cry, because the winter is only going to get prettier with every passing day! Yes it’s cold but that’s how it is in Sweden. I like all seasons, both cold and warm, that’s one of the best things about Sweden, we have it all. I would get super bored if I had to live in a country where there is no actual winter season with snow and colder weather. I dress so that I’m not cold with warm winter boots and a warm jacket, that’s a must 🙂 You don’t get sick from a lower temperature, that’s a miss conception.

   We, my husband and I, don’t live in a specific city, we live in the countryside, almost in the middle of nowhere. So it’s almost in the middle of the forrest. If you want to experience this kind of climate and/or the same kind of nature you can visit almost any part of Sweden except for the mos southern parts. Outside Stockholm there is almost the same kind of nature and climate so I recommend you go there where it’s much easier travel. 🙂

 • Reply
  karinbucht
  3 november, 2016 at 12:33

  Kakorna ser väldigt goda ut!

  • Reply
   Mary
   4 november, 2016 at 17:07

   Tack Karin!! <3

 • Reply
  Helen
  3 november, 2016 at 18:47

  Åhhh så mysigt! De har varnat för snö här nere i Blekinge oxå… så mumsiga frukost kakorna verkar. Kram

  • Reply
   Mary
   4 november, 2016 at 17:07

   Det är supermysigt tycker jag! Kakorna är goda, matiga och ger energi rätt länge, så det passar väldigt bra om man är på språng eller inte orkar göra frukost varje dag! Kram

 • Reply
  Finurliga fröken
  3 november, 2016 at 22:17

  Men så gott! Och va smidigt att baka kakor till frukost. Känns ju jätte lyxigt. Och lite förbjudet. De måste ju testas. Ser väldigt gott ut. Kram

  • Reply
   Mary
   4 november, 2016 at 17:10

   Ja men exakt, då är det bara att ta med sig 1-2 kakor på vägen till jobbet/skolan/promenaden om man vill det. 🙂 Hihi, ja, nu är det ju nyttiga matiga kakor, men jag förstår hur du tänker 😉 Jag doppar dem gärna i mjölk, då känns det verkligen som att äta ”kakor kakor” 😛 Och det är ju inte helt fel 😉

 • Reply
  Ulrica
  4 november, 2016 at 18:18

  Mums, måste absolut testas!! Jag är en riktig smörgåsälskare och får passa mig för att inte även lägga på ett tjockt lager med smör :-).. så att få något lite mer nyttigt men ändå gott till frukost är verkligen något som jag behöver.
  Kram, vännen <3

  • Reply
   Mary
   4 november, 2016 at 19:39

   Hahaha…kan inte sluta fnissa, exakt så är min kära man också! Men, då blir det en proteinrik c-vitamininfuserad nyttiga-fetter-rik scones i så fall. För den är lite sconesig i konsistensen. Fast lite hårdare och torrare. Så den är iaf nyttigare och mer mer näringsrik är en scones, alltid nåt 😉 😛 Kram fina du <3

 • Reply
  95Alanna
  31 juli, 2017 at 03:40

  Hello admin, i must say you have hi quality posts here. Your website can go viral.

  You need initial traffic boost only. How to get it?
  Search for: Mertiso’s tips go viral

 • Reply
  Clara
  7 april, 2019 at 13:05

  Hej! Jag provar att baka dessa kakor nu men undrar två saker. När ska sirapen i? Och de blötlagda chiafröna? Ska de i kikärtsröran eller bara blandas i vid sidan av? Ska bli spännande att smaka när de är klara sen 🙂

 • Leave a Reply