BAKAD SÖTPOTATIS MED FETAOST, KRYDDIGA KIKÄRTOR & RUCCOLA

_j4a0452_l2Det blir inte så mycket gjort här i Lilla Sundby. Snön vräker ner och vi behöver hjälp av bonden för att ploga vägen. Det är så mysigt och vansinnigt vackert. Många decimeter snö, dimma och sol om vartannat. Jag njuter för fullt av livet på landet och på något sätt är det både rofyllt och stressigt på en och samma gång. Stressigt eftersom jag inte vill missa en sekund av den här magiskt underbara början på vintern. Det är fram och tillbaka, på med kläder och av med kläder. Stampa av snön, ta av mössan och så ut igen eftersom det blivit ännu mer magiskt utanför köksfönstret. Och jag, jag bara måste ut och njuta av det och fånga det på bild. Mellan varven passar jag på att äta varma och kryddiga bakade potatisar. _j4a0446_lJag hade en vansinnigt tur som köpte vinterjacka precis veckan innan det ”smällde till” med vinterväder och det är jag otroligt glad för nu. Den gör att jag kan stå i timmar utomhus och fota, filma och njuta. Att vara rätt klädd gör verkligen mycket. Och det är precis det jag gör nu. Alla planer är bortkastade eller nerprioriterade och jag filmar och fotar tills alla batterier och minneskort är förverkade. Förhoppningsvis kan jag visa något av det på bloggen inom kort också…  _j4a0457Det blir mycket värmande soppor och mustiga grytor och idag lagade jag detta till lunch, som jag gjort flera gånger denna vecka. En bakad sötpotatis som fylls med fetaost, chiliflakes, kryddiga kikärtor och grovhackad ruccola. Jag har provat att äta den som den är med lite olivolja och salt vid sidan om, men den är även god med yoghurtsås, gärna som smaksätts med pressad vitlök, en nypa salt, lite olivolja och honung.
_j4a0453

Tills dess att jag har tröttnat på att fota snö och dimma så kommer här ett superenkel men smaskigt recept. 😉 Kram på er, ha en underbar torsdag!

BAKAD SÖTPOTATIS MED FETAOST, KRYDDIGA KIKÄRTOR & RUCCOLA
Portioner 4
En enkel, smakrik vegetarisk huvudrätt. Enkel att göra och mättar mer än man tror!
Skriv ut
Bakad sötpotatis
  1. 2 stora sötpotatisar
  2. rapsolja
Kryddiga kikärtor
  1. 200 gram kokta kikärtor
  2. 2 krm chilipulver
  3. 1/2 krm cayennepeppar
  4. två rejäla nypor flingsalt
Fyllning/Topping
  1. 150-200  gram fetaost
  2. 1 tsk olivolja
  3. chiliflakes
  4. 4 stora nävar ruccola
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader, täck en ugnsplåt med bakplåtspapper, stick potatisarna med en gaffel runt om och dela potatisarna på längden. Gnid in snittytan med olja och placera dem med snittytan nedåt på bakplåtspappret. Baka mitt i ugnen i cirka 45 minuter eller tills potatisarna är mjuka, Kontrollera med en potatissticka.
  2. Fräs kikärtorna tillsammans med rapsoljan och kryddorna i några minuter tills kikärtorna är varma och det doftar lite kryddigt. Smaka av med några rejäla nypor flingsalt.
  3. När sötpotatisarna är genombakade; ta ut dem från ugnen och låt den svalna något. Mosa sönder fetaosten med hjälp av en gaffel, blanda med chiliflakes och olivolja. Mosa sedan innehållet i sötpotatisen med samma gaffel och blanda ost och sötpotatis i skalen. Toppa med kryddiga kikärtor, och en rejäl näve grovt hackad ruccola. Servera genast!
Noteringar
  1. Potatisarna är goda att äta som dom är men även goda att servera till en yoghurtsås på 3-4 dl turkisk yoghurt, 1 msk olivolja och en rejäl nypa flingsalt. Ringla lite flytande honung på yoghurten (någon tsk el två) och blanda. Smaka av och tillsätt mer sötma om du önskar.
  2. Portionsstorleken känns liten men potatisen mättar tillsammans med kikärtorna, som är rika på protein, mkt mer än man tror. Vi äter även potatisarna tillsammans med en grönsallad. Om man vet med sig att man äter mer, dubblera bara mängden potatis önskad portionsstorlek.
All things green http://allthingsgreen.nu/

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

4 Comments

  1. Svara

    Jeanette

    10 november, 2016

    Åh vad gott. Gjorde nyligen sättpotatis pommes, men ska helt klart testa bakad sättpotatis också 🙂

    http://apiecewithfrosting.com

    • Svara

      Mary

      11 november, 2016

      Åh vad kul, sötpotatispommefrites är supergott! Det är mer mättande eftersom så mkt vätska är kvar i potatisen. Men nyttig och bra vardagsmat. Om du provar, prova med yoghurtsåsen! <3

  2. Svara

    Ellen

    11 november, 2016

    Fy sjutton så gott detta lät och såg ut!

    • Svara

      Mary

      11 november, 2016

      Dom är supergoda, bäst med lite yoghurtsås om du frågat mig (men jag glömde bort dom på bild 😛 haha, jag klantade mig helt enkelt). Känns som ett sånt bra vardagsrecept man bara kan förbereda och sen värmer man på när man kommer hem. <3

LEAVE A COMMENT