18 In COUNTRYSIDE LIFE/ SWEET RECIPES

”NO BAKE” CHOKLADPAJ MED HAVSSALT & ROSENBLAD

_j4a9262 _j4a9202-2Tidigt i morse när jag var ute med Doris hängde molnen tunga, dimman låg som blåvita slöjoröver åkrarna men det var ändå skönt att vara ute. Ibland kan jag verkligen tycka om att känna små regnstänk i ansiktet, det är så uppfriskande och det känns som att varje litet andetag syresätter kroppen till hundra procent. Jag har spenderat förmiddagen med att förbereda inför renoveringen av mitt kontor och lilla studio som startar imorgon. Jag skriver inköpslistor så att det blir enkelt att laga mat under renoveringen, jag har flyttat ut möbler som inte kan vara kvar i rummet och så har jag bakat lite gottigheter som vi kan unna oss med när energin tryter; som denna ”no bake” chokladpaj med havssalt, kakaonibs och rosenblad._j4a9208_1Åkern ser lite ut som en grovstickad ylletröja i någon slags brunorange nyans men det är vackert ändå tycker jag._j4a9205Ingången till vår trädgård är full med blöta höstlöv som om någon högre makt strösslat höstkärlek över hela vårt hem och jag vill egentligen inte ta bort dem. Jag älskar att liksom strosa genom lövhögarna så att skorna fullkomligt täcks och försvinner helt. Det där härliga ljudet när det frasar om löven ger mig rysningar av välbehag.

Något annat som ger mig rysningar av välbehag är min chokladpaj som man inte behöver något annat än en mixer och en pajform för att göra. Ja och ingredienser så klart. Min favorit är att toppa den med kakaonibs och havssalt samt några rosenblad men det går givetvis bra att toppa den med det man själv gillar. Kanske lite cayennepeppar för eldighet och ”sting” eller en jordgubbssås på frysta jordgubbar som tinas tillsammans med lite agavesirap eller honung._j4a9246
Oavsett så är den otroligt god och väldigt enkel att göra och är dessutom ägg, mjölk och glutenfri. No bake chocolate cake, det rimmar så bra, men nu är vi ju i Sverige så det får bli ”no bake chokladpaj” istället även om det inte rullar riktigt lika bra i munnen. Pajen är silkeslen och så krämig att det är svårt att beskriva den med ord, man måste helt enkelt prova själv!

Doris har hängt med mig hela dagen i studion och…ja mest varit i vägen faktiskt. Men det är så skönt att ha henne bredvid mig här hemma. Hon är så go och vill lukta på allt och går fram och ”buffar” mig på benet eller slickar mig på fotleden som för att visa att hon är vaken och vill lukta och smaka (choklad får hon sa klart i n t e smaka på)._j4a9229_j4a9233De torkade rosorna har jag köpt på Organic makers där det finns ekologiska torkade rosor att både äta eller använda i hudvårdsprodukter. Du kan göra te på dem, ha dem i badvattnet eller baka kakor för att ge några exempel på hur du kan använda dem. Nästa år ska jag torka rosenblad från våra egna rosbuskar men det är skönt att ha en back-up så länge._j4a9226 Det bästa med den här chokladpajen är att den är enkel att göra och den går dessutom att förvara i frysen eftersom den tinar på några få minuter! Perfekt att förvara i frysen och ta fram när man får oväntat besök. Och det där med oväntade besök är mycket mer vanligt på landet har jag märkt, vilket jag faktiskt bara älskar! Man svänger förbi och om personen är hemma och inte är upptagen stannar man för en kopp kaffe. Har man tur kanske man bjuds på en kaka också. Det är så mycket enklare och okomplicerat. Man behöver inte planera flera veckor innan och det finns en enkelhet i livet som jag alltid saknade i stan._j4a9253_j4a9264Resten av dagen ska jag rensa ut studion och börja att ta bort taket eftersom vi ska byta ut det klassiska 90-talstaket med någon slags vita tunna skivor till lantligt mer tidstypiskt trätak. Håll tummarna för att vi inte river hela kåken av misstag! 😉 Det ska bli så vansinnigt skönt att äntligen kunna njuta fullt ut av att ha eget kontor och studio, utsikten härifrån gör mig så lugn. På något sätt känner jag mig mer harmonisk och fokuserad bara av att titta ut genom fönstret, även dagar som denna. _j4a9216 _j4a9215Och så ska jag fundera på hur jag ska dela med mig av vårt renoveringsprojekt. I bilder, via film eller både och? Ska jag dela med mig under vägen, av kaoset och processen eller bara ”före & efter-bilder”? Ja ni hör ju vilka djupa frågor jag brottas med, och när man brottas med den typen av existentiella djupgående frågor då är det alltid bra att ha en kopp kaffe och chokladpaj till hands._j4a9259

För den som är nyfiken så kommer receptet här! Hoppas ni har en toppenbra onsdag! KRAM!

"NO BAKE" CHOKLADPAJ MED HAVSSALT, KAKAONIBS & ROSENBLAD
Portioner 12
En krämig och underbart silkeslen paj som varken kräver ugn eller komplicerade redskap. Vegansk och alltså fri från både ägg, mjölk och gelatin samt även glutenfri.
Skriv ut
Botten
 1. 3 dl osaltade cashewnötter
 2. 2 dl färska urkärnade dadlar, pressa ner dem i dl-måttet
 3. innanmätet av en 1/2 vaniljstång
 4. 2 msk kakaonibs
 5. en nypa flingsalt
Fyllning
 1. 2,5 dl osaltade cashewnötter
 2. 1 burk 400 ml kokosgrädde
 3. 2 msk kokosolja
 4. 1 dl kakao
 5. 1 nypa flingsalt
 6. 20 st dadlar små färska dadlar (eller cirka 12-15 stora färska dadlar)
 7. innanmätet av en 1/2 vaniljstång
 8. 1 msk kallt starkt kaffe
Topping
 1. Havssalt
 2. Kakaonibs
 3. Torkade rosenblad
Pajform
 1. Cirka 11 cm x 40 cm eller motsvarande
Instruktioner
 1. Börja med att mäta upp alla ingredienser till botten och mixa samman dem till en kladdig deg, använd en matbereder för bästa resultat. Kom ihåg att det är viktigt att verkligen pressa decilitermåttet fullt med dadlar så att det blir rätt mängd. Annars kommer degen inte få rätt konsistens och smak. Degen ska vara kladdig och enkelt hålla samman om du pressar ihop den till en boll. Pressa ut degen i en pajform med löstagbar botten (inte ett måste men det förenklar servering) och ställ kallt.
 2. Mät upp alla ingredienser till fyllningen och mixa den slät i samma mixerskål som nyss använts till botten, ingen rengöring krävs. Mixa på hög hastighet tills fyllningen är helt slät och häll därefter ner fyllningen i pajskalet. Låt frysa minst 4 timmar eller tills pajen känns fast och stabil. Lyft den ur pajformen, det kan krävas någon minut i rumstemperatur innan den släpper från pajformen. Toppa med valfri topping, det är underbart gott med endast havssalt eller så maxar man totalt och går "all in" med alla toppingförslag.
 3. Förvara i frysen för lång hållbarhet eller i kylen om pajen äts upp inom några dagar.
Noteringar
 1. Från kylskåpet: Låt pajen stå i rumstemperatur i 10-15 minuter tills den mjuknat och är silkeslen i konsistensen.
 2. Det går utmärkt att använda flera mindre pajformar, portionsformar eller runda pajformar om man vill. Det förändrar inget i smak eller textur. Däremot är det enkelt att skära snygga bitar från en rektangulär pajform med löstagbar botten.
 3. Man måste i n t e toppa med rosenblad för att pajen ska vara "komplett" eller god. Det räcker gott och väl med havssalt och/eller kakaonibs. Rosenbladen är bara en liten "rolig touch" och inte nödvändigt för den som inte har eller vill införskaffa detta.
 4. Receptet har alltså totalt 1 hel vaniljstång men uppdelad med en halv i botten och en halv vaniljstång i fyllningen.
Northern Heart http://allthingsgreen.nu/

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply
  Andy
  19 oktober, 2016 at 19:39

  Helt underbart vackert! Både naturen & chokladkakan. Älskar dina naturbilder, så glad att ha hittat hit!

  • Reply
   Mary
   20 oktober, 2016 at 19:56

   Men åh tack snälla!!

 • Reply
  Mirre
  19 oktober, 2016 at 20:13

  Oh så fina bilder, och jag gillar att man får följa med i din historia när du gjort något, så det kändes som man var med på din promenad idag =D, samt så god kakan verkar, mums

  • Reply
   Mary
   20 oktober, 2016 at 19:57

   Tack Mirre! Vad roligt att du gillar det, ska jag tänka på framöver, tar gärna med er fler gånger! <3

 • Reply
  Veronica
  19 oktober, 2016 at 21:02

  Chokladpajen ser supergod ut, ska absolut testa 🙂

  • Reply
   Mary
   20 oktober, 2016 at 19:57

   Alltså den är faktiskt helt magisk! Silkeslen och fluffig, kan nästan garantera att du inte blir besviken! <3

 • Reply
  filippa
  19 oktober, 2016 at 22:48

  Jag håller med dig om att småstänk i ansiktet faktiskt är uppfriskande! Jag tycker så mycket om den krispiga och rätt råa luften vi har just nu, den känns så ”ren” och underbar att andas in bara! 😀 Så fina bilder du visar oss också, som alltid! 🙂

  Åhhh, och denna ”No bake chocolate cake” (hahah, gillade verkligen att säga det där) ser ju alldeles gudomlig ut! Nejdu, jag tror minsann jag ska bege mig till affären imorgon och handla hem ingredienser till denna! <3 & det där med oväntade besök också.. Så fint!! Tycker så mycket om sådana saker 🙂

  Hoppas du haft en bra dag idag 🙂 Måste tillägga här att jag idag bjöd familjen på din Höstiga sötpotatissoppa! 😀 Den blev himla uppskattad ska jag tala om, de tyckte den var supergod och det gjorde jag med! Tack så himla mycket för receptet! 😀

  • Reply
   Mary
   20 oktober, 2016 at 19:59

   Visst är det härligt, lite som en ansiktsbehandling!

   Hihi men eller hur, det rimmar så skönt 🙂 Den är sjukt god faktiskt. Luftig och alldeles silkeslen! Blir så glad när jag läser din kommentar om soppan, åh det är det här jag går igång på och som är det bästa med att blogga och dela med mig av recept. Tusen tack för att du berättar! Stor kram

 • Reply
  Ida
  19 oktober, 2016 at 23:31

  Åh det ser ju supergott ut!! Så himla vackra bilder också! 😀

  • Reply
   Mary
   20 oktober, 2016 at 19:59

   Tack Ida, det är verkligen supergott!

 • Reply
  Linnea
  20 oktober, 2016 at 04:51

  Hej! Älskar att du bakar så mkt utan vitt socker och smör! Förstår dock inte alls varför dadlarna måste packas i ett dl-mått innan de åker ner i matberedaren?? Vänligen, Linnéa

  • Reply
   Anne
   20 oktober, 2016 at 07:10

   Tänkte precis samma sak men det är nog bara för att vara tydlig om man är osäker på hur mycket två deciliter dadlar är ?

   • Reply
    Mary
    20 oktober, 2016 at 20:01

    Hej Anne, svarade nedan, så kika där. Det är alltså ett förtydligande hur man ska mäta 2 dl, så att man inte lägger dadlarna lite löst. Då blir det för lite dadlar för receptet. 🙂 Ska se hur jag kan förtydliga det så det blir lättare att förstå! <3

  • Reply
   Mary
   20 oktober, 2016 at 20:02

   Vad roligt att du tycker det Linnea, tack! Jag ska förtydliga, du måste alltså när du mäter upp dadlarna packa dem i dl-måttet så att det verkligen är ett ”fullproppat” dl-mått med dadlar. Inte lägga dem lite löst, då blir det för lite dadlar, botten håller inte ihop och den kommer inte smaka lika bra. Ska se hur jag kan förtydliga det i receptet. Bra att du frågar, så att jag kan göra beskriva det bättre! 🙂

 • Reply
  Helen
  20 oktober, 2016 at 09:23

  Åh tusan så gott!! Har gjort nåt liknande nobake paj tidigare:) precis som du säger så är det skönt med höstregnet i ansiktet. Det ska man få fin hy av har jag hört 😉 regnet är mer än välkommet hemma på landet där vi bor, så har vi inte vatten i brunnen 🙁 har tvättat o duschat hos mamma 1 mån nu, lite drygt. Har du nåt bra bakis till Halloween? Jag la ut på bloggen de jag gjorde förra året, få se vad jag hittar på I år. Ha en fin dag ♡

  • Reply
   Mary
   20 oktober, 2016 at 20:06

   Den är faktiskt helt vansinnigt god, vi har unnat oss själv en bit idag med eftersom vi renoverar 😛 Silkeslen och underbar, hoppas du provar!

   Men vad roligt, för jag tänker precis så, att det känns som en ansiktsbehandling! Vi har också egen brunn men som tur är det rikligt med vatten här då det ”rinner” från berget mot oss. Hoppas ni får lite vatten i brunnen snart! Om du söker på bloggen, skriv ”Halloween” i sökfältet, så hittar du några recept på Spökcakepops och Spökbakelser. Halloween är inte min favorithögtid och jag brukar inte fira det på ngt sätt så jag har tyvärr inte så jättemånga recept men kanske kan inspirera dig lite ändå. Önskar dig en superfin kväll!

 • Reply
  Veronica Pettersson
  20 oktober, 2016 at 10:08

  Gillade den fjärde bilden, ser så mystiskt ut med dimman.

  Sv: Haha, jag håller verkligen med dig! Det är faktiskt underbart att prata med sig själv. Känner alltför väl igen kommentaren din kollega nämnde och kan bara instämma med det du sa ”om det vore så väl”. Ibland är ju hjärnspökena där när man pratar med sig själv.

  • Reply
   Mary
   20 oktober, 2016 at 20:07

   Åh tack Veronica! <3 Det känns ofta ganska mystiskt, lite drömmigt och magiskt när det är dimma här!

  Leave a Reply