HET MOROTSSOPPA MED KOKOS, SOLROSKÄRNOR & SUGARSNAPS + BRISTEN PÅ HALLOWEENFIRANDE

_j4a9569_lJu kallare det blir ju mer sugen på soppor blir jag. Gärna krämiga soppor som är släta och som jag kan variera och toppa med precis det jag vill. Dom klassiska sopporna när jag växte upp var just de där klara och buljongbaserade men jag har märkt att jag verkligen favoriserar den här typen av lite krämigare soppor där basen ofta består av rotfrukter och grönsaker som mixas slät. Genom att variera kryddor och topping skapar jag nya smaksensationer och texturer. Så till helgen blir det därför den här soppan; het morotssoppa med kokos, solroskärnor & sugarsnaps._j4a9474Jag har haft en väldigt vacker torsdag här ute, det mulna vädret har blandats upp med solsken och jag har faktiskt sprungit ut på gräsmattan i bara tofflorna några gånger bara för att kunna njuta och ta bild på magin. Jag skrattar åt mig själv, för det känns som att det bara är vi nordbor som till fullo kan förstå och känna igen oss i det där. Jag solar inte om man med ”sola” avser att ligga på en solstol och steka. Jag tycker det är något av det tråkigaste som finns att göra, men jag är gärna ute i solen och gör annat som att fota, fika, promenera eller pyssla hemma i trädgården.

Snart är det Alla helgons helg och även Halloween. Jag måste vara ärlig, Halloween är helt lost för mig. Jag känner absolut ingen koppling till det, är helt ointresserad av att fira det med kostymer och fejkat spindelnät. Därför har jag också helt slutat att skapa bakverk eller mat för just Halloween och känner nästan en…avighet gentemot hela grejen. Härom dagen satt jag och pratade med kärleken om just detta, mina aviga känslor inför Halloween. Så jag googlade runt lite och jag insåg vilka enorma summor Halloween omsätter varje år. Om man ska tro the Internetz så är det cirka 1 miljard om året. 1 miljard?!!! Jag kan faktiskt inte hjälpa att tänka att det kunde gå till något bättre än till maskeradkostymer, godis och pumpor.

Jag vet inte om det bara är för att jag inte har någon som helst koppling till Halloween, aldrig firat det som barn eller för att det bara känns som kommersiellt trams som gör att jag bara…vägrar. ”Typiskt mig att vara en sån där motfisk”, tänker jag lite trött. Jag ska alltid tänka till och igenom och gå min egen väg, kan jag inte bara hänga på liksom? Bara gilla läget? Men näe… Däremot tycker jag om färgerna, de höstiga pumporna och de goda sopporna och just att baka och laga med pumpa kan jag faktiskt tycka riktigt mycket om. Dock är det mer hösten och pumporna med dess gyllengula färger som inspirerar mer än just Halloween. Först tänkt jag faktiskt göra soppan med pumpa, och den är lika god med en butternutpumpa som med morötter, men sen valde jag ändå morötter eftersom jag hade det hemma._j4a9572Vad känner ni? Är ni värsta Halloweenfirare som går all in eller är ni som jag, frågande och aviga? Eller någonstans mitt i mellan…. Vilket som är så klart okej, man ska göra som man själv vill. Egentligen är det väl som allt nu för tiden, påsken, julen och alla andra helgdagar vi har. Det blir ju vad man själv gör det till. Kommersiellt om man vill, kärleksfullt och meningsfullt om man vill det. Oavsett så ska jag tända ett ljus i kyrkan för de jag älskar som gått bort, för det gör jag alltid på Alla Helgona och så ska jag äta soppa. Men inte pumpasoppa men däremot het morotssoppa med kokos…_j4a9557_j4a9571_l _j4a9562Hur det nu än är med Halloweenfirande kontra Alla Helgons helg eller morotssoppa kontra pumpasoppor så ser det ut att bli sol där jag befinner mig. Hurra och jubel och dubbelvolt!! Jag vet en som kommer tanka energi utomhus till helgen, kanske är det till och med tillräckligt fint för att ta en liten helgtur i skogen.

Här kommer receptet på min heta (och väldigt goda och enkla) morotsoppa med rostad kokos, solroskärnor & sugarsnaps. Andra tips att toppa soppan är stek svamp, grovhackad ruccola eller grönkål, mjukt rostade palsternacka och morötter (lägg i botten och häll soppan över), stek halloumi för vegtetarianer eller stekt tofu för veganer/mjölkintoleranta/allergiker. Lycka till för er som provar!

HET MOROTSSOPPA MED KOKOS, SOLROSKÄRNOR & SUGARSNAPS
Portioner 4
Nyttig, vegansk och riktigt god morotssoppa med sting. Enkel att göra men smakar otroligt krämigt och gräddigt! Toppa med rostad kokos, solroskärnor och sugarsnaps. Det går bra att toppa soppan men precis vad man vill, se nedan för fler serveringsförslag.
Skriv ut
Soppan
  1. 1 kg morötter
  2. 2 gula lökar
  3. 2 stora vitlöksklyftor
  4. 1/2 -1 msk rapsolja
  5. 2 tsk gurkmeja
  6. 1 krm cayennepeppar
  7. 7 + 3 dl vatten
  8. 1 grönsaksbuljong
  9. salt
Topping
  1. 0,75 dl Riven kokos
  2. Sugarsnaps + några droppa rapsolja
  3. 2 msk Solroskärnor
Instruktioner
  1. Skala och skiva morötterna tunt, hacka löken och vitlöken fint. Stek löken mjuk och glansig på medelhög värme i rapsolja. Börja med den mindre mängden olja och tillsätt mer om det känns för torrt i pannan. När löken börjar bli mjuk, tillsätt cayennepeppar och gurkmeja och fräs på löken tillsammans med kryddorna i ytterligare några minuter.
  2. Tillsätt morötterna och grönsaksbuljong och häll på 7 dl vatten och Koka under lock tills morötterna är mjuka. Mixa till en slät puré och häll sedan tillbaka i kastrullen. Tillsätt resten av vattnet, låt koka upp och smaka av med salt.
  3. Rosta kokosen i en torr stekpanna på hög värme,rör hela tiden så att kokosen inte bränns. Häll omedelbart över kokosen på en tallrik.
  4. Stek sugarsnaps i rapsolja på medelhög värme i en stek- eller grillpanna tills de fått lite färg. Rör då och då så att de inte bränns vid.
  5. Häll upp soppan i skålar och avsluta med toppingen. Servera genast!
Noteringar
  1. Toppa soppa med vad du vill men tänk gärna på att toppa med sådant som ger mer textur mot den annars släta och krämiga soppan.
  2. Exempelvis: Halloumi (vegetariskt), Tofu (veganskt), grovhackad ruccola eller grönkål, pumpafrön, rostade rotfrukter som exempelvis palsternacka eller varför inte en bit surdegsbröd och lite stekt svamp.
All things green http://allthingsgreen.nu/

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

12 Comments

  1. Svara

    Jenny

    27 oktober, 2016

    Låter riktigt gott! Känns som en spännande kombo att toppa med kokos också.

    Det känns som att vi känner ganska lika om halloween. Vi firade lite när jag var barn, men aldrig bus eller godis då min mamma är väldigt emot hela det konceptet. Typ gjorde pumpalyktor och bakade chokladbollar med spinderben, haha. Men nu känner jag mig rätt avig mot hela grejen. Känns så onödigt och är ju bara en stor konsumtionshets utan någon mening.

    • Svara

      Mary

      28 oktober, 2016

      Den är supergod, och enkel 😀

      Hihi, vad gulligt, chokladbollar med spindelben *fniss* Och ja, tyvärr är det så, det är mkt konsumtion kring alla högtider numera. Man får göra det bästa man kan och göra det till vad man själv vill att det ska vara. Som julen som ju kommer snart.

      Ha en fin fredag!

  2. Svara

    Monica

    27 oktober, 2016

    Vad god soppan ser ut och smakar säkert gott med:-), det är gott med soppor men de tar rätt lång tid de också att tillaga tycker jag fast det kan se enkelt ut:-). Halloween bryr jag mig inte om och har aldrig gjort. Pumporna är fina förstås, kul att se alla olika som finns och det har hänt jag gjort någon lykta men skurit ut hjärtan eller något annat mönster. Vår dotter gjorde kattansikten förra året hos sig i trädgården, åh så fint det var:-).

    Och vi tänder ljus som du, skulle gärna sätta upp stjärnan redan men det går väl inte för sig:-), ha det fint, så vackert foto med det ljuset du tog!

    • Svara

      Mary

      28 oktober, 2016

      Tack Monica!! Den är supergod, och sådär vansinnigt enkel 😀 Så just denna är ”bara” att steka lök med kryddor, på med morötterna och vatten, koka tills de är mjuka och mixa. Sen är det i princip klart 😀

      Håller med om att pumporna är vackra, det finns ju alla möjliga mönster och färger… Hihi, ajja bajja 😉 *fniss* Min kompis har redan bakat pepparkakor och för någon dag kom min kärlek hem med en flaska julmust. Men jag skakade bara på huvudet å sa att nähääää, in med den i skåpet. Här ska justädas och fixas först och det gör vi i slutet av november. Sen så 😛 Men sen har jag vänner som firar jul från halva Oktober så, man gör ju som man vill själv 😉

      Kram på dig

  3. Svara

    Martina

    27 oktober, 2016

    Hej Maria!
    Jag älskar att läsa din blogg! Jag är svensk men bor i Kalifornien sen 1969 då min familj flyttade hit när jag var 11 år. Jag får tillbaka en liten bit av mitt älskade Sverige varje dag när jag besöker din blogg (och dessutom Jonna Jinton’s också!). Min mammas släkt bor mest i Solna och Sundbyberg området, och pappa bor i Stockholm.
    Appropå Halloween…..jag kom hit som 11 åring som sagt, så jag fick några år med Halloween firande så jo visst ligger denna Ameikanska sed nära till hjärtat, det måste jag erkänna. Jag älskar hösten och allt som den bär med sig…dofter, färger och så det högtider som man då har att se fram emot. Halloween och Thanksgiving som också kommer om bara några få veckor.
    Men jag kan fullkomligt förstå din inställning till Halloween, det är ju inte precis nåt Svenskt alls, och ärligt talat tycker jag som du att det är kommersiellt trams …men det är ju mycket annat också faktiskt. När jag var liten och bodde i Sverige, hade vi aldrig hört talas om Halloween. Hur kom det sig att det ens blev nåt alls av det i Sverige? När började det?
    Jag är mycket road av matlagning och nya intresanta recept, så tack för din underbara fina blogg!

    • Svara

      Mary

      28 oktober, 2016

      Hej Martina!

      Åh vilken fin kommentar du skrivit <3 Blir så himla glad av att läsa den, tusen tusen tack för dina fina ord!

      Thanksgiving är jag mer positiv till, den är ju dock inte speciellt aktiv här i Sverige så jag vet inte hur kommersiell den är i USA. Men just att vara tacksam, det är iaf något fint med det! Googlade förut kring Halloween och det kommer ju från Skottland/Irland, togs till USA där det förändrades lite och sen någon gång var det på 60-talet som det kom hit. Men det är först på 90-talet och nu början av 2000-talet som det liksom "blomstrat upp" här. Så nu är det ju en hel del fester och bakning och sånt kring just Halloween. Åt iof en pumpa-pannacotta för något år sen, den var faktiskt riktigt god.

      Så glad att du kikar in här, hoppas du får en superfin Halloweenhelg oavsett om du firar det eller inte 😉

  4. Svara

    sonjastendera

    28 oktober, 2016

    Bryr mig inte ett dugg om Halloween, däremot är det 1:a november en arbetsfri, ledig dag och det känns ju toppen 🙂

    • Svara

      Mary

      28 oktober, 2016

      Hihi, well det är ju def härligt med en arbetsfri dag! 😀

  5. Svara

    Sofia

    28 oktober, 2016

    Älskar soppa och blir så glad för ny inspiration på det området! Upplever att kroppen närapå ‘kräver’ soppor nu när vädret är av det mer kyliga slaget.

    I receptlistan står ”7+3 liter vatten”. Misstänker att det ska vara deciliter?

    Kram och trevlig (Halloweenfri-)helg! 🙂

    • Svara

      Mary

      28 oktober, 2016

      Håller helt med, visst känns det som att kroppen kräver det!
      Tack snälla du, givetvis ska det vara deciliter och inte liter!

      Kram och trevlig helg kära du <3

  6. Svara

    Jeanette

    3 november, 2016

    Hej Mary!

    Vad är det för recept plugin du använder till dina recept inlägg? 🙂

  7. Svara

    Hanna

    15 november, 2016

    Jag personligen firar inte Halloween men jobbar i en butik som sålt halloween-saker. Halloween är väldigt populärt bland barnen nuförtiden, en del föräldrar har sagt att deras barn gillar det mer än julen!
    Vi påverkas ju av USA mer och mer, nu har även black friday blivit en grej. Jag tror att vi lite äldre (25-40 år) inte firar det på samma sätt för vi har inte med oss det från barnsben. 🙂 / Hanna

LEAVE A COMMENT