0
24 In Hus & Hem/ Lantliv

VÅRT LANTLIGA SKAFFERI + EN REJÄL UTRENSNING

_j4a8883Jag kan tycka att det är så himla skönt att bara vara hemma och fixa och småpyssla. Ni vet, inte göra så mycket. Kanske brygga lite kaffe, organisera garderoben eller städskåpet. Lyssa på musik och tända i brasan. Jag har alltid tyckt om det, det där att småstäda utan press. Då blir det roligt. Att ”städa städa” är jag inte så värst bra på, men det där lugna pysslet är en helt annan sak. Som att tvätta fönstren, åh känslan när alla fönster är tvättade.! Eller att sortera papper… Jag är kanske lite konstig, vad vet jag, men jag pysslar, städar och organiserar hemma så är det som att jag gör det i själen också. Det blir lite som meditation. Visst kan jag ibland skjuta upp det ganska länge, det ska hela tiden göras ”imorgon”, men när jag väl tar tag i utrensningen, städningen eller vad det nu är, känns det så tillfredsställande när jag är klar. Idag kändes det därför som att det var dags att rensa i vårt lilla skafferi i köket._j4a8800Nånstans i mitten av juni, när vi flyttade in, var det väl hyfsat i ordning men allt eftersom vi bott här har det bara blivit stökigare och stökigare. Gissningsvis för att ”ordningen” som vi hade var helt ologisk med det minst viktiga längst fram och det vi använde ofta inslängd i ett hörn någonstans vilket lett till att vi inte hittat något vi velat få tag på. Vanligtvis är det helt möjligt för mig att ställa mig inne i skafferiet om jag skulle vilja, men som ni ser så har golvet fyllts med allt från flaskor, hundmat, burkar, kryddor och pappersförpackningar med te som staplats ovanpå varandra._j4a8788
Helt ärligt, jag har ingen aning om hur så mycket förpackningar fick plats i de där lilla skafferiet, för så stort är det ändå inte. Att jag dessutom hittade 3 påsar kanel, 4 påsar havregryn 8 förpackningar med krossade eller passerade tomater och kikärtor, linser och bönor som utan problem skulle räcka i 2 månader gjorde mig inte det minsta förvånad. Vi hade dessutom 3 flaskor olivolja längst bak som jag helt glömt bort.
_j4a8815 _j4a8817När man bor lite längre ut på landet, och är hemma utan bil och körkort som jag är, så är det ganska viktigt att man har extra kaffe hemma, kanske även salt, mjölk och vad det nu är som går åt mycket av. I vårt skafferi finns det därför alltid många förpackningar kaffe (det var visst totalt 7 förpackningar kaffe, ouups), havremjölk och så vanlig ”söt” coca cola eftersom jag har diabetes och måste förlita mig helt på att jag kan hjälpa mig själv om något skulle gå käpprätt åt hel*ete med mitt blodsocker. Det finns ingen granne att stapla över till och få hjälp av, om man inte har möjlighet att gå en halv kilometer då vill säga. Därför älskar jag vårt skafferi lite extra mycket och försöker se till att det alltid innehåller sånt vi är beroende av._j4a8813Vår lilla Doris har varit sjuk i några veckor, hon har hosta. Kanske vanlig hosta eller en parasit (stackars liten, det utreds just nu) så hon har bara legat på köksgolvet och tittat slött på mig medans jag rensat, slängt och organiserat._j4a8848I min fantasi var det här ett projekt som skulle ta någon timma, kanske två. I verkligheten tog det hela eftermiddagen men nu är det äntligen gjort och det känns vansinnigt skönt att jag äntligen kan se golvet inne i skafferiet och att det som hör ihop också står på samma hylla._j4a8841 _j4a8835
_j4a8890
Här kan ni se ytterligare en glimt av vårt kök. Det gamla slitna golvet, pärlsponten i blått och de mönstrade tapeterna. När vi bott in oss lite till och gått igenom en vinter blir det förmodligen renovering, men jag tycker att det är lite gulligt och romantiskt som det är nu. Sådär lantligt oskyldigt och mjukt på något vis…

Är jag helt ensam om att gå igång på att organisera och rensa ut, ni vet som när man rensar ut och organiserar i garderoben eller slänger alla papper som ligger på hög? Eller är jag bara konstigt 😉

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply
  Anna
  12 oktober, 2016 at 19:07

  Jag är precis likadan själv! Och belöningen får man ju när man är klar och ser hur bra det blev när man la ner lite extra tid 🙂

  • Reply
   Mary
   14 oktober, 2016 at 17:15

   Men eller hur, det är en sån skön känsla! Verkligen en fin belöning <3

 • Reply
  Marion
  12 oktober, 2016 at 20:16

  Haha, bra jobbat! Jag känner igen mig: det tar alltid så himla mycket mer tid än jag trodde, men det är värt det.

  • Reply
   Mary
   14 oktober, 2016 at 17:17

   Tack! 😀 😛 Visst gör det, jag insåg nog inte hur mkt saker som ska ut och in igen + då att torka av och slänga sånt som kanske gått ut el tomma påsar (jo det fanns sådana med där inne) 😛 Men nu är det iaf gjort!

 • Reply
  Rania {Rowan Tree}
  12 oktober, 2016 at 21:13

  Jag är lite smått kär i ert skafferi, vill också ha ett sådant. Jag är nog för övrigt precis som du, att gå runt med en kopp kaffe och ”småstäda” lite faller mig verkligen i smaken men sådana där ryck när man ska storstäda ALLT på en gång, näää…

  Körde iväg en massa kläder och prylar till myrorna idag – riktigt skönt! Även här behöver dock skafferi och också köksskåpen ses över, det blir bra att göra någon ruggig dag framöver 🙂

  Hoppas Doris blir bättre snart <3

  Ps. Att ha sju paket kaffe hemma är så värt!! Ds.

 • Reply
  Jeanette
  12 oktober, 2016 at 21:35

  Vad mysigt att bara pyssla och ”städa”. Håller med, att pyssla och små städa är allt trevligare än att verkligen STÄDA 🙂

  Hihi…kul att jag inte är ensam om att vara utan körkort.

  • Reply
   Mary
   14 oktober, 2016 at 17:19

   Ja men det är ju det, när man får ta det i sin egen takt. Ingen hets inget sådär ”måste vara städat tills imorgn då vi får gäster-paniken”. Skön musik, en kopp kaffe och så pysselstäda. Mysigt faktiskt 😀 Hehe näe, har aldrig haft det fast jag är ”brådmogen” i termer av körkort. Ska ta det nu är väl tanken, eftersom vi flyttat hit ut. Det är ändå 1 km till postlådan och det finns ingen affär som det går att cykla till (om man inte har cykel som ngn extremhobby då). Då kan det vara skönt att kunna ta sig ut ibland. Vi får se hur det går, håll tummarna 😉

 • Reply
  Emma
  12 oktober, 2016 at 21:47

  Du är inte ensam 🙂

  • Reply
   Mary
   14 oktober, 2016 at 17:44

   Hehe, vad skönt! 😀

 • Reply
  Ida
  12 oktober, 2016 at 21:49

  Härlig känsla! Jag är likadan, älskar plocka och att få fin ordning i stora och små utrymmen.

  Får jag fråga om era golv är skurgolv eller är de slipade/behandlade på ngt vis. Och om det är skurgolv, hur funkar det i ett kök med spill mm?

  • Reply
   Mary
   12 oktober, 2016 at 23:00

   Hihi, härligt att det finns fler 🙂 Det är så skönt när man har ordning, känns som hjärnan får vila den med <3

   Vi har ju bara bott här i ungefär 4 månader, och golven ser ut att ha varit lackade för L Ä N G E sedan. Nu är de sjukt slitna och ingen har tagit hand om dem på många många år. Just de lilla golvplättar som syns i bild är nog de som är minst slitna. Det vi kommer göra när vi renoverar köket senare i vinter/vårvinter är att såpskura golvet (inte såpa). När man gör det med linoljesåpa så ska det inte vara några problem att ha det även i offentliga utrymmmen som ju slits mkt mer och utsätts för mkt större påfrestningar på alla sätt. De kommer bli fina, lite blekare och allt eftersom tiden går mer och mer gråa. Och smuts-, spill- eller vattenfläckar ska heller inte vara ngt problem har vi fått höra när vi pratat med några experter inom just golvbehandling borta på Gysinge. Vad jag hört av de som kan det här är att många blandat ihop såpskurade golv med såpade golv. Det är inte alls samma sak och just såpade golv är ett stort "problem" att ha hand om. Såpade golv blir lätt klibbiga/kladdiga och drar till sig smuts + det är mkt problem med vattenfläckar mm. Vill inte göra värsta utläggningen som någon förståsigpåvare, du kanske redan läst på till 1000 och vet precis vad du pratar om, men uppfattar det ändå som många blandar ihop begreppen så tänkte att "för att ta det säkra före det osäkra" så gör jag en ordentligt redogörelse. Jag kommer dokumentera hela vår renoveringsprocess både i bild och film allt eftersom. Just nu ska vi renovera det rum där jag har mitt kontor/studio och då ska vi såpskura golven även där. Det kommer vara klart, om inget går åt pipan *peppar peppar*, i slutet av oktober. Så jag lär få erfarenhet av golv tidigare än från köket menar jag;) Så häng med på bloggen så kommer jag uppdatera om allt sånt. Hoppas det var svar på din fråga. Kram

   • Reply
    Ida
    14 oktober, 2016 at 15:53

    Tusen tack för ditt svar. Jag ska följa bloggen och renoveringen med stor nyfikenhet. Tack för att du inspirerar och delar med dig.

    • Reply
     Mary
     14 oktober, 2016 at 17:07

     <3 <3 <3

 • Reply
  Filippa
  12 oktober, 2016 at 23:41

  Du är inte konstig, eller i så fall är jag också konstig 😉 Jag tycker precis som du att det är så härligt att få gå runt och småpyssla med olika saker, i sin egen takt & det känns verkligen som ett sorts lugn för själen att få göra det! Som meditation. Det är likadant när det gäller att diska (vi diskar för hand) eller tvätta, jag tycker det är så fridfullt att få göra det, hahah 😀 Vid sådana tillfällen har jag fått höra av vissa vänner att jag är en äldre människa i en ung kropp.. 😉

  Tokälskar såna skafferi, såså fint! och fint att få se lite mer utav köket! 😀 Hoppas bara Doris blir frisk snart.. <3 Kram!

  • Reply
   Mary
   14 oktober, 2016 at 17:59

   Hihi, well, vi kan vara konstiga tillsammans i så fall 😉 Jag är nog också sån, alltid varit, lite lillgammal. Men det är skönt, livet går i ett så mkt lugnare tempo då 🙂 Vad kul att du tycker det, älskar också såna gamla skafferier <3 Doris är fortf krasslig, lillsnuttan... Det gör lite ont i hjärtat att se, hoppas innerligt att hon blir bra snart!

 • Reply
  Finurliga fröken
  13 oktober, 2016 at 15:00

  Jag älskar att organisera och rensa! Gör de i mitt hem minst var tredje månad. Och när jag träffade min kille med ett hus i kaos blev jag överlycklig! Nu efter 5 månader har jag tagit mig igenom 3 rum. Två sovrum är rensade och målade och köket är rensat och målat. Nästa projekt är hallen där uppe. Har fyra rum kvar och källaren. Gör de lugnt och fint. Kram

  • Reply
   Mary
   14 oktober, 2016 at 18:01

   Åh vad härlig det låter..och vad knasig jag låter som tycker att det är härligt 😛 😉 Värsta lyxen för din karl jue, fast lite lyx för dig med som älskar att göra det! WIn-win, helt klart, då passar ni ju perfekt ihop <3 <3

 • Reply
  Miri
  13 oktober, 2016 at 16:33

  Hvor blev det fint og ordentligt 🙂 jeg holder af at rydde op og skabe orden og system, men er ikke glad for at støvsuge og pudsevinduer , skrubbe toilettet og sådanne rengørings opgaver… Men det skal jo gøres, så det gør jeg 🙂

  • Reply
   Mary
   14 oktober, 2016 at 18:02

   Men visst blev det, så vansinnigt skönt! <3 Jag gillar inte heller att dammsuga, rengöra toaletten eller våttorka. Men dammtorka och ställa iordning däremot, eller att tvätta fönstren när jag inte behöver tvätta alla samtidigt kan jag tycker är skönt..OM vädret är fint!

 • Reply
  Jennifer
  13 oktober, 2016 at 22:06

  Åh, så härligt med ett riktigt gammeldags skafferi! Men visst, det är lätt att tappa överblicken. Vi har precis renoverat köket och bytt ut vårt tokdjupa skafferiskåp där man bara såg det främsta mot utdragslådor. Visst, mer praktiskt, men lite tråkigt… ? Jag kan absolut relatera till det där att gilla att organisera och rensa ut. Vi har varit väldigt dåliga på det länge, men jag har stora planer nu när jag startat eget och ska ha mer flexibelt arbete och mer tid hemma. ? Det ska bli så skönt att få rensa lite!

  • Reply
   Mary
   14 oktober, 2016 at 18:06

   Ja det är verkligen underbart härligt! <3 Ja, det är ju det där, balansen mellan gammalt och funktionellt. Går inte alltid hand i hand. Vi kommer också försöka balansera på den berömda linan när vi väl ska renovera. Men ett funktionellt blir ett roligt kök att vara i, så någonstans måste det komma ganska långt fram på priolistan. När man startar eget och kör företag hemifrån tycker jag det är ännu viktigare att ha det organiserat, el iaf har det varit det för mig. Annars kan jag inte vara kreativ och tänka för alla "saker" som tar min uppmärksamhet. Lycka till med både organiserandet och företaget! 😀

   • Reply
    Jennifer
    14 oktober, 2016 at 20:10

    Ja, jag tror också jag kommer lägga för mycket energi på att tänka på röran om jag inte får organiserat och rensat innan. Tack! ?

 • Reply
  Wilda
  15 oktober, 2016 at 10:37

  Haha åh vad jag älskar detta inlägg <3 Jag är precis likadan. Meditation, helt klart! Jag städade i min ateljé igår. Rensade ut. Och häromdagen var det frysen. Hösten brukar dra igång det där behovet av att sortera. Jag har så mycket i huvudet då också. Jag har även gått in i en utmaning nu i oktober (inte officiellt i risken att misslyckas, haha) som går ut på att rensa ut en sak den 1:a, 14 saker den 14:e och alltså 30 saker den 30:e. Skönt att få rensa lite varje dag. Blev väldigt sugen på att rensa och sortera ut i mina pärmar med papper nu.

 • Reply
  Karin Fitness & Hälsa
  16 oktober, 2016 at 21:21

  Du är inte ensam. Jag är precis likadan! Skrev nyligen om min garderobsrensning jag hade härom dagen. Så skönt!
  Fint det blev i ert skafferi!

 • Leave a Reply