16 In COUNTRYSIDE LIFE

SMÅ GLIMTAR AV HÖST – SEPTEMBER

_j4a8219September har gått över i oktober och det är dags för mitt numera återkommande månadsinlägg, en tillbakablick på månaden som gått. Små glimtar av höst helt enkelt. September har verkligen varit magisk (jag vet att jag använder det uttrycket ofta just nu, men det är bara magiskt att bo här) och det har känts så fantastiskt att äntligen äntligen få vara ”mitt i” naturen när årstiderna växlar._j4a7913Jag har verkligen saknat och längtat efter det när jag bodde i ”storstan”, förändringarna i naturen har liksom passerat mig förbi och främst märkts utifrån hur ”människor på stan” klär sig. Det har inte funnits något utrymme att ta del av det ”på riktigt” ute i naturen, mer än någon lite sekund här och där, vilket varit en ganska stor sorg för mig varje år._j4a7551_j4a8243Men här är det så vansinnigt tydligt och varje dag bär med sig något nytt. Först ett litet löv med skrumpna kanter, sen ett annat som grått från intensivt grön till svagt svagt gul, någon dag senare är häcken glesare, det ligger löv på marken och hösten har så sakta tagit små steg framåt varje dag.

Under sommaren har jag varit mycket i skogen bakom oss och mindre ”framåt” mot ödehusen och ja, resten av skogen och området vi bor i. Nu när hösten kommit har jag dragit mig längre och längre bort och fotat ödehus, kikat in genom fönstren och funderat på vem som bott där, vad de jobbat med, hur deras familj sett ut och varför ingen längre bor här._j4a7808Här är ödehuset närmast oss, eller en av de två närmast, där gardinerna hänger kvar. Även om huset är slitet så måste jag säga att jag älskar den där mörka faluröd-färgen. Den blir bara vackrare och vackrare för varje år som går.

Som ni vet, om ni tittat på youtube-videon jag gjorde, så har vi tagit bort en pool på baksidan. Det var en sån delvis nedsänkt pool som vi skänkte bort mot att man kom och monterade ner den. Där ska vi nog plantera någon slags köksträdgård med örter och annat som både är vackert och smakar gott. Vi har plockat fallfrukt och klippt ner andra sidan av häcken på framsidan. _j4a8214
Jag älskar gamla gärdesgårdar och kan inte i min vildaste fantasi förstå varför någon skulle välja att inte ha den synlig så om inget händer under vintern, som gör att vi känner att den måste stå kvar av funktionella skäl, försvinner häcken helt under nästa vår._j4a8239Den här underbara utsikten kan man se från vårt hus. Vår lilla väg, ödehusen som skymtar bakom träden (ser ni dem?) och träden som färgats av höst.

Jag har försökt att fota vår vackra natthimmel. Det kräver lite övning, precis som att fota mig själv, och jag är inte riktigt van. Det är så vackert här och jag bara måste, jag måste måste måste, få med allt det vackra. För mig själv. För er..för..jag vet inte. Jag vill bra ut med kameran i ena handen och en termos med kaffe i den andra. I vinter hoppas jag på norrsken, något jag aldrig sett, fast min familj kommer från Kalix/Haparanda/Kemi där norrsken syns ganska ofta._j4a5477Både sommaren och hösten har varit vansinnigt fina, sådär att jag knappt kan tro det! Men några dagar med regn har det ändå varit, vilket bara varit skönt. Det känns som att naturen får lite rast, lugn och ro, där den kan återhämta sig och vara stilla. Doris och jag har båda tvingats att sätta på oss våra höstjackor för att inte frysa under promenader, men det har känts mysigt, som ett nytt kapitel som börjar här ute. Vår första höst. _j4a8249_j4a7992Men mest har det som sagt varit strålande sol, och motljuset över vårt lilla paradis har varit magiskt. _j4a6942
Och nu är hösten här, på riktigt, men för mig som älskar hösten är jag bara glad. Överlycklig faktskt. Jag ser fram emot dimmiga åkrar, kylig luft och stickade tröjor, tjocksockar och torgvantar och kanske till och med benvärmare. Såna höga och mjuka att dra på sig när jag ska ut i höstluften. Som värmer utifrån också, när inte understället eller långkalsongerna räcker till._j4a8198
Naturen utanför oss är ett skådespel, bästa bilderna är nog de jag tog HÄR. Ni som fotar vet kanske hur det känns, de där stunderna när man lyckas ta bilder som faktiskt matchar det ögat ser. När man kan förmedla den känslan som man upplever då och där i stunden. När man själv faktiskt ä l s k a r sina egna bilder.

Men även om naturen inte alltid är sådär vansinnigt dramatisk så är den..här. Utanför vår husknut, ständigt närvarande. Det gör mig bara så lycklig att bo här. Och kanske tjatar jag, men jag längtat så, och det kommer bli mer av det framöver, så jag hoppas ni är några som älskar det lika mkt som jag gör._j4a8192Något spännande har dessutom hänt med himlen. Allt eftersom solen flyttas ändras också dimman och ljuset på morgonen. Solen går numera upp bakom träden istället för längre borr till vänster vid horisonten, borta vid bonden._j4a7548Dessutom har solnedgången förändrats. Under sommarmånaderna var det många dramatiska, färgsprakande och vackra solnedgångar att njuta av. Hösten däremot har varit stilla. Ungefär som att naturen lugnar ner sig. Många klara kvällar utan dramatik och färger. Vackert det med, men väldigt stilla. Lugnt.

De få gånger himlen visat något som helst tecken på dramatik har det alltid varit i rosa och blått. Liksom ett sista ”salut och farväl” från sommaren. Vi får väl se vad hösten vintern har att erbjuda, jag längtar…_j4a5507 _j4a6179

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Jeanette
  4 oktober, 2016 at 19:53

  Vilka härliga bilder 🙂 Hösten kan verkligen vara hur fin som helst och bilder som detta bevisar det. Jag gillar våra årstider.

  • Reply
   Mary
   5 oktober, 2016 at 08:05

   Tack snälla! Visst kan den, jag äskar verkligen hösten <3 Det är något i luften som gör mig alldeles pirrig i magen!

 • Reply
  Caroline
  4 oktober, 2016 at 20:22

  Vad kul att ha hittat din blogg! Vilka fantastiska bilder och underbar känsla på ditt webbuniversum. Inspirerande på alla sätt. Stort tack! Nu har du En ny följare. Kram

  • Reply
   Mary
   5 oktober, 2016 at 08:06

   Åh, ett extra stort välkommen till dig! Vad glad jag blir att du hitta hit och gillar min lilla del av universum 🙂 Tack snälla du för dina fina ord! De värmer <3 Kram

 • Reply
  Marion
  4 oktober, 2016 at 20:58

  Så otroligt vackert. Jag älskar dessa månadsinlägg 🙂

  • Reply
   Mary
   5 oktober, 2016 at 08:07

   Hösten är verkligen vacker! Åh, gör du, vad glad jag blir! <3 Jag tycker om att göra dom, så det är win-win *mys* Stor kram

 • Reply
  Sophie
  5 oktober, 2016 at 12:28

  Så himla fina bilder! Sorgligt med alla ödehus på landet! Varför alla vill bo i stad går över mitt förstånd.

  • Reply
   Mary
   5 oktober, 2016 at 13:04

   Tack Sophie! <3 Visst är det, här är det dessutom ägaren av huset och marken som inte vill sälja (av vad jag hört från andra som bott här längre). Håller helt med dig, det går över mitt förstånd också. Politikerna och vissa företag är inte direkt "pro landsbygd" heller vilket säkert påverkar den allmänna opinionen och människor känsla för vart de vill och KAN bo. bara sånt som jobbmöjligheter, kollektivtrafik och möjligheter till en fungerande uppkoppling mot nätet. Jag hoppas fler och fler vill flytta ut till landsbygden, kanske jag kan dra mitt lilla lilla strå till stacken genom bloggen. Det är iaf min dröm och förhoppning. Kram på dig

 • Reply
  Marie
  6 oktober, 2016 at 09:16

  Åh, hösten! Riktigt fina bilder, älskar bilden på natthimlen! Fint att du verkligen fick fram känslan av stjärnorna som nästan trillar ner över en 🙂 Det finns en anledning till att jag gifte mig i september: bättre motljus & skuggor kan en bröllopsfotograf inte få (vår var helt lyrisk över det!).
  Ny följare!

  • Reply
   Mary
   6 oktober, 2016 at 13:07

   Tack Marie, vad glad jag blir! <3 Ja, att gifta sig i september är otroligt vackert, ljuset och färgerna är magiska. Kan tänka mig att det var helt underbart! Passar på att säga välkommen! <3

 • Reply
  Filippa
  6 oktober, 2016 at 22:23

  Dina bilder är så otroligt vackra! Älskade också natthimlen så mycket! Tycker precis som Sophie skrev att det är väldigt synd med alla ödehusen.. 🙁 De är så himla fina, och vilken potential de säkerligen har! Det hade ju kunnat vara så mycket mer liv i de..
  En av mina stora drömmar är att en dag flytta ut på landet som du gjort, så att följa ert liv och vardag i stort är så kul, intressant och inspirerande! 😀 Jag är väldigt glad att du valt dela med dig av det på detta sättet 😀 Kram på dig!

  • Reply
   Mary
   7 oktober, 2016 at 09:22

   Tack Filippa, du skriver så fina kommentarer, värmer i hjärtat! <3 Ja det är väldigt synd, både att de står och förfaller (du ska se de fina möblerna där inne också!) . Visst älskar jag att bo enskilt, ödehusen är mina närmsta "grannar", men samtidigt älskar jag en levande landsbygd. Det är så vackert här, att inte fler vill bo här, det tror jag inte på. Hör hela tiden människor, säga att de skulle vilja flytta ut på landet. Hoppas du, någon dag om inte allt för länge, kan följa din dröm att flytta ut på landet. <3 Tack för att du följer med mig på min lilla resa! Stor kram

 • Reply
  Rania Rönntoft
  7 oktober, 2016 at 09:04

  Så fint, så fint, så fint… Hösten har en stor plats i mitt hjärta <3 Jag kan inte sluta vara så otroligt glad för er skull också, för att ni äntligen får bo sådär! 😀

  • Reply
   Mary
   7 oktober, 2016 at 09:19

   Vi borde starta en klubb ”vi som älskar hösten anonymous” 😛 En stödgrupp *fniss* där vi kan prata höst till vi blöder ur öronen 😀 Hihi, tack vännen! Jag är så glad för DIN skull. Vi är båda där ”vi ska vara” just nu. Känns magiskt bra. Stor kram!

 • Reply
  Wilda
  8 oktober, 2016 at 18:06

  Helt underbart! Kunde inte ha önskat mig mer just nu, när jag längtar så mycket efter natur men himlen bara är grå ovanför hustaken här. Imorgon hoppas jag på sol och att orka mig ut till närmsta skog. Tack för att jag fick leva mig in i din omvärld för en stund. Kram!

  • Reply
   Mary
   8 oktober, 2016 at 21:23

   Men tack fina du, vilken varm kommentar! Tråkigt med grå himmel, hoppas på lite underbar höstsol för din del då. Snart, nyss helst faktiskt! <3 Stor kram!

  Leave a Reply