0
7 In Soppor

RÖDBETSSOPPA MED FRASIG GRÖNKÅL & ORZO

_j4a8916_lIdag har det varit kallt och grått, sådär kallt och grått att man bara vill stanna inomhus. Mamma är på besök och vi har pratat stickning och soppor. Jag har gjort mitt sista recept för Zeta som är en rödbetssoppa med frasig grönkål, Orzo-mix och cashewkräm. Egentligen gjorde jag den igår och så värmde vi bara på den idag, bästa recepten om du frågar mig.

Och så är de ju de här färgerna, jag tycker de är alldeles ljuvliga tillsammans! _j4a8918Soppan blev extremt krämig och matig och vi stod oss ganska länge på en liten skål med soppa. Ja, sen var det ju tilltuggen i soppan som gjorde det så matigt, men ändå…

Jag har börjat mjukrosta grönkål allt oftare nu. Lite som grönkålschips men de behöver inte vara genomkrispiga som chips utan kan vara lite mjukare på vissa ställen. Det är alldeles underbart att toppa en soppa eller gryta med, ni måste prova. 220 grader i cirka 3-4minuter. MUMS! Plus, det är hälsosamt också, så…det är verkligen win-win. _j4a8922Ni är så fina som skriver så härliga varma och snälla kommentarer till mig, ni vet hur mycket jag uppskattar det va?! Jag vill bara att ni ska veta att jag tar till mig allt ni skriver. Så tusen tack för ert stöd!
_j4a8926
För er som är sugna på att prova på ngt nytt har ni här receptet. Det viktiga är att v e r k l i g e n låta rödbetorna rostas riktigt mjuka, då blir rödbetssmaken underbar. Är de fortfarande lite råa i mitten smakar det mer ”jordigt” och lite fränare rödbetssmak. Ett tips är också att byta ut rödbetssoppan till exempelvis morotssoppa eller någon annan slät rotfruktssoppa men behålla alla tillbehör i receptet.

Lycka till!

OBS! Detta är i n t e  ett sponsrat inlägg, jag har alltså i n t e fått betalt för att skriva om detta på bloggen utan gör det för att jag ville dela med mig av ett recept jag verkligen tycker om. <3 

RÖDBETSSOPPA MED FRASIG GRÖNKÅL & CASHEWKRÄM
Portioner 4
En mustig lätt kryddig soppa som passar perfekt på hösten. Mjukrostad grönkål ger krispighet och soppan blir mer matig med Orzomixen. En klick cashewkräm är pricken över i. Alla moment i soppan går att förbereda, med andra ord alldeles perfekt alla trötta och mörka höst- & vinterkvällar.
Skriv ut
Soppa
 1. 4-5 stora rödbetor (700 gram skalade)
 2. 2 msk olivolja
 3. en rejäl nypa flingsalt
 4. 1/2 tsk torkad rosmarin
 5. 2 vitlöksklyftor med skalet kvar
 6. 7-8 dl vatten
 7. 1 grönsaksbuljongtärning
 8. 1 tsk Harissa
 9. 1,5 msk balsamvinäger
 10. salt
Tillbehör
 1. 2-3 stjälkar färsk grönkål + olivolja + en nypa salt
 2. Cashewkräm: 1,5 dl cashewnötter + vatten + ca 0,25-0,5 tsk dijonsenap + ca 1 tsk mangochutney
 3. *1/2 paket Orzo-mix + vatten + salt OBS! EJ GLUTENFRI! Se förklaring i noteringarna längst ned
Cashewkräm
 1. Mixa 1,5 dl cashewnötter grovt i en matberedare eller mixer, tillsätt lite vatten i taget tills du når önskad konsistens och cashewkrämen är slät. Smaka av med salt, dijonsenap och mango chutney.
Mjukrostad krispig grönkål
 1. Sätt ugnen på 220 grader, skär bort den grova stammen i mitten på grönkålen, och alla andra större bitar av stammen, och skär därefter grönkålen i mindre bitar. Massera noga in olivolja i grönkålen och fördela dem på en plåt. Strö en liten nypa salt över grönkålen och torka dem i ugnen i cirka 3-4 minuter eller tills grönkålen är krispig. Låt den inte brännas vid, var uppmärksam, det går fort. Kålen är klar när den är krispig i kanterna.
Orzo
 1. Fyll en kastrull med rejält med vatten (minst 4-5 dl) och salta vattnet ordentligt. Låt vattnet koka upp på spisen, när det kokar; häll ner ett halft paket Orzo-mix. Sänk värmen och låt sjuda i cirka 10 minuter. Häll av vattnet och låt Orzon ånga av sig i en sil. Håll varm till servering.
Rödbetssoppa
 1. Sätt ugnen på 180 grader. Skala rödbetorna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem på en plåt tillsammans med vitlöksklyftorna och ringla olivolja över dem. Tillsätt salt och torkad rosmarin och rör sunt så att det fördelas jämnt. Rosta betorna mitt i ugnen i 30-60 minuter (beroende på storlek) eller tills de är mjuka och lätt krispiga i kanten. Det är viktigt att rödbetorna är helt genombakade för att slippa den jordiga tonen rödbetor annars kan ha.
 2. Koka under tiden upp vatten i en kastrull, när vattnet kokar, lägg i en grönsaksbuljongtärning och drag kastrullen från plattan. Tryck ut den mjuka vitlöken från skalet och blanda med rödbetor och grönsaksbuljongen i en hushållsmixer (en stavmixer går bra men det kan vara svårt att få soppan helt slät). Mixa soppan slät och häll sedan upp soppan i en kastrull.Låt den får ett uppkok och smaka sedan av den med balsamvinäger, Harissa och salt.
Servering
 1. Fyll 4 tallrikar med rödbetssoppa, toppa med Orzomix, krispig grönkål och cashewkräm. Ställ fram det som blir över av tillbehören så att middagsgästerna kan förse sig själva med mer topping.
Noteringar
 1. *OBS! Glutenfritt gäller endast soppan, inte orzomixen som innehåller korn!
All things green http://allthingsgreen.nu/

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Milla
  14 oktober, 2016 at 11:28

  Hej Mary, såg ditt förra inlägg och du är absolut inte ensam om att gilla att rensa! Rensar också mycket själv och stornjuter varje gång jag får tid till det: att bara va, plocka och fixa. Var inte så längesen som vi städade hela skafferiet här hemma och vilken fröjd det är att göra mat när en ser vad som finns och vet vad som finns för att det var alldeles nyligen en inventerat 🙂 Hittade förresten din blogg för kanske en månad sen och storgillar den! Kör hårt. Trevligt att soppan för sig är vegansk, måste prova nåt av dina recept nångång! 🙂

  • Reply
   Mary
   14 oktober, 2016 at 17:06

   Hihi, det är så härligt att vi är fler som känner så! <3 Jag sa precis till mamma som är på besök att; "åh det är så skönt att ha ett städat skafferi" och det är verkligen det. Känns så harmoniskt och jag kan liksom "tänka" och vara kreativ med de råvaror vi har hemma. När det var kaos visste jag ju knappt vad som var där inne!

   Vad glad jag blir, att du hittade hit och att du tycker om den. Såna fina kommentarer ger så mkt energi till mig! Om man vill kan man hoppa parmesankrämen eller ta havrebaserad creme fraiche och Näringsjäst eller göra en kräm på Cashewnötter, lite vatten, ngn tsk dijonsenap, en matsked mango chutney, näringsjäst och lite salt. Också supergott i soppan! Lycka till, kram på dig!

 • Reply
  Wilda
  15 oktober, 2016 at 19:25

  Vilket ljuvligt recept! Perfekt inför höstens nu allt kallare dagar. Tack! <3

  • Reply
   Mary
   16 oktober, 2016 at 20:27

   Tack Wilda! Det var så gott och jag måste säga att jag älskar färgerna 😀 <3

   • Reply
    Wilda
    18 oktober, 2016 at 09:41

    Aptiten sitter helt klart i färgen 😀 Underbart!

 • Reply
  carola_rawfood
  5 december, 2016 at 22:18

  Soppan låter helt underbar. Blev lite osäker bara. Är Orzo-mixen verkligen glutenfri??

  • Reply
   Mary
   5 december, 2016 at 23:09

   Hej Carola! Soppan är underbar 🙂 Och det är bra att du frågar angående glutenfritt, det är jag som varit otydlig. Soppan är glutenfri, men Orzomixen innehåller korn och är så klart INTE glutenfri. Det går utmärkt att ersätta med något annat som man tål om man vill, exempelvis Quinoa som passar superbra i soppan!

  Leave a Reply